Paraguayn parhaat: ihmiset, kulttuuri ja ruoka
”Javy’a ñane retãme, ndaipori imbojojaha. Olemme iloisia maassamme, koska ei ole toista samanlaista. Tämä lause laulusta kuvaa hyvin Paraguaita, joka on monessa mielessä ainutlaatuinen. Paraguay on maa Etelä-Amerikan sydämessä, josta ei kovin paljoa puhuta ja joka usein sekoittuu Uruguayhin. Paraguay on Etelä-Amerikan maista ainoa, jossa on espanjan kielen lisäksi väestön valtaosan käytössä toinen virallinen kieli, guarani ja siihen törmää täällä joka päivä vähintäänkin slangin muodossa.
Paraguayssa on monia kiinnostavia perinteitä, kuten keskitalven juhla San Juan, joka on verrattavissa suomalaiseen juhannukseen. Juhlaa juhlitaan perinteisillä leikeillä ja ruoilla. Melkein kaikkiin leikkeihin liittyy tuli tavalla tai toisella, ja juhlaan kuuluu esimerkiksi pussijuoksua.
Muita perinteitä täältä löytyy myös muissa maissa vietettävä siesta, terere rupa (aamulla nautittava ”aamupala” ennen tereren juomista), terere (maten kaltainen juoma kylmällä vedellä) kaikista perinneruoista puhumattakaan!
Kaikilla täällä on oma (usein personalisoitu) termos, jota kannetaan aina mukana tereren juomista varten. Kesällä lämpötilat täällä nousevat melko korkealle, ja terere onkin ennen kaikkea selviytymiskeino helteessä, jonka voin omalla kokemuksella allekirjoittaa. Tereren sekaan laitetaan usein yrttejä – täällä onkin tietoutta niiden vaikutuksista vaikka muille jakaa – ja miltei jokaisessa kadunkulmassa on näitä kyseisiä yrttejä myynnissä aamuisin.
Ja eipä perinteistä voi puhua mainitsematta melkein pyhitettyä asadoa, grillailua, joka on enemmän sääntö kuin poikkeus sunnuntaisin perheen kesken, mutta toki voi tapahtua milloin vain viikollakin. Sunnuntait ovat perheelle omistettuja päiviä, ja mikäs sen parempaa kuin grillaus kotona tai sukulaisten luona sen kuuluisan paraguaylaisen lihan kera. Parasta Paraguayssa onkin ihmisten ystävällisyys ja avoimuus!”
– Pippu Ahvenainen, ohjelmakoordinaattori, YFU Paraguay