Kanada

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Kanadaan

  1. Jääkiekosta ja vaahterasiirapista tunnettu maa on omanlaisensa kulttuurien mosaiikki, josta löytyy jokaiselle jotakin. Kouluissa on yleensä paljon harrastusmahdollisuuksia, ja moni löytääkin parhaat ystävänsä koulun kerhoista. High school spirit, koulujen teemapäivät ja keltaiset koulubussit löytyvät myös Kanadasta. Lisäksi tutustut nuorten suosimaan, pienestäkin kylästä löytyvään Tim Hortons -kahvilaan. Saatat myös päästä maistamaan kanadalaista poutine-ruokalajia.
  2. Tässä vaihto-oppilasohjelmassa pääset parantamaan sekä englannin että ranskan kielen taitoasi kaksikielisessä New Brunswickin provinssissa.
  3. Pohjoisamerikkalainen elämänmeno hurmaa välittömyydellään – myös Kanadassa! Kohteliaisuus, positiivisuus ja small talk ovat myös kanadalaisten taitoja. Talviurheilulajit ovat tärkeä asia, ja saatat päästä hiihtämään tai jääkiekko-otteluun luokkasi kanssa.
OhjelmaOhjelman pituusIkärajaHintaLähtöaikaPaluu
AEILukuvuosi 2024-2025 31.8.2005-31.8.201221 600 €Elokuu 2024Kesäkuu 2025
AEISyyslukukausi 202431.8.2005-31.8.201214 500 €Elokuu 2024
AEIKevätlukukausi 202531.12.2005-31.12.201213 600 €Tammikuu 2025Kesäkuu 2025

Minkälainen kielitaito minulla pitää olla?

Kaksikielisessä Kanadassa peruskieli on englanti ja vaihto-oppilaat käyvät koulua englanniksi.

Ranskan kielen opetusta on saatavana koko maassa. Mikäli haluat oppia ranskaa, voit käydä intensiivikielikursseja joko koulussa tai koulun jälkeen muissa oppilaitoksissa taitotasosi mukaan. AEI:n ohjelmassa on mahdollista hakea kaksikielistä isäntäperhettä.

Kanadaan hakevalta vaaditaan hyvää englannin kielen taitoa ja kielitasotestin läpäiseminen. Ranskankieliseen kouluun haluavalta vaaditaan kaksi vuotta ranskan kielen opintoja ja kielitasotestin läpäiseminen.

Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?

Sekä AEI:n että YFU:n ohjelmissa kouluille maksetaan lukukausimaksu ja perheelle korvaus vaihto-oppilaasta aiheutuvista kuluista.

Nämä maksut sisältyvät ohjelmahintaan.

Isäntäperheen kulukorvaus ei ole niin iso, että se houkuttelisi ottamaan vaihto-oppilaan pelkän rahan takia. Isäntäperheet ottavat usein kaksi vaihto-oppilasta samanaikaisesti, mikä on mainio tilaisuus saada itselleen sisko tai veli toisesta maasta. Kahta suomalaista ei koskaan sijoiteta samaan perheeseen.

Mikä ero on YFU:n ja AEI:n ohjelmilla?

Kanadaan voi lähteä vaihto-oppilaaksi joko YFU Kanadan tai luotettavan ja kokeneen yhteistyökumppanimme AEI:n (Atlantic Education International) kautta.

YFU Kanadan kautta voit lähteä mihin päin tahansa Kanadaa. Vaihto-oppilas voi valita toivomansa alueen lisämaksusta. Myös erikoistoiveet esimerkiksi tietyn urheilulajin mukaan voidaan ottaa huomioon lisämaksusta .

AEI:n kautta lähtiessäsi vietät vaihto-oppilasvuoden Kanadan itärannikon suurimmassa provinssissa, kaksikielisessä New Brunswickissa.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Lukuvuosi Kanadassa

Kanadaan voi lähteä vaihto-oppilaaksi joko YFU Kanadan tai luotettavan ja kokeneen yhteistyökumppanimme AEI:n (Atlantic Education International) kautta.

Sekä Kanadan YFU että Kanadan AEI etsivät sinulle isäntäperheen ja tukihenkilön ja vastaavat käytännön asioista vaihdon ajan. Molemmissa ohjelmissa kouluille maksetaan lukukausimaksu ja perheelle korvaus vaihto-oppilaasta aiheutuvista kuluista. Nämä maksut sisältyvät ohjelmahintaan. Isäntäperheen kulukorvaus ei ole niin iso, että se houkuttelisi ottamaan vaihto-oppilaan pelkän rahan takia. Isäntäperheet ottavat usein kaksi vaihto-oppilasta samanaikaisesti, mikä on mainio tilaisuus saada itselleen sisko tai veli toisesta maasta. Kahta suomalaista ei koskaan sijoiteta samaan perheeseen.

YFU KANADA

YFU Kanadan kautta voit lähteä mihin päin tahansa Kanadaa. Eniten isäntäperheitä asuu Ontariossa, Manitobassa ja Saskatchewanissa. YFU:n ohjelmaan kuuluu kolmen päivän saapumisvalmennus, midari ja lähtövalmennus.

YFU Kanadan sivut

AEI

AEI:n kautta lähtiessäsi vietät vaihto-oppilasvuoden Kanadan itärannikon suurimmassa provinssissa, kaksikielisessä New Brunswickissa. Näin sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus parantaa sekä englannin että ranskan kielen taitojasi. Jos ranskasi on vahva, voit opiskella englanninkielisessä koulussa muutamia kursseja ranskaksi. Mikäli taas haluat oppia ranskaa, voit käydä intensiivikielikursseja joko koulussa tai koulun jälkeen muissa oppilaitoksissa taitotasosi mukaan. Sinulla on myös mahdollisuus asua kaksikielisessä perheessä. Kanadassa osallistut saapumisvalmennukseen, jossa tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Kouluissa on myös erillistä valmennusta kansainvälisille oppilaille.

AEI:n sivut

AEI:n vaihtovuosi New Brunswickissa, Kanadassa

Turvallisessa ja monikulttuurisessa New Brunswickissa sinulla on mahdollisuus tutustua vieraanvaraisiin paikallisiin sekä eri maista tuleviin vaihto-oppilaisiin. New Brunswickissa on monipuoliset ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden, ja saatat päästä esimerkiksi vaeltamaan, laskettelemaan, kävelemään lumikengillä, nauttimaan alueen rannoista tai katsomaan valaita. Paikallisessa lukiossa taas voit osallistua koulun tiedekilpailuihin, päästä koulun urheilujoukkueeseen tai harrastaa esimerkiksi musiikkia tai teatteria.

Lähdet Kanadaan elokuun loppupuolella, ja palaat Suomeen heinäkuussa. Suomessa pääset mukaan lähtövalmennukseen sekä Kotiaisiin.

Vuoden aikana järjestetään yleensä vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden tapaamisia esimerkiksi grillauksen tai muun leppoisan yhdessäolon merkeissä.

Matkat ja Retket

AEI järjestää omakustanteisia matkoja, joiden kohteina ovat olleet muun muassa Toronto/Niagaran putoukset, Ottawa, Montreal ja Quebec. Matkoista saa tarkempaa tietoa AEI:lta, joka myös pidättää oikeuden muutoksiin. Koulut ja erilaiset kerhot saattavat myös järjestää matkoja.

Koulunkäynti

Vaihto-oppilaana käyt yleensä lähimpänä isäntäperhettäsi sijaitsevaa koulua. Jos asut kauempana kuin 3,5 km päässä koulustasi, kuljet sinne bussilla, joka on joko kokonaan maksuton tai hyvin edullinen. Yleensä saat koulukirjat ilmaiseksi koulusta. Sinun tulee ostaa itsellesi muut koulutarvikkeet, ja jos valitset erityisaineita kuten puutyöt, kotitalous tms. niihin kuuluu pieni materiaalimaksu, mikä ei sisälly opetuksen hintaan.

Julkiset koulut ovat joko uskonnottomia, tai uskonnollisia, yleensä katolisia. Sinun ei tarvitse olla uskonnollinen vaikka kävisit katolista koulua, mutta sinun tulee kunnioittaa koulun tapoja.

Koulussa odotetaan, että osallistut tunneille normaalisti, opiskelet ja teet läksyjä kuten muutkin, ja osallistut keskusteluun luokassa. Kouluissa odotetaan sinun osaavan kommunikoida englanniksi – tai ranskaksi riippuen valitsemastasi ohjelmasta. Kielitaitosi ei tarvitse olla täydellistä, mutta sinun pitää pystyä osallistumaan yksinkertaisiin keskusteluihin. Suomalaisten nuorten englanninkielen taito on yleensä hyvällä tasolla, joten erikseen tätä ei tarvitse jännittää.

Koulut tarjoavat paljon kerhoja ja aktiviteetteja, joista löydät tekemistä ja ystäviä .

Kanadalainen perhe-elämä

Kanadalainen isäntäperheesi on tärkeä osa vaihtoasi. Vietät jokapäivä paljon aikaa perheesi kanssa. Kaikki perheenjäsenet osallistuvat yleensä kotitöihin kuten ruuanlaittoon, tiskaamiseen, huoneiden siivoamiseen, pyykinpesuun, haravoimiseen tai lumitöiden tekemiseen. Siksi sinunkin perheesi odottaa sinun auttavan kotitöissä. Vaikka perheet saavatkin pienen kulukorvauksen isäntäperheenä toimimisesta, he eivät toimi perheinä rahan vuoksi, vaan siksi, että he haluavat jakaa omaa kulttuuriaan sinun kanssasi.

Kanadalaiset perheet voivat olla suojelevia lapsiaan kohtaan. He haluavat tietää mitä teet, kenen kanssa, monelta saavut kotiin, ja kun tulet kotiin mitä teit. Perhe osoittaa tällä olevansa kiinnostunut sinusta ja välittävänsä sinusta.

Moni kanadalainen perhe matkustelee kauempana vain harvoin, mutta perhe voi käydä lyhyillä päiväretkillä. Kanadasta löytyy paljon mielenkiintoisia kaupunki- ja luontokohteita.

Uskonnolla voi olla iso merkitys perheiden elämässä. Kirkot toimivat myös sosiaalisen elämän keskipisteenä. Vaikka et olisi itse uskonnollinen, jos isäntäperheesi käy kirkossa, kannattaa lähteä mukaan avoimin mielin. Osallistut kirkoissa yhteisösi toimintaan ja voit saada sieltä uusia kavereita.

Similar Posts