Saksa

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Saksaan

  1. Saksa on Euroopassa valtakieli, jonka osaaminen voi avata sinulle mahdollisuuksia myöhemmin työelämässä.
  2. Saksalainen ruokakulttuuri valloittaa. Vuoden aikana ehdit herkutella saksalaisilla makkaroilla sekä katuruoan kruunaamattomalla kuninkaalla, aidolla Dönerillä. Saksalainen ruoka on ehkä välillä raskasta, mutta ah, niin hyvää. Etnisiä ruokia on paljon tarjolla kaupungeissa, mutta perinteinen saksalainen ruoka on myös herkullista. Kasvissyöjillekin löytyy omat ruokansa. Myös kahvilakulttuuri kukoistaa Saksassa!
  3. Urheilu ja penkkiurheilu ovat erittäin suosittuja ja huippuluokkaa. Mahdollisuudet urheilun harrastamiseen ja seuraamiseen ovat mittavat. Bundesliiga on yksi Euroopan kovimmista jalkapallosarjoista, ja saksalaiset urheilijat menestyvät laajasti eri lajeissa. Samoin musiikin, taiteen ja muun kulttuurin ystävälle Saksa on mainio kohdemaa.
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja30.9.2006-1.1.2010
Lähtötammikuu 2025
Paluukesäkuu 2025
Hinta10 400 €
Ohjelman pituuslyhytohjelma
Ikäraja30.9.2006-1.1.2010
Lähtötammikuu 2025
Paluukesäkuu 2025
Hinta9 900 €
Ohjelman pituuslukuvuosi
Ikäraja31.3.2007-31.7.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluukesäkuu 2026
Hinta10 900 €
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja31.3.2007-31.7.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluutammikuu 2025
Hinta10 400 €
Ohjelman pituuslyhytohjelma
Ikäraja31.3.2007-31.7.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluumarraskuu 2025
Hinta9 900 €

Hyvä tietää

Kielitaito

Saksaan voi lähteä vaihto-oppilaaksi ilman aiempia saksan kielen opintoja. Jos vaihto-oppilas ei ole opiskellut aiemmin Saksaa, tai hänen saksankielen taito on alle perustason (A2) hänen tulee osallistua etänä kielikurssille. Online kielikurssi on lisämaksullinen ja sisältää 60 tuntia kieliopintoja. Lisää tietoa kielikurssista saat hakiessasi.

Erityisruokavaliot

Kasvissyöjät ja vegaanit voidaan hyväksyä ohjelmaan.

Vain kasvisruokaa tai vegaaniruokavaliota noudattavien saksalaisten isäntäperheiden määrä nousee kokoajan.

Vaihto-oppilaille ei voida taata mahdollisuutta syödä lihaa isäntäperheen luona, vaikka se onkin tällähetkellä melko tavallista.

YFU Saksan sivut

Vaihto-oppilaana Saksassa

Suomalaiset vaihto-oppilaat viihtyvät yleensä Saksassa erinomaisesti, sillä saksalaiseen elämäntyyliin on helppo sopeutua. Kulttuuri ja tavat saattavat alkuun tuntua tutun oloisilta, mutta niissäkin riittää ihmeteltävää ja opittavaa koko vuodeksi. Saksasta voit löytää myös ripauksen eksotiikkaa. Esimerkiksi joulumarkkinat, laskiaiskarnevaalit ja jalkapallo-ottelut ovat ainutlaatuisia yhteisöllisiä kokemuksia. Oikeastaan Saksasta löytyy kaikkea: sykkiviä suurkaupunkeja, vuoristoa, metsiä, rantoja, idyllisiä pikkukyliä…

Koko Saksassa julkinen liikenne toimii hyvin, joten sinulla on monipuoliset mahdollisuudet matkustaa ja nähdä erilaisia paikkoja. Saksan osavaltiot eroavat toisistaan muun muassa aksentin, ruokakulttuurin, koulujen, lomapäivien ja perinteiden suhteen. Vaihtovuosi Tanskan rajalla voikin olla hyvin erilainen kuin Etelä-Saksan Baijerissa. Vietätpä vaihtovuotesi missä päin maata tahansa, pääset tutustumaan ystävällisiin, kohteliaisiin ja vieraanvaraisiin paikallisiin.

Lähdet Saksaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Aluksi osallistut hauskaan ja hyödylliseen useamman päivän mittaiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit saksan kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen kulttuuriin. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Lisäksi Saksan YFU järjestää vuoden aikana hauskoja ja suosittuja retkiä esimerkiksi Hampuriin, Müncheniin, Heidelbergiin ja Dresdeniin. Voit myös valita, menetkö vaihtovuotesi puolivälissä valmennusleirille Berliiniin, Müncheniin, Hampuriin vai Dresdeniin – näinkin voit nähdä hyvin erilaisia puolia Saksasta!

Matkat ja retket

Koulunkäynti

Saksalaiset lapset aloittavat koulun kuusivuotiaina. Koulujärjestelmään kuuluu ala-aste, grundschule jota käydään ensimmäiset neljä vuotta. Sen jälkeen lapset valitsevat neljästä vaihtoehdosta Hauptschulen, Realschulen, Gymnasiumin tai Gesamtsschulen, joista Gymnasium on akateemisin vaihtoehto ja valmistaa opiskelijoita akateemiselle polule. Gymnasiumit painottavat opetustaan eri aineille kuten kielet, matematiikka, tiedeaineet tai latina ja kreikka. Vaihto-oppilaana käyt joko akateemisempaa Gymnasiumia, yleistä perusopetusta tarjoavaa Gesamtschulea tai käytännönläheisempää Realschulea. Yleensä opiskelijat käyvät koulua alkuiltapäivään saakka, jonka jälkeen he menevät kotiinsa syömään lounasta.

Saksalainen perhe-elämä

Saksalaisessa perheessä on keskimäärin 2,7 perheenjäsentä – yli kolmilapsista perhettä pidetään jo suurena. Saksalaiset pitävät perhettä ja yhteisöä suuressa arvossa, ja heille on tärkeää, että kaikki yhteisön jäsenet toimivat samojen sääntöjen mukaan. Perheissä arvostetaan autonomiaa, vastuunkantamista ja henkilökohtaista kasvua. Naapureihin pidetään hyvät välit, jolloin yhteisöllisyys kasvaa. Saksa on yksi maailman suurimmista lautapelien tuottajamaista, ja lautapelien pelaaminen on hyvin yleinen ajanviettotapa eri ikäisten keskuudessa.

Saksalaiset kierrättävät ahkerasti, ja ovat yleisesti kiinnostuneita tekemään ympäristöystävällisiä valintoja. Kasvissyönti on yleistynyt niin paljon, että Saksan YFU kertoo, ettei pysty takaamaan vaihto-oppilaille välttämättä lihaa syövää isäntäperhettä vaikkakin liha on edelleen iso osa saksalaista ruokavaliota perunan ja leivän lisäksi. Kotona koulupäivän jälkeen syödään lounaaksi lämmin ruoka. Tyypillinen illallinen on kylmä ateria, joka koostuu leivästä, juustoista ja leikkeleistä.

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-leiristä

Lisää artikkeleita