Kanada

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Kanadaan

1. Jääkiekosta ja vaahterasiirapista tunnettu maa on omanlaisensa kulttuurien sulatusuuni, josta löytyy kiinnostavia asioita jokaiselle. Kouluissa on yleensä paljon harrastusmahdollisuuksia ja koulun kerhoista moni löytääkin parhaat ystävänsä. High school spirit, koulujen teemapäivät ja keltaiset koulubussit löytyvät myös Kanadasta, mutta kouluruoassa on valinnanvaraa. Saatat päästä maistamaan kanadalaista Poutine-ruokalajia tai tutustut pienemmästäkin kylästä löytyvään Tim Hortons -kahvilaan, jossa nuoret käyvät lounaalla tai koulun jälkeen.

2. Tässä vaihto-oppilasohjelmassa pääset tutustumaan ainutlaatuiseen kaksikieliseen New Brunswickin alueeseen ja parantamaan sekä englannin että ranskan kielen taitojasi.

3. Pohjoisamerikkalainen elämänmeno hurmaa välittömyydellään myös Kanadassa! Kohteliaisuus, positiivisuus ja small talk ovat myös kanadalaisten taitoja. Talviurheilulajit ovat kova juttu, joten saatat päästä jääkiekko-otteluun luokkasi kanssa tai tekemään vaikutuksen hiihtotaidoillasi!

Hae vaihtoon Kanadaan YFU:n kanssa

Lukuvuosi Kanadassa

Kanadan vaihto-ohjelma järjestetään luotettavan ja kokeneen yhteistyökumppanimme AEI:n (Atlantic Education International) kautta. Vietät vaihto-oppilasvuoden Kanadassa kaksikielisellä New Brunswickin alueella, Kanadan itärannikon suurimmassa provinssissa. Sinulla on siis ainutlaatuinen tilaisuus parantaa sekä englannin että ranskan kielen taitojasi. Jos ranskan kielitaitosi on vahva, voit opiskella englanninkielisessä koulussa muutamia kursseja ranskaksi. Jos haluat oppia ranskaa, voit käydä ranskan intensiivikursseja joko koulussa tai koulun jälkeen muissa oppilaitoksissa kielitasosi mukaan. Sinulla on myös mahdollisuus asua kaksikielisessä perheessä.

AEI etsii sinulle isäntäperheen ja tukihenkilön sekä vastaa muista käytännön asioista vaihdon ajan. Ohjelmassa maksetaan perheelle korvaus vaihto-oppilaasta aiheutuvista kuluista sekä lukukausimaksu kouluille. Nämä maksut sisältyvät ohjelmahintaan. Isäntäperheen kulukorvaus ei ole niin iso, että se houkuttelisi perheen ottamaan vaihto-oppilaan luokseen pelkän rahan takia. Isäntäperheet ottavat usein kaksi vaihto-oppilasta samanaikaisesti, mikä on hieno mahdollisuus saada itselleen kansainvälinen sisko tai veli. Kahta suomalaista ei koskaan sijoiteta samaan perheeseen.

Haluatko lähteä Kanadaan vain lukukaudeksi? Kysy lisää YFU:n toimistolta sähköpostitse yfu.finland[at]yfu.fi tai soita 09 6226 130.

Millaista vaihto-oppilaan arkipäivä on New Brunswickissa? Katso AEI:n esittelyvideo!

                                                                           

Mitä vuoden aikana tapahtuu?

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Lähdet Kanadaan syyskuussa ja palaat heinäkuussa. Ennen lähtöäsi ja kotiinpaluun jälkeen pääset mukaan YFU Suomen valmennuksiin. Kanadassa vaihtovuoden alussa osallistut saapumisvalmennukseen, jossa pääset paremmin sisälle kulttuuriin ja saat hyödyllistä tietoa siitä, miten saat vaihtovuodestasi enemmän irti. Kouluissa on myös erillistä valmennusta kansainvälisille oppilaille.

Monikulttuurisessa ja turvallisessa New Brunswickissa pääset tutustumaan vieraanvaraisiin paikallisiin ja myös kansainvälisiin vaihto-oppilaisiin ympäri maailman. New Brunswickissa on monipuoliset ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden, ja voit päästä esimerkiksi laskettelemaan, lumikenkäilemään, vaeltamaan, nauttimaan alueen rannoista tai bongailemaan valaita. Paikallisessa lukiossa voit osallistua esimerkiksi musiikki- tai teatteriharrastuksiin, päästä koulun urheilujoukkueeseen, osallistua koulun tiedekilpailuihin ja nauttia hyvästä koulun yhteishengestä.

Vuoden mittaan järjestetään yleensä vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden tapaamisia esimerkiksi grillaamisen tai muun leppoisan yhdessäolon merkeissä. Koulut tai erilaiset kerhot saattavat järjestää matkoja. Myös AEI järjestää matkoja, jotka eivät kuulu vaihtovuoden hintaan. Matkakohteina ovat olleet muun muassa Toronto/Niagaran putoukset, Ottawa, Montreal ja Quebec. Matkoista saa tarkempia tietoja AEI:lta, joka myös pidättää oikeuden muutoksiin.

Lue lisää New Brunswickista ja oppilaiden kokemuksista AEI:n sivuilta

Vaihto-oppilaiden kokemuksia löydät myös AEI:n YouTube-kanavalta

Kysy meiltä lisää sähköpostitse yfu.finland[at]yfu.fi tai soita 09 6226 130!

Lähde vaihtoon Kanadaan YFU:n kanssa Hae vaihtoon Kanadaan YFU:n kanssaHae vaihtoon Kanadaan YFU:n kanssa

Ohjelmahinnat >>
Ikäraja

Lukuvuosi 2022-23: hakijan tulee olla syntynyt 1.9.2003-1.9.2010 välisenä aikana.

Vaatimukset

Kanadaan hakijalla tulee olla hyvä englannin kielen taito ja hakijan tulee läpäistä kielitasotesti. Ranskankieliseen kouluun haluavalla täytyy olla 2 vuotta ranskan opintoja takana ja hakijan täytyy läpäistä kielitesti. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Mielenterveyteen liittyvän terapian (esim. syömishäiriö, masennus tai ahdistus) tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.