Parasta on, kun vaihtari luottaa ja näyttää ilonsa – isäntäperheenä chileläiselle vaihto-oppilaalle


Haastattelimme YFU:n host-äitiä Lauraa, jonka perhe on toiminut isäntäperheenä usealle ulkomaiselle vaihtarille.

Mikä sai teidät ryhtymään isäntäperheeksi?

Olen itse ollut vaihdossa 30 vuotta sitten. Päätin nuorena, että jonain päivänä hostaan ja nyt kun lapset ovat teinejä, niin on hyvä aika.

Miten nuori on suhtautunut teihin ja sulautunut perhearkeenne?

Mielestäni meillä menee hyvin. Chileläinen poikamme Aingeru, eli Aiku on tuntunut ”omalta” jo heti tavatessamme.

”Suosittelen tätä kaikille jotka tykkäävät jutskailla nuorten kanssa, ja jaksavat opettaa asioita”

Meillä ei juuri ole ollut väärinymmärryksiä, koska Aiku oli ollut Suomessa jo kahdeksan kuukautta ennen meille tuloa. Hän oli jo nähnyt ja kokenut kaikenlaista. Ehtinyt ihmetellä jo suomalaisten tavat. Hänestä on kuoriutunut varsin suomalainen mies: kaverit kun tulee kylään, pitää aina lämmittää sauna ja hypätä laiturilta (juu, vielä lokakuussa) ja leipä pitää olla ruista.

Mitä olette tehneet yhdessä vaihtarin kanssa?

Me olemme lähinnä eläneet normiarkea. Lomat yms. pidettiin jo ennen hänen tuloa. Tosin hän oli silloin jo meillä mökillä vieraana vaikkei vielä asunutkaan meillä. Mökkeilyä olemme siis harrastaneet myös välillä viikonloppuisin.

Millaista tukea olet saanut YFU:lta?

Olin hyvin huolissani edellisestä vaihtaristamme ja otin yhteyttä YFU:n. Siellä otettiin huoleni heti tosissaan ja toimittiin asian tiimoilta. Siitä jäi sinänsä hyvä fiilis, vaikka asia itsessään oli ikävä. Tuo turvaa tietää, että on joku taho minne kääntyä kun sormi menee itsellä suuhun.

Mitä isäntäperheenä toimiminen antaa?

Omasta mielestäni on hauska tavata vaihtarin kavereita. Meillä onkin käynyt jos jonkinlaista nuorta. Tosi kivoja tyyppejä. Vaihtarin kanssa on myös kiva keskustella ja vertailla asioita maittemme välillä. Eniten onnea minulle antaa ne hetket kun hän uskoutuu minulle jostain hänelle tärkeästä asiasta. Tai tulee jostain niin iloiseksi, että halaa. Tai lähettää tekstarin jatkeeksi sydämiä, kun on niin iloinen.

Kenelle suosittelet isäntäperheeksi ryhtymistä?

Kaikille jotka tykkäävät jutskailla nuorten kanssa, ja jaksavat opettaa asioita. Talon sääntöjen opettelussa on yllättävän paljon tekemistä. Sitä ei oikein itse tajua. Tämä on myös ihan hauska tutkimusmatka omaan perheeseen, kun joutuu miettimään itselle itsestäänselvyyksiä. Ja saa tässäkin jonkinmoista hoivavietin toteutusta harrastaa!

Elokuussa 2020 Suomeen saapuvat uudet vaihto-oppilaat – ilmoittaudu isäntäperheeksi jo nyt!

Lue lisää YFU:n isäntäperhetoiminnasta