Meksiko

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Meksikoon

1. Kun lähdet vaihto-oppilaaksi Meksikoon, et saavu pelkästään uuteen maahan, vaan kokonaan uuteen maailmaan. Meksikon on sanottu avaavan portit Latinalaiseen Amerikkaan. Maa on värikäs sekoitus tuhansia vuosia vanhoja intiaaniperinteitä ja modernia nykypäivää.

2. Kotiin palattuasi tiedät, mitä ovat mariachi ja piñata.

3. Espanjan kielen taito on aina plussaa. Kieltä kun puhuu vaatimattomat 400 miljoonaa ihmistä! Voit lähteä Meksikoon, vaikka et osaisi sanaakaan espanjaa.

Hakulomakkeeseen >>>

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Koulu voi olla joko valtion- tai yksityiskoulu. Koulupäivä saattaa alkaa aamulla varhain tai vasta iltapäivällä, ja siestat kuuluvat asiaan. Jossain Latinalaisen Amerikan kouluissa saattavat koulupuvut olla käytössä, mutta koulupuku voi koulun t-paita tai takki.

Lähdet Meksikoon elokuussa ja palaat Suomeen kesäkuussa. Vaihtovuoden alussa osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit espanjaa ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin sekä meksikolaiseen elämäntapaan. Meksikon YFU:n työntekijät ja vapaaehtoiset tekevät kaikkensa, jotta vaihtovuotesi olisi mahdollisimman antoisa heti alusta lähtien.

Kouluvuosi alkaa syyskuussa ja kestää toukokuun puoliväliin koulusta riippuen. Katolisena maana Meksikossa on kouluista vapaata joulun ja pääsiäisen aikoihin. Vapaa-ajalla koululaiset tapaavat toisiaan kahviloissa, diskoissa tai elokuvissa. Joskus tehdään retkiä myös rannalle tai läheisille järville.

Loma-aikoina saat mahdollisuuden osallistua Meksikon YFU:n järjestämille retkille. Aiempina vuosina retkiä on ollut noin kaksi vuoden aikana. Vuoden aikana alueesi vapaaehtoiset järjestävät erilaisia tapahtumia, joissa pääset tapaamaan muita vaihtareita ja isäntäperheitä. Ohjelma on vaihdellut alueittain.

Ennen paluuta Suomeen osallistut vielä kotiinpaluuvalmennukseen ja saat hyödyllisiä vinkkejä kotiinpaluuseen. Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi YFU:n valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita.

YFU Meksikon sivut

 

Parasta vaihdossa on ollut perhe joka tuntuu kuin oikealta perheeltä, kaverit, koulu, huikea ilmasto ja ihan vaan perusarki. Koulussa parasta on hyvä tiimihenki. Kouluaineet ovat melko samanlaisia kuin Suomessa, paitsi Meksikossa koulussa opetellaan pitämään puheita, mikä on tosi hyvä juttu! Espanjan kielen oppii nopeasti. Meksikolaiset ovat kiinnostuneita vaihto-oppilaista ja tekevät kaikkensa, että pystyisivät kommunikoimaan kanssasi, vaikka et osaisikaan espanjaa!

-Lilli, Meksiko

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

¡Hola! Mun vaihtomaaksi valikoitui Meksiko, joka on yksi Pohjois-Amerikan valtioista. Asukkaita koko valtiossa on lähemmäs 120 miljoonaa ja pelkästään täällä pääkaupunkiseudulla noin 25 miljoonaa. Maan virallisena kielenä puhutaan espanjaa, mutta täällä on myös paljon pienempiä kieliä, joista suurin osa on peräisin kolonisaatiota edeltävältä ajalta (valtion avustusta, palveluja yms. ei kuitenkaan ole mahdollista saada vähemmistökielillä). Meksiko on maana todella kulttuuririkas ja täällä on paljon erilaisia perinteitä. Myös juhlapäivät on tärkeitä, erityisesti Itsenäisyyspäivä (16.9) sekä Dia de Muertos eli kuolleiden päivä, jota vietetään tulevana viikonloppuna (1.-2.11). . Perhe on monelle meksikolaiselle todella tärkeä ja juhlapäiviä juhlitaan yleensä koko suvun kanssa. Meksiko Cityssä tilanne on kuitenkin hieman eri, koska monet ovat muuttaneet tänne muualta ja monet sukulaiset asuvat pitkien matkojen päässä. Ja muutenkin, Meksikossa erilaiset tavat ja perinteet vaihtelevat todella paljon riippuen siitä, millä alueella ollaan. Tämä koskee niin ruokakulttuuria kuin juhlapäiviä ja muuta vastaavaa. . Asun siis itse maan pääkaupungissa, Meksiko Cityssä, jossa meksikolaisten perinteet ja tavat ei ole niin vahvasti esillä mitä muualla maassa. Jotenkin tämä kaupunki tuntuu enemmän erilaisten perinteitten sekoitukselta. Ihmisiä täällä on todella paljon, samoin liikennettä, minkä takia liikkuminen autolla ei aina ole paras mahdollinen vaihtoehto. Täältä löytyy kaikkea, ravintoloita on lähes jokaisessa kadunkulmassa ja valinnanvarasta ei ole puutetta. . . Kuvat: 1. Otettu mun koulumatkan varrelta 3. itsenäisyyspäivää edeltävinä viikkoina vastaavia kärryjä näki jatkuvasti samoin kuin muitakin itsenäisyyspäivään liittyviä asioita, kuten lippuja 4. Cuauhtincha, Malinalco, jossa käytiin viime kuussa mun hostäidin kanssa 5. Meillä oli saapumisvalmennus parin tunnin ajomatkan päässä Meksiko Citystä kaupungissa nimeltä Cuautla. Kuva otettu hotellihuoneen parvekkeelta . #YFU #YFUFinland #YFUMexico #intercambio #vaihtooppilas #StudyAbroad

Henkilön YFU Finland (@yfufinland) jakama julkaisu

Ohjelmahinnat >>
Oikeastiko tulet joulupukin maasta?

Joukko lapsia tuijottaa minua suklaasilmät välkkyen. – ”Oikeastiko tulet joulupukin maasta? – Sieltähän minä, vastaan, jo kymmenennen kerran.” Tästä alkaa muutamasta viikosta puoleen vuoteen venynyt espanjan tehoharjoittelu pienen kotikyläni lastentarhassa. Joka arkiaamu nousen hymyssä suin uuteen erilaiseen päivään. Syön aamupalani ja herätän host-isäni eli papan. Kävelen lastentarhaan kylän läpi. Jään juttelemaan paikalliselle leipojalle joka on […]

Lue lisää »

Ikäraja

Lukuvuosi 2020-21: hakijan tulee olla syntynyt 1.2.2002-31.7.2005 välisenä aikana.

Vaatimukset

Meksikoon voit lähteä ilman espanjan kielen opintoja. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Mielenterveyteen liittyvän terapian (esim. syömishäiriö, masennus tai ahdistus) tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.