Ruotsi

Huom! Lukuvuosiohjelma 2020-21 on täynnä!

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Ruotsiin

1. Lucian päivä, rapujuhlat, kuninkaalliset, juhannussalon ympäri tanssiminen keskikesän juhlissa, kanelipullat… Pohjoismaiset perinteet ja ruoat saattavat olla tuttuja suomalaisille, mutta vaihto-oppilaana pääset tutustumaan niihin syvällisesti paikallisten ystävien ja isäntäperheesi kanssa. Saatat päästä kokemaan myös Melodifestivalen-huuman!

2. Ruotsissa vaihto-oppilasvuotensa viettävät nuoret osallistuvat kaikkien eurooppalaisten vaihto-oppilaiden tavoin Berliinin lähellä Saksassa järjestettävälle YES-leirille. YES ajoittuu aivan vaihtovuoden loppuun ja tapaat siellä satoja vaihtareita eri maista.

3. Suomalaisen on helppo sopeutua elämään toisessa Pohjoismaassa. Ruotsin kielen oppiminen on hyödyllistä ja opit paikallisen aksentin, jota et välttämättä Suomen ruotsin tunneilla opi. Ymmärrät ruotsin kielen avulla myös muita Skandinavian maita aivan uudella tavalla.

 

ruotsi

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Koulussa käyt joko yhteiskunta- tai luonnontieteellistä linjaa.

Lähdet Ruotsiin elokuussa ja palaat kesä-heinäkuussa. Vaihtovuotesi alussa osallistut hauskaan ja hyödylliseen useamman päivän mittaiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit ruotsia ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Ruotsin YFU ja paikalliset vapaaehtoiset saattavat järjestää maksullisia retkiä ja matkoja. Viime vuosina ohjelmassa on ollut Tukholman sekä Lapin matka.

Voit valita myös musiikin ja taiteen erikoisohjelman, jossa opiskelet musiikkiin tai taiteeseen erikoistuvalla linjalla. Erikoislinjalle tulee hakea erillisellä motivaatiokirjeellä ja lisäksi saatetaan edellyttää muuta materiaalia. Erikoisohjelmasta saattaa tulla lisäkustannuksia. Kysy lisää yfu.finland@yfu.fi.

YFU Ruotsin sivut

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-seminaarin sivuilta

Katso YES Aftermovie 2019

 

Voin suositella Ruotsiin lähtemistä! Vaikka Ruotsi on tosi samanlainen kuin Suomi niin aika paljon erojakin löytyy, ja vaikka kieli monesta varmaan tuntuu koulun ruotsintuntien perusteella vaikealta, niin senkin oppii nopeasti. Jutta, Ruotsi

quote_study_abroad_small

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Ruotsin koulujärjestelmä poikkee aika paljon suomalaisesta. Lukioon haettaessa täytyy hakee jollekki tietylle linjalle (esim. naturvetenskap, samhälle, estetisk) ja sit opiskellaa valitun linjan mukasia aineita, eli kauheesti ei oo kurssien suhtee valinnanvaraa. Esim. luonnontiedelinjalla (jolla ite oon) opiskellaan mm. fyssaa, matikkaa, enkkuu ja ruotsii. Mulla oli kans mahdollisuus valita yks extrakieli jote a-saksan lukijana päätin jatkaa saksaa täälläki. Ruotsissa on vaan kaks jaksoo (syys- ja kevätlukukausi) joten yks kurssi kestää siis paljon kauemmin ku Suomessa ja sen takii sisältö on paljon laajempi. Tän myötä myös kirjat on huomattavasti paksumpia ku Suomessa (esim. biologia 1 täällä vastaa Suomen biologia 1 ja 2 kursseja ja fysiikka 1 täällä on aikalailla sama ku lähes kaikki Suomen fyssankurssit tiivistettynä yhteen). Mun oma koulu (Polhemskolan Lundissa) sattuu olemaa koko Ruotsin suurin lukio yli 3000 oppilaalla mut yleisesti lukiot on aika samankokosia ku Suomessaki. Ruotsissa oppilaat saa kaikki kirjat koulusta samoin ku tietokoneen ja laskimen (vihkot ja kynät yms. pitää ostaa ite). Vaikka tääl käytetääki koneita opiskelussa ni pääasiassa kaikki hoituu kuitenki ”vanhanaikasesti”: opet yleensä kirjottaa kaiken taululle josta oppilaat kopio sen vihkoon. Tääl myös on paljo enemmä labratunteja ku Suomessa (esim. fyssassa melkee joka viikko ja bilsassa vaihdellen mut useemman kerran on ollu tän syksyn aikana). Henkilökohtasesti koen et täs koulujärjestelmäs on sekä hyviä että huonoja puolia. Must tuntuu et opin tääl paljo paremmi ku kaikki pitää tehä käsin ja koska labratunneilla pitää oikeesti keskittyy, mut jotkut asiat olis paljo helpompi ja nopeempi hoitaa koneella. Myös valinnanvapauden puute on miinuspuoli, mutta toisaalta se antaa mahdollisuuden keskittyä harvempaan aineeseen (ja vältyn esim. uskonnolta tms. joihin oma kiinnostus ei riitä).

Henkilön YFU Finland (@yfufinland) jakama julkaisu

Ohjelmahinnat >>
Marjaanan vaihtarivuosi Ruotsissa

Matka Suomesta Ruotsin maalle oli jännittävä, vaikka matka kestikin Helsingistä Tukholmaan vain yhden tunnin, tuntui matka äärettömän suurelta oman perheen luo takaisin. Ei ole väliä mihin maahan on menossa, ikävä kotiin on aina yhtä suuri, olipa välissä sitten Itämeri tai Atlantti. Vaikka olinkin vain 1000 kilometrin päässä vanhemmistani, eivät he saaneet minulta lupaa tulla katsomaan […]

Lue lisää »

Ikäraja

Lukuvuosi 2020-21: hakijan tulee olla syntynyt 1.1.2002-30.12.2004 välisenä aikana. Lukuvuosi 2021-22: hakijan tulee olla syntynyt 1.1.2003-31.12.2005 välisenä aikana.

Vaatimukset

Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Syömishäiriöön, masennukseen tai ahdistukseen liittyvä psykoterapia tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.