| |

Vaihdossa Etelä-Koreassa

Miksi lähdin vaihtoon?

Olen Anila, ja olin vaihdossa Etelä-Koreassa, Ansanissa, 2.3.2023-30.5.2023.

Lähdin itse vaihtoon, koska ulkomailla opiskelu on kiinnostanut minua aina. Olin jo pienestä tiennyt, että haluan vaihtoon, joten ajatus siitä, että jäisin opinnoissani jälkeen ei tuntunut vaikealta. Olin itse vain kolme kuukautta vaihdossa, joten omat opintoni eivät jääneet paljoa jälkeen, ja pystyisin valmistumaan lukiosta jopa kolmessa vuodessa, niin kuin muutkin vuosiluokkalaiseni. Valitsen kuitenkin suorittaa lukion 3,5 vuodessa, sillä jos haluaisin ehtiä kolmeen vuoteen, tulisi minun suorittaa itsenäisesti kursseja. Minusta kenen tahansa, joka on kiinnostunut vaihtoon lähtemisestä kannattaa hakea vaihtoon.

Anila kansallispuvussa

Minusta kenen tahansa, joka on kiinnostunut vaihtoon lähtemisestä kannattaa hakea vaihtoon.

Miksi valitsin YFU:n?

Hain vaihtoon YFU:n kautta, sillä ystäväni sekä hänen sisaruksensa molemmat olivat myös menneet YFU:n kautta vaihtoon, ja heidän kokemuksensa olivat olleet positiivisia. Vaihtokokemus antaa niin paljon. Kielen oppimisen lisäksi kansainvälistyt, itsenäistyt sekä kasvat ihmisenä paljon. Kohdemaastasi voi tulla toinen kotisi ja luot samalla suhteita ihmisten kanssa ympäri maailmaa. Tapaat todennäköisesti myös muita vaihto-oppilaita, joten saat kohdemaasi ulkopuoleltakin uusia tuttavuuksia.

korealaista kouluruokaa

Koulua ja sopeutumista

Olin Etelä-Koreassa vaihdossa kolme kuukautta. Koreassa kouluvuosi alkaa helmikuun lopussa, ja saavuin maaliskuun alussa, joten ehdin sopeutua hyvin luokkaani. Koulunkäynti Etelä-Koreassa muistuttaa paljon Suomen yläkoulujärjestelmää, mutta koulupäivät ovat pidempiä ja koulussa on myös koeviikkojen tapaiset ”koejaksot”. Koti-ikävää minulle ei tullut paljoa. Tunteet tietysti vaihtelevat koko vaihdon aikana, ja muistan, että yhtenä viikkona vaihdon loppua kohden koin pientä koti-ikävää, mutta se meni ohi helposti. Jokainen on kuitenkin yksilöllinen, ja koti-ikävä riippuu myös siitä, miten hyvin itse sopeutuu uuteen maahan ja sen kulttuuriin. 

Koulun barista-kerho

Isäntäperheessä asuminen

Isäntäperheeni vaihdossa oli täydellinen. Sovin perheeseen omasta mielestäni sekä isäntäperheeni mielestä erittäin hyvin ja YFU onnistui todella esimerkillisesti isäntäperheen valitsemisessa. Isäntäperheen määrittämistä varten vaihto-oppilas ja isäntäperhe molemmat täyttävät lomakkeen, jossa pitää kuvata omia ominaisuuksia sekä luonteenpiirteitä ja uskon, että tämä metodi toimii tosi hyvin.

Vaihdon aikana oppii itsenäistymään, sillä oma perhe ei ole läsnä, mutta tarkoituksena onkin, että vaihto-oppilas on osana isäntäperheen arkea ja perhettä. Isäntäperhe siis tukee vaihto-oppilasta samalla tavalla kuin omaa lastaan ja pitää huolen sinusta. Minulla ei itsellä tullut suuria haasteita vaihdon aikana, mutta pienemmissä asioissa, kuten vaikka SIM-kortin laskun maksamisessa isäntäperhe auttoi, sillä se oli vielä haastavaa minulle kielitaitoni huomioiden. En myöskään hirvesti tarvinnut apua YFU:lta vaihdon aikana, sillä kaikki sujui hyvin, mutta Korean YFU auttoi kyllä esimerkiksi SIM-kortissa sekä tietysti saapumis- ja lähtövalmennuksessa.

Käytännön asiat Etelä-Koreassa

Rahan käyttö

Minulla kului kuukaudessa noin 1000 € rahaa. Summaan tosin kuuluu kaikki ostokset mitä tein, joten niin paljon ei todellakaan tarvitse varata kuukautta varten. Etelä-Koreassa ruoka on Suomeen verrattuna paljon halvempaa, ja vaikka isäntäperhe maksaa muut ruuat, esimerkiksi jos käyt kavereiden kanssa syömässä, rahaa kului ravintolaan noin 10 €. Koulupuku maksoi noin 200-300€. En muista tarkkoja hintoja, sillä kaikki koulupuvun osat ostetaan erikseen, esimerkiksi hame, paita ja takki. Myös liikunta-koulupuku ostetaan ja itse ostin myös kesäkoulupuvun, joka on erikseen. Se ei tosin ole pakollinen, mutta toukokuussa Koreassa sää vaihtelee 20-30 asteen välillä, joka tuntui jo aika kuumalta Suomalaiselle. 

Mitä pakata mukaan?

Itse pakkasin mukaan samanlaisia asioita, joita pakkaisin esimerkiksi lomamatkalle lähtiessä. Vaatteita Koreaan ei tarvitse ottaa läheskään niin paljon, sillä koulussa käytetään tietysti koulupukua. Halutessasi voi myös tietenkin pakata omat hygieniatarvikkeet, mutta joudut kuitenkin ostamaan uusia vaihdon aikana, joten voit alkuunkin ostaa jo uudet, ettei matkalaukkuun tule liikaa painoa. Siinä on kuitenkin kyse vain omasta mieltymyksestä. Itse pakkasin ehkä hieman liikaa ja jouduinkin ostamaan uuden matkalaukun kotiin palaamista varten. Minun kanssani samaan aikaan vaihdossa oli toinenkin vaihto-oppilas ja molemmat meistä jouduimme maksamaan matkalaukun ylipainosta noin 100 € lentokentällä, joten suosittelen pitämään huolta siitä, ettei pakkaa liikaa mennessään vaihtoon, jos on taipumusta ostosten tekemiseen. Pakkaamisen saa YFU:lta listan ja kannattaa huolella katsoa siitä mitä kaikkia dokumentteja mukaan esimerkiksi tarvitaan. 

Koulun urheilupäivä

Vinkkejä vaihdon alkuun

Alku vaihtomaassa voi olla hektistä ja hieman henkisesti raskasta, mutta se menee muutaman päivän päästä ohi, kun alkaa tottua uuteen ympäristöön ja ihmisiin. Nopeasti tottumiseen suosittelisin vain sitä, että suhtautuu isäntäperheeseesi, kaupunkiisi ja kouluusi uutena kotinasi. Sillä tavalla olosi tulee nopeasti mukavaksi ja arki sujuu hyvin. Juttele avoimesti isäntäperheesi kanssa mistä tahansa ongelmasta tai asiaista, joka painaa mieltäsi. 

Etelä-Korea on todella turvallinen maa ja Suomeen verrattuna se ei ole kovin erilainen. Esimerkiksi pimeällä yksin liikkuminen tyttönä ei ollut ongelma ja tunsin oloni koko ajan turvalliseksi. Säännöt turvallisuuteen liittyen eivät myöskään poikenneet mitenkään niistä mitä Suomessa minulla on ollut.

Jälkeenpäin ajatellen vaihtoon varautuminen:

Olin itse opiskellut koreaa noin vuoden ennen vaihtoani ja se riitti mielestäni hyvin. Kielen oppiminen riippuu tietysti ihmisestä ja jotkut saattavat oppia vuodessa vähemmän tai enemmän, riippuen esimerkiksi motivaatiosta. Vaihdon aikana kyllä opin todella paljon kieltä, sillä englanninkielentaito Etelä-Koreassa on heikko. Oli siis pakko puhua koreaa, joten suosittelisin, että osaat perusteet. Ennen vaihtoasi sinun tulee suorittaa myös TOPIK 1 testi (ei virallisesti, mutta kotona). 

Itse olin todella perehtynyt jo etukäteen korealaiseen kulttuuriin, joten kulttuurishokkeja ei kummemmin tullut. Suosittelisin kyllä kaikille kulttuurista oppimista mahdollisimman paljon ennen vaihtoa, sillä se voi myös auttaa ehkäisemään mahdollisia ongelma vaihdon aikana tai vaikka koti-ikävää. 

Yhteydenpito Suomeen

Vaihdon aikana perheeseen ei kannata ottaa kovinkaan usein yhteyttä sen takia, että vaihto on tarkoitettu itsenäistymistä varten ja perheen/ystävien kanssa keskustellessa koti-ikävä voi kasvaa. Tämäkin kyllä riippuu ihmisestä ja taipumuksista koti-ikävään yleisestikin. Itse viestittelin vanhempien kanssa, jos tarvitsin vaikka rahaa johonkin. Soitin vaihdon aikana välillä heille ja myös pari kertaa siskolleni ja parhaalle ystävälleni videopuhelun. Sanoisin, että kerran noin parissa viikossa soittaminen olisi paras määrä puheluille.

Mitä tuliaisiksi?

Tuliaisia ei tarvitse viedä niin paljon. Vein itse aika paljon, mutta uskon että vähemmälläkin olisi pärjännyt. Jos antaisin konreettisen esimerkin, sanoisin, että koko perheelle voi viedä jonkun yhteisen tuliaisen, ja jos host-sisaruksia on, heille voi viedä omat lahjat. (Itse vein Marimekon penaalit ja kyniä). Myös suklaata yms. kannattaa viedä. Kouluun opettajille ja rehtorille vein myös pienet lahjat ja kiitoskortin sekä luokalleni toin suklaata. 

Top 3 asiaa Etelä-Koreassa:

Ihmiset

Ruoka

Seoul

Lisää artikkeleita