Isäntäperheeksi vaihto-oppilaalle

Etsimme isäntäperheitä elokuussa 2023 Suomeen saapuville vuosioppilaille. Suomen suosio ulkomaalaisten nuorten keskuudesta on huimassa kasvussa. Vaihto-oppilaita saapuu Suomeen esimerkiksi Saksasta, Ranskasta, Japanista, Thaimaasta, Latviasta, Sveitsistä, Italiasta, Unkarista, Paraguaysta ja USA:sta.

Kaikissa isäntäperheasioissa voit olla suoraan yhteydessä ohjelmapäällikkö Kirsi Hanhirovaan: 044 7622 613 / kirsi.hanhirova@yfu.fi

Vaihto-oppilaan valinta

Avarakatseisuutta vaihto-oppilaan kotimaan suhteen

YFU kannustaa isäntäperheitä avarakatseisuuteen nuoren kotimaan suhteen. Vaihto-oppilaskokemuksen onnistumiseen vaikuttaa ennen kaikkea perheen ja nuoren yhteensopivuus, ei hänen kansallisuus tai äidinkieli.

Kaikki vaihto-oppilaat puhuvat englantia vähintään auttavasti, ja ajanmittaan yhä enemmän suomea tai ruotsia. Nuoren äidinkieltä ei siis kannata pohtia liikaa. Kannattaa myös muistaa, ettei vaihto-oppilas ole myöskään kielenopettaja, vaan tulee tänne oppimaan meidän kieltämme.

Yhteiset mielenkiinnonkohteet auttavat sopeutumisessa

Harrastusten osalta kannattaa keskittyä yhteisiin yleisempiin piirteisiin, kuten liikunnallisuuteen, taiteellisuuteen, musikaalisuuteen tai kotikeskeiseen rauhallisuuteen. Samankaltainen perhetausta tai elinympäristö saattavat

helpottaa nuoren sopeutumista perheeseen, mutta toisaalta nuori saattaa haluta tutustua nimenomaan erilaiseen ympäristöön. Monesti perheen ainoalle lapselle on unohtumaton elämys kokea vuosi vaikkapa pienten sisarusten kanssa. Isossa perheessä kasvanut taas saattaa nauttia olostaan perheen ainoana lapsena. Vastaavasti perheen omille lapsille voi olla mahtava kokemus saada isosisko tai isoveli, tai vastaavasti pikkusisarus.

Poika vai tyttö?

Vaihto-oppilaan sukupuolta on hyvä pohtia koko perhedynamiikan kannalta. Usein ajatellaan, että vaihto-oppilas tulee perheeseen teini-ikäisten lasten kaveriksi, jolloin hänen halutaan olevan samaa sukupuolta kuin perheen samanikäinen lapsi.

Toisinaan kuitenkin esimerkiksi teinitytön saattaa ottaa helpompi vastaanottaa veli, jolloin ihan koko elämää tai kavereita ei tarvitse jakaa. Samoin poikakatraaseen tuleva tyttö voi tuoda mukavasti uuden näkökulman perheen arkeen.


Näin ryhdyt isäntäperheeksi

Uusi isäntäperhe

  1. Täytä isäntäperhelomake ja saat tunnukset oppilasesittelysivuille. Sivuilta löydät lisää tietoa Suomeen saapuvista vaihto-oppilaista.
  2. Jos olet valmis etenemään isäntäperheprosessissa, sovitaan haastatteluaika. Isäntäperhelomakkeen täyttäminen tai haastettelu eivät sido sinua vielä mihinkään.
  3. Haastettelun jälkeen teemme yhdessä päätöksen ryhdytkö isäntäperheeksi.
  4. Voit jo aloittaa yhteydenpidon ja tutustua paremmin perheeseesi saapuvaan vaihto-oppilaaseen.

Aiemmin isäntäperheenä toiminut

  1. Voit käyttää vanhoja tunnuksiasi kirjautuessasi oppilasesittelysivulle. Jos olet unohtanut tunnuksesi ota yhteyttä soittamalla tai sähköpostitse Kirsiin: 044 7622 613 / kirsi.hanhirova@yfu.fi
  2. Voit varata sinua kiinnostavan vaihto-oppilaan, ja pyytää lisää tietoa meiltä.
  3. Kun olet tehnyt päätöksen ryhtyä isäntäperheeksi, sovimme siitä yhdessä.
  4. Voit aloittaa yhteydenpidon ja tutustua paremmin perheeseesi saapuvaan vaihto-oppilaaseen.

Isäntäperhettä tällähetkellä etsivät,
Suomeen elokuun alussa 2023 saapuvat vaihto-oppilaat: