Kesävaihtarina Saksassa

05.03.2018 Roosa Saksa

Hallo! Mä olin viime kesänä kesävaihdossa Saksassa, Mönchengladbach nimisessä kaupungissa, Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa. Lähdin vaihtoon lukion ensimmäisen vuoden jälkeen. Olin opiskellut saksaa B2-kielenä kahdeksannelta luokalta lähtien ja halusin päästä kokeilemaan, miten pärjään kielitaidollani. Päätin jo Suomessa, etten puhu kesällä lainkaan englantia, paitsi Berliinin valmennuksissa, joissa se toimi yhteisenä kielenä. Annoin itselleni kuitenkin luvan oikein tiukan paikan tullen turvautua ”denglisch”:iin eli sanoa sanan tai pari enkuksi saksankielisen lauseen keskellä. Ratkaisu oli mulle toimiva, sillä kun ryhdyin heti alusta alkaen käyttämään saksaa, ei kynnys sen käyttämisen aloittamiseen turhaan ehtinyt nousta korkeammalle. Kesävaihto on kuitenkin loppujen lopuksi niin lyhyt aika, että kieltä kannattaa lähteä käyttämään rohkeasti heti alusta alkaen.

Kesävaihto alkoi Berliinissä muutaman päivän mittaisella saapumisvalmennuksella, jossa pääsi tapaamaan muut ympäri maailmaa saapuneet kesävaihtarit. Oli huippua tutustua samanhenkisiin ihmisiin eri puolilta maailmaa. Uusia tuttuja ja kavereita sain esimerkiksi Jordaniasta, Liettuasta ja USA:sta. Valmennuksen ohjelmaan kuului toisiimme, toistemme kotimaihin, saksalaiseen kulttuuriin, isäntäperheessä elämiseen ja Berliiniin tutustumista. Saksan YFU:n vapaaehtoiset olivat tosi mukavia! Hauska sattuma itse asiassa, että yksi heistä oli viettänyt vaihtovuotensa Suomessa 😀

 

 

Valmennuksen päätyttyä oli meistä kunkin aika suunnata junalla oman isäntäperheemme luokse. Lähdimme kaikki Berliinin päärautatieasemalta. Minun kanssani samaan junaan lähti eräs jordanialainen poika, jonka kanssa istuimme ja jutustelimme alkumatkan samassa vaunussa, kunnes oli hänen aikansa nousta pois junasta. Junamatka sujui hyvin, eikä perillepääsyä tarvinnut jännittää (vaikka saksalaiset junat tunnetusti ovatkin melkein aina myöhässä :D). Päätösasemalla minua vastassa oli host-isä ja yksi host-siskoistani. Ajoimme autolla kotiin, jossa tapasin loput host-perheeni jäsenet lukuunottamatta ikäistäni host-siskoa, joka saapui vasta pari päivää myöhemmin luokkaretkeltä Italiasta. Host-perheeseeni kuului siis host-isän ja äidin lisäksi 17-, 14-,ja 11-vuotiaat host-siskot sekä rescue koira. Olin ollut ennen vaihtoa sähköpostitse yhteydessä perheen äitiin ja viestitse vanhimpaan host-siskoon. Olin kuitenkin varonut etukäteen muodostamasta mitään tarkkoja mielikuvia tai odotuksia perheestä, koska halusin muodostaa kuvan mieluummin paikan päällä tutustumalla perheen kanssa henkilökohtaisesti.

 

 

Host-perhe otti mut lämpimästi vastaan. Minulla oli oma huone, jonne perhe oli ripustanut ”Willkommen”-kyltin ja jättänyt minulle lehtiä luettavaksi. Sängyllä oli myös pieni rasia täynnä saksalaisia herkkuja.

 

 

Kesällä mun arkeen kuului kotiaskareita, kauppareissuja, koulunkäntiä, ulkoilua, kavereiden tapaamista ja harrastuksia. Ehdin käydä koulussa ”Gymnasium” kolme viikkoa ennen kesäloman alkua, mikä oli mahtavaa, koska olin kovasti toivonut pääseväni kouluun. Kävin vanhimman ja keskimmäisen host-siskoni tunneilla. Opin paljon saksalaisesta koulusta ja tutustuin siellä myös uusiin ihmisiin. Muutamia koulusta tekemiäni huomioita oli tekninen vanhanaikaisuus verrattuna Suomeen, kenkien käyttäminen sisällä, kansioiden käyttäminen vihkojen sijaan ja tehtävien tekeminen mustekynällä tai tussilla eikä lyijykynällä. Näin lyhyen matikan opiskelijalle pienenä järkytyksenä tuli myös se, että kaikki matemaattiset kaavat tuli opetella ulkoa kokeeseen. Asiassa kuitenkin saattaa kuulemma olla poikkeuksia, joten tuo ei välttämättä täysin pidä paikkaansa. Niin, ja yksi juttu, jota opin kyllä arvostamaan entistäkin enemmän, on suomalaiset oppikirjat! Host-siskoni ja kaverit, joihin tutustuin ihailivat suomalaisten oppikirjojen värikkyyttä ja kuvien määrää. Monet heidän oppikirjoistaan nimittäin olivat paksuja ja kovakantisia, ja niissä oli tosi paljon tekstiä verrattuna kuvien määrään.

 

Bäckereissa ”juhlistamassa” kesäloman alkua

 

Kesän aikana päätin heittäytyä mukaan kaikkiin minulle tarjoutuviin tilaisuuksiin esimerkiksi osallistumalla host-siskojeni harrastuksiin. Olin mukana tanssitunneilla ja maalauskoulussa, kävin ratsastamassa (kunnolla ekaa kertaa ikinä!) ja toimin valokuvamallina sekä otin muiden mukana valokuvia valokuvauskurssilla. Oon niin iloinen, että lähdin kokeilemaan uusiakin juttuja, kuten ratsastamista.

 

 

Vapaa-ajalla pääsin myös matkustamaan. Kävimme host-perheen kanssa muun muassa Kölnissä, Düsseldorfissa ja Monschaussa. Teimme myös retkiä. Vierailimme lähialueella vanhoissa linnoissa, monilla markkinoilla, konsertissa, luonnonpuistoissa ja sukulaisten luona. Parhaimmat muistot kuitenkin tuntuvat jääneen pienistä yksittäisistä hetkistä ja sattumuksista. Hymy nousee huulille, kun muistelee vaikkapa hauskoja kommelluksia kielen kanssa. Yksi sellainen tapahtui host-siskojen serkun syntymäpäivillä. Istuin muiden seurassa puutarhapöydän äärellä. Pöydässä keskusteltiin jotain puutarhassa kasvavasta koivusta..tarkoitukseni oli osallistua keskusteluun sanomalla, että Suomessa on paljon koivuja (saksaksi ”Birken”). Päädyinkin sitten käyttämään sanaa ”Birnen”, joka tarkoittaa päärynöitä. Ainakin sain kuulijoissa hämmästystä aikaan, haha.

 

Köln

Düsseldorf

Monschau

 

Schützenfest

Grillijuhlat Opan eli isoisän syntymäpäivien kunniaksi

Jalkapallostadionilla

 

Kaiken kaikkiaan kesävaihdosta jäi paljon kivoja muistoja, jotka toivottavasti tulen muistamaan vielä pitkään! Vaikka kesä meni ohi nopeammin kuin kuvittelinkaan, ehti jo siinäkin ajassa muodostua tiettyjä arjen rutiineja ym., joista irti päästäminen teki kipeää. Erityisesti host-perheen ja kavereiden luota lähteminen oli raskaampaa kuin olin odottanut. Junaan nousua odotellessa itku olikin molemmin puolin herkässä.

 

Host-perheen yllätys keittiössä lähtöpäivän aamuna

 

Loppuvalmennuksessa Berliinissä, kun host-perheen jättämisen aiheuttamasta tunnemylläkästä oli selvitty, vaihdoimme keskenämme kokemuksia kesästä ja kävimme YFU:n vapaaehtoisten kanssa läpi sitä, miten mahdolliset odotuksemme vaihdolta olivat täyttyneet. Seikkailimme myös ympäri Berliiniä, ja viimeisenä iltana menimme kaikki yhdessä Saksan valtiopäivätalon eli Reichstagin lasikupoliin katsomaan kaupungin valoja.

 

 

Voisin kertoa omasta kesävaihtokokemuksestani vielä vaikka kuinka paljon lisää, mutta jottei tästä postauksesta tule aivan mahdottoman pitkää, päätän tämän tähän sanomalla: jokainen vaihtokokemus on erilainen. Sen, millaisia asioita, millaisen host-perheen tai millaisia kokemuksia se tarkalleen pitää sisällään saa selville ainoastaan ottamalla siitä itse selvää.

 

– Roosa

 

Haluatko kesäksi vaihtoon? Lue lisää YFU:n kesän 2018 kohteista.Uusimmat blogit

04.03.2015 Florida Lue lisää »
26.02.2015 Eroja Lue lisää »
28.02.2014 Berlin Lue lisää »
22.12.2011 Lue lisää »

    Vaihto-oppilaita maailmalla