Saksa

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Saksaan

  1. Saksan kieli on helpointa oppia Saksassa. Se on valtakieli Euroopassa ja siitä on paljon paitsi hyötyä myös iloa tulevaisuuden työmahdollisuuksien suhteen. Mikä parasta, sinun ei tarvitse osata sanaakaan saksaa ennen lähtöäsi.
  2. Saksalainen ruokakulttuuri valloittaa. Vuoden aikana ehtii herkutella saksalaisilla makkaroilla tai katuruoan kruunaamattomalla kuninkaalla, aidolla Dönerillä. Saksalainen ruoka on ehkä ajoittain raskasta, mutta ah, niin hyvää. Etnisiä ruokia tarjoillaan paljon kaupungeissa, mutta perinteinen saksalainen ruoka on myös todella herkullista. Kannattaa kokeilla monia juttuja! Kasvissyöjillekin löytyy omansa. Myös kahvilakulttuuri kukoistaa!
  3. Urheilu ja penkkiurheilu ovat hurjan suosittuja ja huippuluokkaa. Mahdollisuudet harrastamiseen ja urheilun seuraamiseen ovat mittavat. Bundesliiga on yksi Euroopan kovimmista jalkapallosarjoista, ja saksalaiset urheilijat menestyvät laajalla rintamalla eri lajeissa. Myös musiikin, taiteen ja muunlaisen kulttuurin ystävälle Saksa on huippupaikka.

saksa

YFU:n vaihto-oppilaat kertovat, miksi kannattaa lähteä vaihtoon Saksaan

Saksassa vaihdossa olleet Effi, Sanni ja Helmi kertovat, miksi he valitsivat Saksan, mikä oli vaihtovuodessa parasta ja mitä hyötyä vaihtokokemuksesta on ollut heille myöhemmin elämässä.

 

Vaihto-oppilaana Saksassa

Suomalaiset vaihto-oppilaat viihtyvät yleensä Saksassa erinomaisesti, sillä saksalaiseen elämäntyyliin on helppo hypätä mukaan. Kulttuuri ja tavat saattavat ensi alkuun tuntua tutun oloisilta, mutta niissäkin riittää ihmeteltävää ja opittavaa koko vuodeksi. Saksasta voit löytää myös ripauksen eksotiikkaa vaihtarivuotesi aikana! Esimerkiksi joulumarkkinat, laskiaiskarnevaalit ja jalkapallo-ottelut ovat ainutlaatuisia yhteisöllisiä kokemuksia. Oikeastaan Saksassa on ihan kaikkea: sykkiviä suurkaupunkeja, vuoristoa, metsiä, rantoja, idyllisiä pikkukyliä…

Saksassa on hyvät julkiset liikenneyhteydet halki maan, eli monipuoliset mahdollisuudet matkustaa ja nähdä hyvin erilaisia paikkoja. Saksan osavaltiot eroavat toisistaan muun muassa aksentin, ruokakulttuurin, koulujen, lomapäivien ja perinteiden suhteen. Esimerkiksi vaihtovuosi Tanskan rajalla saattaa olla hyvin erilainen kuin Etelä-Saksan Baijerissa. Vietätpä vaihtovuotesi missä päin maata vaan, pääset tutustumaan ystävällisiin, kohteliaisiin ja vieraanvaraisiin paikallisiin.

Lähdet Saksaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Asut saksalaisessa isäntäperheessä ja käyt paikallista koulua, joka on joko Gymnasium/Gesamtschule tai Realschule. Saksan YFU järjestää vuoden aikana hauskoja ja suosittuja retkiä esimerkiksi Hampuriin, Müncheniin, Heidelbergiin ja Dresdeniin. Lisäksi voit valita, menetkö vaihtovuotesi puolivälissä valmennusleirille Berliiniin, Müncheniin, Hampuriin vai Dresdeniin – voit siis nähdä hyvin erilaisia puolia Saksasta!

YFU Saksan hinnat

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. Vuoden 2020  teema on Interconnected. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-seminaarin sivuilta

Katso YES Aftermovie 2019

 

Saksasta tulee ekana mieleen monipuolisuus! Saksassa on sekä suurkaupunkeja että maaseutua ja paljon luontoa. Erilaisia paikkoja on paljon ja esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Saksassa on paljon kontrastia. Saksalaiset ovat tosi mukavia ihmisiä, joihin on helppo tutustua. Saksan sijainti on keskeinen, ja Saksasta pääsee matkustamaan helposti muihin maihin. Anna-Meria

Jos joku olisi mulle neljä kuukautta sitten kertonut, mitä kaikkea tuun kokemaan, mitä mahdollisuuksia mulla on ja miten vaikeeta, mutta useimmiten ihanaa vaihto on ollut, en olis uskonut melkein sanaakaan. Olen todella iloinen siitä, että päädyin juuri Saksaan vaihtoon ja lähteminen on ollut yks mun elämän parhaista päätöksistä! – Susanna

 

quote_study_abroad_small

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Hallo! 🇩🇪 Mun kohdemaaksi valikoitui Saksa. Saksa sijaitsee Keski-Euroopassa ja naapurimaita sillä on jopa yhdeksän! 🤯 Kielenä täällä puhutaan tottakai saksaa ja erikoista on se, kuinka saksa voi paikallisesti olla hyvinkin eri kuuloista. Erilaisia murteita saksan kielestä löytyy vaikka kuinka paljon. 😅 Saksassa asuu noin 83 miljoonaa asukasta ja pääkaupunki on Berliini, jossa asukkaita on noin 3,5 miljoonaa. Yhteensä Saksa koostuu 16 eri osavaltiosta ja Berliini yksinään on yksi näistä. – – – Asun itse Brandenburgin osavaltiossa Bernau bei Berlin nimisessä kaupungissa. Asukkaita täällä on aikalailla 40 000, mutta miljoonakaupunki Berliiniin matkustaa paikallisjunalla noin puolessa tunnissa. 🚅 Oon tykänny tosi paljon asua täällä. Mun kotikaupunki ei ole mitenkään hirvittävän iso, kaikki tarvittava löytyy läheltä pyöräilymatkan päästä. Toki Berliinissä on tullut käytyä myös useamman kerran, ja suurkaupungin elämä jaksaa monipuolisuudellaan vieläkin yllättää! 🤩 – – – Saksan kulttuuriin kuuluu suuresti ruoka, joka täällä on mun mielestä ollut tosi hyvää! 😋 Paljon syödään leipää, perunaa ja erilaisia makkaroita. 🍞🥔🥨 Urheilulajeista jalkapallo on suosituin. ⚽ Joulunaikaan joulumarkkinat on Saksassa iso juttu. 🎅🎄 Tärkeitä juhlapäiviä joulun lisäksi on myös pääsiäinen sekä ”Tag der Deutschen Einheit” eli Saksojen yhdistymisen päivä 3.10. 🐣 – – – 1. Reichstag eli valtiopäivätalo Berliinissä, täällä Saksan parlamentti kokoontuu 2. Mun kotikaupungin sijainti 3. Weltzeituhr eli maailmankello Berliinin keskustassa Alexanderplatzilla 4. Mun kotikatu 5. Brandenburger Tor eli Brandenburgin portti Berliinissä valofestivaalin aikaan 6. Berliinin läpi virtaava Spree-joki ja Berliner Dom eli Berliinin tuomiokirkko #YFU #YFUFinland #YFUDeutschland #YFUGermany #ExchangeStudent #StudyAbroad #MakeTheWorldYourHome #HostFamily #vaihtooppilas #schüleraustausch

Henkilön YFU Finland (@yfufinland) jakama julkaisu

Ohjelmahinnat >>
Saksasta toinen koti

Viime vuosi, mun vaihtovuoteni on ollut niin tapahtumarikas, että yritän tässä tiivistää kaiken tärkeimmän parhaani mukaan. Ensinnäkin nyt paluun jälkeen olen vasta kunnolla tajunnut, miten paljon vuosi maailmalla on rikastuttanut minun elämääni. Olen kasvanut itse äärimmäisen paljon ja kokenut asioita, joita ei voi kokea kotona neljän seinän sisällä. Jos sinä, joka tätä luet, olet hetkenkin […]

Lue lisää »

Ikäraja

Lukuvuosi 2022-23: hakijan tulee olla syntynyt 31.3.2004 -1.8.2007 välisenä aikana.

Vaatimukset

Saksaan voi lähteä ilman saksan kielen opintoja. Tällöin sinun tulee valita ohjelma, joka sisältää kielikurssin. Huom! Näitä paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään hakujärjestyksessä. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Mielenterveyteen liittyvän terapian (esim. syömishäiriö, masennus tai ahdistus) tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.