Pesoset ovat tarjonneet kodin jo kuudelle vaihto-oppilaalle


– Meille se vuosi, kun oppilas on meillä asunut, on ollut vasta kaiken alku. Suhde syvenee vuosi vuodelta, kertoo Outi-Leena Pesonen. Pesosilla on ollut yhteensä kuusi vaihto-oppilasta Yhdysvalloista, Saksasta ja Slovakiasta. Ensimmäinen vaihto-oppilas tuli perheeseen kesäksi 2011. Outi-Leena Pesonen oli itse vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa 1991-92. Hän päätti jo silloin, että joskus tarjoaisi jollekin nuorelle kokemuksen, jonka itse koki: uskomattoman ja ainutkertaisen.

Pesosten perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi kaksi lasta. Outi-Leena halusi, että lapset saisivat osan kansainvälisyyttä kotiin. Otto ja Anna ovat kasvaneet ulkomaalaisten sisarusten kanssa pienestä asti.

– Äiti, mulla on oikeasti tosi monta siskoa ympäri maailmaa, Anna totesi eräänä iltana.

20150916-Pesonen1Lasten mukaan kotona olisi tylsää ilman lainalapsia. Pesosten perheessä on konkretisoitunut YFU:n slogan It’s not right, it’s not wrong, it’s just different. Lapset ovat oppineet siihen, että nuorilla on hyvin erilaisia tapoja ympäri maailmaa. Otto ja Anna ovat saaneet kielitaidon – molemmat puhuvat sujuvaa englantia – lisäksi sylintäydeltä kansainvälisyyttä ja eväitä aikuisuuteen. Monina iltoina perhe on istunut ruokapöydän ääressä kummastelemassa eroavaisuuksia vaihto-oppilaiden oman ja suomalaisen kulttuurin välillä.

Hyvät ja positiiviset kokemukset ovat saaneet Pesoset ryhtymään aina uudestaan ja uudestaan isäntäperheeksi. Outi-Leenan mukaan homma on niitä juttuja, että kun sille antaa pikkusormen se vie koko käden. Jokainen vaihto-oppilas on tuonut palan omaa kulttuuriaan Pesosten arkeen. Jouluisin joulupöytään on otettu vaihto-oppilaan valmistama oman maan jouluherkku. Perhe on elänyt jokaisen vaihto-oppilaansa kanssa kiireistä perusarkeaan. Oppilaat on otettu lomamatkoille mukaan, mutta vaihto-oppilaiden mieluisimmat ja mieleenpainuvimmat jutut ovat aina perusarjesta, kuten kokkailu, syntymäpäivät, mökkireissut ja leffaillat kotona.

Pesoset pitävät yhteyttä kaikkiin vaihto-oppilaisiinsa ja he kaikki ovat osa heidän perhettään. Jouluksi Outi-Leena lähettää kaikille nuorille joulukalenterin. Nuorten lisäksi Pesoset ovat luoneet pysyvät suhteet näiden omiin perheisiin. Vierailuja on tehty puolin ja toisin. Vaihto-oppilaat ovat tuoneet Suomeen niin näytille poikaystäviä kuin tulleet hengähtämään hektisestä yliopistoelämästä. Neljä nuorista matkustivat Suomeen juhlistamaan host-äitinsä 40-vuotissyntymäpäivää.

– Uskon, että kansainvälisyys on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää. Vaihto-oppilaan kanssa maailma tulee kotiin ja se antaa niin paljon enemmän kuin ottaa, sanoo Outi-Leena Pesonen.

Kiinnostaisiko sinua
isäntäperheeksi ryhtyminen?

Kysy lisää YFU:n toimistolta, puh. 09-6226 1317, kirsi.hanhirova[at]yfu.fi

Täytä isäntäperhehakemus

Tilaa tietopaketti isäntäperheenä toimimisesta

Lue lisää tietosuojasta YFU:ssa: https://yfu.fi/tietosuojaseloste/