Sveitsi


Suklaata, urheilua ja muuta sveitsiläistä

Täällä pyhkii kaikki loistavasti. Joskus sitä oikein iltaisin miettii, että miten asiat voi olla niin hyvin. Asustelen suht pienessä kylässä, Meggen, jossa on n. 7000 asukasta. Kouluni sijaitsee Luzernissa, mikä on paljon suurempi kaupunki. Tulee mentyä bussilla joka päivä kouluun ja muuten pyöräilen Luzerniin, kun tapaan kavereita. Siellä tehdään kaikki ostokset. Juuri mantsan tunnilla opin, […]

Lue lisää »

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Sveitsiin

1. Sveitsissä on neljä virallista kieltä ja hyvin rikkaat perinteet. YFU:lla voit valita joko ranskan- tai saksankielisen alueen. Koulunkäynti on vaativaa, mutta sinulle on siitä tulevaisuudessa paljon hyötyä. Usein parhaat ystävätkin löytyvät nimenomaan koulusta.

2. Upea maa tarjoaa mahdollisuuden nähdä unohtumattomia paikkoja. Yksi vuoden kohokohdista on YFU:n järjestämä laskettelureissu Alpeille. YFU:n toiminta Sveitsissä on todella aktiivista ja vapaaehtoiset järjestävät monilla alueilla paljon toimintaa vaihtareille vuoden aikana.

3. Suurin osa sveitsiläisistä rakastaa ulkona liikkumista ja pyöräily, lenkkeily, vaeltaminen ja lasketteleminen ovat hyvin lähellä heidän sydäntään. Kaunis luonto ja hyvät kulkuyhteydet innostavat sveitsiläisiä liikkumaan, ja monilla perheillä on tapana käydä usein viikonloppuisin päivän mittainen reissu esimerkiksi vuorilla vaeltamassa.

sveitsi

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Sveitsiin saapumisesi jälkeen osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit kieltä ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin. Vuoden keskivaiheilla pääset noin viikon kestävälle laskettelumatkalle, joka on samalla puolivuosivalmennus. Vuoden lopussa järjestetään vielä kotiinpaluuvalmennus.

Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana YFU:n vapaaehtoiset järjestävät alueellasi myös muita aktiviteetteja.

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. Vuoden 2019 teemana on “Breaking Through Walls”. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

 

Mennessäni bussilla kouluun ihmettelen monesti hienoja maisemia. Luzern on järven rannalla ja järven läheltä kohoaa monet hienot vuoret – uskomaton yhdistelmä. Elämä on täällä huoletonta ja turvallista. – Anna, Sveitsi

quote_study_abroad_smallOhjelma & kesto Lähtö Paluu Ohjelmamaksu
Lukuvuosi, saksankielinen Sveitsi, sis.kielikurssi* elokuu 2019 kesäkuu 2020 9 450 €
Lukuvuosi, ranskankielinen Sveitsi, sis.kielikurssi elokuu 2019 kesäkuu 2020 8515 €
Lukuvuosi, saksankielinen Sveitsi, sis.kielikurssi* elokuu 2020 kesäkuu 2021 Ilmoitetaan myöhemmin.
Lukuvuosi, ranskankielinen Sveitsi, sis.kielikurssi elokuu 2020 kesäkuu 2021 Ilmoitetaan myöhemmin.
*Hyvitys 935 €, jos oppilas ei kielitaidon puolesta tarvitse kielikurssia.

Ikäraja

Hakijan tulee olla syntynyt 1.3.2001-1.9.2003 välisenä aikana.

Vaatimukset

Saksankieliseen Sveitsiin vaaditaan kahden vuoden saksan opinnot ja hakijan tulee lisäksi tehdä kielitasotesti. Jos testistä ei saa riittävää tulosta, vaihtovuosi aloitetaan kielikurssilla, joka sisältyy ohjelmahintaan. Mikäli hakija saa testistä riitävän pistemäärän, kielikurssin hinta palautetaan.

Ranskankieliseen Sveitsiin vaaditaan kahden vuoden ranskan opinnot ja hakijan tulee lisäksi tehdä kielitasotesti.

Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. epilepsia) ja aiempi jo hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Syömishäiriöön liittyvän psykoterapian tulee olla päättynyt vähintään kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ei ota vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä on vaikea löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on vain rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille, kroonisia sairauksia sairastaville ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.


Hinta sisältää

YFU:lla ohjelmahintaan sisältyy:
Hakuprosessi, haastattelut, henkilökohtainen neuvonta, mahdolliset kielitestit▪Matkat Helsinki-Vantaalta isäntäperheeseen ja takaisin▪Viisiosainen valmennus: lähtövalmennus nuorelle ja vanhemmille, saapumisvalmennus kohdemaassa, puolivuosivalmennus, kotiinpaluuvalmennus ja Suomeen palattua Kotiaiset ▪ Euroopan vaihto-oppilaille hauska YES-leiri Saksassa ▪ Isäntäperheen ja koulupaikan hankinta ▪ Eläminen isäntäperheessä ▪ Tukiverkosto nuorelle sekä vanhemmille kohdemaassa ja Suomessa ▪ Neuvonta viisumin/oleskeluluvan hankkimisessa ▪ Mahdollisuus YFU:n vapaaehtoistoimintaan vaihtovuoden jälkeen ▪ YFU:n ohjelmahintaan ei tule korotuksia esim. valuuttakurssien muuttumisen tai matkustuskulujen kallistumisen takia. Poikkeuksena esim. mahdolliset viranomaisten määräämät kustannukset, joihin YFU ei voi vaikuttaa.

Ohjelmahintaan ei sisälly:
Matkat kotimaan lähtövalmennukseen▪Vakuutus (koko vaihtoajalle tulee ottaa kattava vakuutus)▪Passi-, viisumi-, rokote– lääkärintarkastus- ja maahantulomaksut▪Koulunkäyntiin liittyvät kirja-, koulupuku- tai muut maksut▪Matkat ja retket vaihdon aikana▪Henkilökohtaiset kulut vaihtoaikana▪Mahdolliset viranomaismaksut Suomessa tai kohdemaassa ▪Omista toiveista johtuvat lentomuutokset