| |

Japanissa vaihdossa

Kysyimme Japanissa lukukausivaihdossa olleelta Paulilta ajatuksia ja vinkkejä Japaniin vaihto-oppilaaksi lähdöstä kiinnostuneille.

Miksi sinusta kannattaa lähteä vaihtoon?

Vaihtoon kannattaa mielestäni lähteä ymmärtääkseen muiden kulttuurien ikätoverien kokemuksia paremmin, ja avartaakseen katsettansa muista kulttuureista. Vaihdossa kokee todella suoraan koti- ja vaihtomaan eroavaisuudet. Itse luulin edes jotenkin ymmärtäväni Japanin päivittäisestä elämästä jotain, mutta vaihtovuosi opetti minulle todella paljon uutta.

Miksi sinä lähdit vaihtoon?

Lähdin vaihtoon koska olin ollut kiinnostunut siitä jo lapsesta saakka, sillä äitinikin oli ollut opiskelemassa ulkomailla nuorena. Japanin kielen oppiminen ja päivärytmin kokeminen ns. ei-ulkopuolisena olivat myös suuria syitä.

Harmittiko sinua mahdollinen opinnoista jälkeen jääminen etukäteen?

Minulla oli suunnitelmissa jo valmiiksi pidentää lukio-opintojani, joten en ollut lainkaan harmissani. Valmistuin 3.5 vuoteen, joka oli vaihtokuukausistani riippumatta suunnitelmani.

Miten paljon rahaa sinulla kului vaihdossa, kuinka paljon kuukaudessa tarvitsit taskurahaa?

Japanihan on melko halpa maa, varsinkin ruoan suhteen. Julkinen liikenne on halvempaa kuin suomessa (ainakin paikallisliikenne) ja kattavampaakin. Kuitenkin uudessa maassa tulee helposti halu ostaa kaikennäköistä, ja minulla kuukaudessa menikin vajaa 200 €. Taskurahaa meni vapaa-ajan matkoihin, ruokaan ja vaatteisiin ja tuliaisiin.

Pakkaaminen – mitä kannattaa pakata, otitko mukaan jotain turhaa?

Japanin kesä on rankka Suomalaiselle, varsinkin Osaka ja Etelä-Japani yleisesti. Kannattaa ottaa reilusti kesävaatteita, ja suosia kevyitä kankaita ja värejä. Sadettakin on paljon, joten sateenkestävät takki ja kengät ovat hyvä idea. Jos on isompia kenkä- tai vaatekokoja käyttävä, on käytännössä pakko ostaa kaikki etukäteen. Koulupukuun kuuluvat vaatteet esimerkiksi (kauluspaita ja suorat housut) kannattaa ottaa mukaan. Kuuman sään takia suosittelen ottamaan useamman kauluspaidan mukaan. Minulla oli vain yksi, ja se oli jatkuvasti pesussa hien takia. Japanista voi myös olla vaikea löytää samoja hygienia- ja ihonhoitotuotteita kuin suomesta, joten siihen kannattaa varautua.

Miten vaihtoon kannattaisi muuten valmistautua?

kielen opettelu

Aloitin kielen opettelun jo ennen Japaniin saapumista, ja se on todella tärkeää mielestäni. Varsinkin kirjoitusjärjestelmän opettelu on todella suureksi eduksi.

uuteen kulttuuriin tutustuminen

Uuden kulttuurin omaksuin varsin nopeasti, mutta kehotan kaikkia todellakin opettelemaan perustat, niin kuin pöytätavat ja eroavat kehonkielen käytöt.

kaverit, sukulaiset ja perhe Suomessa

Kavereihini pidin melko vähäistä kontaktia, ja Suomeen palatessani yllätyin huomatessani kaveriporukoiden muuttuneen. Perheen kanssa ei ollut juurikaan ongelmia, vaihdettiin kuulumisia semi-tasaisin välein.

isäntäperheen kanssa yhteydenpito, tuliaiset tms.

Tuliaisten suhteen ei kannata yliajatella hirveämmin, mutta kannattaa silti miettiä. Tuliaisen ei tarvitse, eikä edes kannata olla suurenmoinen. Minulla isäntäperheen kanssa yhteydenpito on melko vähäistä, mutta on suuri ilo vaihtaa kuulumisia heidän kanssaan.

Pauli, vaihto-oppilaana Japanissa 2022

Lisää artikkeleita