YFU:n Kansainvälisyyspalkinto 2019 Espoonlahden ja Valkeakosken Tietotien lukioille


Vaihto-oppilasjärjestö YFU:n Kansainvälisyyspalkinto 2019 on myönnetty sekä Valkeakosken Tietotien että Espoonlahden lukiolle. Lisäksi myönsimme kunniamaininnan Ylitornion lukiolle.

Saimme kaikkiaan 20 ehdotusta Kansainvälisyyspalkinnon saajaksi – niin isoja kuin pieniä kouluja ympäri Suomen. Etsinnässä oli suomalainen koulu, joka on merkittävällä tavalla edistänyt kulttuurien välistä ymmärrystä. Kansainvälisyyspalkinnon saajan valinta oli vaikea, sillä kaikki kilpailuun ehdotetut koulut ovat tehneet pitkäjänteistä ja todella monipuolista työtä kansainvälisyyskasvatuksen saralla.

YFU:n valintaraadin perusteet:

Espoonlahden kielipainotteisessa lukiossa voi opiskella yhdeksää kieltä eri tasoilla ja suorittaa useamman kielitutkinnon. Koululla on ystävyyskouluja ja kansainvälisiä projekteja ympäri maailman. Koulussa kannustetaan voimakkaasti vaihto-oppilaaksi lähtemiseen, tuetaan oppilasta vaihtovuoden jälkeen ja vaihtovuodesta myönnetään jopa 30 koulukohtaista kurssia. Lisäksi koululla on hioutuneet käytännöt kansainvälisten vaihto-oppilaiden vastaanottamiseen, perehdyttämiseen ja opinnoissa mukana pitämiseen.

YFU:n toiminnanjohtaja Elina Talonen-Lintunen, Espoonlahden lukion henkilökuntaa sekä vaihtoon lähteviä oppilaita.

Valkeakosken Tietotien lukio on mukana ainoana suomalaisena kouluna Erasmus-projektissa Management Game, jossa kehitetään liikeidea, perustetaan simuloitu yritys ja suunnitellaan yrityksen mainoskampanja yhteistyössä muiden eurooppalaisten lukiolaisten kanssa. Lukiossa on myös erillinen kansainvälisyyslinja. Tietotien lukiossa opiskelee vuosittain useita kansainvälisiä vaihto-oppilaita, jotka ovat kiitelleet koulun suhtautumista vaihto-oppilaisiin. Lisäksi lukiosta lähdetään aktiivisesti vaihtoon ja opintomatkoille.

YFU:n vapaaehtoinen Petra Pajala (oik.) kävi luovuttamassa Kansainvälisyyspalkinnon Valkeakosken Tietotien lukiolle.

Lisäksi halusimme antaa kunniamaininnan Ylitornion yhteiskoulun lukiolle. Ylitornion yhteiskoulun lukio on koostaan huolimatta monipuolinen tulevaisuuden edelläkävijäkoulu, joka on saanut ensimmäisten suomalaisten koulujen joukossa kansainvälisen eTwinning-nimikkeen. eTwinning-koulut tunnustetaan edelläkävijöiksi muun muassa digitaalisissa käytännöissä, innovatiivisissa ja luovissa pedagogisissa menetelmissä sekä yhteistoiminnallisen oppimisen edistämisessä. Ylitornion yhteiskoulussa on ollut lisäksi kansainvälisiä job shadowing –opettajia. Ylitornion yhteiskoulun lukio on ollut useassa Erasmus- ja Nordplus-hankkeessa mukana, ja opettajat kannustavat opiskelijoitaan lähtemään vaihtoon. Lisäksi lukio edistää esimerkillisesti kotikansainvälisyyttä esimerkiksi maahanmuuttajavierailuilla.

Ylitornion yhteiskoulun rehtori Sari Lantto (vas.) ja YFU:n isäntäperhevastaava Oulussa, Paula Salo.

Voittajakouluille myönnetään 1 500 euron arvoinen vaihto-oppilasstipendi, jota koulun oppilaat voivat hakea YFU:n vaihtovuotta varten, sekä YFU:n kunniakirja ja symbolinen lahja. YFU on myöntänyt Kansainvälisyyspalkinnon vuodesta 2015.

YFU:n stipendisivut

Yle: Ylitornion yhteiskoulun lukiolle tunnustusta kansainvälisyyskasvatuksesta

Espoon kaupungin sivut: Espoonlahden lukio palkittiin kansainvälisyystyöstä – laaja kielivalikoima siivitti voittoon

Lue viime vuoden palkinnon voittajasta: Kansainvälisyyspalkinto 2018 Ivalon lukiolle