Ranska

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Ranskaan

1. Käy katsomassa, ovatko kaikki ranskalaiset oikeasti petanqueta pelaavia, patonki kainalossa ja baskeri päässä viipottavia ihmisiä.

2. Ruoka. Ranskalaisen päivän kohokohtia ovat ateriat: lounas ja päivällinen – sillä niissä tiivistyvät kaikki elämässä olennainen. Rauhoittuminen hyvän ruoan parissa, hyvässä seurassa.

3. Suomessa on yllättävän vähän todellisia ranskan kielen osaajia. Vaihtarivuoden aikana otat kielen haltuusi ja se avaa sinulle valtavasti ovia tulevaisuuden opinnoissa ja työelämässä.

lähde vaihto-oppilaaksi ranskaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua.

Lähdet Ranskaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Vaihtovuotesi alussa osallistut hauskaan ja hyödylliseen useamman päivän mittaiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit ranskaa ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Ranskan YFU ja paikalliset vapaaehtoiset saattavat järjestää maksullisia retkiä ja matkoja.

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-seminaarin sivuilta

Katso YES Aftermovie 2019

Ranskaan lähtijältä eivät työt lopu

Pariisin kirjeenvaihtaja Helena Petäistön mukaan ranskalaiseen kulttuuriin pääsee sukeltamaan parhaiten olemalla valppaana päivällispöydässä. Helena Petäistö on itsekin YFU:n entinen vaihto-oppilas.

Ranskassa kaikki tärkeät asiat tapahtuvat päivällispöydän ääressä”, painottaa MTV3:n Pariisin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö. Hän tietää, mistä puhuu. Petäistö on raportoinut suomalaisille Ranskasta ja EU-politiikasta 1990-luvun alusta lähtien.

“Joka ilta nautitaan kolmen ruokalajin päivällinen, josta pidetään tiukasti kiinni. Pöydän ääressä oppii kielen, sosiaaliset koodistot ja ranskalaisten tavasta ajatella.”

Petäistö vietti vuoden YFU-vaihto-oppilaana kouluvuonna 1967–1968 Michiganissa Yhdysvalloissa.

“Siellä minulle valkeni, että Suomi on todella osa Eurooppaa ja minut nähdään eurooppalaisena.”

Eurooppa-herätys johdatti ekonomiksi valmistuneen Petäistön myös ensimmäiselle EU:ta käsittelevälle toimittajakurssille vuonna 1989. Silloin vielä aniharva Suomessa tiesi mitään koko unionista.

Petäistön mukaan Suomi ja Ranska ovat monella tapaa ääripäitä Euroopassa. Ranskalaiset ovat siirtomailla rikastunut herrakansa, jolle leuto ilmasto ja hyvä maaperä ovat mahdollistaneet mukavan elintason jo pitkään ilman mahdottomia ponnisteluja. Suomi taas oli monta sataa vuotta kahden suurvallan puristuksissa oleva syrjäinen pikkukansa, joka on jo ilmastonsa takia joutunut aina paiskimaan kovasti töitä.

Erilaiset historiat eivät voi olla Petäistön mukaan näkymättä ihmisten mentaliteetissa. Ranskalaiset purjehtivat usein itsevarman luontevasti erilaisiin tilanteisiin siinä, missä suomalaiset jäävät helposti ujoina empimään.

Ranskalaisten maailmankuvaan ja ajatteluun pääsee kuitenkin vuodessa hyvin kiinni. Monet yritysjohtajat ovat valittaneet Petäistölle, että Ranskan kielen ja kulttuurin osaajista on bisnesmaailmassa jatkuva pula.

“EU:ssa pärjää jo hyvin englannillakin, mutta jos siellä haluaa lobata jotakin, on hyvä osata ranskaa.”

Petäistö veikkaa, että Ranskaan lähteviltä vaihto-oppilailta eivät tule tulevaisuudessa työt loppumaan. On eri asia osata kielen alkeet kuin olla käynyt ranskaksi koulua, asua perheessä ja saada ranskalaisia ystäviä.

Ranskalaisille perhe ja ystävät ovat kaikki kaikessa.

“Aluksi ihmettelin, miten ranskalaisten kanssa on niin vaikea ystävystyä, mutta sitten tajusin, että he suhtautuvat yhtä vakavasti sekä perheeseen että ystäviin. Näin ollen ystäväpiiri ei voi olla hirveän suuri. Sitten kun pääsee ranskalaisen ystäväksi, niin se on sitten ystävyyttä, joka kestää.”

Tätä nykyä Petäistö istuu päivällispöydässä ranskalaisten ystäviensä kanssa usein monta kertaa viikossa.

Mistä Petäistön mukaan Ranskaan suuntaavan vaihto-oppilaan kannattaisi aloittaa kulttuuriin soluttautuminen? Se tuli jo selväksi, että päivälliselle kannattaa aina osallistua.

“Lautasta ei saa koskaan lastata aivan täyteen. Aina tulee toinen kierros ja silloin on otettava lisää. Muuten emäntä ajattelee, että ruoka ei ollut hyvää.”

“Ja juustoista kannattaa aina tehdä lisäkysymyksiä. Voi esimerkiksi kysyä, mistä lautasella olevista juustoista pitäisi aloittaa.”

Kulinaristeina ranskalaiset ovat kiinnostuneita myös muiden maiden keittiöistä. Mitä suomalaista heille uskaltaisi tarjota?

“Olen huomannut, että suomalaiset letut ja mansikkahillo toimii aina. Ranskalaiset tykkäävät myös ihan perinteisestä suomalaisesta täytekakusta. Usein tuon Suomesta myös vakuumipakattua poroa, jota tarjoan hunajamelonin kanssa alkuruokana.”

Teksti: Maria Ruuska

 

Ikimuistoisimpia hetkiä ovat olleet monet aivan tavalliset arjen sattumukset. Kävelyretket kavereiden ja perheen kanssa, mielenkiintoiset oppitunnit ja kaikki uudet asiat jotka olen oppinut. Suurempia juttuja ovat olleet retket Deauvilleen, Pariisiin ja Normandian maihinnousun muistomerkille. Silti parhaimpina kokemuksina säilyvät niinkin pienet asiat kuin aurinkoiset iltapäivät kavereiden kanssa nurmikolla loikoillen.” Janna, Ranska

quote_study_abroad_small

Ohjelmahinnat >>

 
Fridan ja Annin vaihtarivuosi Ranskassa

Lähtö maailmalle ei tuntunut ajatuksena kovinkaan ihmeelliseltä. Tunnelma oli rauhallinen, kunnes ”totuus” iski vasta lentokentällä. Isäntäperheessäni perheenjäsenet olivat hyvin itsenäisiä. Perheen kanssa vietetään kuitenkin paljon aikaa, etenkin ruokapöydässä. Host-äitini rakasti ruoanlaittoa ja kekkereiden järjestelemistä, joten usein – jopa pari kertaa viikossa – saatettiin viettää 3-4 tuntia ruokapöydässä perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa. Alussa tähän oli […]

Lue lisää »

Ikäraja

Lukuvuosi 2020-21: hakijan tulee olla syntynyt 1.7.2003-29.8.2005 välisenä aikana.

Vaatimukset

Ranskaan vaaditaan kahden vuoden ranskan kielen opinnot ja kielitasotestin läpäiseminen. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. epilepsia) ja aiempi jo hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Syömishäiriöön liittyvän psykoterapian tulee olla päättynyt vähintään kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ei ota vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä on vaikea löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on vain rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille, kroonisia sairauksia sairastaville ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.