Isäntäperheeksi uskaltaa ryhtyä


Kiinnostaisiko sinun perhettäsi ryhtyä ulkomaalaisen vaihto-oppilaan isäntäperheeksi, mutta koronatilanne mietityttää? Ulkomaalaisten oppilaiden ohjelmaa hoitava Kirsi Hanhirova vastasi ajankohtaisiin kysymyksiin.

Uskaltaako isäntäperheeksi ryhtyä? 

Kyllä uskaltaa! YFU:n vaihto-oppilasohjelma ei ole turismiohjelma, vaan toiseen kulttuuriin tutustumista oppilaan ja isäntäperheen yhteisessä arjessa. Tämä aika voikin luoda tavallista paremmat edellytykset perhekeskeiseen kokemukseen yhdessä vaihto-oppilaan kanssa. YFU seuraa jatkuvasti viranomaisten suosituksia ja määräyksiä, joiden mukaan muokkaamme toimintaamme. Nuorten ja isäntäperheiden hyvinvointi ja turvallisuus on meille aina etusijalla.

Testataanko vaihto-oppilaat ennen Suomeen saapumistaan? Ovatko he vapaaehtoisessa karanteenissa isäntäperheessä?

Testauksen ja karanteenin suhteen seuraamme tarkkaan THL:n maahantulijoille antamaa ohjeistusta. Oppilaille tehdään kotimaassaan koronatesti ennen lähtöä ja toinen testi vielä 72 tuntia Suomeen saapumisen jälkeen. Omaehtoinen karanteeni vietetään lähtökohtaisesti isäntäperheessä. YFU:lla on myös niin sanottuja karanteeniperheitä, joissa voi tarvittaessa asua vaihdon alussa.

Mitä YFU tekee isäntäperheiden turvallisuuden eteen?

Vaihto-oppilaat käyvät koronatestissä ennen Suomeen lähtöä ja tänne saavuttuaan. Olemme ohjeistaneet oppilaat toimimaan THL:n suositusten mukaan. Heidän tulee luonnollisesti myös ottaa huomioon isäntäperheen toivomukset sekä paikalliset esimerkiksi koulun ohjeistukset koronan välttämiseksi. Oppilailla ja isäntäperheillä on vuoden aikana tukenaan YFU tukihenkilö, YFU Buddyt ja tarvittaessa toimiston henkilökunta. Erityistilanteita varten YFU:lla on kriisitoimintasuunnitelma.

Entä jos vuoden aikana isäntäperheen jäsen tai vaihto-oppilas saa koronatartunnan?

Jos oppilas tai muu perheenjäsen sairastuu koronaan vuoden aikana, noudatetaan THL:n ohjeita (omaolo.fi). Oppilaiden vakuutus kattaa myös koronaan sairastumisesta aiheutuneet hoitokustannukset. Erikoistapauksessa käännymme niin sanottujen hätäperheiden puoleen, joiden luona oppilas voi tilapäisesti asua.

Miten YFU järjestää valmennukset, retket ja tukihenkilöiden tapaamiset? 

Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja sopeutamme toimintamme olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi syksyn valmennukset järjestettiin virtuaalisesti ja saimme niistä hyvää palautetta. Tapahtumia ja retkiä järjestetään mahdollisuuksien mukaan ja tarvittaessa pienemmissä ryhmissä paikallisesti. Tukihenkilöt ovat yhteydessä perheisiin ja oppilaisiin virtuaalisesti silloin, kun ei voida tavata henkilökohtaisesti.

Mitä muuta haluaisit sanoa isäntäperheeksi ryhtymistä pohtiville?

Kansojen välistä ymmärrystä ja yhteistyötä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan ja nuoret ovat yhtä kiinnostuneita maailmasta kuin ennen koronaa. Suomi on turvallinen maa ja elämä jatkuu koronasta huolimatta. Meidän kaikkien on sopeutettava arkemme sen mukaisesti. Vaihto-oppilaat ovat fiksuja nuoria ja monet heistä ovat tottuneet kotimaassaan paljon tiukempiin rajoituksiin kuin me. Isäntäperheeksi ryhtyminen tässä tilanteessa on hyvä mahdollisuus tuoda maailma kotiin.

Etsimme parhaillaan isäntäperheitä tammikuussa kevätlukukaudeksi Suomeen tuleville nuorille. Onko sinun perheesi yksi niistä kahdeksasta onnekkaasta, jotka saavat ripauksen kansainvälisyyttä arkeensa ja pääsevät avaamaan suomalaista elämänmenoa Itävallasta, Italiasta, Bulgariasta, USA:sta tai Uruguaysta tulevalle nuorelle?