Hilser fra Norge

18.08.2014 YFU

Janina, Norja

Hilser fra Norge! Täällä on menossa YFUka, YFU-viikko, jonka aikana valmennetaan meitä saapuneita vaihtareita ja norjalaisia vaihtareita, jotka ovat juuri palanneet kohdemaistaan. Päässä oli kauhea sekamelska, kun joka puolelta kuului norjaa, englantia, viroa, ranskaa, espanjaa ja saksaa… Varmaan yli puolet Norjaan saapuneista vaihtareista oli saksalaisia 😀

Lento sujui hyvin, lentokentällä odoteltiin parisen tuntia paria vaihtaria sekä bussia Hønefossiin. Ekana päivänä oikeastaan vain askarreltiin ja tutustuttiin toisiimme.

Mailboxes! Näihin kirjoteltiin pieniä viestejä koko valmennuksen ajan.

Toisena päivänä oli oppitunteja, jotka oli kyllä aika tylsiä kun samat asiat on jo kuultu lähtövalmennuksessa Suomessa. Norjan kielen tunnista tykkäsin!

Illalla oli International evening, jonne jokaisen vaihtarin eri maista piti valmistaa pieni esitys. Koska olin ainoa suomalainen enkä todellakaan halunnut esittää mitään yksin, liityin virolaisten kanssa ja yhdessä puhuttiin meidän naapuruudesta, juhannuksesta/jaanipäevästä ja lopuks tanssittiin letkajenkkaa. Parhaiten mieleen jäi varmaan tsekkiläisen/slovakialaisen ja thaimaalaisten esitykset: tsekkiläinen ja slovakialainen kuvasivat videon ”How Czechoslovakia got a divorce”, ja thaimaalaiset lauloivat thaiksi ja opettivat meille thaita: he pyys meitä toistamaan papapapapa ja sitten kertoivat, että siinä on viisi eri sanaa. Ääntämyseroa oli mahdoton erottaa XD

Nimilappuni! Olin Team Soddessa oppitunneilla. Sodd on jonkin sortin perinneruoka, muita ryhmiä oli mm. Smalahove (lampaan pää!!) ja Rakfisk.

Toisella puolella oli valmennuksen ohjelma

Saapumisvalmennuksen vika päivä oli kyllä paras! Aamupäivällä oli oppitunteja, mut iltapäivällä oli Natursti! Oltiin noissa oppituntien ryhmissä ja käytiin läpi erilaisia pisteitä Norjasta, joita rettarit olivat meille tehneet. Pisteitä oli Norjan kielestä, historiasta, maantieteestä, kuuluisista norjalaisista, norjalaisesta musiikista/tanssista ja ruoasta, jossa maistoin suklaata (nami), porosalamia (yllättävän jees), makrillia tomaatissa (hyvää), ja kremeä, joka on sulatettua brunostia. Brunost taas on norjalainen juusto, joka on aika makeaa ja sitä syödäänkin yleensä leivän päällä hillon (syltetøy) kanssa 🙂 En osaa ihan vielä päättää pidänkö brunostista!

Koska oli viimeinen ilta, returneet olivat järjestäneet meille illanvieton. Aluksi oli näytelmä, jonka jälkeen tanssittiin! Aika moni meni siinä vaiheessa nukkumaan, mut itse jäin juttelemaan muiden kanssa. Päädyin sitten loppuillasta leikkimään kirkonrottaa meksikolaisten, unkarilaisen, slovakialaisen ja saksalaisten kanssa 🙂 Vaihtarit on oikeesti upeita ihmisiä, jos sellaiseen törmäätte niin menkää ihmeessä juttelemaan!

Matpakke!

Seuraavana aamuna pakattiin taas uudestaan ja hyvästeltiin. Mua ja monia muita tultiin hakemaan vasta iltapäivällä, joten aamulla oli lentopalloturnaus (Team Taco!), ja sen jälkeen napattiin matpakket ja lähdettiin etsimään vesiputousta. Tää oli vaan sitä varten, että me ei nähtäisi hosteja ennen aikojaan 😀 Mut olihan se kiva käydä kaupungissa!

Reissun jälkeen tavattiin hostit! Perheet oli toisella puolella nimilappujen kanssa ja me vaihtarit rivissä oven toisella puolen. Se oli tosi jännä tilanne, sitä ootti niin hirveesti ja samalla sydän hakkas hermostuksesta. Näin hostisän heti kun ovi aukes, ja pääsin perheeni luo 🙂

Tapaamisen jälkeen mentiin heti lounaalle yhdessä, jonka jälkeen lähdettiin kotia kohti. Voin jo nyt sanoa et hostit on avian ihania. Pelkäsin et jäisin ihan sanattomaks ja ettei juttu luistais, mut päinvastoin, tunsin oloni heti kotoisaksi.

Foss eli vesiputous! Veden tulo oli vissiin jotenkin estetty.

Ihanat vaihtarit. Kaikki ei kylläkään ole kuvassa 🙁

Maanantaina alkaakin sitten jo koulu… Täytyy sanoa etten kauheasti odota sitä. Mut, avoin mielin mennään!

Hadet,
JaninaUusimmat blogit

04.03.2015 Florida Lue lisää »
26.02.2015 Eroja Lue lisää »
28.02.2014 Berlin Lue lisää »
22.12.2011 Lue lisää »

    Vaihto-oppilaita maailmalla