Madventuresin 5 nyrkkisääntöä kansainvälistymiseen – näillä pärjäät maailmalla
Madventures-kaksikko Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff ovat kuvanneet matkailuohjelmaansa yli 40 maassa, minkä aikana he ovat tutustuneet mitä erikoisimpiin kulttuureihin ja tapoihin. He kannustavat nuoria rohkeasti rikkomaan rajojaan ja lähtemään vaihto-oppilaiksi, sillä epämukavuusalueelle meneminen palkitsee aina ja siellä tapahtuu myös se kuuluisa henkinen kasvu.
Maailmalla matkaaminen avartaa, mutta vielä enemmän sinulle jää käteen, kun muistat Madventuresin 5 nyrkkisääntöä kansainvälistymiseen:
1. Älä yleistä, vaan kysy.
Ennakkoluulot perustuvat oman tiedon vähyyteen ja niitä vastaan tulee taistella aktiivisesti. Älä tyydy vain luulemaan, vaan kohtaa ihminen rohkeasti ja huomaat pian ennakkoluulojesi murtuvan.
2. Syö paikallista ruokaa.
Ruualla on merkittävä rooli monessa kulttuurissa. Paikallisten herkkujen maistamista voi verrata suomalaiseen saunakokemukseen: saunakulttuuri voi tuntua ulkomaalaisista omituiselta, mutta jos hän siitä huolimatta rohkenee lauteille, saa hän hyväksyvän olalle läpsyttelyn lisäksi kokea ainutkertaisen osan suomalaisuutta.
3. Panosta ihmisten kohtaamiseen.
Suomalainen ei ole aina vahvimmillaan toisen ihmisen kohtaamisessa, joka saattaa vaatia jopa kosketusta toisen osapuolen kanssa. Ole aidosti läsnä kohtaamisessa, äläkä kiirehdi. Sen sijaan, että keskität energiasi oman nimesi lausumiseen, keskity painamaan uusien tuttavuuksiesi nimet mieleen – ja käytä myös niitä heidän kanssaan keskustellessasi.
4. Uskalla puhua.
Tärkeintä on, että uskallat avata suusi. Unohda oman aksentin häpeäminen ja virheiden tekemisen pelko. Paikallista kieltä oppiessa myös kulttuuri avautuu aivan toisella tavalla. Englannin lisäksi kannattaa panostaa myös muihin maailmankieliin – esimerkiksi kiinaan, japaniin, espanjaan ja portugaliin.
5. Uskalla maailmankansalaiseksi.
Globalisaation myrskyissä Suomen kaltaisen pienen kansan ainoa mahdollisuus menestyä on ymmärtää globaalin maailman lainalaisuudet ja osata luovia siellä. Maailmankansalaisuus on arvokas investointi: luot verkostoja, opit luovaa ongelmanratkaisua ja sietämään epävarmuutta, saat rohkeutta tarttua uusiin asioihin ja ymmärrät monimuotoisuutta.
Riko rajojasi ja ryhdy maailmankansalaiseksi – lähde vaihto-oppilaaksi!