Belgia

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Belgiaan

1. Maassa on paljon kauniita kaupunkeja, joilla on mielenkiintoinen historia.

2. Kukapa ei pitäisi suklaasta, vohveleista ja Tintti-sarjakuvista.

3. Voit valita joko ranskan- tai flaaminkielisen Belgian. Ranskankielisessä Belgiassa järjestönä on YFU Wallonia ja flaaminkielisessä YFU Flanders. Kumman tahansa kielen osaamisesta on valtavasti hyötyä! Flaaminkieliseen Belgiaan voit lähteä vaikka et puhuisi sanaakaan flaamia. Ranskankieliseen Belgiaan tarvitaan kahden vuoden ranskan opinnot.

 

belgia

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Lähdet Belgiaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Belgiaan saapumisesi jälkeen osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit kieltä ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana YFU järjestää alueellasi myös muita aktiviteetteja, kuten matkan johonkin naapurimaahan. Viime vuosina flaaminkielisen Belgian YFU Flanders on järjestänyt retken Pariisiin tai Amsterdamiin ja ranskankielisen Belgian YFU Wallonia on järjestänyt päiväretken Kölnin joulumarkkinoille ja Pariisiin. Matkat ovat omakustanteisia.

Lisäksi flaaminkielinen YFU Flanders tarjoaa erikoisohjelmia, joissa voit opiskella visuaalisia taiteita, musiikkia, muotia, tanssia, turismia, ravintola-alaa tai urheilua. Näissä ohjelmissa opiskelet tavallisessa lukiossa, mutta voit valita linjan, jonka valinnaisaineet liittyvät sinua kiinnostavaan aiheeseen. Näihin ohjelmiin edellytetään erillinen motivaatiokirje ja mahdollisesti myös muuta materiaalia. Erikoisohjelmista saattaa tulla lisämaksuja. Kysy lisää YFU:n toimistolta yfu.finland@yfu.fi.

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-seminaarin sivuilta

Katso YES Aftermovie 2019

 

Minulle Belgia valikoitui kohdemaaksi lähinnä kahdesta syystä: täällä oli mahdollisuus oppia uusi kieli enkä etukäteen tiennyt Belgiasta mitään muuta kuin Brysselin. Ja en ole kyllä katunut yhtään sitä, että olen tullut juuri tänne! Kiitokset siitä kuuluu pääasiassa minun host-perheelle, joka otti minut heti osaksi perhettä – Camilla, Belgia

quote_study_abroad_small

YFU Belgium -sivut (ranskankielinen Belgia)
YFU Flanders -sivut (flaaminkielinen Belgia)

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Koko tämän ajan Belgiassa mie olen joissain määrin tuskaillut sen kanssa, että miten mie selitän minun asuinpaikan. Mie asun täällä siis pienessä kylässä Vlaams-Brabantin ja Limburgin provinssien rajalla Flanderissa eli Belgian hollanninkielisessä osassa. Tämä on tosi pieni kylä ja ympärillä on mm. hevosia, lehmiä ja päärynä- ja omenatarhoja, mutta ei tämä kummiskaan liian kaukana missään maalla ole, vaan isompiin kaupunkeihin on aika lyhyt matka. Mulle Belgia valikoitui kohdemaaksi lähinnä kahdesta syystä: täällä oli mahdollisuus oppia uusi kieli ja mien etukäteen tienny Belgiasta mitään muuta ko Brysselin. Ja mie en ole kyllä katunut yhtään sitä, että mie olen tullu just tänne! Kiitokset siitä kuuluu pääasiassa minun hostperheelle, jotka otti minut heti osaksi perhettä 💓 Kulttuuri ei sinänsä eroa ihan huimasti Suomesta, Euroopassa kun ollaan, mutta äkkiä mietittynä tulee mieleen muutama juttu. Täällä kaikki talot on tiilitaloja (kuvat 1 ja 2) ja on tosi yleistä, ettei etuovea käytetä. Mie en ole tässä puolentoista kuukauden aikana kulkenu kertaakaan etuovesta, vaan aina autotallin kautta. Sitten täällä ei oikeastaan juoda hanavettä, vaan pullovettä, ja niitä muovipulloja kertyy siis ihan älyttömät määrät. Ruokapolitiikka poikkeaa kans Suomeen verrattuna, mutta siitä riittää asiaa jo ihan omaksi postaukseksi! Belgia on siis pinta-alaltaan tosi pieni maa: Brugge on minusta katsottuna kaukana rannikolla, mutta oikeasti välimatka on vain 170km (mikä tuntuu Lapissa kasvaneesta pikkumukalta!) ja täältä ajaa mm. Brysseliin alle tunnissa. Junat ja bussit kulkee täällä kans hyvin, vaikka niitä ei nyt tässä vajaassa kahdessa kuukaudessa olekaan tullut hirveästi hyödynnettyä. #yfufinland #vaihtari #vaihtooppilas #yfu

Henkilön YFU Finland (@yfufinland) jakama julkaisu

 

Ohjelmahinnat >>
Harjoittelu palkittiin— puhun hollantia!

Vaihtovuoteni Belgian Flanderissa lähestyy pikkuhiljaa loppuaan. Sitä alkaa miettiä, mihin ne yhdeksän kuukautta niin joutuin vierivät ja mitä niiden aikana on tullut tehtyä ja nähtyä. Elokuinen orientaatioleiri yhdessä ympäri maailmaa saapuneiden vaihto-oppilaiden kanssa oli unohtumaton kokemus. Tutustuimme yhdessä uuden asuinmaamme, opettelimme hollannin kielen alkeita ja solmimme uusia ystävyyssuhteita. Syyskuussa aloitin opiskelun uuden kotikaupunkini collegessa. Alkutaipaleeni […]

Lue lisää »

Ikäraja

Lukuvuosi 22-23: Ranskankieliseen Belgiaan hakijan tulee olla syntynyt 31.12.2003-31.1.2007 välisenä aikana, flaaminkieliseen Belgiaan hakijan 31.12.2003 - 31.8.2006 välisenä aikana.

Vaatimukset

Flaaminkieliseen Belgiaan voi lähteä ilman flaamin kielen osaamista, ja Belgiassa on mahdollista myös osallistua omakustanteiselle flaamin kielen alkeiskurssille. Ranskankieliseen Belgiaan vaaditaan kahden vuoden ranskan opinnot ja kielitasotestin läpäiseminen. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Mielenterveyteen liittyvän terapian (esim. syömishäiriö, masennus tai ahdistus) tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.