YFU:n Kansainvälisyyspalkinto luovutettiin Kulosaaren yhteiskoululle
Vaihto-oppilasjärjestö Youth For Understanding ry myöntää Kansainvälisyyspalkinnon koululle, joka on tehnyt ja tekee pitkäjänteistä ja monipuolista kansainvälisyyskasvatustyötä.
Palkinto luovutettiin 7.2. Kulosaaren yhteiskoululla. Palkinnon vastaanottivat rehtori Lauri Halla ja kansainvälisyyskoordinaattori Linda Eklöf.
Palkinnon luovuttanut YFU:n toiminnanjohtaja Elina Talonen-Lintunen kertoi raadin perustelut:
-Kulosaaren yhteiskoulun pitkäjänteisessä kansainvälisyyskasvatuksessa painotetaan erilaisten kulttuurien arvostamista ja erilaisuuden pitämistä vahvuutena. Nämä ovat arvoja, jotka ovat myös YFU:n toiminnan keskiössä. Kansainvälisyyskasvatus on yhdistetty innovatiivisesti ja monipuolisesti eri aineisiin ja kerhotoimintaan, oli kyseessä sitten eri uskontojen yhteiset uskonnontunnit, YK-simulaatio tai World Foods -kurssi. Lisäksi meihin teki vaikutuksen se, että kansainvälisyyskasvatus ei rajoitu vain luokkahuoneeseen. Eri kulttuurien perinnejuhlia vietetään koko koulun voimin ja englannin kieli on voimakkaasti läsnä arjessa niin aamunavauksissa kuin ruokalistoissa ja kirjaston tarjonnassa.
Kansainvälisyyspalkinto Kulosaaren yhteiskouluun ja Schildtin lukioon
Anna Huuskonen, joka on Kulosaaren yhteiskoulun entinen oppilas vuosilta 2005-2008, lähetti valitsijaraadille hakemuksen Kansainvälisyyspalkinnon saajaksi.
YFU sai kaikkiaan 16 ehdotusta Kansainvälisyyspalkinnon ansaitsevista kouluista. Mukana oli niin isoja kuin pieniä kouluja ympäri Suomen. Tänä vuonna palkinnon sai Kulosaaren yhteiskoulun lisäksi Schildtin lukio Jyväskylästä. Schildtin lukio palkitaan myöhemmin tässä kuussa. Palkinnon ovat aiemmin saaneet Hyvinkään yhteiskoulu, Kurikan lukio ja Oriveden lukio.
-Meillä jokainen päivä on kansainvälisyyspäivä, kertoi rehtori Lauri Halla. Kansainvälisyys on integroitu koulun arkeen. Oppilas- ja opettajakunnassa on noin 40 kansalaisuutta, joten kansainvälisyyteen oppiminen on luontevaa. Myös kieliopintojen tarjonta on laajaa, koulussa voi opiskella 10 eri kieltä, muun muassa japania, kiinaa tai koreaa. Oppilaita on noin 900.
Koulun kansainvälisyyskoordinaattorina toimiva Linda Eklöf kertoi, että koulupäivien lisäksi kansainvälisyyttä koetaan ulkomaille suuntautuvien leirikoulujen myötä. Ystävyyskoulujen oppilaat pitävät vastavuoroisesti leirikouluja Suomessa.
-Kansainvälisyyskasvatuksen ideat tulevat oppilailta, opettajilta ja nuorten vanhemmilta, ja ne myös toteutetaan yhdessä.
”Vaihtovuosi muutti ihan kaiken”
Kulosaaren yhteiskoulun vaihto-oppilastoiminta on vilkasta. Vaihto-oppilasvuoden kokemuksiaan tilaisuudessa kertoivat viime kesänä kotiin palanneet Sara Airola ja Elisa Martiskainen sekä argentiinalainen Giulia Mattzelli, joka saapui Suomeen elokuussa.
Sara ja Elisa kannustavat nuoria lähtemään vaihto-oppilaaksi. Kokemus antaa paljon, eikä kannata pelätä sitä, että jää jälkeen kavereista. Kaverit eivät katoa mihinkään, vaikka ehkä ovatkin kotiin palatessa eri vaiheessa opinnoissaan.
-Olin vaihdossa USA:n Michiganissa. Alkuun ihmetytti ihmisten avoimuus ja ystävällisyys. Koko ajan joku kyseli onko kaikki hyvin ja voiko joten olla avuksi. Kotiinpaluu olikin se suurempi kulttuurisokki, kun sai olla aivan rauhassa, kertoi Elisa Martiskainen.
Sara Airola oli vaihdossa ranskankielisessä Kanadassa.
-Vaihtovuosi muutti ihan kaiken. Tulin avoimemmaksi ja sain kaksi vahvaa kieltä eli ranskan ja englannin.
Giulia Matzelli on vaikuttunut suomalaisesta koulusta ja sen monipuolisesta opetuksesta.
– Opiskelu täällä on avian erilaista kuin kotona. Meillä Argentiinassa opiskellaan pääosin kirjoista ja opettajat ovat auktoriteetteja. Täällä käytetään paljon tietotekniikkaa apuna ja opettaja voi puhutella silloin kun on tarve.
Giulia kannustaa menemään erilaisuuden perään.
-Halusin vaihto-oppilasvuodelta jotain erilaista. Vaihtoehtona olivat USA ja Suomi. Olen erittäin tyytyväinen, että valitsin Suomen. Olen ujo, mutta en enää niin paljon kuin tullessani. Olen saanut paljon uusia ystäviä. Tosin suomen kielen puhumista hieman vielä ujostelen.
-Koulun kansainvälisyyskasvatus sopii hyvin yhteen vapaaehtoistoimintaan perustuvan YFU-vaihto-oppilasjärjestön kanssa. Myös tänä vuonna 60-vuotisjuhlaansa viettävässä Suomen YFU:ssa ihmiset toivotetaan tervetulleiksi ihonväriin, sukupuoleen, kansallisuuteen, uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Toiminnan perustana on alusta lähtien ollut ajatus, että paras tapa lisätä kansojen ja kulttuurien välistä yhteisymmärrystä on antaa ihmisille mahdollisuus oppia tuntemaan toisensa arkipäivän elämässä. Vaihto-oppilastoiminta tarjoaa siihen ainutlaatuisen mahdollisuuden, muistutti Elina Talonen-Lintunen.
Lue lisää vaihto-oppilaaksi lähtemisestä.
Tuo maailma kotiisi – ryhdy isäntäperheeksi.