Kanada

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Kanadaan

  1. Jääkiekosta ja vaahterasiirapista tunnettu maa on omanlaisensa kulttuurien mosaiikki, josta löytyy jokaiselle jotakin. Kouluissa on yleensä paljon harrastusmahdollisuuksia, ja moni löytääkin parhaat ystävänsä koulun kerhoista. High school spirit, koulujen teemapäivät ja keltaiset koulubussit löytyvät myös Kanadasta. Lisäksi tutustut nuorten suosimaan, pienestäkin kylästä löytyvään Tim Hortons -kahvilaan. Saatat myös päästä maistamaan kanadalaista poutine-ruokalajia.
  2. Tässä vaihto-oppilasohjelmassa pääset parantamaan sekä englannin että ranskan kielen taitoasi kaksikielisessä New Brunswickin provinssissa.
  3. Pohjoisamerikkalainen elämänmeno hurmaa välittömyydellään – myös Kanadassa! Kohteliaisuus, positiivisuus ja small talk ovat myös kanadalaisten taitoja. Talviurheilulajit ovat tärkeä asia, ja saatat päästä hiihtämään tai jääkiekko-otteluun luokkasi kanssa.

Lukuvuosi Kanadassa

Kanadan vaihto-ohjelma järjestetään luotettavan ja kokeneen yhteistyökumppanimme AEI:n (Atlantic Education International) kautta. Vietät vaihto-oppilasvuoden Kanadan itärannikon suurimmassa provinssissa, kaksikielisessä New Brunswickissa. Näin sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus parantaa sekä englannin että ranskan kielen taitojasi. Jos ranskasi on vahva, voit opiskella englanninkielisessä koulussa muutamia kursseja ranskaksi. Mikäli taas haluat oppia ranskaa, voit käydä intensiivikielikursseja joko koulussa tai koulun jälkeen muissa oppilaitoksissa taitotasosi mukaan. Sinulla on myös mahdollisuus asua kaksikielisessä perheessä.

AEI etsii sinulle isäntäperheen ja tukihenkilön sekä vastaa käytännön asioista vaihdon ajan. Ohjelmassa kouluille maksetaan lukukausimaksu ja perheelle korvaus vaihto-oppilaasta aiheutuvista kuluista. Nämä maksut sisältyvät ohjelmahintaan. Isäntäperheen kulukorvaus ei ole niin iso, että se houkuttelisi ottamaan vaihto-oppilaan pelkän rahan takia. Isäntäperheet ottavat usein kaksi vaihto-oppilasta samanaikaisesti, mikä on mainio tilaisuus saada itselleen sisko tai veli toisesta maasta. Kahta suomalaista ei koskaan sijoiteta samaan perheeseen.

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Turvallisessa ja monikulttuurisessa New Brunswickissa sinulla on mahdollisuus tutustua vieraanvaraisiin paikallisiin sekä eri maista tuleviin vaihto-oppilaisiin. New Brunswickissa on monipuoliset ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden, ja saatat päästä esimerkiksi vaeltamaan, laskettelemaan, kävelemään lumikengillä, nauttimaan alueen rannoista tai katsomaan valaita. Paikallisessa lukiossa taas voit osallistua koulun tiedekilpailuihin, päästä koulun urheilujoukkueeseen tai harrastaa esimerkiksi musiikkia tai teatteria.

Lähdet Kanadaan syyskuussa ja palaat Suomeen heinäkuussa. Suomessa pääset mukaan lähtövalmennukseen sekä Kotiaisiin. Kanadassa osallistut saapumisvalmennukseen, jossa tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Kouluissa on myös erillistä valmennusta kansainvälisille oppilaille.

Vuoden aikana järjestetään yleensä vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden tapaamisia esimerkiksi grillauksen tai muun leppoisan yhdessäolon merkeissä. Lisäksi yhteistyökumppanimme AEI järjestää omakustanteisia matkoja, joiden kohteina ovat olleet muun muassa Toronto/Niagaran putoukset, Ottawa, Montreal ja Quebec. Matkoista saa tarkempaa tietoa AEI:lta, joka myös pidättää oikeuden muutoksiin. Koulut ja erilaiset kerhot saattavat myös järjestää matkoja.

AEI:n sivut

Vaatimukset

Kanadaan hakevalta vaaditaan hyvää englannin kielen taitoa ja kielitasotestin läpäiseminen. Ranskankieliseen kouluun haluavalta vaaditaan kaksi vuotta ranskan kielen opintoja ja kielitasotestin läpäiseminen.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Ikäraja

Lukuvuosi 2022–2023: Hakijan tulee olla syntynyt 1.9.2003–1.9.2010.

Lisää artikkeleita