Liettua

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Liettuaan

  1. Koripallo. Tältä urheilulajilta tuskin voit välttyä Liettuassa, jossa se on kuin toinen uskonto. YFU:lla on Liettuassa erityinen koripallo-ohjelma.
  2. Kuinka paljon tiedät Liettuasta? Jos et tiedä juuri mitään, se on loistava syy lähteä tutkimusmatkalle maan kieleen ja kulttuuriin.
  3. Liettua on lähellä. Vaihto-oppilasvuoden jälkeen yhteydenpito uusiin ystäviin on helppoa.

Liettuan koripallo-ohjelma

Pelaatko aktiivisesti koripalloa? Haluatko jatkaa harrastustasi ja kehittyä siinä vaihtovuotesi aikana? Liettuan koripallo-ohjelmassa asut paikallisessa isäntäperheessä ja käyt koulua kuten kaikki muutkin vaihto-oppilaat. Lisäksi pääset pelaamaan koripalloa omalla tasollasi. YFU:n valitsemat koripallokoulut kuuluvat maan parhaisiin. Harjoituksia on yleensä 3–6 kertaa viikossa oppilaan tasosta riippuen. Viikonloppuisin on usein pelejä joko omassa kotikaupungissa tai kauempana. Koripallo-ohjelmaan osallistuminen edellyttää sitä, että olet harrastanut koripalloa vähintään kaksi vuotta.

Mikäli haluat hakea koripallo-ohjelmaan, sinun on toimitettava hakulomakkeen mukana

  • lyhyt video, josta saa käsityksen pallonkäsittely- ja pelitaidoistasi
  • suosituskirje koripallovalmentajaltasi
  • Koripalloliiton virallinen todistus, josta käy ilmi koripallokokemuksesi

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lähdet Liettuaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Liettuassa osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Pääset myös lyhyelle liettuan kielikurssille. Vuoden keskivaiheilla osallistut vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana alueesi vapaaehtoiset järjestävät myös muita tapaamisia. Voit lisäksi osallistua Liettuan YFU:n järjestämälle omakustanteiselle Liettuan kiertomatkalle ja Baltian-matkalle Latviaan ja Viroon, jossa tapaat muissa Baltian maissa asuvia vaihto-oppilaita.

YFU Liettuan sivut

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Vaatimukset

Liettuaan voi hakea osaamatta liettuan kieltä. Vaihtoaikasi kuitenkin helpottuu, kun osaat liettuan alkeet jo lähtiessäsi.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Ikäraja

Lukuvuosi 2022–2023: Hakijan tulee olla syntynyt 30.6.2005–1.9.2007.

Lisää artikkeleita