Ryhdy isäntäperheeksi

Sopisiko sinun perheesi arkeen ja juhlaan ripaus kansainvälisyyttä? YFU etsii parhaillaan isäntäperheitä elokuussa Suomeen saapuville ulkomaisille vaihto-oppilaille. Noin 70 lukioikäistä nuorta ympäri maailman on tulossa lukuvuodeksi maahamme tutustumaan suomalaiseen elämänmenoon. Nuoret käyvät vuoden aikana koulua ja opiskelevat suomen tai ruotsin kieltä. Nyt on juuri oikea aika ilmoittautua isäntäperheeksi. Elokuussa 2018 Suomeen saapuvien nuorten tietoja alkaa tulla toimistollemme marraskuussa-joulukuussa, jolloin pääset valitsemaan uutta perheenjäsentä.

Meillekö vaihto-oppilas?

Kun avaat kotisi ulkomaiselle vaihto-oppilaalle, maailma tulee luoksesi. Sen sijaan, että matkustaisit itse ulkomaille.

Isäntäperheenä toimiminen rikastuttaa elämää, olipa perheessäsi omia lapsia tai ei. Perhe ja nuori jakavat yhdessä ainutlaatuisen kokemuksen.

 • Ulkomainen nuori tuo aimo annoksen kansainvälisyyttä perheen arkeen.
 • Jokapäiväisen elämän esitteleminen ja arkipäiväisten asioiden jakaminen on antoisaa ja hauskaa.
 • Perhe pääsee näkemään suomalaisuuden ja äidinkielensä uusin silmin.
 • Perhe saa nähdä omat rutiininsa ja ajatusmallinsa eri taustasta tulevan ihmisen kautta.
 • Perhedynamiikka ja perheen viestintätaidot muuttuvat usein parempaan suuntaan.
 • Parhaimmillaan luodaan perusta elinikäiselle ystävyyssuhteelle, usein myös ulkomaisen nuoren oman perheen kanssa.

Vaihto-oppilaan kanssa kiinnittää uudella tavalla huomiota omaan arkeensa, suomalaiseen kulttuuriin ja tapoihin. Joutuu selittämään arkisia asioita, kuten lumen kolaamista ja voileipien tekoa. Nuori meksikolainen on oppinut suomalaisten arvostamia asioita, kuten vastuunkantoa ja kotitöiden jakamista. Me olemme oppineet asioita hänen kulttuuristaan ja tajunneet, että asiat voi tehdä toisinkin. Alatorvinen-Saveniuksen perhe Oulusta

Islaminuskoinen vaihto-oppilas tuli taloon

– Perhettämme puri vaihto-oppilaskärpänen eräänä keväisenä päivänä. Siitä se lähti. Meillä ei ollut aikaisemmin vaihto-oppilasta, kertoo Riitta Harmia. Harmiat alkoivat tutkia Suomeen tulevien nuorten tietoja ja valita omaa vaihto-oppilastaan. Heidän huomionsa kiinnittyi tyttöön, joka tuntui sopivan perheeseen. – Oli paljon asioita, jotka tuntuivat puhuttelevan meitä. Sitten jossain vaiheessa huomasimme, että tyttö onkin islaminuskoinen. Ajattelimme kuitenkin, […]

Lue lisää »

Tsekkiläisestä Matyaksesta tuli Happosten uusi perheenjäsen

Suurperheenä lapsien vieminen ulkomaille on vaikeaa ja kallista, joten Happoset ”pyysivät ulkomaat heille”. Perheen vanhin poika Mikke lähetti oma-aloitteisesti hakemukset vaihtojärjestöihin. Asia tuli muille perheenjäsenille mukavana yllätyksenä. Niin perheen ensimmäinen vaihto-oppilas, tšekkiläinen Matyas, asettui vuodeksi Kuopioon. – Oli uskomatonta, että perheeseemme sattui henkilö, joka kesti tämän suurperheen menon ja melskeen ja ymmärsi huumoriamme. Matyas oli […]

Lue lisää »

Pesoset ovat tarjonneet kodin jo kuudelle vaihto-oppilaalle

– Meille se vuosi, kun oppilas on meillä asunut, on ollut vasta kaiken alku. Suhde syvenee vuosi vuodelta, kertoo Outi-Leena Pesonen. Pesosilla on ollut yhteensä kuusi vaihto-oppilasta Yhdysvalloista, Saksasta ja Slovakiasta. Ensimmäinen vaihto-oppilas tuli perheeseen kesäksi 2011. Outi-Leena Pesonen oli itse vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa 1991-92. Hän päätti jo silloin, että joskus tarjoaisi jollekin nuorelle kokemuksen, jonka […]

Lue lisää »

vaihto-oppilaan isäntäperheenä saat kansainvälisyyttä arkeesi

Tilaa tietopaketti

Täytä yhteystietosi lomakkeeseen, niin saat meiltä sähköpostiisi tietopaketin isäntäperheenä toimimisesta.

Kun painat Lähetä-painiketta, tietopaketti lähetetään heti antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Etsimme tavallisia suomalaisia perheitä

YFU:n isäntäperheet kaikkialla maailmassa ovat tavallisia paikallisia perheitä. Kannustamme mahdollisimman monenlaisia perheitä mukaan! Isäntäperheenä toimivat niin avioparit, avoparit, sateenkaariperheet kuin yksinhuoltajat. Perheessä voi olla leikki-ikäisiä, teini-ikäisiä tai jo aikuisia lapsia. Tai ei omia lapsia lainkaan.
Tärkeintä on vapaaehtoisuus ja aito halu tutustua ulkomaiseen nuoreen.

 • Perheen vanhemmat ovat yli 30-vuotiaita. Omia lapsia ei tarvitse olla.
 • Kotikielenä käytetään suomea tai ruotsia.
 • Vähintään yksi perheenjäsen puhuu englantia tai oppilaan äidinkieltä auttavasti.
 • Perhe voi asua missä päin Suomea tahansa, maalla tai kaupungissa.
 • Perhe pystyy tarjoamaan nuorelle ruoan ja majoituksen vaihdon ajaksi.
 • Kodissa on vaihto-oppilaalle oma sänky ja pöytä, jolla hän pystyy tekemään kotitehtäviä riittävän rauhassa. Omaa huonetta ei tarvita.
 • Vaihto-oppilas pääsee kulkemaan kouluun kohtuullisuuden rajoissa.
 • Perheellä on aito halu ja kiinnostus tutustua kansainväliseen nuoreen.
 • Perhe haluaa tukea nuorta suomalaiseen kulttuuriin tutustumisessa ja suomen/ruotsin kielen oppimisessa.Ilmoittaudu isäntäperheeksi

Oma tyttäremme on nyt vaihdossa ulkomailla, joten meillä oli kotona tilaa uudelle tulokkaalle. Reipas ja iloinen Paulina on omalta osaltaan täyttänyt lapsemme jättämää tyhjiötä, eikä ikävä ole kasvanut liian suureksi. Paattakaisen perhe Helsingistä

Ryhdy vaihto-oppilaan isäntäperheeksi ja saa kansainvälisyyttä arkeesi

YFU on perheiden ja vaihto-oppilaiden tukena

YFU on lähes 60-vuotisen toimintansa aikana kehittänyt valmennus- ja tukijärjestelmät auttamaan niin vaihto-oppilasta kuin isäntäperhettä vaihdon aikana. Perhe ei jää yksin ongelmatilanteissakaan, vaan jaamme kanssanne vastuun vaihto-oppilasajan onnistumisesta.Isäntäperhe ja vaihto-oppilas saaavat tuekseen koulutetun tukihenkilön, joka tarjoaa apua käytännön asioissa, kulttuuriin sopeutumisessa ja mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Vuoden aikana YFU järjestää saapumisvalmennuksen niin nuorille kuin isäntäperheille. Vaihtovuoden puolivälissä on toinen valmennus vaihto-oppilaille ja kolmas vielä ennen heidän kotiinpaluutaan. Vaihto-oppilailla on mahdollisuus osallistua YFU-matkoille Lappiin ja Tallinnaan. Myös vapaaehtoiset eri puolilla Suomea saattavat järjestää tapaamisia ja retkiä.

Aluksi ajattelin, että vuosi on pitkä aika sitoutua, mutta kuukaudet ovat vierähtäneet nopeasti. Kaukaisemmasta kulttuurista tulevan nuoren kanssa totutteluun menee oma aikansa, joten lyhyempi ajanjakso ei kannattaisikaan.
Pauliina Lahti Kotkasta

 

Vaihto-oppilaan valinta

Suomen suosio ulkomaisten nuorten keskuudessa on huimassa kasvussa. Vaihto-oppilaita tulee Suomeen niin Saksasta, Japanista, Thaimaasta, Unkarista, Ranskasta, Meksikosta, Argentiinasta, Indonesiasta kuin monesta muustakin maasta.

YFU kannustaa isäntäperheitä avarakatseisuuteen vaihto-oppilaan kotimaahan liittyen. Onnistuneessa kokemuksessa avainasemassa on ehdottomasti perheen ja nuoren yhteensopivuus, ei tietty kansallisuus tai äidinkieli. Kaikki vaihto-oppilaat puhuvat englantia ja myöhemmin yhä enemmän suomea tai ruotsia, joten vaihto-oppilaan äidinkieltä ei kannata pohtia liikaa. Vaihto-oppilas ei ole kielenopettaja, vaan tulee tänne oppimaan meidän kieltämme.

Harrastusten osalta kannattaa keskittyä yleisiin piirteisiin, kuten liikunnallisuus, taiteellisuus, musikaalisuus tai kotikeskeisempi rauhallisuus. Samanlainen perhetausta ja elinympäristö saattavat helpottaa sopeutumista, mutta toisaalta nuori voi haluta tutustua juurikin erilaiseen ympäristöön. Monesti perheen ainoalle lapselle on unohtumaton elämys saada yhtäkkiä vuosi vaikkapa pienten sisarusten kanssa. Tai isossa perheessä kasvanut nauttii olostaan ainoana lapsena.

Oppilaan sukupuolta pohdittaessa on hyvä miettiä asiaa koko perhedynamiikan kannalta. Teini-ikäiselle tytölle saattaa joskus olla helpompi ottaa vastaan veli. Samoin poikakatraaseen tuleva tyttö voi tuoda mukavasti uutta näkökulmaa perheen arkeen.

20150116-WP_20150116_034

Näin haet isäntäperheeksi

Juuri nyt on hyvä aika hakea ulkomaisen vaihto-oppilaan isäntäperheeksi. Perheitä etsitään parhaillaan elokuussa Suomeen lukuvuodeksi tuleville nuorille. Hakemuksen lähettäminen tai haastattelu eivät velvoita perhettä ottamaan vaihto-oppilasta.

 1. Täytä sähköinen hakulomake
 2. Sovimme haastattelun kotiisi, jotta opimme tuntemaan sinut ja perheesi paremmin. Tämä auttaa meitä löytämään juuri sinun perheellesi sopivimman vaihto-oppilaan.
 3. Saat tunnukset nettisivulle, jossa pääset tutustumaan vaihto-oppilaiden esittelyihin. YFU voi myös ehdottaa teille oppilasta esimerkiksi yhteisten kiinnostuksen kohteiden perusteella.

veli tai sisko maailmalta

Haluatko lisätietoja?

YFU:n toimistolla kerromme mielellämme lisää isäntäperheeksi ryhtymisestä.
Ota yhteyttä ohjelmakoordinaattori Tia Laaksoon, puh. 09-6226 1319, tia.laakso[at]yfu.fi
Meiltä saat myös halutessasi yhteystietoja isäntäperheille, joilta voit kysyä lisää sinua askarruttavista asioista.
Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi kansainväliseen YFU-perheeseen!

Mitä isäntäperheeltä odotetaan?

Vaihto-oppilas ei ole vieras, mutta hän ei ole kodinhoitajakaan. Perheenne saa uuden jäsenen, joka ei odota mitään erikoiskohtelua, ei muuta kuin perheenjäsenen roolin: lapseksi vanhemmille, siskoksi tai veljeksi sisaruksille. Perheen ei tarvitse pitää vaihto-oppilasta kunniavieraana eikä nuorta saa sulkea normaalin elämän ulkopuolelle. Hän osallistuu muiden perheenjäsenten lailla kotitöihin ja -askareisiin. Perheen ei tarvitse suunnitella elämäänsä uusiksi vaihto-oppilaan takia vaan ottaa hänet mukaan arjen tavalliseen menoon.

YFU:n isäntäperheitä on kaikenlaisia: aviopareja, avopareja tai yksinhuoltajia, joilla voi olla teini-ikäisiä lapsia, alle kouluikäisiä lapsia, jo aikuiseksi ehtineitä lapsia – tai ei omia lapsia ollenkaan! Perheeltä odotetaan vain vilpitöntä kiinnostusta ulkomaista nuorta ja hänen edustamaansa kulttuuria kohtaan. Vaihto-oppilas tulee tutustumaan tavalliseen suomalaiseen elämään; hän ei odota jokaisen päivän olevan täynnä ihmeitä, ruusuilla tanssimista ja tutustumisia uusiin kaupunkeihin!

Isäntäperheen tulee tarjota vaihto-oppilaalle oma sänky ja paikka, jossa hän voi tehdä kotitehtävänsä (oppilaalla ei siis tarvitse olla omaa huonetta, vaikkakaan yksiön jakaminen ei ole suotavaa) sekä kodin lämpöä ja tukea koko vaihtokokemuksen ajan. Kulkuyhteydet paikalliseen lukioon on myös oltava sellaiset, että nuori voi keskittyä opiskeluun. Jokapäiväisen suomalaisen elämän esitteleminen ja arkipäiväisten asioiden jakaminen on antoisaa ja hauskaa!

Miten YFU auttaa jos tulee ongelmia?

Jokaisella perheellä ja oppilaalla on apunaan tukihenkilö, joka auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Myös YFU:n toimisto on tukena vaihdon ajan.

Täytyykö vaihto-oppilaalle järjestää matkoja ympäri Suomen?

Ei tarvitse ellei se kuulu perheenne ohjelmaan muutenkin. Perhe voi elää normaalia arkeaan. YFU järjestää vaihto-oppilaille omakustanteiset matkat Lappiin ja Tallinnaan.

Voiko lapseton pari hakea isäntäperheeksi?

Kyllä voi. Isäntäperheellä ei tarvitse olla omia lapsia lainkaan.

Saako isäntäperhe korvauksen vaihto-oppilaasta?

YFU:n isäntäperheet ovat vapaaehtoisia: he eivät saa maksua toiminnastaan. Tähän on tärkeimpänä syynä se, että haluamme vaihto-oppilaita kohdeltavan tasa-arvoisina perheenjäseninä.

{"single_open":"true","transition_speed":"300"}

Voiko maaseudulla asuva perhe saada vaihto-oppilaan?

Kyllä voi. Meillä on isäntäperheitä ympäri Suomen, niin maalla kuin kaupungissa. Pyrimme löytämään perheeseen sopivan nuoren, joka viihtyy maaseudulla.

Mitä jos elämäntilanteemme muuttuu, emmekä voi enää pitää vaihto-oppilasta?

Näin tapahtuu joskus esimerkiksi sairastumisen tai avioeron vuoksi. Tällöin YFU etsii vaihto-oppilaalle uuden perheen, mielellään samalta paikkakunnalta jotta ystävät ja koulu eivät vaihtuisi.

Milloin vaihto-oppilaat saapuvat?

Suurin osa vaihto-oppilaista saapuu elokuun alussa ja on Suomessa kesäkuuhun saakka.

Kuinka paljon vaihto-oppilaalle tulee olla aikaa?

Moni suomalainen nykyperhe on kiireinen. Vaihto-oppilaaseen onkin hyvä suhtautua kuin mahdolliseen omaan lapseen: kuinka paljon aikaa on mahdollista antaa omalle lapselle? Vaihto-oppilas tulee perheeseen elämään isäntäperheen ehdoilla ja hän kulkee samassa käskyjonossa ja kuuntelurivissä mukana kuin mahdolliset omatkin lapset. Harvassa suomalaisessa perheessä on kotiäiti tai koti-isä, mutta juuri tavalliseen suomalaiseen perheeseen nuori tuleekin tutustumaan. Vaihto-oppilaan saapumisen jälkeiset viikot vaativat hieman enemmän panostusta koko perheeltä, sillä moneen käytännön asian hoitamiseen saattaa kulua aikaa ja myös perheen sääntöjä tulisi käydä läpi sekä tietenkin nuoreen itseensä haluaisi tutustua mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman hyvin. Perheen on pystyttävä tukemaan nuorta vaihdon aikana samalla tavalla kuin omaakin mahdollista lasta, mutta on myös hyvä muistaa, että YFU:n vapaaehtoiset ja toimisto ovat tukenanne. Kannattaa myös pohtia niitä korvaamattomia elämyksiä, joita tuo jaettu aika perheellenne tarjoaa – vaihto-oppilaan myötä perhe oppii ehkä myös viettämään enemmän aikaa yhdessä.

Mitä kuluja vaihto-oppilaasta tulee isäntäperheelle?

Isäntäperhe tarjoaa oppilaalle ruoan ja kattaa elinkustannukset. Perheen matkustaessa vaihto-oppilas kulkee lähtökohtaisesti mukana osana perhettä, mutta suuremmista kuluista esimerkiksi laskettelumatkoilla voidaan keskustella nuoren oman perheen kanssa. Vaihto-oppilas itse vastaa muista kuin ruokailu- ja elinkustannuksistaan (esim. puhelin-, harrastus-, koulu-, bussi-, vaate- ja vapaa-ajan kulut). Kaikilla Suomeen tulevilla oppilailla on myös kattava vakuutus sairastapausten ja muiden mahdollisten vahinkojen varalle. Vaihto-oppilaat saavat vanhemmiltaan taskurahaa vaihdon aikana.

{"single_open":"true","transition_speed":"300"}

Vaihto-oppilaita ympäri maailman

Map_50_Countries_Network_CS2

Huom. Osa valintakriteereistä ja hinnoista vaihto-oppilaaksi hakeville on vielä lukuvuoden 2018–19 tietoja.
+