Lapseni maailmalla – vuosi äitinä vaihto-oppilaalle


Rantaniemen menevä perhe asuu Haukiputaalla Kiviniemessä. Molemmat vanhemmat tekevät vuorotyötä. Vanhempien töiden vuoksi perheen lapset ovat tottuneet huolehtimaan asioistaan, samaa odotetaan myös vaihtarilta alkuperehdyksen jälkeen. ”Yksi nuori lisää perheessä, ei vaikuta perheen arkeen juuri mitenkään”, toteaa perheen äiti Outi.

Kansainvälisyys istutettiin Outiin jo lapsuudenperheessä, isän kesäloman ajat perhe vietti aina ulkomailla. Sisarukset viettivät vaihtovuoden Yhdysvalloissa, mutta Outilta se jäi väliin, mikä häntä on jälkikäteen harmittanut.

Vuoden asuminen Puolassa, ja yliopiston kummiopiskelijoiden kanssa tehty yhteistyö rohkaisi perhettä ottamaan vaihto-oppilaan omaan kotiinsa vuodeksi asumaan. Nyt on menossa jo kolmas vaihtarivuosi perheessä. Kolme erilaista oppilasta, kolme erilaista kulttuuria ja kolme erilaista vuotta. Arne Belgiasta, Shinichi Japanista ja nyt Lorena Uruguaysta.

YFU toimittaa ohjekirjan vaihto-oppilasperheelle. Siinä kehotetaan mm. käymään läpi perheen sääntöjä. Moni sanoo, että eihän meillä ole mitään erikoisia sääntöjä, mutta vaihto-oppilaan myötä säännöistä tullaan keskusteltaessa tietoisiksi. Vaihto-oppilaan odotetaan noudattavan perheen sääntöjä, mutta ensin hänen on ne tiedettävä. Rantaniemen perheessä on tärkeää, että kolmivuorotyössä käyvä isä saa nukkua rauhassa lepovuorossa.

Avoimin mielin mukaan

Outi kehottaa isäntäperheeksi haluavia miettimään, millainen perhe itse on: ollaanko tiukkoja joissakin tietyissä asioissa, harrastetaanko paljon, ja miten arki sujuisi vaihto-oppilaan kanssa. Ennen päätöksen tekoa Outi lukee perheen kanssa tarkasti, mitä oppilas kertoo itsestään, mitä vaihto-oppilas kertoo toivovansa vaihtovuodelta. Kulttuuritausta vaikuttaa kovasti, mutta myös isäntäperheen kannattaa olla avoimin mielin liikkeellä. Outi ei oikeastaan tunne sanaa rutiini. Outi itse on hetkessä kiinni. Ison perheen äiti on tottunut siihen, että tilanteet muuttuu.

Tärkein vaikuttava tekijä isäntäperheeksi ryhtymiselle oli hyvän, luottavaisen ja tiiviin yhteistyön kokeminen YFU:n eri tahojen kanssa tyttäremme ollessa vaihdossa maapallon toisella puolella. Haluamme osaltamme jatkaa kiitollisina sitä pyyteetöntä suvaitsevuuden jakamista, jota isäntäperheet ympäri maailmaa ovat vuosikymmenten saatossa tehneet. Tuntuu kuin olisimme osa suurta perhettä. Emme ole kovinkaan aktiivisesti mukana perheiden yhteisessä toiminnassa, mutta tietoisuus organisaation toimivuudesta, tuesta ja avusta tarvittaessa lisäävät luottavaisuutta omaankin arkeen vaihto-oppilaan kanssa.

Vaihto-oppilas perheenjäsenenä

Pyydän Outia miettimään, mitä eroa on omalla nuorella ja vaihto-oppilaalla. Hetken miettimisen jälkeen Outi pohdiskelee, että suomeksi on helpompi antaa pikkupalautetta kuin vieraalla kielellä, ja niinpä se saattaa jäädä antamatta. Syvällisempiin keskusteluihin uppoutuu ehkä helpommin kielitaidon ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Muuta eroa ei juurikaan ole.

Maailmankatsomus on avartunut vaihto-oppilastoiminnan myötä. Enemmän meissä ihmisissä maailman eri kolkilta on yhteistä kuin eroja. Vaihtarin myötä saavat vanhemmat vielä hyvän syyn tehdä varttuneempienkin lastensa kanssa tehdä suomalaisten lasten juttuja: käydä pulkkamäessä, luistella, askarrella, leipoa pipareita ja koristella kuusi, paistaa makkaraa nuotiolla ja ihastella revontulia tai yötöntä yötä. Saa perheenä tehdä vielä kivoja juttuja

”Minun lapset ovat maailmalla”,  Outi eli Mama Rantaniemi  voi näin sanoa todella. Perheen vanhimmat lapset ovat muuttaneet jo pois kotoa, ja nämä eri puolilta maapalloa Rantaniemen perheessä vaihtovuoden viettäneet nuoret ovat tuoneet maailman Haukiputaan Kiviniemeen.

Teksti: Paula Salo, Kuva: perhe Rantaniemi

Kiinnostaako sinua isäntäperheeksi ryhtyminen?

Kysy lisää YFU:n toimistolta, puh. 09-6226 1319, maija.nystrom[at]yfu.fi

Täytä isäntäperhehakemus »

Tilaa tietopaketti isäntäperheenä toimimisesta

Lue lisää tietosuojasta YFU:ssa: https://yfu.fi/tietosuojaseloste/