Ruotsi


Marjaanan vaihtarivuosi Ruotsissa

Matka Suomesta Ruotsin maalle oli jännittävä, vaikka matka kestikin Helsingistä Tukholmaan vain yhden tunnin, tuntui matka äärettömän suurelta oman perheen luo takaisin. Ei ole väliä mihin maahan on menossa, ikävä kotiin on aina yhtä suuri, olipa välissä sitten Itämeri tai Atlantti. Vaikka olinkin vain 1000 kilometrin päässä vanhemmistani, eivät he saaneet minulta lupaa tulla katsomaan […]

Lue lisää »

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Ruotsiin

1. Lucian-päivä, rapujuhlat, kuninkaalliset, juhannussalon ympäri tanssiminen keskikesän juhlissa… Pohjoismaiset perinteet ovat tuttuja suomalaisille, mutta vaihto-oppilaana pääset tutustumaan niihin syvällisesti paikallisten ystävien ja isäntäperheesi kanssa.

2. Ruotsissa vaihto-oppilasvuotensa viettävät nuoret osallistuvat kaikkien eurooppalaisten vaihto-oppilaiden tavoin Berliinin lähellä Saksassa järjestettävälle YES-leirille. YES ajoittuu aivan vaihtovuoden loppuun ja tapaat siellä satoja vaihtareita eri maista.

3. Suomalaisen on helppo sopetua elämään toisessa Pohjoismaassa. Ruotsin kielen oppiminen on valtava sijoitus tulevaisuuteesi. Moni on parantanut vuoden aikana myös englannin kielen taitoaan.

ruotsi

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua.

Vaihtovuotesi alussa osallistut hauskaan ja hyödylliseen useamman päivän mittaiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit ruotsia ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Ruotsin YFU ja paikalliset vapaaehtoiset saattavat järjestää maksullisia retkiä ja matkoja. Viime vuosina ohjelmassa on ollut Tukholman- sekä Lapin-matka.

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. Vuoden 2019 teemana on “Breaking Through Walls”. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

 

Kokemukset joita keräsin vuoteni ajalta ovat rikastuttaneet ajatteluani ja avartaneet katsettani niin, että tiedän nyt että maailma ei lopu Suomeen tai mahdollisuudet tähän. Muistan vieläkin ensimmäiset päiväni vaihto-oppilasvuodestani. Tuntui kuin olisin saanut täydellisen toisen perheen. Isäntäperheeni olohuoneen seinät olivat tumman violetit, kun kotona ne olivat neutraalin vaaleat. Uusi perheeni otti minut jo ensimmäisestä halauksesta jäsenekseen ja he kutsuivat minua aina tyttärekseen. Marjaana, Ruotsi

quote_study_abroad_smallOhjelma & kesto Lähtö Paluu Ohjelmamaksu
Lukuvuosi elokuu 2019 kesäkuu 2020 8 300 €
Lukukausi elokuu 2019 tammikuu 2020 7 700 €
Lukuvuosi elokuu 2020 kesäkuu 2021 Ilmoitetaan myöhemmin.
Lukukausi elokuu 2020 tammikuu 2021 Ilmoitetaan myöhemmin.

Ikäraja

Hakijan tulee olla syntynyt 1.1.2001-31.12.2003 välisenä aikana.

Vaatimukset

Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. epilepsia) ja aiempi jo hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Syömishäiriöön liittyvän psykoterapian tulee olla päättynyt vähintään kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ei ota vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä on vaikea löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on vain rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille, kroonisia sairauksia sairastaville ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.


Hinta sisältää

YFU:lla ohjelmahintaan sisältyy:
Hakuprosessi, haastattelut, henkilökohtainen neuvonta, mahdolliset kielitestit▪Matkat Helsinki-Vantaalta isäntäperheeseen ja takaisin▪Viisiosainen valmennus: lähtövalmennus nuorelle ja vanhemmille, saapumisvalmennus kohdemaassa, puolivuosivalmennus, kotiinpaluuvalmennus ja Suomeen palattua Kotiaiset ▪ Euroopan vaihto-oppilaille hauska YES-leiri Saksassa ▪ Isäntäperheen ja koulupaikan hankinta ▪ Eläminen isäntäperheessä ▪ Tukiverkosto nuorelle sekä vanhemmille kohdemaassa ja Suomessa ▪ Neuvonta viisumin/oleskeluluvan hankkimisessa ▪ Mahdollisuus YFU:n vapaaehtoistoimintaan vaihtovuoden jälkeen ▪ YFU:n ohjelmahintaan ei tule korotuksia esim. valuuttakurssien muuttumisen tai matkustuskulujen kallistumisen takia. Poikkeuksena esim. mahdolliset viranomaisten määräämät kustannukset, joihin YFU ei voi vaikuttaa.

Ohjelmahintaan ei sisälly:
Matkat kotimaan lähtövalmennukseen▪Vakuutus (koko vaihtoajalle tulee ottaa kattava vakuutus)▪Passi-, viisumi-, rokote– lääkärintarkastus- ja maahantulomaksut▪Koulunkäyntiin liittyvät kirja-, koulupuku- tai muut maksut▪Matkat ja retket vaihdon aikana▪Henkilökohtaiset kulut vaihtoaikana▪Mahdolliset viranomaismaksut Suomessa tai kohdemaassa ▪Omista toiveista johtuvat lentomuutokset