Ryhdy isäntäperheeksi

Sopisiko perheesi arkeen ja juhlaan ripaus kansainvälisyyttä? YFU etsii isäntäperheitä elokuussa ja tammikuussa Suomeen saapuville vaihto-oppilaille. Noin 70 lukioikäistä nuorta ympäri maailman tulee vuosittain maahamme tutustumaan suomalaiseen elämäntapaan. Lukuvuoden tai lukukauden aikana oppilaat käyvät suomen- tai ruotsinkielistä koulua.

3. Tutustu vaihto-oppilaiden esittelyihin

Valitse perheeseen parhaiten sopiva vaihto-oppilas.
YFU haastattelee sinut kotonasi (koronavaraus).

Tutustu Suomeen tuleviin nuoriin!

4. Ota vaihto-oppilas mukaan perheen arkeen

Meillekö vaihto-oppilas?

Kun avaat kotisi vaihto-oppilaalle, maailma tulee luoksesi sen sijaan, että matkustaisit itse ulkomaille. Isäntäperheenä toimiminen rikastuttaa elämää, oli perheessäsi omia lapsia tai ei. Perhe ja nuori jakavat yhdessä ainutlaatuisen kokemuksen.

 • Ulkomaalainen nuori tuo perheen arkeen aimo annoksen kansainvälisyyttä.
 • Perhe pääsee jakamaan tavallista arkeaan nuoren kanssa.
 • Perhe saa uutta näkökulmaa suomalaisuuteen ja omaan äidinkieleensä.
 • Perhe näkee omat rutiininsa ja ajatusmallinsa eri taustasta tulevan ihmisen silmin.
 • Perhedynamiikka ja perheen viestintätaidot usein paranevat isäntäperheenä toimimisen aikana.
 • Parhaimmillaan luodaan perusta elinikäisille ystävyyssuhteille.

Näin haet isäntäperheeksi

Haemme isäntäperheitä ympäri vuoden sekä elokuussa että tammikuussa Suomeen saapuville nuorille. Nyt on hyvä aika hakea ulkomaalaisen vaihto-oppilaan isäntäperheeksi. Hakemuksen lähettäminen ja haastattelu eivät kuitenkaan velvoita perhettä vielä mihinkään.

 • Täytä hakulomake (avautuu uuteen välilehteen)
 • Saat tunnukset verkkosivulle, jossa pääset tutustumaan vaihto-oppilaiden esittelyihin. YFU saattaa myös ehdottaa perheeseesi sopivaa nuorta esimerkiksi yhteisten kiinnostuksen kohteiden perusteella.
 • Sovimme haastattelun kotiisi, jotta tutustumme perheeseesi paremmin. Tämä auttaa meitä löytämään juuri sinun perheellesi sopivimman vaihto-oppilaan.

Haluatko lisätietoja?

Tilaa sähköinen infokirje, josta voit lukea lisää isäntäperhetoiminnasta.

Tilaa sähköinen infokirje

Myös me YFU:n toimistolla kerromme mielellämme lisää isäntäperheenä toimimisesta.

Ota yhteyttä
Kirsi Hanhirova
ohjelmapäällikkö, ulkomaiset oppilaat
044 762 2613
kirsi.hanhirova@yfu.fi

Tavalliset ja monenlaiset isäntäperheet

YFU:n isäntäperheet kaikkialla maailmassa ovat tavallisia paikallisia perheitä. Haemmekin isäntäperheiksi tavallisia suomalaisia perheitä. Kannustamme mukaan mahdollisimman monenlaisia perheitä. Isäntäperheenä voivat toimia niin avioparit, avoparit, samaa sukupuolta olevat parit kuin yksinhuoltajat. Perheessä voi olla leikki-ikäisiä, teini-ikäisiä tai jo aikuisia lapsia, tai lapsia ei ole lainkaan. Perhe voi asua missä päin Suomea tahansa, maalla tai kaupungissa. Tärkeintä on vapaaehtoisuus ja aito halu tutustua ulkomaalaiseen nuoreen.

Isäntäperheenä toimimisen edellytykset

 • Perheen vanhemmat ovat yli 30-vuotiaita.
 • Kotikielenä käytetään suomea tai ruotsia.
 • Vähintään yksi perheenjäsen puhuu englantia tai oppilaan äidinkieltä auttavasti.
 • Perhe pystyy tarjoamaan nuorelle ruoan ja majoituksen vaihdon ajaksi.
 • Vaihto-oppilas pääsee kulkemaan kouluun kohtuullisen vaivattomasti.
 • Kodissa on vaihto-oppilaalle oma sänky ja rauhallinen työpiste kotitehtävien tekemistä varten. Oma huone ei ole välttämätön.
 • Perheellä on aito halu ja kiinnostus tutustua nuoreen.
 • Perhe haluaa tukea nuorta suomalaiseen kulttuuriin tutustumisessa ja suomen tai ruotsin kielen oppimisessa.

Vaihto-oppilaan valinta

Suomen suosio ulkomaalaisten nuorten keskuudessa on huimassa kasvussa. Vaihto-oppilaita saapuu Suomeen esimerkiksi Saksasta, Ranskasta, Unkarista, Japanista, Thaimaasta, Indonesiasta, Meksikosta ja Argentiinasta.

YFU kannustaa isäntäperheitä avarakatseisuuteen nuoren kotimaan suhteen. Vaihto-oppilaskokemuksen onnistumiseen vaikuttaa ennen kaikkea perheen ja nuoren yhteensopivuus, ei tämän kansallisuus tai äidinkieli. Kaikki vaihto-oppilaat puhuvat englantia vähintään auttavasti ja ajan mittaan yhä enemmän suomea tai ruotsia. Nuoren äidinkieltä ei siis kannata pohtia liikaa. Vaihto-oppilas ei myöskään ole kielenopettaja, vaan tulee tänne oppimaan meidän kieltämme.

Harrastusten osalta kannattaa keskittyä yleisiin piirteisiin, kuten liikunnallisuuteen, taiteellisuuteen, musikaalisuuteen tai kotikeskeiseen rauhallisuuteen. Samankaltainen perhetausta ja elinympäristö saattavat helpottaa nuoren sopeutumista perheeseen, mutta toisaalta nuori saattaa haluta tutustua nimenomaan erilaiseen ympäristöön. Monesti perheen ainoalle lapselle on unohtumaton elämys kokea vuosi vaikkapa pienten sisarusten kanssa. Isossa perheessä kasvanut taas saattaa nauttia olostaan ainoana lapsena.

Oppilaan sukupuolta on hyvä pohtia koko perhedynamiikan kannalta. Esimerkiksi teinitytön saattaa toisinaan olla helpompaa ottaa vastaan veli. Samoin poikakatraaseen tuleva tyttö voi tuoda mukavasti uutta näkökulmaa perheen arkeen.