Grüsse aus Deutschland!

19.09.2017 Lotta Saksa

Hallo liebe Leute!

Ensimmäinen kuukausi Saksassa (ja kolme viikkoa mun uudessa kotikaupungissa, Görlitzissä) on nyt takana ja täytyy sanoa, että kulunut aika tuntuu ennemminkin viikolta tai kahdelta, kuin kokonaiselta kuukaudelta. Oon yllättänyt itseni positiivisesti siinä, kuinka hyvin kaikki on mennyt ja kuinka hyvin olen sopeutunut. Perheen kanssa menee hyvin, koulussa pärjään aikalailla siinä missä muutkin, harrastuksiakin on jo löytynyt, ruoka on hyvää eikä koti-ikäväkään ole vaivannut. Pitkän koulupäivänkin jälkeen huomaan usein ajattelevani, että onneksi kohta pääsee kotio – ja nimenomaan tänne Saksan kotiin, jossa oma huone tuntuu jo oikeasti omalta huoneelta (ja näyttääkin siltä :D). Välillä tulee tosin enemmän tai vähemmän hämmentynyt olo, kun huomaa etsivänsä jotain tavaraa omasta mielestään täysin loogisesta paikasta (esimerkiksi muroja vetokaapista), ja niitä säilytetäänkin jossain ”aivan muualla” (vetokaapin vieressä hyllyllä). Koulukin alkaa pikkuhiljaa tulla tutuksi, eikä enää tarvitse tarkistaa ennen jokaista tuntia, onko luokka koulun oikeassa vai vasemmassa siivessä, toisessa vai kolmannessa kerroksessa vai kokonaan toisessa rakennuksessa.

Näkymä Görlitziin Puolan puolelta

Koulusta puheenollen, koulu on täällä tosi erilaista kuin Suomessa: paljon muodollisempaa, opettajia teititellään ja puhutellaan sukunimillä eli Frau tämä ja Herr se, kouluun pukeudutaan aina farkkuihin ja tunneilla kaikki oikeasti keskittyy opetukseen eikä Netflixiä, Snapchattia tai Instagramia oli näköpiirissäkään. Ilmaista kouluruokaa ei koulu tarjoa, vaan kouluun otetaan eväät mukaan tai vaihtoehtoisesti käydään välitunneilla ostamassa perinteiseen saksalaiseen tapaan döner tai nuudeliannos. Kouluaineista sen verran, että valinnaisuutta on olemassa, tosin huomattavasti vähemmän kuin suomalaisessa lukiossa. Aineet on jaettu Grund- ja Leistungskursseihin, joista Leistungskursseja on 5 tuntia viikossa ja Grunskursseja 2 tuntia viikossa (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta). Leistungskursseiksi valitaan matikka tai saksa, sekä historia, fysiikka, biologia, kuvis tai englanti. Mulla on matikka ja historia, historiasta tykkään aivan älyttömästi mutta matikka tarjoaa haastetta – lyhytmatikkalaiselle tuottaa pieniä vaikeuksia opiskella pitkän matikan loppupään kurssien asioita jopa syvällisemmin mitä lukiossa opetetaan. Muina aineina mulla on englantia, saksaa, fysiikkaa, biologiaa, informatiikkaa, musiikkia, politiikkaa, astronomiaa, tennistä sekä uskontoa&filosofiaa. Valinnaisuutta on tieteellisissä aineissa joista jätin kemian pois, taideaineissa joista täytyy valita musiikki tai kuvis, liikunnaksi saa valita koriksen, tenniksen, sulkapallon tai uinnin, ja maantietoa voi opiskella saksaksi tai englanniksi tai olla opiskelematta ollenkaan (jos ottaa sekä politiikan että astronomian).

Kouluruoka, 1,50€ koulun viereiseltä markkina-alueelta

 

Vaikka en ole koti-ikävää potenutkaan, yhtä asiaa ikävöin Suomesta – nimittäin rasvatonta maitoa. Täällä maidon rasvaprosentti (ensinnäkin maidossa on ylipäätänsä rasvaa) on nimittäin keskimäärin 3,5 %. Maitoa tosin juodaan vain kahvin kanssa eli ei ollenkaan ruokajuomana, vaan ruuan kanssa juodaan teetä tai vettä. Kahviakin juodaan vain kerran päivässä aamupalan yhteydessä, eli senkin ”kriisin” kanssa kyllä pärjää. Toki kahvia voisi keittää useammin, mutta en oikeastaan edes kaipaa sitä neljää tai viittä kuppia kahvia päivässä – loppujen lopuksi sillä yhdellä kupillisella pärjää paremmin kuin hyvin. Täällä muuten syödään suomalaisen silmin todella kummallisesti, nimittäin vain kolme kertaa päivässä ja ateriat on rytmitetty niin että ensimmäinen syödään aamulla, toinen koulun jälkeen (tai koulupäivän aikana), ja kolmas eli viimeinen juuri ennen nukkumaanmenoa. Aamupalaksi syödään usein jugurttia ja (Nutella)leipää, koulun jälkeen ”nuudeleita” eli spagettia, pastaa tai ihan oikeita nuudeleita, ja illalla syödään leipää, salaattia ja hedelmiä. Vaikka kolme ateriaa päivässä kuulostaakin alkuun aikamoiselta nälkäkuurilta verrattuna suomalaiseen viisi-ateriaa-päivässä -tyyliin, saksalaiseen kulttuuriin kuuluu erittäin vahvasti leipomot joita löytyy lähestulkoon jokaisesta kulmasta, eli nälän yllättäessä on helppo käydä ostamassa sämpylä tai pizzapala.

Mun uusi kotikaupunki löytyy Saksan kartalta idästä, niin idästä kuin vain mahdollista – Görlitzin on nimittän Saksan itäisin (ja joidenkin lähteiden, joiden kanssa olen täysin samaa mieltä, mukaan kaunein) kaupunki. Kaupungin erottaa Puolasta ainoastaan joki, ja itse asiassa mun kanssa samassa koulussa on sekä saksalaisia että puolalaisia (ja yksi suomalainen, yksi unkarilainen ja yksi ecuadorilainen). Kaupungista löytyy vaateliikkeitä, kahviloita, maailmanpyörä kerran vuodessa Altstadtfestin aikaan, puistoja, museoita, kirkkoja, kirjakauppoja – 9000 asukkaan kotikaupunkiini Suomessa verrattuna tuntuu joskus siltä, että asuisin ennemminkin Lontoossa kuin 55 tuhannen asukkaan kaupungissa 😀 Görlitzissä on muuten kuvattu monia elokuvapätkiä, esimerkiksi elokuvista Maailman ympäri 80 päivässä ja The Grand Budapest Hotel!

Altstadtfest

Ensimmäiset 30 päivää Saksassa ovat siis menneet paremmin kuin hyvin, enkä malta odottaa seuraavia kolmeasataa päivää uudessa kotikaupungissa, uuden perheen ja uusien kavereiden kanssa!Uusimmat blogit

04.03.2015 Florida Lue lisää »
26.02.2015 Eroja Lue lisää »
28.02.2014 Berlin Lue lisää »
22.12.2011 Lue lisää »

    Vaihto-oppilaita maailmalla