Vaihtoon 2023-2024?
Oletko 15-17-vuotias? Opiskeletko tällä hetkellä peruskoulun yhdeksännellä luokalla, lukiossa tai ammattikoulussa ekaa tai tokaa vuotta? Oletko haaveillut joskus vaihto-oppilaaksi lähtemisestä?
Jos vastauksesi on kyllä, nyt on aika tarttua toimeen ja toteuttaa unelmasi. Lukuvuoden 2023-2024 vaihtaripaikat haetaan juuri nyt!
ASKELEET VAIHTARIKSI
1. Tutustu kohdemaihin ja siihen millaista vaihto-oppilaana olo on
Aloita tutustumalla erilaisiin kohdemaihin ja siihen, millaista vaihtarina oleminen on. Löydät lisää tietoa vaihtareiden kokemuksista ja kohdemaista esimerkiksi YFU:n Instagram-tililtä. IG-tilin kohokohdissa on vaihtareiden omaa kertomaa, vastauksia kysymyksiin ja muuta tunnelmaa paikan päältä useamman vuoden takaa. Instagram-tiliämme tai TikTok-tiliämme seuraamalla pääset näkemään vaihtaritunnelmaa ja saat tuoreita kuulumisia maailmalta, kun YFU-vaihtarit eri puolilla maailmaa tekevät Take Overeita. Moni vaihtari kertoo omista kokemuksistaan omilla sometileillä, tai kirjoittavat blogia. Niitä lukemalla ja seuraamalla saat lisää tietoa.
2. Tilaa infokirje ja tule mukaan infowebinaariin
Sähköisestä infokirjeestä löydät tärkeät vaihto-oppilaaksi lähtöön liittyvät asiat, ja muistutamme seuraavissa kirjeissä sinua tärkeistä vaihto-oppilaaksi hakemiseen liittyvistä päivämääristä ja kerromme erilaisista vaihtoon liittyvistä asioista.
Infowebinaareissa pääset tapaamaan YFU:n asiantuntijat ja saat hyödyllistä tietoa vaihto-oppilaaksi hakemisesta, käytännön järjestelyistä, vuoden kulusta, valmennuksista sekä YFU:n toimintaperiaatteista. Paikalla on yleensä entinen vaihto-oppilas kertomassa kokemuksistaan. Infowebinaari on loistava tilaisuus päästä kysymään suoraan YFU:n edustajilta tai mukana olevalta vaihtarilta kysymyksiä!
3. Täytä vaihto-oppilashakemus
Vaihto-oppilashakemuksessa kysytään paljon esitietoja sinusta normaalien yhteystietojesi lisäksi. Suosittelemme miettimään haaveilemasi kohdemaan lisäksi varavaihtoehtoja, jos et jostain syystä pääse ensimmäiseen toivemaahasi. Sairaus- ja allergiatiedot ovat tärkeitä, sillä ne vaikuttavat isäntäperheen löytymiseen. Kohdemaasta riippuen esimerkiksi kasvisruokailijalle saattaa olla vaikeampi löytää isäntäperhettä. Sen lisäksi hakulomakkeessa kysytään miksi haluat lähteä vaihto-oppilaaksi, ja pyydetään kertomaan vähän itsestäsi. Hakulomakkeen liitteeksi pyydämme lisäämään valokuvan ja kahden viimeisen lukukauden todistukset tai kurssitodistukset.
Mitä huolellisemmin täytät hakulomakkeen ja vastaat vaadittuihin lisäkysymyksiin, sitä nopeammin voimme käsitellä hakemuksesi. Voit aloittaa hakulomakkeen täytön, ja täydentää sen loppuun myöhemmin. Lomaketta ei siis tarvitse tehdä kerralla valmiiksi.
4. Odota haastattelukutsua
Hakulomakkeen täyttäminen on samalla ilmoittautuminen haastatteluun. Saatuamme hakemuksesi lähetämme sinulle kutsun haastatteluun. Normaalisti saat kutsun hyvin nopeasti hakemuksen täyttämisen jälkeen, mutta ruuhkaisina aikoina haastattelun järjestäminen saattaa kestää kauemminkin.
Haastattelu järjestetään yleensä videohaastatteluna, eikä sitä tarvitse jännittää. Noin tunnin kestävässä haastattelussa jutellaan lisää esimerkiksi siitä, miksi haluat lähteä vaihtoon ja saat myös tehdä itsenäisesti tehtäviä. Haluamme tutustua sinuun paremmin, ja samalla kuulla, mikä motivoi sinua lähtemään vaihto-oppilaaksi. Haastattelu on maksuton, eikä se velvoita sinua mihinkään.
5. Vaihto-oppilaspaikan vahvistaminen
Haastattelun jälkeen saat tiedon siitä, onko sinut hyväksytty vaihto-oppilaaksi. Hyväksymisen jälkeen voit tehdä lopullisen päätöksen vaihtariksi lähtemisestä ja vahvistaa paikkasi.
6. Valmistaudu vaihto-oppilasvuoteesi
Vaihto-oppilasvuotesi alkaa oikeastaan jo heti kun olet vahvistanut, että otat sinulle tarjotun paikan vastaan. Sen jälkeen aloitat täyttämään omaa vaihto-oppilaskansiotasi. Kansio kannattaa tehdä huolellisesti, sillä sen avulla sinulle esimerkiksi etsitään isäntäperhe valitsemassasi kohdemaassa. Joudut myös pyytämään koulultasi todistuksia, opettajilta suosituksia ja käymään lääkärintarkastuksessa. Joihinkin kohdemaihin haetaan viisumia. Paperitöiden lisäksi pääset ensimmäiseen YFU:n valmennukseen, “Lähtikseen”. Valmennus valmistaa sinua miettimään vaihtovuottasi ja erilaisia alussa kohtaamiasi tilanteita ja haasteita. Tapaat lähtövalmennuksessa myös muita samaan aikaan kanssasi vaihtoon lähteviä vaihtareita.
