Host-äiti: vaihto-oppilas yllättyi suomalaisten rehellisyydestä


Isäntäperheeksi ryhtyminen on rikastuttanut jämsäläisen Huujärven perheen elämää. Meksikolainen Sebastian on jo kolmas vaihto-oppilas perheessä.

– Edelleen Sebastiania ihmetyttää suomalaisten rehellisyys, esimerkiksi kahviloissa otat itse kahvit ja mitä syöt ja menet tarjottimen kanssa kassalle maksamaan. Lentoparkissa voit jättää matkalaukut ulos ja mennä sisälle odottamaan bussin tuloa, ja ottaa sitten matkalaukut mukaan, perheen äiti Petra Huujärvi kertoo vaihto-oppilaan kulttuurishokista.

Isäntäperheeksi lähteminen ei vaadi erikoisjärjestelyjä, vaan avointa mieltä. Sebastian on sopeutunut Huujärvien arkeen hyvin ja osallistunut kotitöihin siinä missä muutkin. Suuria ongelmia tai väärinkäsityksiä ei ole tullut.

– Sebastian ei ole vieras, jota passataan, vaan osa perhettä. Tärkeintä on puhua paljon ja selvittää asiat heti, silloin arki sujuu hyvin ja mikään ei jää painamaan mieltä.

 

Vaihto-oppilaat ovat rikastuttaneet jämsäläisen Huujärven perheen elämää.

 

Huujärven mielestä isäntäperheenä toimiminen on erittäin antoisaa, koska vaihto-oppilaan myötä tutustuu uuteen kulttuuriin ja kotimaassa tulee matkustettua hieman enemmän.

– Toki tulee niitä huonojakin hetkiä, mutta niistäkin oppii paljon, myös itsestään. YFU:lta saa aina tukea, kun sitä tarvitsee, Huujärvi sanoo.

Kaikki perheet haastatellaan ennen YFU:n isäntäperheohjelmaan hyväksymistä ja heille annetaan valmennusta isäntäperheenä toimimiseen.

–  Isäntäperhe ei jää yksin, vaan YFU:n kautta perhe saa oman tukihenkilön, joka on sekä perheen että vaihto-oppilaan tukena koko vaihtovuoden ajan. Isäntäperheiksi sopivat aivan tavalliset, kaiken kokoiset suomalaisperheet jotka haluavat avata kotinsa Suomeen tulevalle reippaalle nuorelle, toteaa YFU:n ohjelmakoordinaattori Maija Nyström.

Haluatko kutsua maailman kotiisi? YFU etsii parhaillaan isäntäperheitä elokuussa saapuville oppilaille. Tutustu isäntäperhetoimintaamme ja lähetä hakemus isäntäperhesivuiltamme!