Belgia

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Belgiaan

  1. Maassa on paljon kauniita kaupunkeja, joilla on mielenkiintoinen historia.
  2. Kukapa ei pitäisi suklaasta, vohveleista tai Tintti-sarjakuvista.
  3. Voit valita joko hollannin- tai ranskankielisen Belgian. Kummassakin osassa maata pääset keskelle Euroopan sykettä.
OhjelmaOhjelman pituusIkärajaHinta LähtöaikaPaluu
YFU Flanders Lukuvuosi 2024-2025 30.8.2006-30.8.20089 500 €Elokuu 2024
YFU FlandersKevätlukukausi 202530.12.2006-30.12.20088 600 €Tammikuu 2025Heinäkuu 2025
YFU WalloniaLukuvuosi 2024-202530.12.2005-30.1.20099 500 €Elokuu 2024
YFU WalloniaSyyslukukausi 202430.12.2005-30.1.20098 600 €Elokuu 2024

Millainen kielitaito minulla pitää olla?

YFU Flanders: Hollanninkieliseen Belgiaan haettaessa sinun ei tarvitse osata hollantia, mutta englanninkielen taitosi tulee olla keskitasoa. Paikanpäällä voit osallistua omakustanteisesti flaaminkielen kurssille.

YFU Wallonia: Ranskankieliseen Belgiaan haettaessa vaihto-oppilaan täytyy olla lukenut ranskaa vähintään kaksi vuotta ja läpäistä kielitasotesti.

Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?

Hollanninkielinen YFU Flanders tarjoaa erikoisohjelmia: Kuvataiteet, musiikki, tanssi, muoti, urheilu, turismi tai ravintola-ala.

Näissä ohjelmissa valitset lukiosta linjan, jonka valinnaisaineet liittyvät sinua kiinnostavaan aiheeseen.

Erikoisohjelmista saattaa tulla lisämaksuja. Kysy lisää YFU:n toimistolta: yfu.finland@yfu.fi.

Mikä on YFU Flandersin ja YFU Wallonian ero?

Belgian viralliset kielet ovat hollanti, ranska ja saksa. Maan eteläosa on ranskankielistä Walloniaa ja luoteisosassa, Flandersissa, puhutaan hollanninkielen murretta, eli flaaminkieltä. Pääkaupunki Brysseli on pääasiassa ranskankielinen, kun taas flaamilaisen Belgian keskus on Antwerpen. Hollanninkielisillä alueilla elää 58 prosenttia väestöstä, ranskankielisillä 31 prosenttia.

YFU Flandersin sivut (flaaminkielinen)

YFU Wallonian sivut (ranskankielinen)

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lähdet Belgiaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Belgiassa osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Vaihtovuoden aikana järjestettävät matkat ja retket

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Alueesi YFU järjestää vuoden aikana myös muita aktiviteetteja, kuten matkan johonkin naapurimaahan. Viime vuosina flaaminkielisen Belgian YFU Flanders on järjestänyt retken Pariisiin tai Amsterdamiin, ranskankielisen Belgian YFU Wallonia taas Pariisiin sekä päiväretken Kölnin joulumarkkinoille. Nämä matkat maksat itse.

Koulunkäynti

Normaalisti koulua käydään 32-34 tuntia viikossa. Käyt koulua osallistuen tunneille, ja teet läksyjä sen mukaan mitä pystyt. Opettajat ovat ymmärtäväisiä vaihto-oppilaita kohtaan, ja auttavat alkuun tehtävien kanssa. Suurinosa lukiolaisista syö lounaan kotona, jotkut käyvät syömässä koulun kanttiinissa tai ostavat itselleen jotain lähikahviloista. Iltapäivällä tehdään läksyjä, mutta sinulle jää myös vapaa-aikaa käydä Belgian lukuisissa kahviloissa, museoissa tai teattereissa. Tai voit aloittaa jonkun harrastuksen, vaihto-oppilaille erilaiset harrastukset ovat hyvä tapa saada kavereita myös koulun ulkopuolelta.

Lisäksi hollanninkielinen YFU Flanders tarjoaa erikoisohjelmia, joissa voit opiskella visuaalisia taiteita, musiikkia, tanssia, muotia, urheilua, turismia tai ravintola-alaa. Näissä ohjelmissa käyt tavallista lukiota, mutta voit valita linjan, jonka valinnaisaineet liittyvät sinua kiinnostavaan aiheeseen. Näihin ohjelmiin vaaditaan erillinen motivaatiokirje ja mahdollisesti myös muuta materiaalia. Erikoisohjelmista saattaa tulla lisämaksuja. Kysy lisää YFU:n toimistolta: yfu.finland@yfu.fi.

Perheessä eläminen

Belgialaiset perheet ovat läheisiä. Lapset suhtautuvat myös kunnioittavasti vanhempiaan ja isovanhempiaan kohtaan. Usein belgialaiset asuvat vanhempiensa luona koko opiskeluajan, ja vielä sen jälkeenkin koko perhe voi asua samassa talossa, tai ainakin samassa korttelissa. Moni belgialainen pitää omaa kotiaan turvapaikkana, jonka ovet avataan vain perheenjäsenille tai hyvin läheisille ystäville. Sinun isäntäperheellesi on siis iso asia kutsua sinut asumaan kotiinsa. Ateriat ovat tärkeä yhteinen hetki perheelle, perheet kokoontuu syömään yhdessä etenkin ilta-aterioita. Sinulle nämä yhteiset ateriat ovat hyvä tilaisuus tutustua paremmin perheeseesi.

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-leiristä

Lisää artikkeleita