Bulgaria

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Bulgariaan

1. Tutustut ainutlaatuiseen kulttuuriin. Kansantanssit, suojelupyhimykset, nimipäivien juhliminen ja Baba Marta tulevat sinulle tutuiksi. Opit harvinaisen kielen, josta voi olla sinulle tulevaisuudessa hyötyä enemmän kuin uskotkaan. Vuosi alkaa neljän viikon mittaisella intensiivikielikurssilla.

2. Jos et tiedä bulgarialaisesta ruoasta muuta kuin jogurtin, suosittelemme, että lähdet makumatkalle maan rikkaaseen ruokakulttuuriin. Banitsa ja muut herkut vievät kielen mennessään.

3. Bulgariassa on vain vähän vaihto-oppilaita, joten todennäköisesti saat paljon huomiota osaksesi niin koulussa kuin kotipaikkakunnallasi. Ihmiset haluavat tutustua sinuun, joten ystävien löytämisen ei pitäisi olla vaikeaa.

vaihto-oppilaaksi Bulgariaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua.

Lähdet Bulgariaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Bulgariaan saavuttuasi osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin. Bulgarian kieltä opit 4 viikkoa kestävällä intensiivikielikurssilla, joka antaa hyvän perustan elämälle isäntäperheessä ja koulunkäynnille. Kielikurssi järjestetään Sofiassa ja siihen kuuluu 5 tuntia kielen opetusta päivässä. Vuoden keskivaiheilla pääset 4-5 päivän mittaiseen puolivuosivalmennukseen Balkanin alueella ja vuoden lopussa osallistut vielä kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Bulgarian YFU järjestää vaihto-oppilaille myös muita tapaamisia ja mahdollisesti maksullisia retkiä tai matkoja. Myös koulut saattavat järjestää matkoja, jotka eivät kuulu vaihto-oppilasvuoden hintaan.

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

 

Lukuvuoden 2020-21 ohjelmahinnat >>
Ikäraja

Lukuvuosi 2020-21: hakijan tulee olla syntynyt 30.8.2002-31.7.2005 välisenä aikana.

Vaatimukset

Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. epilepsia) ja aiempi jo hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Syömishäiriöön liittyvän psykoterapian tulee olla päättynyt vähintään kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ei ota vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä on vaikea löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on vain rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille, kroonisia sairauksia sairastaville ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.