Vaihtarivuosi Chilessä

13.11.2014 YFU

Vilma, Chile

Perhe on hyvin tärkeä asia chileläisille. Perhe useammin myös kattaa enemmän ihmisiä kuin Suomessa, sillä lähiperheeseen lasketaan isovanhemmat, tädit, sedät ja serkutkin. Myös hyvin läheiset perheystävät voidaan laskea lähiperheeseen. Useimmissa perheissä isä toimii perheenpäänä.

Perheen kanssa vietetään paljolti aikaa. On yleistä, että myös viikolla niin kuin viikonloppunakin sukulaisia tulee käymään ja kyläilemään. Koko perheen ja suvun syntymäpäivät ja muut juhlat ovat tärkeitä kaikille, ja niihin osallistutaan koko suvun voimin. Kaikkien nimien muistaminen saattaa aiheuttaa vaikeuksia, mutta sanat tia/o, prima/o, abuela/o (täti, setä/eno, serkku, isoisä/isoäiti) ovat aina käytettävissä. Sukujuhliin kannattaa aina osallistua sillä, jos et innostu pelkästään mahtavista ruokakattauksista ja herkuista, suku ottaa sinut heti avosylin vastaan. Puhumattakaan omasta isäntäperheestäsi.

Koulu Chilessä eroaa huimasti siitä mihin olet Suomessa tottunut. Useammin vaihto-oppilaat laitetaan yksityisiin kouluihin, missä taso on korkeampi kuin kunnallisissa kouluissa. Myös koulupuku saattaa alussa tuntua hieman oudolta, mutta älä huoli, vuoden aikana opit arvostamaan tätäkin. Mikään ei ole helpompaa kuin aamuisesta vaatekriisistä luopuminen.

Kouluissa oman luokan ryhmähenki on myös suurempi, sillä olet melkein poikkeuksetta aina oman luokkasi kanssa koko päivän. Huomaat, että kouluihin mennään pikemminkin sosialisoimaan luokkakavereittesi kanssa kuin opiskelemaan. Koulu on paikka missä tulet varmasti saamaan ystäviä, joiden kanssa jakaa ilot ja surut.

Vapaa-aikaa mitä et vietä sukujuhlissa ja perheesi kanssa, on suurilta osin omistettu kavereillesi. Aina on jotain tapahtumaan meneillään. Kannattaa vain muistaa, että kun chileläiset nuoret sanovat, että tavataan kello neljä, silloin vasta mennään suihkuun. Ainoa paikka missä ollaan ajoissa on koulu. Tähänkin oppii, ainakin kantapään kautta.

Tulet oppimaan hyvinkin pian nuorten suosikki tanssit ja kappaleet, sillä musiikki ja tanssiminen ovat jokaisen juhlan pääpointti. Aina kattaa kokeilla uusia asioita ja sanoa kyllä kun kaverisi kutsuvat sinut jonnekin. Miltä kuulostaisi hiekkadyyneillä laskettelu, vuorilla tähtien katselu, outojen jätskimakujen koittaminen tai jalkapallomatsi?Uusimmat blogit

04.03.2015 Florida Lue lisää »
26.02.2015 Eroja Lue lisää »
28.02.2014 Berlin Lue lisää »
22.12.2011 Lue lisää »

    Vaihto-oppilaita maailmalla