Ryhdy isäntäperheeksi

Sopisiko sinun perheesi arkeen ja juhlaan ripaus kansainvälisyyttä? YFU etsii isäntäperheitä tammikuussa ja syksyllä Suomeen saapuville ulkomaisille vaihto-oppilaille. Noin 70 lukioikäistä nuorta ympäri maailman tulee vuosittain maahamme tutustumaan suomalaiseen elämänmenoon. Nuoret käyvät vuoden aikana koulua ja opiskelevat suomen tai ruotsin kieltä. Kansainvälisyyttä kotiin myös korona-aikana

Näin haet isäntäperheeksi

Juuri nyt on hyvä aika hakea ulkomaisen vaihto-oppilaan isäntäperheeksi.
Perheitä etsitään parhaillaan syksyllä Suomeen lukuvuodeksi tuleville nuorille.
Hakemuksen lähettäminen tai haastattelu eivät velvoita perhettä ottamaan vaihto-oppilasta.

 1. Täytä sähköinen hakulomake
 2. Saat tunnukset nettisivulle, jossa pääset tutustumaan vaihto-oppilaiden esittelyihin. YFU voi myös ehdottaa teille oppilasta esimerkiksi yhteisten kiinnostuksen kohteiden perusteella.
 3. Sovimme haastattelun kotiisi, jotta opimme tuntemaan sinut ja perheesi paremmin. Tämä auttaa meitä löytämään juuri sinun perheellesi sopivimman vaihto-oppilaan.

Meillekö vaihto-oppilas?

Kun avaat kotisi ulkomaiselle vaihto-oppilaalle, maailma tulee luoksesi sen sijaan, että matkustaisit itse ulkomaille.
Isäntäperheenä toimiminen rikastuttaa elämää, olipa perheessäsi omia lapsia tai ei. Perhe ja nuori jakavat yhdessä ainutlaatuisen kokemuksen.

 • Ulkomainen nuori tuo aimo annoksen kansainvälisyyttä perheen arkeen.
 • Jokapäiväisen elämän esitteleminen ja arkipäiväisten asioiden jakaminen on antoisaa ja hauskaa.
 • Perhe pääsee näkemään suomalaisuuden ja äidinkielensä uusin silmin.
 • Perhe saa nähdä omat rutiininsa ja ajatusmallinsa eri taustasta tulevan ihmisen kautta.
 • Perhedynamiikka ja perheen viestintätaidot muuttuvat usein parempaan suuntaan.
 • Parhaimmillaan luodaan perusta elinikäiselle ystävyyssuhteelle, usein myös ulkomaisen nuoren oman perheen kanssa.

Haluatko lisätietoja?

Tilaa ilmainen tietopaketti, josta voit lukea lisää isäntäperhetoiminnasta.
Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen, niin saat meiltä tietopaketin sähköpostiisi.

Myös me YFU:n toimistolla kerromme mielellämme lisää isäntäperheeksi ryhtymisestä.
Ota yhteyttä ohjelmakoordinaattori Kirsi Hanhirovaan, puh. 09-6226 1317, kirsi.hanhirova[at]yfu.fi.

Pääset lukemaan isäntäperheenä toimineiden perheiden kokemuksista täältä

Tilaa sähköinen tietopaketti

Lue lisää tietosuojasta YFU:ssa: https://yfu.fi/tietosuojaseloste/

Ilmoittaudu YFU:n isäntäperheeksi

Usein kysytyt kysymykset

Mitä isäntäperheeltä odotetaan?

Vaihto-oppilas ei ole vieras, mutta hän ei ole kodinhoitajakaan. Perheenne saa uuden jäsenen, joka ei odota mitään erikoiskohtelua, ei muuta kuin perheenjäsenen roolin: lapseksi vanhemmille, siskoksi tai veljeksi sisaruksille. Perheen ei tarvitse pitää vaihto-oppilasta kunniavieraana eikä nuorta saa sulkea normaalin elämän ulkopuolelle. Hän osallistuu muiden perheenjäsenten lailla kotitöihin ja -askareisiin. Perheen ei tarvitse suunnitella elämäänsä uusiksi vaihto-oppilaan takia vaan ottaa hänet mukaan arjen tavalliseen menoon.

YFU:n isäntäperheitä on kaikenlaisia: aviopareja, avopareja tai yksinhuoltajia, joilla voi olla teini-ikäisiä lapsia, alle kouluikäisiä lapsia, jo aikuiseksi ehtineitä lapsia – tai ei omia lapsia ollenkaan! Perheeltä odotetaan vain vilpitöntä kiinnostusta ulkomaista nuorta ja hänen edustamaansa kulttuuria kohtaan. Vaihto-oppilas tulee tutustumaan tavalliseen suomalaiseen elämään; hän ei odota jokaisen päivän olevan täynnä ihmeitä, ruusuilla tanssimista ja tutustumisia uusiin kaupunkeihin!

Isäntäperheen tulee tarjota vaihto-oppilaalle oma sänky ja paikka, jossa hän voi tehdä kotitehtävänsä (oppilaalla ei siis tarvitse olla omaa huonetta, vaikkakaan yksiön jakaminen ei ole suotavaa) sekä kodin lämpöä ja tukea koko vaihtokokemuksen ajan. Kulkuyhteydet paikalliseen lukioon on myös oltava sellaiset, että nuori voi keskittyä opiskeluun. Jokapäiväisen suomalaisen elämän esitteleminen ja arkipäiväisten asioiden jakaminen on antoisaa ja hauskaa!

Miten YFU auttaa jos tulee ongelmia?

Jokaisella perheellä ja oppilaalla on apunaan tukihenkilö, joka auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Myös YFU:n toimisto on tukena vaihdon ajan.

Täytyykö vaihto-oppilaalle järjestää matkoja ympäri Suomen?

Ei tarvitse ellei se kuulu perheenne ohjelmaan muutenkin. Perhe voi elää normaalia arkeaan. YFU järjestää vaihto-oppilaille omakustanteiset matkat Lappiin ja Tallinnaan.

Voiko lapseton pari hakea isäntäperheeksi?

Kyllä voi. Isäntäperheellä ei tarvitse olla omia lapsia lainkaan.

Saako isäntäperhe korvauksen vaihto-oppilaasta?

YFU:n isäntäperheet ovat vapaaehtoisia: he eivät saa maksua toiminnastaan. Tähän on tärkeimpänä syynä se, että haluamme vaihto-oppilaita kohdeltavan tasa-arvoisina perheenjäseninä.

{"single_open":"true","transition_speed":"300"}

Voiko maaseudulla asuva perhe saada vaihto-oppilaan?

Kyllä voi. Meillä on isäntäperheitä ympäri Suomen, niin maalla kuin kaupungissa. Pyrimme löytämään perheeseen sopivan nuoren, joka viihtyy maaseudulla.

Mitä jos elämäntilanteemme muuttuu, emmekä voi enää pitää vaihto-oppilasta?

Näin tapahtuu joskus esimerkiksi sairastumisen tai avioeron vuoksi. Tällöin YFU etsii vaihto-oppilaalle uuden perheen, mielellään samalta paikkakunnalta jotta ystävät ja koulu eivät vaihtuisi.

Milloin vaihto-oppilaat saapuvat?

Suurin osa vaihto-oppilaista saapuu elokuun alussa ja on Suomessa kesäkuuhun saakka.

Kuinka paljon vaihto-oppilaalle tulee olla aikaa?

Moni suomalainen nykyperhe on kiireinen. Vaihto-oppilaaseen onkin hyvä suhtautua kuin mahdolliseen omaan lapseen: kuinka paljon aikaa on mahdollista antaa omalle lapselle? Vaihto-oppilas tulee perheeseen elämään isäntäperheen ehdoilla ja hän kulkee samassa käskyjonossa ja kuuntelurivissä mukana kuin mahdolliset omatkin lapset. Harvassa suomalaisessa perheessä on kotiäiti tai koti-isä, mutta juuri tavalliseen suomalaiseen perheeseen nuori tuleekin tutustumaan. Vaihto-oppilaan saapumisen jälkeiset viikot vaativat hieman enemmän panostusta koko perheeltä, sillä moneen käytännön asian hoitamiseen saattaa kulua aikaa ja myös perheen sääntöjä tulisi käydä läpi sekä tietenkin nuoreen itseensä haluaisi tutustua mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman hyvin. Perheen on pystyttävä tukemaan nuorta vaihdon aikana samalla tavalla kuin omaakin mahdollista lasta, mutta on myös hyvä muistaa, että YFU:n vapaaehtoiset ja toimisto ovat tukenanne. Kannattaa myös pohtia niitä korvaamattomia elämyksiä, joita tuo jaettu aika perheellenne tarjoaa – vaihto-oppilaan myötä perhe oppii ehkä myös viettämään enemmän aikaa yhdessä.

Mitä kuluja vaihto-oppilaasta tulee isäntäperheelle?

Isäntäperhe tarjoaa oppilaalle ruoan ja kattaa elinkustannukset. Perheen matkustaessa vaihto-oppilas kulkee lähtökohtaisesti mukana osana perhettä, mutta suuremmista kuluista esimerkiksi laskettelumatkoilla voidaan keskustella nuoren oman perheen kanssa. Vaihto-oppilas itse vastaa muista kuin ruokailu- ja elinkustannuksistaan (esim. puhelin-, harrastus-, koulu-, bussi-, vaate- ja vapaa-ajan kulut). Kaikilla Suomeen tulevilla oppilailla on myös kattava vakuutus sairastapausten ja muiden mahdollisten vahinkojen varalle. Vaihto-oppilaat saavat vanhemmiltaan taskurahaa vaihdon aikana.

{"single_open":"true","transition_speed":"300"}
Ilmoittaudu YFU:n isäntäperheeksi ja saat maailman kotiisi Ilmoittaudu vaihto-oppilaan isäntäperheeksi

Etsimme tavallisia suomalaisia perheitä

YFU:n isäntäperheet kaikkialla maailmassa ovat tavallisia paikallisia perheitä. Kannustamme mahdollisimman monenlaisia perheitä mukaan! Isäntäperheenä toimivat niin avioparit, avoparit, sateenkaariperheet kuin yksinhuoltajat. Perheessä voi olla leikki-ikäisiä, teini-ikäisiä tai jo aikuisia lapsia. Tai ei omia lapsia lainkaan. Tärkeintä on vapaaehtoisuus ja aito halu tutustua ulkomaiseen nuoreen.

Kuka voi ryhtyä isäntäperheeksi?

 • Perheen vanhemmat ovat yli 30-vuotiaita.
  Omia lapsia ei tarvitse olla.
 • Kotikielenä käytetään suomea tai ruotsia.
 • Vähintään yksi perheenjäsen puhuu englantia tai oppilaan
  äidinkieltä auttavasti.
 • Perhe voi asua missä päin Suomea tahansa, maalla tai kaupungissa.
 • Perhe pystyy tarjoamaan nuorelle ruoan ja majoituksen vaihdon ajaksi.
 • Kodissa on vaihto-oppilaalle oma sänky ja pöytä, jolla hän pystyy tekemään kotitehtäviä riittävän rauhassa. Omaa huonetta ei tarvita.
 • Vaihto-oppilas pääsee kulkemaan kouluun kohtuullisuuden rajoissa.
 • Perheellä on aito halu ja kiinnostus
  tutustua kansainväliseen nuoreen.
 • Perhe haluaa tukea nuorta suomalaiseen kulttuuriin tutustumisessa ja suomen/ruotsin kielen oppimisessa.

Vaihto-oppilaan valinta

Suomen suosio ulkomaisten nuorten keskuudessa on huimassa kasvussa. Vaihto-oppilaita tulee Suomeen niin Saksasta, Japanista, Thaimaasta, Unkarista, Ranskasta, Meksikosta, Argentiinasta, Indonesiasta kuin monesta muustakin maasta.

YFU kannustaa isäntäperheitä avarakatseisuuteen vaihto-oppilaan kotimaahan liittyen. Onnistuneessa kokemuksessa avainasemassa on ehdottomasti perheen ja nuoren yhteensopivuus, ei tietty kansallisuus tai äidinkieli. Kaikki vaihto-oppilaat puhuvat englantia ja myöhemmin yhä enemmän suomea tai ruotsia, joten vaihto-oppilaan äidinkieltä ei kannata pohtia liikaa. Vaihto-oppilas ei ole kielenopettaja, vaan tulee tänne oppimaan meidän kieltämme.

Harrastusten osalta kannattaa keskittyä yleisiin piirteisiin, kuten liikunnallisuus, taiteellisuus, musikaalisuus tai kotikeskeisempi rauhallisuus. Samanlainen perhetausta ja elinympäristö saattavat helpottaa sopeutumista, mutta toisaalta nuori voi haluta tutustua juurikin erilaiseen ympäristöön. Monesti perheen ainoalle lapselle on unohtumaton elämys saada yhtäkkiä vuosi vaikkapa pienten sisarusten kanssa. Tai isossa perheessä kasvanut nauttii olostaan ainoana lapsena.

Oppilaan sukupuolta pohdittaessa on hyvä miettiä asiaa koko perhedynamiikan kannalta. Teini-ikäiselle tytölle saattaa joskus olla helpompi ottaa vastaan veli. Samoin poikakatraaseen tuleva tyttö voi tuoda mukavasti uutta näkökulmaa perheen arkeen.

YFU on perheiden ja vaihto-oppilaiden tukena

YFU on 60-vuotisen toimintansa aikana kehittänyt valmennus- ja tukijärjestelmät auttamaan niin vaihto-oppilasta kuin isäntäperhettä vaihdon aikana. Perhe ei jää yksin ongelmatilanteissakaan, vaan jaamme kanssanne vastuun vaihto-oppilasajan onnistumisesta. Isäntäperhe ja vaihto-oppilas saavat tuekseen koulutetun tukihenkilön, joka tarjoaa apua käytännön asioissa, kulttuuriin sopeutumisessa ja mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Vuoden aikana YFU järjestää saapumisvalmennuksen niin nuorille kuin isäntäperheille. Vaihtovuoden puolivälissä on toinen valmennus vaihto-oppilaille ja kolmas vielä ennen heidän kotiinpaluutaan. Vaihto-oppilailla on mahdollisuus osallistua YFU-matkoille Lappiin ja Tallinnaan. Myös vapaaehtoiset eri puolilla Suomea saattavat järjestää tapaamisia ja retkiä.

”Aluksi ajattelin, että vuosi on pitkä aika sitoutua, mutta kuukaudet ovat vierähtäneet nopeasti. Kaukaisemmasta kulttuurista tulevan nuoren kanssa totutteluun menee oma aikansa, joten lyhyempi ajanjakso ei kannattaisikaan.”
– Pauliina Lahti, Kotka