Latvia

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Latviaan

1. Pienestä koostaan huolimatta Latviassa on valtavan vilkas ja eloisa kulttuurielämä, joka näkyy ja kuuluu myös katukuvassa.

2. Kansanlaulut ovat yksi Latvian aarteista. Sanotaan, että maassa on niin paljon erilaisia kansanlauluja, jotta kaikilla latvialaisille olisi omansa.

3. Jokainen vastaantulija ei ole ollut vaihto-oppilaana Latviassa. Tulevaisuuden työnantajat arvostavat varmasti rohkeuttasi valita hieman erilainen maa ja latvian kielestä voi olla arvaamatonta hyötyä. Sinun ei tarvitse osata latviaa lainkaan ennen lähtöä.

latvia

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Heti Latviaan saavuttuasi osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit latvian kieltä ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin. Vuoden keskivaiheilla pääset puolivuosivalmennukseen, joka järjestetään Tallinnassa. Vuoden lopussa osallistut vielä kotiinpaluuvalmennukseen Vilnassa.

Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Latvian YFU järjestää alueellasi myös muita tapaamisia ja mahdollisesti maksullisia retkiä tai matkoja.

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. Vuoden 2019 teemana on “Breaking Through Walls”. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

 

Perheeni oli minulle hyvin vieraanvarainen, mikä on Latviassa tyypillistä. Silti meno oli suomalaisen rentoa, eli sain tulla ja mennä melko samalla tavalla kuin Suomessakin. Latvia on pieni maa, jossa etäisyydet ovat lyhyitä, ja matkustus hyvin edullista. Tulin nähneeksi ainakin parikymmentä kaupunkia ja kylää ystävieni ja perheeni kanssa. Eeva, Latvia

quote_study_abroad_smallOhjelma & kesto Lähtö Paluu Ohjelmamaksu
Lukuvuosi elokuu 2019 kesäkuu 2020 6 600 €
Tanssiohjelma, lukuvuosi elokuu 2019 kesäkuu 2020 8 100 €
Kesäohjelma 29.6.2018 3.8.2018 3 000 €
Lukuvuosi elokuu 2020 kesäkuu 2021 Ilmoitetaan myöhemmin.
Tanssiohjelma, lukuvuosi elokuu 2020 kesäkuu 2021 Ilmoitetaan myöhemmin.
Kesäohjelma 28.6.2019 2.8.2019 3 000 €

Ikäraja

Lukuvuosiohjelman hakijan tulee olla syntynyt 1.9.2001-1.8.2004 välisenä aikana. Kesäohjelmaan voivat hakea 1.7.2000-1.7.2003 välisenä aikana syntyneet.

Vaatimukset

Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. epilepsia) ja aiempi jo hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Syömishäiriöön liittyvän psykoterapian tulee olla päättynyt vähintään kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ei ota vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä on vaikea löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on vain rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille, kroonisia sairauksia sairastaville ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.


Hinta sisältää

YFU:lla ohjelmahintaan sisältyy:
Hakuprosessi, haastattelut, henkilökohtainen neuvonta, mahdolliset kielitestit▪Matkat Helsinki-Vantaalta isäntäperheeseen ja takaisin▪Viisiosainen valmennus: lähtövalmennus nuorelle ja vanhemmille, saapumisvalmennus kohdemaassa, puolivuosivalmennus, kotiinpaluuvalmennus ja Suomeen palattua Kotiaiset ▪ Euroopan vaihto-oppilaille hauska YES-leiri Saksassa ▪ Isäntäperheen ja koulupaikan hankinta ▪ Eläminen isäntäperheessä ▪ Tukiverkosto nuorelle sekä vanhemmille kohdemaassa ja Suomessa ▪ Neuvonta viisumin/oleskeluluvan hankkimisessa ▪ Mahdollisuus YFU:n vapaaehtoistoimintaan vaihtovuoden jälkeen ▪ YFU:n ohjelmahintaan ei tule korotuksia esim. valuuttakurssien muuttumisen tai matkustuskulujen kallistumisen takia. Poikkeuksena esim. mahdolliset viranomaisten määräämät kustannukset, joihin YFU ei voi vaikuttaa.

Ohjelmahintaan ei sisälly:
Matkat kotimaan lähtövalmennukseen▪Vakuutus (koko vaihtoajalle tulee ottaa kattava vakuutus)▪Passi-, viisumi-, rokote– lääkärintarkastus- ja maahantulomaksut▪Koulunkäyntiin liittyvät kirja-, koulupuku- tai muut maksut▪Matkat ja retket vaihdon aikana▪Henkilökohtaiset kulut vaihtoaikana▪Mahdolliset viranomaismaksut Suomessa tai kohdemaassa ▪Omista toiveista johtuvat lentomuutokset