Liettua

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Liettuaan

1. Koripallo, koripallo ja koripallo. Siltä tuskin voit välttyä Liettuassa, jossa koripallo on kuin toinen uskonto. YFU:lla on Liettuassa erityinen koripallo-ohjelma.

2. Kuinka paljon tiedät Liettuasta? Jos et tiedä juuri mitään, se on loistava syy lähteä tutkimusmatkalle maan kieleen ja kulttuuriin.

3. Liettua on lähellä. Vaihto-oppilasvuoden jälkeen yhteydenpito uusiin ystäviin on helppoa.

liettua

Liettuan koripallo-ohjelma

Harrastatko aktiivisesti koripalloa ja haluat jatkaa harrastustasi sekä kehittyä siinä vaihtovuotesi aikana? Liettuan koripallo-ohjelmassa asut paikallisessa isäntäperheessä ja käyt koulua kuten kaikki vaihto-oppilaat. Lisäksi pääset pelaamaan koripalloa omalla tasollasi. YFU:n valitsemat koripallokoulut kuuluvat maan parhaisiin ja harjoituksia on yleensä 3-6 kertaa viikossa oppilaan tasosta riippuen. Viikonloppuisin on usein pelejä joko omassa kotikaupungissa tai kauempana. Koripallo-ohjelmaan osallistuaksesi sinulla tulee olla takana vähintään kaksi vuotta koripalloharrastusta.

Mikäli haluat hakea koripallo-ohjelmaan, sinun tulee toimittaa hakulomakkeen mukana
– Lyhyt video, josta saa käsityksen pallonkäsittely- ja pelitaidoistasi
– Suosituskirje koripallovalmentajaltasi
– Koripalloliiton virallinen todistus, josta käy ilmi koripallokokemuksesi

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Lähdet Liettuaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Heti Liettuaan saavuttuasi osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit liettuan kieltä ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin. Pääset myös lyhyelle liettuan kielikurssille. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Liettuan YFU järjestää alueellasi myös muita tapaamisia. Halutessasi voit osallistua Liettuan YFU:n järjestämälle omakustanteiselle Liettuan kiertomatkalle ja Baltian-matkalle Latviaan ja Viroon, jossa tapaat muissa Baltian maissa olevia vaihto-oppilaita.

YFU Liettuan sivut

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-seminaarin sivuilta

Katso YES Aftermovie 2019

 

Olen saanut hurjasti uusia kavereita, tutustunut uuteen kulttuuriin, oppinut hiukan uutta kieltä ja tutustunut kotikaupunkiini. Uusi kouluni ja luokkatoverini on ottanut minut lämpimästi vastaan, niinkuin myös isäntäperheenikin. Isäntäperheeni on innoissaan näyttänyt minulle kaupunkia. Olivia, Liettua

quote_study_abroad_small

Ohjelmahinnat >>
Ikäraja

Lukuvuosi 2020-21: hakijan tulee olla syntynyt 1.7.2003-1.9.2005 välisenä aikana. Lukuvuosi 2021-22: hakijan tulee olla syntynyt 30.6.2004-1.9.2006 välisenä aikan

Vaatimukset

Voit lähteä vaihtoon Liettuaan ilman liettuan kielen taitoa. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Mielenterveyteen liittyvän terapian (esim. syömishäiriö, masennus tai ahdistus) tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.