Eroja

26.02.2015 YFU

Janina, Norja

Viimeinkin saan t√§n aikaseks. ūüėÄ En oo oikeen jaksanu kirjottaa t√§t√§ sen takia, koska Norjan ja Suomen v√§lill√§ vaan ei oo mit√§√§n suuria kulttuurillisia eroja, joista jaksaisin kirjoittaa. Siisp√§ vain t√§llaisia pieni√§.

Tervehtiminen
– En oo viel√§k√§√§n ymm√§rt√§ny miten t√§ toimii, kaikilla on joku oma preferenssi ūüėÄ Jotkut halaa, jotkut antaa suukon poskelle tai vain painaa posket yhteen. Toisia vain tervehdin.
РJa jos tavataan joku ketä ei olla ennen tervehditty, ni jopa nuoret kättelee toisiaan ja sanoo nimensä

Hyvästely
Lähes aina halataan. Se on musta kivaa, vaikka aluks olinki vähän hämmentyny halaillessani vaan kaikkia jopa tuntemattomampiakin, heh.

Netti
Kaikki käyttää Facebookia kaikkeen. Mun ryhmien määrä lisääntyi täällä varmaan kymmenellä, ja Facebookista on tullu varmaan mun tärkein some. Insta on sinänsä tosi harvalla ja jos niillä on, ni se ei oo samanlaine ku Suomessa. Suomessa kaikki laittaa täydellisesti muokattuja kuvia jollain älykkäällä kuvauksella, norjalaiset ottaa kuvia milloin mistäkin eikä varmaan edes tunne käsitettä muokkaus

Liikenne
РKävellessä ei tarvii huolehtia autoista, kun kaikki päästää aina jalankulkijan ensin. Se on kivaa.
РMatkat autolla on aina pidempiä, kun mennään jonnekin kauemmas. Johtuu vuorista ja vuonoista kun niitä pitää aina kierrellä + tiet on muutenki vähän huonoja täällä

Mökki
Suomalaista mökkiä miettiessä tulee mieleen et sen on pakko olla järven/meren rannalla ja et siellä voi olla vaan kesällä. Norjalaiset menee mökille talvet ympäri eikä veden läheisyys oo tosiaankaan mökin tärkein ominaisuus, tosi monilla on vuorilla mökki ja siellä ne sit talvisin hiihtelee ja kesäisin kai vaeltaa, en tiedä.
Meidän mökki on suljettu talvisin kun Oslovuono jäätyy, mut kyl noi vaan tänä viikonloppuna silti aloitti meidän mökkikauden XD

Talousilmapiiri
En tie mit√§ muuta sanaa k√§ytt√§isin kuin talousilmapiiri ūüėÄ Mut siis t√§√§ll√§h√§n ei mit√§√§n suurempaa talouskriisi√§ oo, ja sen my√∂s silleen tuntee. Rahaa k√§ytet√§√§n vapaammin, sek√§ valtio ett√§ kansa (esim. kaikki Norjasta l√§htev√§t vaihtarit saa korvauksen valtiolta? √∂ljyrahat, nice), ja norjalaiset suhtautuu tulevaisuuteen paljon valoisammin, haha.

Ruoka
– Ruoka on aika samanlaista kuin Suomessakin, ei me sy√∂d√§ kalaa ja perunoita joka p√§iv√§ ūüėÄ Ollaan puhuttu t√§st√§ joidenkin kanssa ja ilmeisesti Norjassa on kahdentyyppisi√§ perheit√§: niit√§ jotka sy√∂ just perunoita ja muutenkin sellaista perusruokaa, ja niit√§ jotka kokeilee kauheasti kaikkea ulkomaalaista ja joskus harvoin sy√∂ sellaista ”tyls√§√§” ruokaa (meid√§n perhe).
РSuomessa oon tottunu syömään 4-5 kertaa päivässä, joista kaks lämmintä ateriaa. Täällä syön kolme ateriaa, joista yks lämmin.
– Outoja asioita, joita oon kohdannu ruoan suhteen:
– pitsan p√§√§lle laitetaan ketsuppia tai r√łmme√§ (joku maitojuttu, muistuttaa kai creme fraichee? emt)
Рraejuustoo ei syödä niinku ruoan kanssa kuten mä oon tottunu, vaan leivän päällä hillon kanssa. Kokelin ja se maistuu kamalalta. Mut ainaki yritin.
Рtääl on huono valikoima sipsien suhteen XD
Рperjantaisin on normaalia syödä joko tacoja tai Grandiosa-pitsaa
– en tied√§ onks se vaan meid√§n perhe, mut kun ekana iltana vastasin et haluisin juoda maitoa p√§iv√§lliseks, niin host√§iti melkeen pudotti lasin ”h√§h? juokste maitoo p√§iv√§llisell√§?”. Nyt tyydyn sit vaan veteen ūüėÄ

Hinnat
Täällä on oikeasti kallista. Ainaki ruoka.

Ihmiset
РSuurin ero on varmaan se että ihmiset on Norjassa paljon mukavampia kuin Suomessa XD Sitä on vaikea selittää, mut ihmiset on jotenki paljon avoimempia ja ystävällisempiä, sen vain huomaa. Suurimman osan ajasta se on tosi kivaa! Tuntuu että oon antanu kaikille ihan karsean kuvan Suomesta ku dialogit tästä aiheesta menee yleensä näin:
M√§: ”Suurin ero on kyll√§ ihmiset, kun t√§√§ll√§ te ootte paljon avoimempia ja kivempia!”
Norjalainen: ”H√§√§h, nyt s√§ kyl huijaat, ku mun mielest√§ me ollaan kauheen kylmi√§”
M√§: ”No heh tulisit Suomee”
– Jos t√∂rm√§√§ johonkuhun ni yleens√§ pyydet√§√§n anteeksi, kun Suomessa vaan pyyh√§llet√§√§n ohi ”mit√§s tulit mun tielle” -tyyppisesti ūüėÄ
РJos aivastaa tunnilla ni yleensä joku sieltä sanoo terveydeksi!

Kauppa (tälle piti omistaa aivan oma osio koska argh)
РNorjalaiset on ystävällisiä muualla, mut kaupassa niistä tulee hirviöitä. En voi mennä kauppaan ilman että savua tulee korvista kun vaan ARGH. Oon kehittäny tästä teorian: Suomessa kaikki leikkii et ketään muuta ei oo olemassa, mut samalla ne pitää huolen et kärryt tai itse ei olla missään tiellä, koska muuten joku puhuis niille ja sehän olis kamalaa. Mut Norjassa kaikki leikkii et ketään muuta ei oo olemassa ja myös käyttäytyy silleen: jos ei itse olla tiellä niin sitten joko kärryt on tiellä tai lapset mellastaa ympäri kauppaa. Ei ehkä kuulosta niin pahalta mut on oikeesti tosi ärsyttävää!
– Se v√§likapula ku laitetaan ostosten v√§liin, sit√§ ei oikeastaan k√§ytet√§ ūüėÄ Tai kyl sit√§ silleen, mut jos on mahdollista ni tosi monet vaa j√§tt√§√§ siihen ison v√§lin enne ku laittaa omat ostoksensa.
РMyyjät on tosi epäkohteliaita eikä ees tervehdi kun lähtee, sit monta kertaa oon jääny jotenki oottamaan siihen sitä moikkausta kunnes oon tajunnu ettei sitä sieltä melkein koskaan tuu XDUusimmat blogit

    Vaihto-oppilaita maailmalla