Kanada

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Kanadaan

  1. Jääkiekosta ja vaahterasiirapista tunnettu maa on omanlaisensa kulttuurien mosaiikki, josta löytyy jokaiselle jotakin. Kouluissa on yleensä paljon harrastusmahdollisuuksia, ja moni löytääkin parhaat ystävänsä koulun kerhoista. High school spirit, koulujen teemapäivät ja keltaiset koulubussit löytyvät myös Kanadasta. Lisäksi tutustut nuorten suosimaan, pienestäkin kylästä löytyvään Tim Hortons -kahvilaan. Saatat myös päästä maistamaan kanadalaista poutine-ruokalajia.
  2. Tässä vaihto-oppilasohjelmassa pääset parantamaan sekä englannin että ranskan kielen taitoasi kaksikielisessä New Brunswickin provinssissa.
  3. Pohjoisamerikkalainen elämänmeno hurmaa välittömyydellään – myös Kanadassa! Kohteliaisuus, positiivisuus ja small talk ovat myös kanadalaisten taitoja. Talviurheilulajit ovat tärkeä asia, ja saatat päästä hiihtämään tai jääkiekko-otteluun luokkasi kanssa.
Ohjelman pituuslyhytohjelma
Ikäraja1.1.2007-1.1.2010
Lähtötammikuu 2025
Paluukesäkuu 2025
Hinta15 800 €
Ohjelman pituuslyhytohjelma
Ikäraja1.1.2007-1.1.2010
Lähtötammikuu 2025
Paluuhuhtikuu 2025
Hinta11 900 €
Ohjelman pituuslyhytohjelma
Ikäraja31.12.2007-2.9.2011
Lähtöelokuu 2025
Paluukesäkuu 2026
Hinta22 900 €
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja31.12.2007-2.9.2011
Lähtöelokuu 2025
Paluuhelmikuu 2026
Hinta16 800 €
Ohjelman pituuslyhytohjelma
Ikäraja31.12.2007-2.9.2011
Lähtöelokuu 2025
Paluumarraskuu 2025
Hinta12 200 €
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja31.12.2005-31.12.2012
Lähtötammikuu 2025
Paluukesäkuu 2025
Hinta14 900 €
Ohjelman pituuslukuvuosi
Ikäraja31.8.2006-31.8.2013
Lähtöelokuu 2025
Paluukesäkuu 2026
Hinta21 900 €
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja31.8.2006-31.8.2013
Lähtöelokuu 2025
Paluutammikuu 2026
Hinta15 800 €

Hyvä tietää

Kielitaito

Kaksikielisessä Kanadassa peruskieli on englanti ja vaihto-oppilaat käyvät koulua englanniksi.

Kanadaan hakevalta vaaditaan hyvää englannin kielen taitoa ja kielitasotestin läpäiseminen. Ranskankieliseen kouluun haluavalta vaaditaan kaksi vuotta ranskan kielen opintoja ja kielitasotestin läpäiseminen.

Ranskan kielen opetusta on saatavana koko maassa. Mikäli haluat oppia ranskaa, voit käydä intensiivikielikursseja joko koulussa tai koulun jälkeen muissa oppilaitoksissa taitotasosi mukaan.

AEI: New Brunswick on Quebecin tapaan kaksikielinen provinssi. Voit hakea ranskankieliseen kouluun ja ranskankieliseen isäntäperheeseen.

Erityisruokavaliot

YFU: Kasvissyöjät voidaan hyväksyä, mutta heidän tulee olla valmiita asumaan kodissa, missä muut perheenjäsenet syövät lihaa. Isäntäperheelle tulee maksaa kuukausittainen lisämaksu erityisruokavalioon liittyvistä lisäkuluista.

Vegaanit ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavat voidaan hyväksyä ohjelmaan, mutta isäntäperheille tulee maksaa kuukausittainen lisämaksu ruokavalioon liittyvistä lisäkuluista. Erityisruokavaliota noudattavien tulee myös olla valmiita asumaan perheessä, jossa muu perhe ei noudata samaa ruokavaliota.

AEI: Kasvissyöjät ja vegaanit voidaan hyväksyä ohjelmaan, mikäli erityiskiintiöpaikkoja on jäljellä.

Mikä ero on YFU:n ja AEI:n ohjelmilla?

Kanadaan voi lähteä vaihto-oppilaaksi joko YFU Kanadan tai luotettavan ja kokeneen yhteistyökumppanimme AEI:n (Atlantic Education International) kautta.

YFU Kanadan kautta voit lähteä mihin päin tahansa Kanadaa. Vaihto-oppilas voi valita toivomansa alueen lisämaksusta. Myös erikoistoiveet, esimerkiksi tietyn urheilulajin jatkaminen vaihdon aikana, voidaan ottaa huomioon lisämaksusta.

AEI:n kautta lähtiessäsi vietät vaihto-oppilasvuoden Kanadan itärannikon suurimmassa provinssissa, kaksikielisessä New Brunswickissa. Voit asua joko englanninkielisessä tai ranskankielisessä perheessä, ja käydä koulua englanniksi tai ranskaksi.

Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?

Kanadan vaihto-ohjelma eroaa muista vaihto-ohjelmista siinä, että vaihto-oppilaat joutuvat maksamaan koulumaksun, jota esimerkiksi USA:ssa vaihto-oppilailta ei peritä. Kouluille maksettavan lukukausimaksun lisäksi Kanadassa myös isäntäperheille maksetaan kuukausittainen “stipendi” vaihto-oppilaan isännöimisestä. Nämä lisäkulut sisältyvät ohjelman hintaan.

Vaikka isäntäperheet saavat kulukorvausta, heidän tulee olla motivoituneita toimimaan nuoren vaihto-oppilaan isäntäperheenä. Perheet valitaan YFU:n kriteerien mukaisesti, ja tärkeintä on halu tutustua nuoreen ja tutustua uuteen kulttuuriin. Kanadalaiset ovatkin tunnettuja ystävällisyydestään ja vieraanvaraisuudestaan.

Isäntäperheet saattavat ottaa kaksi vaihto-oppilasta samanaikaisesti (double placement), mikä on mainio tilaisuus saada itselleen sisko tai veli toisesta maasta. Kahta suomalaista ei koskaan sijoiteta samaan perheeseen.

YFU KANADA

Perusohjelma

YFU Kanadan tavallisessa ohjelmassa vaihto-oppilas voi päästä mihin päin tahansa Kanadaa. Eniten isäntäperheitä asuu Ontariossa, Manitobassa ja Saskatchewanissa. Tyypillisesti vaihto-oppilaat asuvat pienemmissä kaupungeissa, ja käyvät lähikoulua.

Aluevalinta

YFU Kanadan vaihto-oppilailla on mahdollisuus räätälöidä omaa vaihtoaan ja valita esimerkiksi alue tai isompi kaupunki, josta isäntäperhe ja koulu etsitään. Sen lisäksi vaihto-oppilaan on mahdollista jatkaa omaa harrastustaan vaihdon aikana.

Valittavia alueita löytyy eri puolelta Kanadaa, esimerkiksi:

Laval, Quebec
North Bay, Ontario
Ottawa, Ontario
Victoria, British Columbia

Valmennukset

YFU:n ohjelmaan kuuluu kolmen päivän saapumisvalmennus, midari ja lähtövalmennus.

Saapumisvalmennus tapahtuu neljäpäiväisenä leirinä. Leiri järjestetään lähellä Torontoa olevalla leirintäalueella, jossa asutaan kanadalaiseen tyyliin mökkimajoituksessa. Leirin aikana käydään tutustumassa Torontoon.

Mid-year-orientation ja lähtövalmennus tapahtuvat alueellisina leireinä.

YFU Kanadan sivut

AEI

AEI:n kautta lähtiessäsi vietät vaihto-oppilasvuoden Kanadan itärannikolla sijaitsevassa kaksikielisessä New Brunswickin provinssissa. Näin sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus parantaa sekä englannin että ranskan kielen taitojasi. Jos ranskasi on vahva, voit opiskella englanninkielisessä koulussa muutamia kursseja ranskaksi. Mikäli taas haluat oppia ranskaa, voit käydä intensiivikielikursseja joko koulussa tai koulun jälkeen muissa oppilaitoksissa taitotasosi mukaan. Sinulla on myös mahdollisuus asua kaksikielisessä perheessä. Kanadassa osallistut saapumisvalmennukseen, jossa tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Kouluissa on myös erillistä valmennusta kansainvälisille oppilaille.

Turvallisessa ja monikulttuurisessa New Brunswickissa sinulla on mahdollisuus tutustua vieraanvaraisiin paikallisiin sekä eri maista tuleviin vaihto-oppilaisiin. New Brunswickissa on monipuoliset ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden, ja saatat päästä esimerkiksi vaeltamaan, laskettelemaan, kävelemään lumikengillä, nauttimaan alueen rannoista tai katsomaan valaita. Paikallisessa lukiossa taas voit osallistua koulun tiedekilpailuihin, päästä koulun urheilujoukkueeseen tai harrastaa esimerkiksi musiikkia tai teatteria.

Vuoden aikana järjestetään yleensä vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden tapaamisia esimerkiksi grillauksen tai muun leppoisan yhdessäolon merkeissä.

AEI:n sivut

Matkat ja Retket

YFU järjetää kolme omakustanteista matkaa lukuvuoden aikana. Marras-joulukuussa järjestetään matka Ottawaan, Kanadan pääkaupunkiin. Helmi-maaliskuun matka järjesteään Kanadan ranskankieliseen provinssiin, Quebeciin, ja vieraillaan Quebec Cityssä ja Montrealissa. Toukokuussa vaihto-oppilailla on mahdollisuus matkustaa bussilla Torontosta New Yorkiin.

AEI järjestää omakustanteisia matkoja, joiden kohteina ovat olleet muun muassa Toronto/Niagaran putoukset, Ottawa, Montreal ja Quebec. Matkoista saa tarkempaa tietoa AEI:lta, joka myös pidättää oikeuden muutoksiin. Koulut ja erilaiset kerhot saattavat myös järjestää matkoja.

Koulunkäynti

Vaihto-oppilaana käyt yleensä lähimpänä isäntäperhettäsi sijaitsevaa koulua. Jos asut kauempana kuin 3,5 km päässä koulustasi, kuljet sinne televisiosta tutulla keltaisella bussilla, joka on joko kokonaan maksuton tai hyvin edullinen. Yleensä saat koulukirjat ilmaiseksi koulusta. Sinun tulee ostaa itsellesi muut koulutarvikkeet, ja jos valitset erityisaineita kuten puutyöt, kotitalous tms. niihin kuuluu pieni materiaalimaksu, mikä ei sisälly opetuksen hintaan.

Julkiset koulut ovat joko uskonnottomia, tai katolisia. Sinun ei tarvitse kuulua kirkkoon tai olla muuten uskonnollinen, vaikka kävisit katolista koulua, mutta sinun tulee kunnioittaa koulun tapoja.

Koulussa odotetaan, että osallistut tunneille normaalisti, opiskelet ja teet läksyjä kuten muutkin. Kouluissa odotetaan, että osaat kommunikoida englanniksi – tai ranskaksi- riippuen valitsemastasi ohjelmasta. Kielitaitosi ei tarvitse olla täydellistä, mutta sinun pitää pystyä osallistumaan yksinkertaisiin keskusteluihin. Suomalaisten nuorten englanninkielen taito on yleensä hyvällä tasolla, joten erikseen tätä ei tarvitse jännittää.

Koulut tarjoavat paljon kerhoja ja aktiviteetteja, joista löydät tekemistä ja ystäviä .

Kanadalainen perhe-elämä

Kanadalainen isäntäperheesi on tärkeä osa vaihtoasi. Vietät jokapäivä paljon aikaa perheesi kanssa. Kaikki perheenjäsenet osallistuvat yleensä kotitöihin kuten ruuanlaittoon, tiskaamiseen, huoneiden siivoamiseen, pyykinpesuun, haravoimiseen tai lumitöiden tekemiseen. Siksi sinunkin perheesi odottaa sinun auttavan kotitöissä. Vaikka perheet saavatkin pienen kulukorvauksen isäntäperheenä toimimisesta, he eivät toimi perheinä rahan vuoksi, vaan siksi, että he haluavat jakaa omaa kulttuuriaan sinun kanssasi.

Kanadalaiset perheet voivat olla suojelevia lapsiaan kohtaan. He haluavat tietää mitä teet, kenen kanssa, monelta saavut kotiin, ja kun tulet kotiin mitä teit. Perhe osoittaa tällä olevansa kiinnostunut sinusta ja välittävänsä sinusta.

Moni kanadalainen perhe matkustelee kauempana vain harvoin, mutta perhe voi käydä lyhyillä päiväretkillä. Kanadasta löytyy paljon mielenkiintoisia kaupunki- ja luontokohteita.

Uskonnolla voi olla iso merkitys perheiden elämässä. Kirkot toimivat myös sosiaalisen elämän keskipisteenä. Vaikka et olisi itse uskonnollinen, jos isäntäperheesi käy kirkossa, kannattaa lähteä mukaan avoimin mielin. Osallistut kirkoissa yhteisösi toimintaan ja voit saada sieltä uusia kavereita.

Lisää artikkeleita