Ryhdy isäntäperheeksi

Sopisiko perheesi arkeen ja juhlaan ripaus kansainvälisyyttä? YFU etsii isäntäperheitä elokuussa Suomeen saapuville vaihto-oppilalle. Vaihto-oppilaat tulevat Suomeen joko lukuvuodeksi tai syyslukukaudeksi. Voit hakea isäntäperheeksi ympäri vuoden.

YFU:n isäntäperheet kaikkialla maailmassa ovat tavallisia paikallisia perheitä. Haemmekin isäntäperheiksi tavallisia suomalaisia perheitä. Kannustamme mukaan mahdollisimman monenlaisia perheitä. Isäntäperheenä voivat toimia niin avioparit, avoparit, samaa sukupuolta olevat parit kuin yksinhuoltajat. Perheessä voi olla leikki-ikäisiä, teini-ikäisiä tai jo aikuisia lapsia, tai lapsia ei ole lainkaan. Perhe voi asua missä päin Suomea tahansa, maalla tai kaupungissa. Tärkeintä on vapaaehtoisuus ja aito halu tutustua ulkomaalaiseen nuoreen.

Kenelle isäntäperheenä toimiminen sopii? Kuuntele lisää muutaman hostisän kokemuksista ja ajatuksista vaihto-oppilaasta kotona.

Meillekö vaihto-oppilas?

Haemme isäntäperheitä ympäri vuoden elokuussa Suomeen saapuville 15-17-vuotiaille nuorille. Vaihto-oppilaat asuvat Suomessa joko koko lukuvuoden elokuusta kesäkuuhun, syyslukukauden elokuusta joulukuuhun, tai kevätlukukauden tammikuusta kesäkuuhun. Isäntäperheenä toimiminen rikastuttaa elämää, oli perheessäsi omia lapsia tai ei. Perhe ja nuori jakavat yhdessä ainutlaatuisen kokemuksen.

Isäntäperheenä toimiminen tuo perheen arkeen kansainvälisyyttä

Ulkomaalainen nuori tuo perheen arkeen aimo annoksen kansainvälisyyttä. Perhe pääsee jakamaan tavallista arkeaan nuoren kanssa. Isäntäperheenä toimiessa saa uutta näkökulmaa suomalaisuuteen ja omaan äidinkieleen, ihan samoin kuin vaihto-oppilaaksi lähtiessä.

Isäntäperheenä toimiminen auttaa näkemään omat rutiinit ja ajatusmallit eri taustasta tulevan ihmisen silmin. Perhedynamiikka ja perheen viestintätaidot usein paranevat isäntäperheenä toimimisen aikana.

“Opimme kokemuksen myötä, että osaamme ratkaista ongelmia puhumalla. Ennen taisimme riidellä enemmän. Isäntäperheenä oleminen oli kaiken kaikkiaan hieno ja perhettä syventävä kokemus. Lapset saivat veljen, me pojan.

Parhaimmillaan luodaan perusta elinikäisille ystävyyssuhteille.

Näin ryhdyt isäntäperheeksi

Aloita täyttämällä isäntäperhelomake. Lähetettyäsi lomakkeen olemme sinuun yhteydessä ja lähetämme omat tunnukset verkkosivuille, jossa pääset tutustumaan vaihto-oppilaiden esittelyihin. Voimme myös ehdottaa perheeseesi sopivaa nuorta esimerkiksi yhteisten kiinnostuksen kohteiden perusteella.

Sovimme haastattelun kotiisi, jotta tutustumme perheeseesi paremmin. Tämä auttaa meitä löytämään juuri sinun perheellesi sopivimman vaihto-oppilaan.

Lomakkeen täyttäminen ja haastattelu eivät velvoita vielä mihinkään. Haastattelun jälkeen keskustelemme yhdessä ja sovimme sitoutumisestasi isäntäperheeksi.

”Antoisinta on ollut tutustua uuteen ihmiseen ja kertoa asioista suomalaisin silmin. Oli hienoa tutustuttaa oppilas suomalaisiin tapoihin, perinteisiin sekä kiinnostuksen kohteisiin. Opimme samalla venymisen taitoa – ettemme hermostu, jos joku asia tehdään toisin, mitä olemme Suomessa oppineet. Tiedostimme suomalaiset toimintamallit aivan eri tavalla.”

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

Kuka voi ryhtyä isäntäperheeksi?

Isäntäperheet ovat kaikkialla maailmassa ihan tavallisia paikallisia perheitä. Kannustamme mukaan mahdollisimman monenlaisia perheitä. Perheessä voi olla lapsi, tai perhe voi olla lapseton, perhe voi asua maalla tai kaupungissa. Tärkeintä on vapaaehtoisuus ja halu tutustua ulkomaalaiseen nuoreen.

Maksetaanko isäntäperheille?

YFU:n isäntäperheet ovat vapaaehtoisia, eikä heille makseta taloudellista korvausta. Perheen tulee tarjota nuorelle majoitus ja ruokailu.

Vaihto-oppilailla on omat käyttörahat koulun kuluihin, omiin henkilökohtaisiin menoihin, matkoihin jne.

Kuinka valitsen vaihto-oppilaan?

Vaihto-oppilasta valitessa kannattaa miettiä avoimesti erilaisia vaihtoehtoja. Kansallisuutta ja sukupuolta tärkeämpää on perheen ja vaihto-oppilaan yhteensopivuus.

Lue lisää ja tutustu Suomeen saapuviin vaihto-oppilaisiin

Erilaisia tapoja toimia isäntäperheenä

Isäntäperheenä lukuvuoden ajan

Vaihto-oppilaat saapuvat Suomeen yleensä normaaliksi koulun lukuvuodeksi, eli elokuusta kesäkuuhun.

Isäntäperheenä lukukauden ajan

Suomeen saapuu muutamia vaihto-oppilaita vuosittain lukukausivaihtoon syyslukukaudeksi. Voit kysyä syyslukukaudeksi saapuvista vaihto-oppilaista meiltä erikseen.

Tervetuloa Suomeen -perhe

Tervetuloa Suomeen -perheiksi kutsumme perheitä, jotka toimivat väliaikaisina isäntäperheinä Suomeen saapuville vaihto-oppilaille toivottaen heidät samalla tervetulleeksi Suomeen. Tervetuloperheenä toimitaan noin kolme kuukautta, minkä aikana etsimme vaihto-oppilaalle vakituisen isäntäperheen. Tervetuloperheenä toimiminen on hyvä tapa kokeilla isäntäperheyttä, ja mahdollisesti jatkaa isäntäperheenä koko lukuvuoden ajan.

Isäntäperheenä perhettä vaihtavalle nuorelle

Toisinaan vaihto-oppilaat joutuvat vaihtamaan perhettä kesken lukuvuoden. Syynä voi olla isäntäperheen muuttunut elämäntilanne, tai se, ettei nuoren ja perheen välinen kemia toimi.

Varaperhe

Varaperhe on tarpeellinen esimerkiksi silloin, kun vaihto-oppilas vaihtaa perhettä ja hänelle etsitään uutta isäntäperhettä. Väliaikainen isäntäperhe voi toimia perheenä myös vakituisen isäntäperheen loman ajan.

isäntäperheeksi_hostveljekset tekevät ruokaa yhdessä