Alankomaat
Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Alankomaihin
- Hollantilaisten avoimuus ja ystävällisyys luovat kodikkaan ja rennon ilmapiirin, johon pohjoismaisen vaihtarin on helppo solahtaa. Lisäksi lähes kaikki puhuvat erinomaista englantia, mikä helpottaa sopeutumista.
- Hollantilainen pyöräilykulttuuri on maailman kuuluisin – opit liikkumaan sujuvasti pyöräillen ja nauttimaan maan uskomattoman kehittyneistä pyöräteistä.
- Pääset nauttimaan paikallisista herkuista, kuten stroopwafeleista, kibbelingistä, poffertjes-leivonnaisista ja kuuluisasta juustovalikoimasta samalla kun tutustut maan kiehtovaan historiaan ja kulttuuriin, kuten tulppaaniviljelmiin ja tuulimyllyihin.
Hyvä tietää
Kielitaito
Alankomaihin hakevien tulee osata englantia kohtuullisesti.
Aiempia hollannin kielen opintoja ei vaadita. Suosittelemme kuitenkin, että opiskelet hollannin alkeet ennen lähtöäsi.
Kaikki vaihto-oppilaat osallistuvat pakolliselle ‘First Steps to Dutch’ -kielikurssille. Nuoren 10 viikon ohjelman päätteeksi saavuttaman tason perusteella hänelle annetaan suosituksia kuinka jatkaa hollannin kielen opiskelua.
Erityisruokavaliot
Kasvissyöjät hyväksytään ohjelmaan.
Vegaanien kohdalla selvitämme erikseen mahdollisuudesta löytää sopiva perhe.
Erityisruokavaliot voidaan hyväksyä, jos isäntäperheen ei tarvitse valmistaa vaihto-oppilaalle erillisiä aterioita, tai ostaa tavallista kalliimpia ruoka-aineita.
Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?
Lähdet Alankomaihin elokuussa ja palaat Suomeen heinäkuussa. Noin kolmen viikon päästä saapumisesi jälkeen osallistut hauskaan ja hyödylliseen kolme päivää kestävään saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, pääset näkemään nähtävyyksiä pyöräillen, ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan.
Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen. Asiapitoisen sisällön lisäksi YFU:n valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita.
Hollantilainen perhe-elämä
Arki hollantilaisessa isäntäperheessä on mutkatonta. Perheet ovat erittäin vieraanvaraisia ja haluavat mielellään jakaa jokapäiväistä elämäänsä kanssasi. Päivä alkaa yleensä yksinkertaisella aamiaisella, johon kuuluu valkoista leipää, jonka päälle levitetään Gouda-juustoa, suklaaströsseliä (Hagelslag) tai maapähkinävoita (Pindakaas). Aamutoimien jälkeen perheenjäsenet lähtevät omille teilleen – töihin, kouluun tai päiväkotiin.
Hollannissa pyörä on olennainen osa arkea, ja suurin osa käyttääkin sitä päivittäisenä kulkuvälineenä. Sinullekin annetaan luultavasti vaihdon ajaksi oma pyörä.
Illalla perhe kokoontuu yleensä illalliselle noin kello 18. Illallinen on usein lämmin, runsas ja yhdessä nautittu ateria, joka tuo perheen yhteen.
Vapaa-aika Hollannissa on monipuolista, ja se muistuttaa jonkin verran pohjoismaista kulttuuria. Voit liittyä erilaisiin harrastuskerhoihin tai ryhmiin, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja kokea paikallista elämää monipuolisesti. Hollannin kompakti koko tekee matkustamisesta helppoa, ja voit kokea lyhyessä ajassa maan monimuotoiset maisemat ja kulttuurit!
Hollantilainen koulu
Koulunkäynti on pakollista Alankomaissa vain 4–12-vuotiaille, mutta koulujärjestelmä kestää kuitenkin paljon pidempään. Opiskelu lukiossa on hyvin vapaata, ja räätälöitävissä, opiskelijat voivat valita oppiaineensa kiinnostuksen kohteidensa mukaan.
Joidenkin aineiden opiskelu on kuitenkin pakollista, kuten hollannin kieli, englanti, matematiikka, toinen vieras kieli, yleiset luonnontieteet, taide sekä liikunta.
Hollannin koulujärjestelmässä kokeet arvioidaan asteikolla 1–10, jossa 10 on paras mahdollinen arvosana. Aineen hyväksymiseen tarvitaan vähintään arvosana 6, joka on alin hyväksytty arvosana.