Kesävaihtarin muistilista

31.05.2018 Roosa Saksa

Oletko lähdössä kesävaihtoon? Tässä muutamia vinkkejä tuleville maailmalle suuntaaville YFU-kesävaihtareille:

Ennen lähtöä:

 • Ota lähtövalmennuksesta kaikki irti

Kysele, ota parhaat vinkit vastaan, tutustu ihmisiin ja pidä hauskaa. Lähtövalmennus on ensimmäinen osa kesävaihtokokemustasi.

 •  Pakkaa mukaan vain se, mitä todella tarvitset

Matkalaukkuun kannattaa jättää tyhjää tilaa, jos vain mahdollista. Jätä suosiolla kotiin ne vaatteet tai asiat, joita et Suomessakaan käytä tai tarvitse. Luultavasti et tule tarvitsemaan niitä myöskään vaihtosi aikana. Muista, että isäntäperheessä on yleensä mahdollisuus pestä vaatteita eli et välttämättä tarvitse kymmeniä sukkapareja mukaasi. Kannattaa myös miettiä, voisitko hankkia joitain asioita (esim. isommat pesuainekoot ym.) edullisesti vasta kohdemaasta.

 •  Hanki tuliaisia isäntäperheelle

Jos vietät kesäsi isäntäperheessä, on kohteliasta viedä jotain Suomesta viemiseksi. Viemisen ei tarvitse olla mitään suurta tai kallista. Tärkeintä on, että osoitat eleillä perheelle kiitollisuutesi siitä, että he ovat avanneet kotinsa sinulle. Vieminen voi olla esimerkiksi jokin hauska Suomesta kertova kuvitettu kirja. Kirjasta saa samalla hyvän puheenaiheen ensimmäisille päiville.

 • Sovi yhteydenpidosta Suomeen

Ennen kesävaihtoon lähtöä sovi kotiväen, kavereiden, sukulaisten ym. kanssa siitä, miten ja kuinka usein pidätte yhteyttä. Vaihtoaikaa ei kannata käyttää vain jatkuvaan puhelimessa puhumiseen, viestinvaihtoon, skypettämiseen tai somettamiseen.

 •  Lähde matkaan oikealla asenteella

Vältä muodostamasta etukäteen tarkkoja mielikuvia siitä, mitä kaikkea tulet ”varmasti” vaihtosi aikana oppimaan, tekemään tai kokemaan. Lähde sen sijaan reissuun seikkailullisin, myönteisin ja ennen kaikkea avoimin mielin.

Vaihdossa:

 •  Käytä vierasta kieltä rohkeasti heti alusta asti

Vierasta kieltä kannattaa puhua heti alusta alkaen niin paljon kuin mahdollista. Siitäkin huolimatta, että se saattaa tuntua jännittävältä. Tärkeintä on sallia itselleen virheiden tekeminen ja muistaa, että puhuttavan kielen ollessa muu kuin englanti, myös sekakielen käyttö on sallittua.

 • Muista, että kielitaito ei kehity hetkessä

Kielitaidon kehittymisestä ei kannata ottaa liikaa paineita. Kesän päätteeksi olet varmasti oppinut jotakin uutta.

 • Tutustu ihmisiin

Lähesty ihmisiä myös oma-aloitteisesti. Keskustelun voi aloittaa perus small talk:illa tai vaikkapa kysymällä jotain kohdemaahan, sen kulttuuriin tai kieleen liittyvää. Paikalliset vastaavat noihin kysymyksiin yleensä mielellään.

 • Iloitse arkisista asioista

Ota kaikki irti mahdollisuudestasi päästä tutustumaan paikallisten arkeen. Jos asut isäntäperheessä, lähde mukaan kauppareissulle, auta ruoanlaitossa ja kotitöissä, käytä lemmikkiä lenkillä, lähde mukaan tapaamaan sukulaisia, katso perheen kanssa heidän lempi-tv-sarjaansa – koe kaikkea sitä, mitä et turistina kokisi. Nähtävyyksien bongailua tai kesän aikana tehtyjen retkien ja reissujen määrää ei mielestäni kannata pitää hyvän vaihtokokemuksen mittareina.

 • Uskalla poistua mukavuusalueeltasi

Jos sinulla on tilaisuus, kokeile kesällä jotain ihan uutta. Se voi olla uusi harrastus, peli, aktiviteetti, ruoka, mitä tahansa. Muista, että myös etukäteen tylsältä vaikuttava juttu voi yllättää positiivisesti, kun annat sille mahdollisuuden.

 •  Tutustu ruokakulttuuriin

Edelliseen kohtaan viitaten, maistele rohkeasti paikallisia erikoisuuksia. Ruoka on olennainen osa kulttuuria!

 • Nauti ajastasi kohdemaassa

Älä keskity seuraamaan sitä, mitä Suomessa tapahtuu. Mykistä viestiketjut ja unohda snapchat:in, instagram:in sekä muiden somejen päivittäinen seuraaminen. Kesävaihto on ainutkertainen kokemus. Nauti!

Extra-vinkki: Jos pidät kirjoittamisesta, kirjoita vaihtosi aikana päiväkirjaa. Sinne voit kirjata onnistumiset, epäonnistumiset, hauskat kommellukset, murheet, parhaat kokemukset ja kaiken sen, mitä ikinä keksit. Päiväkirjaa lukemalla voit vielä kauan jälkeenpäinkin muistella elävästi kesävaihtoasi.

Vaihdon jälkeen:

 •  Unohda vertailu

Muiden kesävaihtareiden vaihtotarinoita kuunnellessasi unohda vertailu. Jokainen kesävaihtokokemus on omanlaisensa, eikä niitä voi vertailla keskenään. Yksikään vaihto ei ole itsessään toista parempi. Kokemukset ovat subjektiivisia!

 • Pidä yhteyttä ihmisiin, joihin tutustuit

Parhaimmillaan voit kesävaihtosi ansiosta saada uusia elinikäisiä ystäviä. Pidä heihin yhteyttä!

 

Näiden neuvojen saattelemana toivotan sinulle oikein hyvää ja kansainvälistä kesää!

– Roosa, kesävaihtari Saksassa kesällä 2017

Lue lisää Roosan kesävaihdostaUusimmat blogit

04.03.2015 Florida Lue lisää »
26.02.2015 Eroja Lue lisää »
28.02.2014 Berlin Lue lisää »
22.12.2011 Lue lisää »

  Vaihto-oppilaita maailmalla