|

Tervetuloa Suomeen -perheeksi?

Mistä voin tietää, sopiiko isäntäperheenä toimiminen meidän perheelle? Entä jos vaihto-oppilas ei viihdykään meillä? Tai mitä jos arki ei sujukaan vaihto-oppilaan kanssa? Mitä jos väsymmekin siihen, että kotona on kokoajan vieras nuori?

Kun isäntäperheenä toimiminen kiinnostaa, mutta koko lukuvuodeksi sitoutuminen arveluttaa, tervetuloperheenä toimiminen voi olla hyvä tapa aloittaa.

Tavallisesti tervetuloperheenä toimitaan n. 3-4 kk:n ajan, mielellään ei lyhyempää aikaa, jotta nuori saa totutella rauhassa uuteen elämään Suomessa. Myös koulujen jaksot vaikuttavat perheen vaihdon ajankohtaan, erityisesti jos uusi isäntäperhe asuu toisella paikkakunnalla ja vaihto-oppilas joutuu vaihtamaan koulua. Isäntäperheenä jatkamisesta, ja uuteen, vakituiseen isäntäperheeseen siirtymisestä keskustellaan aina jokaisen perheen kanssa erikseen.

Tervetuloperheet ovat arvokkaita

Tervetuloa Suomeen -perhe toivottaa nuoren vaihto-oppilaan kotiinsa hänen vaihtovuotensa ensimmäisiksi kuukausiksi, ja toimii ihan tavallisena isäntäperheenä, kunnes nuorelle löytyy oma vakituinen isäntäperhe. Sinun ansiostasi nuori pääsee aloittamaan vaihtovuotensa samaan aikaan muiden vaihto-oppilaiden kanssa, ja koulun muiden suomalaisten lukiolaisten kanssa.

Myös tervetuloperheen arkeen vaihto-oppilas tuo aimo annoksen kansainvälisyyttä ja piristystä

Saat etuoikeuden olla vaihto-oppilaan ensimmäinen kosketus suomalaiseen kulttuuriin, ja nähdä hänen innostuksensa sinulle tavallisena pitämiin asioihin, kuten sauna, vesijohtovesi, koulun alku, ja luonnon ihmeet. Perheesi saa myös kielikylvyn nuoren vasta aloitellessa suomen kielen oppimista. 

Lisäksi pääset testaamaan, sopiiko isäntäperheenä toimiminen sinun perheellesi.  Voit hyvin jatkaa perheenä koko vuoden ajan, jos isäntäperheenä toimiminen tuntuukin hyvältä jutulta!

Muutto vakituiseen isäntäperheeseen

Vaihto-oppilaat saapuvat lähtökohtaisesti Suomeen 3.8. ja aloittavat koulun seuraavalla viikolla muiden lukiolaisten kanssa samaan aikaan. He osallistuvat ensimmäiseen saapumisvalmennukseen Suomessa 16.-18.8.

Me etsimme vaihto-oppilaalle vakituisen isäntäperheen syksyn aikana, uusi perhe voi löytyä esimerkiksi koulun tai harrastusten kautta. Lähtökohtaisesti pyrimme löytämään uuden isäntäperheen samasta kaupungista, jotta nuoren ei tarvitsisi muuttaa pois alueelta, josta hän on jo mahdollisesti saanut omia kavereita. Sovimme vaihto-oppilaan uuteen perheeseen siirtymisen ajankohdasta tapauskohtaisesti.

Jos uutta perhettä ei sovittuun ajankohtaan mennessä löydy, ja tervetuloperhe ei voi majoittaa vaihto-oppilasta pidempää aikaa, vaihto-oppilas voi asua väliaikaisen varaperheen luona.

Askeleet tervetuloperheeksi

Jos et ole aiemmin toiminut YFU:n isäntäperheenä:
1. Täytä isäntäperhelomake.
2. Saat tunnukset, joiden avulla pääset valitsemaan elämääsi ja perheeseesi sopivimman vaihto-oppilaan.
3. Haastattelemme perheesi kotonasi, haastattelu on molemminpuolista tutustumista, jolloin voidaan vielä paremmin keskustella perheesi mahdollisuuksista toimia isäntäperheenä, ja kuka perhettä etsivistä vaihto-oppilaista sopisi juuri sinun perheeseesi parhaiten. 
4. Haastattelun jälkeen tehdään yhdessä päätös ryhtymisestäsi isäntäperheeksi.  

Jos olet aiemmin ollut YFU:n isäntäperheenä riittää, että olet yhteydessä YFU:n toimistoon yfu.finland@yfu.fi niin saat käyttöösi tunnukset vaihto-oppilaiden oppilastietosivuille, ja pääset aloittamaan vaihto-oppilaisiin tutustumisen. Voit käyttää myös vanhoja tunnuksiasi. Olethan yhteydessä ja sovitaan jatko yhdessä! 

Lisää artikkeleita