Vaihto-oppilaat viihtyvät Lapissa


Kuoppalan perhe on ollut neljä kertaa isäntäperheenä. Kuoppalat kertovat kokemuksistaan ja miten vaihto-oppilaat ovat sopeutuneet Lappiin:

”Olemme kuusihenkinen perhe Lapista. Perheeseemme kuuluu neljän oman lapsemme lisäksi nyt jo neljä bonustyttöä, jotka ovat olleet meillä peräkkäisinä vuosina. Meidän vaihtarityttömme ovat kaikki ottaneet oman paikkansa perheessämme. Olemme ottaneet heidät mukaan perheemme tavallisiin touhuihin. Yhdessä olemme tehneet niitä asioita, joita teemme muutenkin, kuten retkeily, hiihto, laskettelu, melonta, pyöräily tai ratsastus.

Yhdessä teemme myös polttopuuhommia, hirvenlihan leikkuuta, hevosaitauksia sekä perunan kylvöt ja nostot. Perheessämme on eläimiä, joten hevosten ja koirien hoito on osa arkeamme. Vaihto-oppilaat ovat rikastuttaneet meitä niin uusiin kulttuureihin tutustumisella kuin lasten kielitaidon kartuttamisella. Merkittävin asia on kuitenkin se, että jokainen tyttö on tullut omaksi tytöksemme, osaksi perhettämme. Omista lapsista kaksi vanhinta on ollut vaihto-oppilaana ja kaksi nuorempaa on menossa vaihtoon.

Asumme maaseudulla Lapissa. Meillä ei ole kaupunkia lähimaillakaan, mutta vaihtarityttömme ovat päässeet hirvimetsälle, hillametsään, poroerotukselle, avantouinnille, kierimään saunasta lumihankeen, vaeltamaan tuntureille ja yöpymään talvipakkasella ulkona sekä näkemään maailman parhaat revontulet monen monta kertaa. Pystymme harrastamaan talvilajeja jopa lokakuulta Vappuun. Lumilautailu on meidän kaikkien lempilaji! 

Koulumatka on meillä pitkä, mutta se ei ole haitannut. Ystäviä vaihtarimme ovat saaneet koulusta ja se on auttanut kielitaidon kartuttamisessa. Kaikki tytöt ovat oppineet puhumaan suomea jouluun mennessä.

Pidämme tiiviisti yhteyttä bonustyttäriimme ja he ovat onneksi vierailleet täällä pohjoisen kodissa. Nyt jännitetään montako lautasta saamme kattaa joulupöytään!”

Lue lisää YFU:n isäntäperhetoiminnasta

Kuva: Riikka Kuoppala