Vaihto-oppilaaksi korona-aikana


Vaikuttaako koronavirus vaihto-oppilaaksi lähtemiseen? Kokosimme aiheesta tietopaketin.

Haku YFU:n vaihto-oppilaaksi lukuvuodelle 2021–22 on käynnissä normaalisti ja paikat kohdemaihin myönnetään entiseen tapaan hakujärjestyksessä. Seuraamme jatkuvasti koronapandemiatilannetta tiiviissä yhteistyössä YFU:n kansainvälisen Global Officen ja eri maiden YFU-organisaatioiden kanssa. Seuraamme myös viranomaisten suosituksia sekä määräyksiä ja muokkaamme toimintatapojamme niiden mukaisesti. Esimerkiksi infotilaisuudet, haastattelut ja valmennukset järjestetään nyt pääosin etänä. Tapaamisissa kasvokkain käytämme maskeja ja noudatamme viranomaisten antamia hygieniaohjeita.

Miten YFU toimii?
YFU on toteuttanut vaihto-ohjelmia vastuullisesti jo yli 60 vuoden ajan, ja meillä on vankka kokemus niin turvallisen vaihtovuoden järjestämisestä kuin poikkeustilanteiden hoitamisesta hyvin. Nuorten ja isäntäperheiden turvallisuus on meille aina etusijalla – siitä emme tingi.

YFU:n kohdemaiden tulee täyttää yhdeksän kriteeriä ennen arvioitua ohjelman aloitusajankohtaa. Arviointikriteereinä ovat mm. kohdemaan terveydenhuolto, matkustusrajoitukset, arki kohdemaassa, mahdollisuudet koulunkäyntiin ja viisumien saatavuus ajoissa. Isäntäperheet ja tukihenkilöt saavat päivitettyä tietoa sekä valmennusta koronaan liittyen, jotta osaavat olla entistä paremmin nuoren tukena. YFU:lla on varaperheitä, joihin vaihto-oppilas voi siirtyä tilapäisesti, jos isäntäperheessä joku sairastuu. Jos olosuhteiden pakosta oppilas joutuu palaamaan Suomeen ennenaikaisesti, järjestämme turvallisen paluun kotimaahan välittömästi. Jokaisella YFU:n vaihto-oppilaalla on kattava matkavakuutus ja YFU:n tukiverkosto auttaa, jos nuori sairastuu.


YFU:n tukiverkosto

Maailmalla nuoren tukena on aina isäntäperhe, oma henkilökohtainen tukihenkilö eli aluevalvoja sekä kohdemaan YFU:n tai kumppanimme toimisto ammatti-ihmisineen. Kotimaassa Suomen YFU on vanhempien tukena ja linkkinä kohdemaahan. YFU:lla toimii 24/7 hätäpäivystys ja Suomen toimistolla oppilaiden asioita hoitaa suomenkielinen counselor. 

Hakeminen ja maksujen palautus
Myös poikkeuksellisena aikana kannustamme elämään mahdollisimman normaalisti ja laittamaan hakuprosessin käyntiin, jos vaihtovuosi on haaveena. Vaihto-oppilaaksi on mahdollista lähteä vain kerran elämässä lyhyenä ajanjaksona. Hakulomakkeen täyttäminen ja haastattelussa käyminen eivät velvoita mihinkään, vaan voit niillä varata paikkasi ja miettiä lähtöä rauhassa. Jos kohdemaan viranomaisten päätöksien perusteella ja YFU Global Officen arvion mukaan vaihto-oppilasohjelmaa ei voida toteuttaa tietyssä maassa koronaviruksen takia, selvitämme toisen maavaihtoehdon tai YFU palauttaa vahvistusmaksun ja ohjelmamaksut täysimääräisenä takaisin. Olemme YFU:n toimistolla sinua varten ja tukenasi vaihtovuoden aikana. Jos jokin asia askarruttaa tai haluat keskustella hakemiseen liittyvistä asioista, esimerkiksi kohdemaavalinnastasi, otathan meihin yhteyttä: yfu.finland[at]yfu.fi, puh. 09 6226 130. Maailma odottaa – käy katsomassa, minne voit lähteä vaihto-oppilaaksi.