YFU:n kansainvälisyyspalkinto kahdelle koululle


Vaihto-oppilasjärjestö YFU:n Kansainvälisyyspalkinto 2015 on myönnetty Hyvinkään yhteiskoulun lukiolle ja Kurikan lukiolle. Järjestön vapaaehtoiset saivat syksyn aikana ehdottaa henkilöä, organisaatiota tai tekoa, joka on merkittävällä tavalla edistänyt kulttuurien välistä ymmärrystä. Monien hyvien ehdotusten joukosta raati valitsi tämän vuoden Kansainvälisyyspalkinnon saajaksi kaksi koulua tunnustuksena kaikkien Suomen koulujen tekemälle arvokkaalle työlle kansainvälisyyden, suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden ymmärtämisen puolesta.

– Molemmat lukiot ovat jo vuosien ajan vastaanottaneet vaihto-oppilaita ympäri maailmaa. Se on mitä parhain tapa lisätä kulttuurienvälistä ymmärrystä, kun ihmiset tutustuvat toisiinsa arkipäivän elämässä, sanoo YFU:n toiminnanjohtaja Elina Talonen-Lintunen.

Vaihto-oppilaiden lisäksi lukioilla on myös muuta kansainvälistä toimintaa. Hyvinkään yhteiskoulun lukio on järjestänyt useita lyhyempiaikaisia kouluvaihtoja, esimerkiksi Suomi-Saksa-vaihdon. Tällä hetkellä koulussa on käynnissä myös Kiina-projekti, jossa kiinalaiset oppilaat tutustuvat Suomeen ja suomalaisnuoret vastavuoroisesti Kiinaan. Kurikan lukiossa on ollut jo useamman vuoden koossa kansainvälisyysryhmä, joka ansiosta nuorilla on mahdollisuus nähdä maailmaa turvallisella, opettajajohtoisella matkalla ja huomata, että ulkomaillakin pärjää aivan hyvin kun vain uskaltaa lähteä. Matkakassan kerääminen tuo opiskelijoille työelämäkokemusta ja -kontakteja sekä kokemuksen siitä, että olemalla aktiivinen voi itse vaikuttaa omiin mahdollisuuksiin.

– Koulujen monipuolinen kansainvälinen toiminta edistää nuorten kansainvälistymistä ja rakentaa arvokkaita suhteita ihmisten sekä koulujen välille ympäri maailman. Kansainväliset kontaktit rikastuttavat ja haastavat tutkimaan omaa stereotypioihin perustuvaa maailmankuvaamme, toteaa Talonen-Lintunen.

YFU myöntää Kansainvälisyyspalkinnon ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Jatkossa Kansainvälisyyspalkinto jaetaan vuosittain.

– Meistä on tärkeää, että kansainvälisyyden ja kulttuurien välisen ymmärryksen lisäämisen eteen töitä tekevät tahot saavat tunnustuksen toiminnastaan. Nuorten kautta rakennetaan parempaa maailmaa, sanoo Elina Talonen-Lintunen.