YFU Finland offcial logo
YFU Finland purple Facebook icon YFU Finland purple Instagram icon YFU Finland purple Blogspot icon YFU Finland purple Youtube icon YFU Finland purple Pinterest icon
YFU Finland purple search icon
YFU logo
  • Vaihto-oppilaaksi
  • Isäntäperheeksi
  • Vapaaehtoistoiminta
  • Tue YFUa
  • Welcome to Finland
  • Blogi
  • Vaihto-oppilaaksi
    • Tilaa infopaketti
    • Ilmoittaudu infotilaisuuteen
    • Kohdemaat
    • Kesän kielimatkat
    • Stipendit
    • Ohjelmahinnat
    • Vaihto-oppilaskokemuksia
  • Isäntäperheeksi
  • Vapaaehtoistoiminta
  • Tue YFUa
  • Welcome to Finland
  • Blogi

Japanin kieli ja erilainen kulttuuri houkuttelevat nuoria vaihto-oppilaiksi


Maaliskuun 19. päivä elettiin jännittäviä hetkiä. Suomen YFU:n 60-vuotisjuhlavuoden ensimmäiset vaihto-oppilaat suuntasivat Helsinki-Vantaa lentokentältä kohti uutta kotimaataan, Japania.

Kielitaito, kulttuuri ja kokemukset innostavat vaihto-oppilaaksi

Vaihtovuosi houkuttelee vieraista kulttuureista kiinnostuneita nuoria, jotka haluavat vahvistaa kielitaitoaan ja samalla kokea uudenlaisia elämyksiä.

–  Olen aina pitänyt matkustamisesta ja uuden oppimisesta. Ajatus uuteen kulttuuriin tutustumisesta innosti minua, sillä vaihto-oppilaana kulttuurin kokee aivan eri tavalla kuin turistina, riihimäkeläinen Iiris Hallikainen, 16, perustelee.

– Japanin kulttuuri ja kieli ovat kiinnostaneet minua pienestä asti. Kävin Japanissa keväällä 2016 ja matka sai minut ihastumaan vielä enemmän Japanin kulttuuriin sekä japanilaiseen luontoon ja ruokaan, Iiris kuvailee.

Äiti ei ollut lainkaan yllättynyt, kun tytär otti puheeksi vaihtovuoden Japanissa.

Helsinkiläinen Iikka Rajala, 16, puntaroi Saksan ja Japanin välillä. Saksaa hän oli lukenut jo kolmannelta luokalta asti.

– Nettisivuja tutkaillessani herätti Japani kuitenkin mielenkiintoni. Täysin erilainen kieli ja uusi kulttuuri kuulostivat niin hyvältä mahdollisuudelta, että kohdemaakseni valikoitui loppujen lopuksi Japani, Iikka kertoo.

Iiris ja Iikka lähdössä vaihto-oppilaaksi Japaniin

Iiris ja Iikka lähtötunnelmissa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kuva: Kukka Louhimies

Suurin valmistautuminen vaihtovuoteen tapahtuu henkisesti

Japania kirjoitetaan kolmea eri merkistöä käyttäen: hiraganoja, katakanoja ja kanjeja. Japanin kielen opettelu ei kuitenkaan nuoria pelota. Sekä Iiris että Iikka aloittivat kielen opiskelun jo koto-Suomessa.

– Olen opiskellut japanin kieltä itsenäisesti jo hieman alle vuoden. Vaikka alussa en varmastikaan tule ymmärtämään puoliakaan siitä, mitä minulle puhutaan, niin on hyvä olla jonkinlainen pohja, jonka päälle kielitaitoa alkaa rakentaa, Iiris toteaa.

– Olin jo aiemmin opiskellut itsekseni merkkejä, mutta Japanin varmistuttua kohdemaakseni, aloitin kielen opiskelun tosissani, Iikka komppaa.

Molemmat ovat kuitenkin sitä mieltä, että suurin valmistautuminen vaihtovuotta varten on tapahtunut henkisesti – sen verran suuresta elämänmuutoksesta on kyse.

Vaihtovuoteen liittyvät odotukset liittyvät molemmilla nuorilla kielitaidon kehittymiseen sekä host-perheeseen tutustumiseen ja ystävien saamiseen.

– Haluan lisää syitä vierailla Japanissa vaihdon jälkeen. Lisäksi toivon, että vaihto avartaa maailmankuvaani ja että tulen takaisin Suomeen viisaampana ja itsenäisempänä, Iiris toteaa.

Japanin kielen ja kulttuurin osaajia tarvitaan

Eksoottinen ja erilainen Japani houkuttelee suomalaisia vaihto-oppilaita vuodesta toiseen. Vuodesta 1996 lähtien, jolloin ensimmäiset vaihto-oppilaat lähtivät YFU:n kautta Japaniin, lähes 150 suomalaista nuorta on syventynyt japanilaiseen elämänmenoon. Suomalainen luonto, hyvä koulujärjestelmä, Muumit ja Marimekko houkuttelevat puolestaan japanilaisia nuoria Suomeen.

Japanin kielen ja kulttuurin tuntemus ovat merkittäviä vahvuuksia työelämässä.

– Suomen ja Japanin suhteet ovat olleet hyvät jo lähes 100 vuotta ja Japani on Suomelle merkittävä kumppani niin kaupan, kulttuurin kuin tieteenkin aloilla. Tarvitsemme tulevaisuudessa entistä enemmän japanin kieltä ja kulttuuria aidosti ymmärtäviä henkilöitä edistämään maittemme välistä yhteistyötä ja ystävyyttä, Suomen Japanin-suurlähettiläs Jukka Siukosaari sanoo. 

– Vaihto-oppilastoiminta on yksi parhaimmista tavoista päästä osalliseksi vieraasta kulttuurista ja oppia tuntemaan se sisältä päin. Vaihto-oppilasvuoden aikana solmituista ystävyyssuhteista ja verkostoista on hyötyä läpi elämän. Toivotan lämpimästi juhlavuoden uudet vaihto-oppilaat tervetulleeksi Japaniin ja kannustan jatkossakin suomalaisnuoria Japaniin vaihtoon. 6o vuotta täyttävälle YFU:lle ja järjestön vapaaehtoisille toivotan menestystä jatkossa ja kiitän arvokkaasta kansanvälisyystyöstä eri maiden ja kulttuurien välillä.

Jo yli 14 500 suomalaista nuorta on lähtenyt YFU:n kautta maailmalle tutustumaan vieraan maan kulttuuriin, oppimaan kieltä ja avartamaan maailmankuvaansa elämällä paikallista arkea. Vastaavasti YFU on vastaanottanut yli 5500 ulkomaista nuorta Suomeen.

Vaihto-oppilaaksi Japaniin? Lue lisää.

 

Yhteystiedot

Suomen Youth For Understanding ry (YFU)
Pohjoinen Hesperiankatu 13 B 14
00260 Helsinki

Puhelin: 09 6226 130
Sähköposti: yfu.finland[at]yfu.fi

Toimiston aukioloajat
Ma, ke, to ja pe klo 9.00-16.00
Tiistaisin klo 9.00-13.30

HUOM! Teemme tällä hetkellä pääsääntöisesti töitä etänä. Jos haluat asioida YFU:n toimistolla, tarkistathan ennakkoon, että olemme paikalla.

Henkilökunnan yhteystiedot ja hallitus »

Lue lisää YFU:sta

Historia »
YFU Maailmalla »
Liity YFU:n jäseneksi »
Tietosuojaseloste »

Seuraa meitä

valk_fb Facebook
Blogi
valk_insta Instagram
valk_youtube Youtube
Pinterest