Ensimmäistä kertaa isäntäperheeksi – kahden aikuisen perhe antoi kodin saksalaiselle vaihto-oppilaalle


Hakaloiden perheeseen saapui kesän lopulla vaihto-oppilas keskelle keittiöremonttia. Katja ja Erkki Hakala olivat vuoden vaihteessa pyytäneet YFU:n tietopaketin isäntäperheenä toimimisesta myöhempää varten. He eivät aikaisemmin ole toimineet isäntäperheenä vaihto-oppilaalle. Molemmat olivat osittain unohtaneet tutustumispaketin, kunnes Katjan puhelimeen oli jätetty vastaajaviesti, jossa tiedusteltiin, onko perheellä vielä kiinnostusta. Hakalat arvelivat, etteivät he voi tällä hetkellä ryhtyä isäntäperheeksi, sillä kotiin oli tulossa iso keittiöremontti. Toimistolta todettiin sen olevan vain elämää. Muutama viikko puhelun jälkeen Katja ja Erkki olivat tutustuneet tarkasti vaihto-oppilaiden kirjeisiin ja tehneet päätöksen avata kotinsa vuodeksi saksalaiselle Elisabethille.

Hakaloilla ei ole omia lapsia, eivätkä he kokeneet sitä ongelLietolainen Hakaloiden perhe on ensimmäistä kertaa isäntäperheenä saksalaiselle vaihto-oppilaallemaksi isäntäperheeksi ryhtymisessä. Päinvastoin, lopullisen päätöksen tekeminen tuntui heistä helpolta, koska lasten mielipiteitä ei tarvinnut ottaa huomioon.

– Minusta tuntuu, että meidän on ollut vähän helpompi ajatella, kun se on ollut meidän kahden päätös. Koiralta ei kysytty. Lemmikillä on tosin hyvin tärkeä rooli vaihto-oppilasperheen arjessa, sanoo Katja.

Tuntemattoman ihmisen ottaminen perheenjäseneksi jännitti Hakaloita vasta muutamina päivinä ennen Elisabethin saapumista. Ensimmäisistä päivistä saapumisen jälkeen selvittiin hyvin Finnish Nightmares -kirjan ja sanakirjan avulla.

– Se oli tosi iso yllätys, että kolmantena päivänä naurettiin ihan vedet silmissä. Ja ylipäätään ei ollut sellainen vieraskorea olo. Yllätin itseni, miten pystyin olemaan niin rento heti. Mutta varmaan se oli se, että meillä synkkasi heti. Molemminpuolista sopeutumista edesauttoi se, että olimme etukäteen tiiviisti kirjeenvaihdossa, jolloin tutustuimme toisiimme ja kävimme läpi erilaisia vaihto-oppilasvuoteen liittyviä asioita. Siitä tuli jo etukäteen tunne, että pystymme keskustelemaan haastavammistakin asioista yhdessä. Lisäksi yhteisen arjen aloittamista helpotti YFU:n jakamien kysymysten läpikäynti, sanoo Katja.

Noin puolen vuoden yhdessäolon jälkeen perhettä naurattaa arkikomiikka. Erkki sanoo, että arki on mukautunut yllättävän helposti uudenlaiseksi Elisabethin tulon jälkeen. Katja lisää, että se on huomattavasti hauskempaa kuin aiemmin.Hakalan perhe otti saksalaisen vaihto-oppilaan kotiinsa

– On kivaa, että arki on hauskaa eikä vain jokin yksi yksittäinen kohokohta. Se on oikeastaan tosi mukavaa niin päin. Joskus tuntuu, että sellaisella valtavalla toiminnallisuudella saa hukattua sen läsnäolon sekä yhdessä olemisen ja tekemisen, sanoo Erkki.

Isäntäperheellä pitää Hakaloiden mielestä olla aikaa vaihto-oppilaalle. Toinen tärkeä asia heidän mielestään on se, että pitää olla aidosti kiinnostunut, mitä nuorelle kuuluu ja miten hänellä menee. Perheenjäsenten lukumäärällä tai asuinpaikalla ei juurikaan ole väliä. Hakalat itse asuvat Turun kupeessa sijaitsevassa Liedossa. Elisabeth käy koulua Turussa. Hän asuu Saksassa melko samankokoisessa paikassa, joten lähes 20 000 asukkaan Lieto on Elisabethin mielestä hyvä asuinpaikka.

– Mielestäni isäntäperheenä olemisen pitää liittyä juuri siihen vanhemmuuteen, että ohjaa nuorta arjen asioissa ja kasvattaa siinä kuin normaalistikin pitäisi kasvattaa. Täytyy ensin tutustua nuoreen ja ottaa selvää, mistä nuori on kiinnostunut ja sen jälkeen pyrkiä tarjoamaan sellaisia mahdollisuuksia. Arkiset ruokapöytäkeskustelut ovat päivittäisiä läsnäolon hetkiä, jolloin vaihdetaan ajatuksia, pohditaan elämää ja nauretaan yhdessä, sanoo Katja.

Kiinnostaako sinua isäntäperheeksi ryhtyminen?

Kysy lisää YFU:n toimistolta, puh. 09-6226 1317, kirsi.hanhirova[at]yfu.fi

Täytä isäntäperhehakemus »

Tilaa tietopaketti isäntäperheenä toimimisesta

Lue lisää tietosuojasta YFU:ssa: https://yfu.fi/tietosuojaseloste/