Kanada
Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Kanadaan
- Jääkiekosta ja vaahterasiirapista tunnettu maa on omanlaisensa kulttuurien mosaiikki, josta löytyy jokaiselle jotakin. Kouluissa on yleensä paljon harrastusmahdollisuuksia, ja moni löytääkin parhaat ystävänsä koulun kerhoista. High school spirit, koulujen teemapäivät ja keltaiset koulubussit löytyvät myös Kanadasta. Lisäksi tutustut nuorten suosimaan, pienestäkin kylästä löytyvään Tim Hortons -kahvilaan. Saatat myös päästä maistamaan kanadalaista poutine-ruokalajia.
- Tässä vaihto-oppilasohjelmassa pääset parantamaan sekä englannin että ranskan kielen taitoasi kaksikielisessä New Brunswickin provinssissa.
- Pohjoisamerikkalainen elämänmeno hurmaa välittömyydellään – myös Kanadassa! Kohteliaisuus, positiivisuus ja small talk ovat myös kanadalaisten taitoja. Talviurheilulajit ovat tärkeä asia, ja saatat päästä hiihtämään tai jääkiekko-otteluun luokkasi kanssa.
Kanada YFU
Kanada AEI
Hyvä tietää
Kielitaito
Kaksikielisessä Kanadassa peruskieli on englanti ja vaihto-oppilaat käyvät koulua englanniksi.
Kanadaan hakevalta vaaditaan hyvää englannin kielen taitoa ja kielitasotestin läpäiseminen. Ranskankieliseen kouluun haluavalta vaaditaan kaksi vuotta ranskan kielen opintoja ja kielitasotestin läpäiseminen.
Ranskan kielen opetusta on saatavana koko maassa. Mikäli haluat oppia ranskaa, voit käydä intensiivikielikursseja joko koulussa tai koulun jälkeen muissa oppilaitoksissa taitotasosi mukaan.
AEI: New Brunswick on Quebecin tapaan kaksikielinen provinssi. Voit hakea ranskankieliseen kouluun ja ranskankieliseen isäntäperheeseen.
Erityisruokavaliot
YFU: Kasvissyöjät voidaan hyväksyä, mutta heidän tulee olla valmiita asumaan kodissa, missä muut perheenjäsenet syövät lihaa. Isäntäperheelle tulee maksaa kuukausittainen lisämaksu erityisruokavalioon liittyvistä lisäkuluista.
Vegaanit ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavat voidaan hyväksyä ohjelmaan, mutta isäntäperheille tulee maksaa kuukausittainen lisämaksu ruokavalioon liittyvistä lisäkuluista. Erityisruokavaliota noudattavien tulee myös olla valmiita asumaan perheessä, jossa muu perhe ei noudata samaa ruokavaliota.
AEI: Kasvissyöjät ja vegaanit voidaan hyväksyä ohjelmaan, mikäli erityiskiintiöpaikkoja on jäljellä.
Mikä ero on YFU:n ja AEI:n ohjelmilla?
Kanadaan voi lähteä vaihto-oppilaaksi joko YFU Kanadan tai luotettavan ja kokeneen yhteistyökumppanimme AEI:n (Atlantic Education International) kautta.
YFU Kanadan perusohjelman kautta isäntäperheesi voi asua missä päin Kanadaa tahansa. YFU Kanada tarjoaa lisäksi mahdollisuutta räätälöidä omaa vaihto-ohjelmaa, esimerkiksi aluetoiveet, tai muut erikoistoiveet, kuten tietyn urheilulajin jatkaminen vaihdon aikana voidaan huomioida lisämaksusta.
AEI:n kautta lähtiessäsi vietät vaihto-oppilasvuoden Kanadan itärannikolla, kaksikielisessä New Brunswickissa. Voit asua joko englanninkielisessä tai ranskankielisessä perheessä, ja käydä koulua englanniksi tai ranskaksi.
Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?
Kanadan vaihto-ohjelma eroaa muista vaihto-ohjelmista siinä, että vaihto-oppilaat joutuvat maksamaan koulumaksun, jota esimerkiksi USA:ssa vaihto-oppilailta ei peritä. Kouluille maksettavan lukukausimaksun lisäksi Kanadassa myös isäntäperheille maksetaan kuukausittainen “stipendi” vaihto-oppilaan isännöimisestä. Nämä lisäkulut sisältyvät ohjelman hintaan.
Vaikka isäntäperheet saavat kulukorvausta, heidän tulee olla motivoituneita toimimaan nuoren vaihto-oppilaan isäntäperheenä. Perheet valitaan YFU:n kriteerien mukaisesti, ja tärkeintä on halu tutustua nuoreen ja tutustua uuteen kulttuuriin. Kanadalaiset ovatkin tunnettuja ystävällisyydestään ja vieraanvaraisuudestaan.
Isäntäperheet saattavat ottaa kaksi vaihto-oppilasta samanaikaisesti (double placement), mikä on mainio tilaisuus saada itselleen sisko tai veli toisesta maasta. Kahta suomalaista ei koskaan sijoiteta samaan perheeseen.
YFU KANADA
Perusohjelma
YFU Kanadan tavallisessa ohjelmassa vaihto-oppilas voi päästä mihin päin tahansa Kanadaa. Eniten isäntäperheitä asuu Ontariossa, Manitobassa ja Saskatchewanissa. Tyypillisesti vaihto-oppilaat asuvat pienemmissä kaupungeissa, ja käyvät lähikoulua.
Aluevalinta
YFU Kanadan vaihto-oppilailla on mahdollisuus räätälöidä omaa vaihtoaan ja valita esimerkiksi alue tai isompi kaupunki, josta isäntäperhe ja koulu etsitään. Sen lisäksi vaihto-oppilaan on mahdollista jatkaa omaa harrastustaan vaihdon aikana. Pyydä meiltä lisää tietoa YFU Kanadan tarjoamista vaihtoehdoista!
Valittavia alueita löytyy eri puolelta Kanadaa, esimerkiksi:
Laval I Quebec (englanninkielinen koulu, ranskankielinen provinssi, kaksikielinen isäntäperhe)
Ottawa, North Bay, Owen Sound I Ontario
Victoria, Windsor, Mission, Nanaimo, Kanloops I British Columbia
Valmennukset
YFU:n ohjelmaan kuuluu kolmen päivän saapumisvalmennus, midari ja lähtövalmennus.
Saapumisvalmennus tapahtuu neljäpäiväisenä leirinä. Leiri järjestetään lähellä Torontoa olevalla leirintäalueella, jossa asutaan kanadalaiseen tyyliin mökkimajoituksessa. Leirin aikana käydään tutustumassa Torontoon.
Mid-year-orientation ja lähtövalmennus tapahtuvat alueellisina leireinä.
AEI
AEI:n kautta lähtiessäsi vietät vaihto-oppilasvuoden Kanadan itärannikolla sijaitsevassa kaksikielisessä New Brunswickin provinssissa. Näin sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus parantaa sekä englannin että ranskan kielen taitojasi. Jos ranskasi on vahva, voit opiskella englanninkielisessä koulussa muutamia kursseja ranskaksi. Mikäli taas haluat oppia ranskaa, voit käydä intensiivikielikursseja joko koulussa tai koulun jälkeen muissa oppilaitoksissa taitotasosi mukaan. Sinulla on myös mahdollisuus asua kaksikielisessä perheessä. Kanadassa osallistut saapumisvalmennukseen, jossa tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Kouluissa on myös erillistä valmennusta kansainvälisille oppilaille.
Turvallisessa ja monikulttuurisessa New Brunswickissa sinulla on mahdollisuus tutustua vieraanvaraisiin paikallisiin sekä eri maista tuleviin vaihto-oppilaisiin. New Brunswickissa on monipuoliset ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden, ja saatat päästä esimerkiksi vaeltamaan, laskettelemaan, kävelemään lumikengillä, nauttimaan alueen rannoista tai katsomaan valaita. Paikallisessa lukiossa taas voit osallistua koulun tiedekilpailuihin, päästä koulun urheilujoukkueeseen tai harrastaa esimerkiksi musiikkia tai teatteria.
Vuoden aikana järjestetään yleensä vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden tapaamisia esimerkiksi grillauksen tai muun leppoisan yhdessäolon merkeissä.
Matkat ja Retket
YFU järjetää kolme omakustanteista matkaa lukuvuoden aikana. Marras-joulukuussa järjestetään matka Ottawaan, Kanadan pääkaupunkiin. Helmi-maaliskuun matka järjesteään Kanadan ranskankieliseen provinssiin, Quebeciin, ja vieraillaan Quebec Cityssä ja Montrealissa. Toukokuussa vaihto-oppilailla on mahdollisuus matkustaa bussilla Torontosta New Yorkiin.
AEI järjestää omakustanteisia matkoja, joiden kohteina ovat olleet muun muassa Toronto/Niagaran putoukset, Ottawa, Montreal ja Quebec. Matkoista saa tarkempaa tietoa AEI:lta, joka myös pidättää oikeuden muutoksiin. Koulut ja erilaiset kerhot saattavat myös järjestää matkoja.
Koulunkäynti
Vaihto-oppilaana käyt yleensä lähimpänä isäntäperhettäsi sijaitsevaa koulua. Jos asut kauempana kuin 3,5 km päässä koulustasi, kuljet sinne televisiosta tutulla keltaisella bussilla, joka on joko kokonaan maksuton tai hyvin edullinen. Yleensä saat koulukirjat ilmaiseksi koulusta. Sinun tulee ostaa itsellesi muut koulutarvikkeet, ja jos valitset erityisaineita kuten puutyöt, kotitalous tms. niihin kuuluu pieni materiaalimaksu, mikä ei sisälly opetuksen hintaan.
Kanadalaisessa high schoolissa lukuvuosi kestää syyskuusta kesäkuuhun, ja koulupäivän pituus on yleensä klo 9-15. Oppiaineina opiskellaan luonnontieteitä, matematiikkaa, englantia, sosiaalitieteitä ja valinnaisia aineita, jotka saattavat olla kosmetologia, tanssi, jooga, kokkaus, laki, psykologia, markkinointi, valokuvaus, teatteri yms.
Yleisiä koulun klubeina järjestettäviä harrastuksia ovat urheilulajeista jääkiekko, jalkapallo, koripallo, lentopallo, yleisuheilu, rugby, sulkapallo tai cheerleading. Sen lisäksi kouluissa harrastetaan esimerkiksi imrovisaatiota, shakkia tai robotiikkaa. Oppilaat voivat osallistua myös koulun lehden tai vuosikirjan toimittamiseen, tai soittaa tai laulaa koulun bändissä.
Julkiset koulut ovat joko uskonnottomia, tai katolisia. Sinun ei tarvitse kuulua kirkkoon tai olla muuten uskonnollinen, vaikka kävisit katolista koulua, mutta sinun tulee kunnioittaa koulun tapoja.
Koulussa odotetaan, että osallistut tunneille normaalisti, opiskelet ja teet läksyjä kuten muutkin. Kouluissa odotetaan, että osaat kommunikoida englanniksi – tai ranskaksi- riippuen valitsemastasi ohjelmasta. Kielitaitosi ei tarvitse olla täydellistä, mutta sinun pitää pystyä osallistumaan yksinkertaisiin keskusteluihin. Suomalaisten nuorten englanninkielen taito on yleensä hyvällä tasolla, joten erikseen tätä ei tarvitse jännittää.
Koulut tarjoavat paljon kerhoja ja aktiviteetteja, joista löydät tekemistä ja ystäviä .
Kanadalainen perhe-elämä
Kanadalainen isäntäperheesi on tärkeä osa vaihtoasi. Vietät jokapäivä paljon aikaa perheesi kanssa. Kaikki perheenjäsenet osallistuvat yleensä kotitöihin kuten ruuanlaittoon, tiskaamiseen, huoneiden siivoamiseen, pyykinpesuun, haravoimiseen tai lumitöiden tekemiseen. Siksi sinunkin perheesi odottaa sinun auttavan kotitöissä. Vaikka perheet saavatkin pienen kulukorvauksen isäntäperheenä toimimisesta, he eivät toimi perheinä rahan vuoksi, vaan siksi, että he haluavat jakaa omaa kulttuuriaan sinun kanssasi.
Kanadalaiset perheet voivat olla suojelevia lapsiaan kohtaan. He haluavat tietää mitä teet, kenen kanssa, monelta saavut kotiin, ja kun tulet kotiin mitä teit. Perhe osoittaa tällä olevansa kiinnostunut sinusta ja välittävänsä sinusta.
Moni kanadalainen perhe matkustelee kauempana vain harvoin, mutta perhe voi käydä lyhyillä päiväretkillä. Kanadasta löytyy paljon mielenkiintoisia kaupunki- ja luontokohteita.
Uskonnolla voi olla iso merkitys perheiden elämässä. Kirkot toimivat myös sosiaalisen elämän keskipisteenä. Vaikka et olisi itse uskonnollinen, jos isäntäperheesi käy kirkossa, kannattaa lähteä mukaan avoimin mielin. Osallistut kirkoissa yhteisösi toimintaan ja voit saada sieltä uusia kavereita.