Koulunkäyntiä ja kameleontteja

18.08.2015 YFU

Sanni, Saksa

Aloitin mun koulun keskiviikkona, 12.8,  tekemällä mun lukujärjestyksen koulusihteerin sekä mun hostäidin kanssa ja voin sanoa, että koulunkäynti täällä on aika erilaista! Oli ihana tunne, kun lukkariin ei ilmestynyt fysiikkaa tai kemiaa, jotka on mulle ihan hepreaa jo suomeksi 😀 Pakollisina aineina mulla on saksaa, matikkaa ja englantia ja muut aineet sain valita pääasiassa itse paitsi, että yksi luonnontiedeaine tuli ainakin ottaa. Mun lukkarista löytyy siis noiden pakollisten aineiden lisäksi historiaa, uskontoa, kuvista, biologiaa, maantietoa, liikuntaa ja pedagogiikkaa. Ihan järkyttävä määrä siis aineita, mutta tunnit on vaan 45 minuutin pituisa niin ne mahtuu oikein hyvin. Esimerkiksi tiistaisin mulla on vaan kaks tuntia koulua 😀 Mun polvet on taas aika huonossa kunnossa, niin saatan joutua tiputtamaan mun liikankurssin ja ottamaan jotain uutta tilalle, mutta saas nähdä! Kierreltiin myös vähän koulua ja mun ”ohjaavaopettaja” esitteli mut muutamille mun luokkalaisille. Musta otettiin myös valokuva meiän koulun rehtorin sekä tän ohjaavanopettajan kanssa ja se kuva koristaakin meiän koulun nettisivuja tällä hetkellä 😀 Jos haluut käydä kurkkaamassa, että missä oikeen opiskelen (tai stalkkaamassa tän hehkeän kuvan) niin googlaa Ruhr-Gymnasium Witten. 

Tässä kuvaa mun lukkarista, joka tosiaan on aika tyhjähkö 😀 (Hups mun moka! Mulla oon siis vielä perjantaisin yksi hissan tunti englannin jälkeen, mutta se jäi nyt vahingossa pois!) Esim. just toi perjantain kolmen tunnin hypäri ei ollut mitään herkkua, mutta tullaan tollon aina mun hostveljen kanssa kotiin tekemään ruokaa! Mun toinen hostveli lähti siis vaihtoon ja hän ois ollut mun kanssa samalla vuosikurssilla, niin nimenhuutoja ekoilla tunneilla on ollut aika huvittavaa seurata, koska meillä ois ollut lähes kaikki kurssit yhessä 😀
Eka kunnon päivä oli siis torstai ja pakko myöntää, että olin aika kauhuissani koko päivän! Mun molempien veljien aamutunnit oli vielä peruttu niin jouduin tulla yksin bussilla kouluun. En kyllä bussissa tosiaan ollut yksin, sillä aamubussit on aina ihan täpöten täynnä koululaisia ja vikoilta pysäkeiltä ei ees mahdu porukkaa sisään. Sama toimii myös koulun jälkeen ja ne matkat on ollut kyllä ihan tuskaa seistä täydessä bussissa ilman ilmastointia, kun ulkona on +30 astetta! Tosiaan menin aamulla kouluun kuviksen tunnille klo 7.45 ja kun istuttiin luokassa niin meille tultiin sanomaan, että tuplatunti onkin peruttu. Vitsit, että porukkaa ärsytti ja mullakin oli 3. ja 4. Stunde vapaana niin jäi kyllä paljon löllöily aikaa. Jäin kuitenkin luokkaan juttelemaan kahden pojan kanssa ja pari tuntia vierähtikin tosi nopeesti! Hypärillä kävin kiertämässä keskustaa ja hoitamassa paperijuttuja hostiskän luona kunnantalolla. Koin myös elämäni mielenkiintoisimmat uskonnontunnit, kun käytettiin kaksoistunti kameleonteista puhumiseen. Saatiin myös läksyksi essee ”Minä olen kameleontti, koska…” Ok, opettaja anto mulle kyllä eri esseen, mutta en malta kuulla muitten tuotoksia 😀 Mun essee oli vähän helpompi, ”Kuka minä olen?”. Tunneilla en ymmärrä lähes mitään, varsinkaan solubiologiasta ja läksyä tulee aika rutkasti verrattuna Suomeen. Uusi kokonainen kouluviikko edessä, kyllä tää tästä lähtee rullaamaan!

Ylemmässä kollaasissa mun muutamia koulukirjoja (rakas solubiologia <3) ja sitten mun mappi 😀 Tosi monet on liimannu lukkarin tohon kanteen, minkä mäkin oon tehny. Helpottaa hirveesti!

Alemmassa kollaasissa mun joka päiväiset pelastajat; sanakirjat ja sanastovihko OWO:lta. Kääntelen aika paljon sanastoa oppitunneilla, kun en tajuu mistään mitään 😀 Toisessa mun kirjoitusvälineet, pääasiassa stabiloilla mennään!

Listasin tähän vähän eroja mitä oon huomannut mun koulukäynnistä Saksassa ja Suomessa. Nää ei siis välttämättä koske koko Saksaa, mutta mun Bundeslandissa, Nordhein-Westfalenissa sijaitsevassa gymnasiumissa hommat menee ainakin näin:
 • Ensimmäinen Stunde alkaa aina klo 7.45, joten aikasia aamuja tiedossa tänä vuonna! Nää aamut on mennyt yllättävän hyvin, vaikka herätyskello soikin jo 6.00.
 • Päivän aikana on maksimissaan 10 Stundea, joista yleensä päivällä on ainakin yksi Stunde vapaana Mittagesseniä varten. Porukka käy keskustassa/kotona syömässä jonkunlaisen lämpimän ruoan tänä aikana. Erillistä ruokatuntia ei siis ole! 
 • Jos ei ole hypäriä ruokailua varten, kuten mulla ei ole maanantaisin, niin silloin syöt sun eväät välkkien aikana. Peruseväät kouluun on muutama leipä ja ehkä joku hedelmä. Oppituntien aikana ei saa syödä ollenkaan.
 • Koulupäivä voi siis maksimissaan olla 7.45-16.30 pituinen. Mulla on esim. keskiviikkoisin toi maksimipituus, mutta 7. ja 8. Stunde vapaana. 
 • Päivän aikana on kaksi 20 minuutin pituista ja yksi 15 minuutin välkkä, jolloin oppilaat syö eväitä ja siirtyy seuraavalle tunnille. Muuten välkät on 5 minuutin siirtymävälkkiä.
 • Kaikki oppitunnit on  45 minuutin mittaisia, mutta usein on tuplatunteja eli puolentoista tunnin pituisia, mikä on lähes sama kuin yksi tunti suomalaisessa lukiossa. 
 • Täällä teititellään opettajia ja opettajat teitittelee myös oppilaita. Tätä on ollut vähän vaikea muistaa, mutta opettajat on tosi ymmärtäväisiä heti, kun kerron olevani vaihto-oppilas 😀 
 • Oppitunnit on vain ja ainoastaan oman luokkatason kanssa, eli ei ole samalaista luokatonta systeemiä kuin esim. suomalaisessa lukiossa. Mä olen 10. luokalla niin mulla on tunteja pelkästään 10. luokkalaisten kanssa. (Tää jotenkin vaihtuu siirtyessä 11. luokalle, mutta en osaa nyt hirveen hyvin selittää, kun en ite oo 11. vuosikurssilla 😀 Jos joku tietää niin kerro ihmeessä!) 
 • Vessat on ihan mielettömän outoja! Kun tuut vessaan niin heti oven vieressä on metalliteline, johon on lukittu vessapaperirullia mistä sun tulee ottaa ”tarvittava määrä” mukaan vessaan ja käyttää sitten se. Vessanpöntöissä ei oo myöskään sitä kansiosaa, mikä on musta ihan hirveen ällöttävää. Mulla on ihan kamala pakkomielle saada se kansi aina kiinni… 😀 
 • Oppitunteja perutaan ihan kokoajan ja jokapäivä! Koulun aulassa on sellanen infotaulu mihin on merkitty kaikki päivän aikana perutut tunnit ja niitä on aina ainakin yks A4-lappu täynnä. Mun ekana päivänä multa oli peruttu kolme tuntia, koska ”opettaja ei vaan ilmestynyt paikalle”. Voi kyllä olla etten myöskään huonolla saksallani vaan ymmärtänyt miksi sitä tuntia ei ollut, mutta niitä peruutuksia on ihan mielettömästi! 
 • Kouluissa on puhelinkielto! 10-12 luokkalaiset saa käyttää puhelintaan välitunneilla, mutta muuten se on aika tiukasti kiellettyä. Tunneilla en oo nähnyt kenenkään ees vilkasevan kännykkäänsä ja tosi vähän niitä näkyy välkilläkäään. Opettaja voi takavarikoida puhelimen ja saat sen sitten tunnin/päivän päätteeksi takaisin. 
 • Jos aivastat tunnilla (tai no nyt missä tahansa Saksassa) niin joku sanoo aina ”Gesundheit”, eli terveydeksi. Se on ollut aika hassua sillä opettajakin saattaa keskeyttää puheensa vaan toivottaakseen ton jollekkin oppilaalle 😀 
 • Kaikki asiat on mapeissa ja muovitaskuissa. Oon kyllä todennu tän tosi hyödylliseksi ja jatkan tätä varmaan Suomessakin! Kaikilla on siis jonkunlainen mappi mukana, missä on eroteltu eri aineet eri taskuihin. Vihkoista revitään papereita ja tungetaan tunnin lopuksi mappiin. Tunneilla käytetään myös ihan mielettömästi monisteita, mikä on varmaan yks syy tälle mapitukselle!
 • Kirjotus tapahtuu kuulakärki/mustekynällä, mikä on tuottanut ainakin mulle vähän ongelmia tässä alussa ja mun paperit onkin aina huvittavan suttusia 😀 
Nyt ei tuu ainakaan muuta mieleen, mutta palailen mahdollisimman pian!


Uusimmat blogit

04.03.2015 Florida Lue lisää »
26.02.2015 Eroja Lue lisää »
28.02.2014 Berlin Lue lisää »
22.12.2011 Lue lisää »

  Vaihto-oppilaita maailmalla