vaihto-oppilasvuodesta ja ystävyydestä

“Oon ilonen mun kaverin puolesta, että pääsee kokemaan kaikkee uutta ja kivaa mitä vaihtovuos tuo tullessaan mutta ikävä on kyllä kova. Toki yhteyttä pystyy pitämään ja me ollaan mahdollisuuksien mukaan aika hyvin pidetty, mutta onhan se toki ihan eri kun toinen asu toisella puolell maapalloo, jossa eletään ihan eri ajassa mitä meillä täällä Suomessa.”

Vaihto-oppilaana ystävyyden merkitys korostuu. Vaihtoon lähdetään yksin, ja omat kaverit jäävät Suomeen. Yhteyksien pitäminen puhelimitse on helppoa, mutta kavereiden elämän seuraaminen kaukaa saattaa olla myös haikeaa.

Toiset vaihto-oppilaat tietävät miltä tuntuu olla vaihtari

“Puolessa välissä vaihtoo mun alueelle muutti kaks uutta vaihtaria Itävallasta ja Paraguaysta, sit ruvettiin pikku hiljaa tutustuu ja meistä muodostu aika nopeesti tiivis porukka. Matkusteltiin yhdessä melkeen joka viikonloppu ympäri Belgiaa. Vaikka ei enää olla päivittäin yhteydessä niin silti kutsun heitä vielä mun parhaiksi kavereiksi.”

“Alun kielikurssilla mä sain paljon muita vaihtarikavereita joka helpotti alkuun.”

Uusien kavereiden löytäminen on vaikeaa aluksi, kun kielimuuri estää syvemmän tutustumisen. Monesti toisiin vaihto-oppilaisiin on helpompi tutustua. Yhteinen kokemus ja tilanne yhdistää. Vaikka samalla luokalla ei olisi toista vaihto-oppilasta, YFU:n valmennuksissa ja retkillä pääsee tutustumaan toisiin vaihtareihin.

Kavereita voi saada nopeasti – tai sitten ei

Joissain maissa luokalle tulleeseen eksoottiseen vaihto-oppilaaseen suhtaudutaan uteliaasti, mutta toisissa kulttuureissa kaveripiiriin pääsy saattaa kestää kauemmin.

“Ihmiset täällä on super ystävällisiä ja auttavaisia! Ekana päivänä koulussa mun luokkalaiset tuli heti esittäytymään ja juttelemaan mulle ja oonki saanu jo tosi hyviä kavereita sekä mun luokalta että mun rinnakkaisluokalta.”

Kokemus siitä, että ymmärtää ja tulee ymmärretyksi kohdemaan kielellä auttaa toisiin tutustumisessa. Kieltä kannattaa puhua hyvin matalalla kynnyksellä vaikka kielitaito ei olisi täydellinen. Hymy auttaa ja virheitä ei kannata pelätä. Avain syvempään kaveruuteen on usein siinä, että oppii paikallista kieltä.

“Aluks oli pikkase vaikee mennä puhuu ihmisille ku ei osaa kunnolla kieltä. Mut sitte muutaman päivän jälkeen mä rohkenin ja nyt oonki jo löytäny paljon kaverieta. Koulussa suhtaudutaan tosi hyvin vaihtareihin, kaikki on tosi mukavia ja avuliaita.”

“En väittäis et kavereiden saaminen paikallisista on mitään helpointa ollu varsinkaan ku en puhu kieltä mut nyt parin viimesen viikon aikana oon saanu ihan kavereita. Muista vaihtareista sai kavereita tosi nopeesti, mut niistä kukaan ei asu täällä nii ollaan vaa viestiyhteydessä.”

“Kavereiden saaminen jenkeis vie aikaa mutta musta tuntuu, että oon löytäny jo ihmisii ketä voin kutsuu kavereiks.”

“Sekä muista vaihtareista että kanadalaisista on löytyny hyvin kavereita. Kanadalaiset on ylipäätään tosi mukavaa porukkaa.”

Tutustumiseen auttaa yhteisen kielen lisäksi yhteiset kiinnostuksen kohteet. Koulussa samalla luokalla olevien kanssa on helppo puhua aluksi kouluun liittyvistä asioista. Harrastukset ovat hyvä tapa päästä kiinni paikalliseen arkeen.

Ystävyys voi syventyä nopeasti

Vaihto-oppilaiden aika on rajallista jolloin ystävystyminen voi syventyä nopeasti. Ystävät ovat tärkeitä tukipilareita, ja joissain tapauksissa heistä tulee kuin toinen perhe.

“Menin pelaamaan lentopalloa mun koulun joukkueeseen ja tutustuin mua nuorempaan tyttöön. Oltiin kuitenkin samassa koulussa. Me käytiin yhdessä elokuvissa, shoppailemassa ja matkustettiin Saksassa ja hänen äiti oli myös aina välillä mukana. Sit mulla oli vähän vaikeuksia mun isäntäperheen kanssa ja tää mun ystävän perhe oli kiinnostunut ottaan vaihto-oppilaan ja mietittiin et voisinko vaihtaa heille asumaan. Lopulta hänestä tuli mun host-sisko ja ystävä ja osa perhettä.”

Vaihto-oppilaan isäntäperheenä ja ystävänä

Aina ei tarvitse lähteä itse vaihto-oppilaaksi voidakseen tutustu uusiin kulttuureihin. Vaihto-oppilaan ystävänä tai isäntäperheenä pääsee myös oppimaan ja solmimaan kansainvälisiä ystävyyssuhteita. YFU:n toiminnan tarkoituksena on alunperin ollut muuttaa maailmaa paremmaksi tutustuttamalla sodasta toipuvien suurvaltojen nuoria toisiinsa. Tämä sama ajatus on edelleen tärkeä, nuorten kautta voidaan rakentaa syvempää ymmärrystä kansojen välille.

“I could name thousands of great things about being friends with an exchange student but there’s a few that have impactd me: such as learning their native culture, making new lifelong friends, seeing the differences of each countries, learning about their family and friends back at home and just making them feel welcome.”

“Meidän perhe on ollut isäntäperheenä monelle vaihto-oppilaalle, ensimmäinen vaihtari tuli meille kun olin yläasteella. Osan kanssa olen vieläkin tekemisissä. Yksi vaihtareista on oman lapseni kummi, ja minut pyydettiin juuri toisen vaihto-oppilaan lapsen kummiksi. Side tuntuu syvemmältä kun olemme olleet sisaruksia vuoden verran.”

Lisää artikkeleita