Kanada

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Kanadaan

1. Jääkiekosta ja vaahterasiirapista tunnettu maa on omanlaisensa kulttuurien sulatusuuni, josta löytyy kiinnostavia asioita jokaiselle. Kouluissa on yleensä paljon harrastusmahdollisuuksia ja koulusta moni löytääkin parhaat ystävänsä. Jos harrastat jääkiekkoa, lue lisää Kanadan jääkiekko-ohjelmasta.

2. Pohjoisamerikkalainen elämänmeno hurmaa välittömyydellään – myös Kanadassa!

3. Englannin tai ranskan kielen sujuva taito ja kanadalaisen kulttuurin ymmärrys on arvokas lisä työelämään siirtyessäsi.

lähde vaihto-oppilaaksi kanadaan

Kolme erilaista ohjelmavaihtoehtoa

Secondary School

Secondary School -ohjelmassa vietät vaihto-oppilasvuoden Kanadassa englanninkielisessä Ontarion tai Albertan provinssissa. Tähän ohjelmaan meillä on vuosittain vain muutama paikka, sillä se perustuu vastavuoroisuuteen. Voimme lähettää Kanadaan yhtä monta oppilasta kuin sieltä tulee Suomeen. Secondary School -ohjelma sisältää kaikki YFU-vuoden perinteiset elementit: asuminen isäntäperheessä, koulunkäynti, valmennukset ja YFU:n tuki. Isäntäperheille ei makseta korvausta.

Education Select

Education Select -ohjelmassa voit itse valita lähdetkö ranskankieliseen vai englanninkieliseen kouluun. Ranskankielinen koulu voi sijaita myös muualla kuin Quebecissä. Ennen lähtöä suoritat kielitasotestin, jonka perusteella Kanadan YFU valitsee sinulle tasoosi soveltuvimman koulun. Education Select -ohjelma ei perustu vastavuoroisuuteen, joten siihen on enemmän paikkoja kuin Secondary School -ohjelmaan. Education Select -ohjelman luonteeseen kuuluu, että osa isäntäperheistä voi saada pienen korvauksen vaihto-oppilaasta aiheutuvista kuluista. Korvaus ei ole niin iso, että se houkuttelisi perheen ottamaan vaihto-oppilaan luokseen pelkän rahan takia. Tässäkin ohjelmassa hyödyt YFU:n valmennuksista, tuesta ja pääset mukaan mahdollisiin vapaa-ajan rientoihin.

Jääkiekko-ohjelma

Jos harrastat tosissasi jääkiekkoa ja haluat jatkaa harrastustasi vaihtovuoden aikana, voit hakea Kanadan jääkiekko-ohjelmaan. Käyt Norwell District High Schoolia Ontariossa ja pelaat jääkiekkoa koulun joukkueessa. Aamupäivisin osallistut harjoituksiin sekä peleihin ja iltapäivisin käyt koulua normaalisti. Kiekkokausi päättyy maaliskuussa, jonka jälkeen käyt oppitunneilla myös aamupäivisin. Asut paikallisessa isäntäperheessä perheenjäsenenä ja osallistut YFU:n valmennuksiin sekä mahdollisiin vapaa-ajan aktiviteetteihin.

Mitä vuoden aikana tapahtuu?

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua.

Lähdet Kanadaan syyskuussa ja palaat heinäkuussa. Vaihtovuoden alussa pääset mukaan hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muut kansainväliset vaihto-oppilaat. Pääset paremmin sisälle kulttuuriin ja saat hyödyllistä tietoa siitä, miten saat vaihtovuodestasi enemmän irti.

Puolessa välissä vaihto-oppilasvuottasi YFU järjestää puolivuosivalmennuksen ja ennen paluutasi kotiinpaluuvalmennuksen.

Vuoden mittaan järjestetään yleensä vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden tapaamisia esimerkiksi grillaamisen tai muun leppoisan yhdessäolon merkeissä. Koulut tai erilaiset kerhot saattavat järjestää matkoja. Myös YFU Kanada on järjestänyt useana vuonna 4-päiväisen Wilderness Adventure -matkan, jossa ajetaan koiravaljakoilla ja majoitutaan teltoissa keskellä upeaa luontoa. Matka ei kuulu vaihtovuoden hintaan ja siitä saa tarkempia tietoja Kanadan YFU:lta, joka myös pidättää oikeuden muutoksiin.

 

Minulla on ollut niin hauskaa täällä, ja olen saanut lukemattomia unohtumattomia muistoja vaihto-oppilasvuoteni aikana. En pysty edes kuvailemaan miltä tuntuu lähteä takaisin kotiin Suomeen. Toisaalta olen iloinen siitä, että saan tavata kaikki rakkaani siellä kotona, mutta olen myös luonut itselleni elämän tänne: minulla on ystäviä, perhe ja unelmia. – Alisa, Kanada

quote_study_abroad_small

Lukuvuoden 2020-21 ohjelmahinnat >>
Ikäraja

Lukuvuosi 2020-21: hakijan tulee olla syntynyt 1.9.2002-31.8.2005 välisenä aikana.

Vaatimukset

Kanadaan hakijalla tulee olla hyvä englannin kielen taito ja hakijan tulee läpäistä kielitasotesti. Ranskankieliseen kouluun haluavalla täytyy olla 2 vuotta ranskan opintoja takana ja hakijan täytyy läpäistä kielitesti. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. epilepsia) ja aiempi jo hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Syömishäiriöön liittyvän psykoterapian tulee olla päättynyt vähintään kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ei ota vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä on vaikea löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on vain rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille, kroonisia sairauksia sairastaville ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.