Saksa

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Saksaan

  1. Saksa on Euroopassa valtakieli, jonka osaaminen voi avata sinulle mahdollisuuksia myöhemmin työelämässä.
  2. Saksalainen ruokakulttuuri valloittaa. Vuoden aikana ehdit herkutella saksalaisilla makkaroilla sekä katuruoan kruunaamattomalla kuninkaalla, aidolla Dönerillä. Saksalainen ruoka on ehkä välillä raskasta, mutta ah, niin hyvää. Etnisiä ruokia on paljon tarjolla kaupungeissa, mutta perinteinen saksalainen ruoka on myös herkullista. Kasvissyöjillekin löytyy omat ruokansa. Myös kahvilakulttuuri kukoistaa Saksassa!
  3. Urheilu ja penkkiurheilu ovat erittäin suosittuja ja huippuluokkaa. Mahdollisuudet urheilun harrastamiseen ja seuraamiseen ovat mittavat. Bundesliiga on yksi Euroopan kovimmista jalkapallosarjoista, ja saksalaiset urheilijat menestyvät laajasti eri lajeissa. Samoin musiikin, taiteen ja muun kulttuurin ystävälle Saksa on mainio kohdemaa.

Vaihto-oppilaana Saksassa

Suomalaiset vaihto-oppilaat viihtyvät yleensä Saksassa erinomaisesti, sillä saksalaiseen elämäntyyliin on helppo sopeutua. Kulttuuri ja tavat saattavat alkuun tuntua tutun oloisilta, mutta niissäkin riittää ihmeteltävää ja opittavaa koko vuodeksi. Saksasta voit löytää myös ripauksen eksotiikkaa. Esimerkiksi joulumarkkinat, laskiaiskarnevaalit ja jalkapallo-ottelut ovat ainutlaatuisia yhteisöllisiä kokemuksia. Oikeastaan Saksasta löytyy kaikkea: sykkiviä suurkaupunkeja, vuoristoa, metsiä, rantoja, idyllisiä pikkukyliä…

Koko Saksassa julkinen liikenne toimii hyvin, joten sinulla on monipuoliset mahdollisuudet matkustaa ja nähdä erilaisia paikkoja. Saksan osavaltiot eroavat toisistaan muun muassa aksentin, ruokakulttuurin, koulujen, lomapäivien ja perinteiden suhteen. Vaihtovuosi Tanskan rajalla voikin olla hyvin erilainen kuin Etelä-Saksan Baijerissa. Vietätpä vaihtovuotesi missä päin maata tahansa, pääset tutustumaan ystävällisiin, kohteliaisiin ja vieraanvaraisiin paikallisiin.

Lähdet Saksaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Saksassa käyt paikallista koulua, joka on joko Gymnasium/Gesamtschule tai Realschule. Aluksi osallistut hauskaan ja hyödylliseen useamman päivän mittaiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit saksan kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen kulttuuriin. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Lisäksi Saksan YFU järjestää vuoden aikana hauskoja ja suosittuja retkiä esimerkiksi Hampuriin, Müncheniin, Heidelbergiin ja Dresdeniin. Voit myös valita, menetkö vaihtovuotesi puolivälissä valmennusleirille Berliiniin, Müncheniin, Hampuriin vai Dresdeniin – näinkin voit nähdä hyvin erilaisia puolia Saksasta!

YFU Saksan sivut

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Vaatimukset

Saksaan voi lähteä ilman saksan kielen opintoja, mutta silloin on valittava ohjelma, joka sisältää kielikurssin. Huom. Näitä paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään hakujärjestyksessä.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Ikäraja

Lukuvuosi 2023–2024: Hakijan tulee olla syntynyt 31.3.2005-31.7.2008.

Lisää artikkeleita