Tsekkiläisestä Matyaksesta tuli Happosten uusi perheenjäsen


Suurperheenä lapsien vieminen ulkomaille on vaikeaa ja kallista, joten Happoset ”pyysivät ulkomaat heille”. Perheen vanhin poika Mikke lähetti oma-aloitteisesti hakemukset vaihtojärjestöihin. Asia tuli muille perheenjäsenille mukavana yllätyksenä. Niin perheen ensimmäinen vaihto-oppilas, tšekkiläinen Matyas, asettui vuodeksi Kuopioon.

– Oli uskomatonta, että perheeseemme sattui henkilö, joka kesti tämän suurperheen menon ja melskeen ja ymmärsi huumoriamme. Matyas oli alusta asti perheemme jäsen ja täysillä kaikessa mukana, perheen äiti Hilkka Happonen kertoo.

20150503-Happonen

Hilkan mukaan parasta isäntäperheenä olemisessa oli tutustua uuteen mahtavaan ja opettavaiseen perheenjäseneen. Perhe koki tututkin asiat uudesta näkökulmasta. Oman vaihto-oppilaan kautta Happoset pääsivät tutustumaan myös muihin vaihto-oppilaisiin, muun muassa Japanista ja Saksasta. Matyas opetti perheelle joitakin sanoja tšekiksi ja marraskuussa heillä vietettiin Tšekin itsenäisyyspäivää.

Perheen lasten ja äidin lisäksi myös isovanhemmat ja täti perheineen pääsivät kokemaan isäntäperhe-elämää. Matyas oli isoisän mukana niin hirvimetsällä kuin talviverkoilla. Juhlapyhiä perhe vietti perheen äidin siskon luona. Viiden hostsisaruksen lisäksi Matyas sai viisi hostserkkua.

– Isäntäperhevuoteemme sisältyi paljon hassuja ja hullujakin asioita, Hilkka ja Mikke muistelevat. Matyas osallistui perheen mukana niin redbull400 ylämäkijuoksuun kuin avantouinnin SM-kilpailuihin. Kilpailujen ja arjen lisäksi perhe matkusti vaihto-oppilaan kanssa.

– Nuorempien lasten ollessa viikonloppuisin isänsä luona, pystyimme tekemään viikonloppumatkoja ”pienemmällä” porukalla.

He kävivät muuan muassa Tukholmassa, Tampereella ja Jyväskylässä. Perhe teki hiihtolomareissun Pyhälle ja palasivat Lappiin pääsiäislomalla. Vaihtovuoden lopussa perheen miettiessä kuluneelta ajalta muistoja, juuri hiihtolomareissu nousi ylitse muiden.

Matyasin kotiinpaluun jälkeen viestejä on vaihdeltu WhatsAppissa, perheen vanhin poika Mikke on varannut lentoliput Prahaan ja Matyas suunnittelee vierailua Suomeen.

Isäntäperheeksi harkitsevia Hilkka kehottaa astumaan rohkeasti uuteen seikkailuun. Vaihto-oppilasvuosi on avartava kokemus kaikille osapuolille.

Kiinnostaisiko sinua
isäntäperheeksi ryhtyminen?

Kysy lisää YFU:n toimistolta, puh. 09-6226 1317, kirsi.hanhirova[at]yfu.fi

Täytä isäntäperhehakemus »

Tilaa tietopaketti isäntäperheenä toimimisesta

Lue lisää tietosuojasta YFU:ssa: https://yfu.fi/tietosuojaseloste/