Tanska

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Tanskaan

  1. Tanskassa vaihto-oppilasvuotensa viettävä pääsee varmasti kokemaan hetkiä, joita paikalliset kuvaavat sanalla ’hygge’. Ilmaus viittaa mukavaan, lämpimään ja miellyttävään tunnelmaan – olipa kyseessä illallinen isäntäperheen kanssa, vapaa-ajan vietto ystävien kanssa tai vaikkapa leffareissu hyvässä seurassa.
  2. Vaikka lähes kaikilla tanskalaisperheillä on auto, pyörä on edelleen suosituin liikkumisväline. Fillarilla matka kouluun tai kavereiden luo sujuu nopeasti – ja huonolla säällä voi turvautua luotettavaan joukkoliikenteeseen.
  3. Skandinaavisen kielen oppiminen on merkittävä sijoitus tulevaisuuteen.
Ohjelman pituuslukuvuosi
Ikäraja30.12.2006-31.7.2009
Lähtöelokuu 2025
Paluukesäkuu 2026
Hinta11 900 €
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja30.12.2006-31.7.2009
Lähtöelokuu 2025
Paluutammikuu 2026
Hinta11 400 €

Hyvä tietää

Kielitaito

Tanskaan voi lähteä ilman aiempia tanskan kielen opintoja, mutta tanskan kieltä tulee olla motivoitunut opettelemaan. Vaihto-oppilaan englanninkielen taidon tulee olla hyvällä perustasolla.

Vaihto-oppilaat osallistuvat kielikurssille vaihtovuotensa aluksi.

erityisruokavaliot

Kasvissyöjät ja vegaanit hakevat erityiskiintiössä.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lähdet Tanskaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Tanskassa osallistut hauskaan ja hyödylliseen usean päivän mittaiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit tanskan kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi YFU:n valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Lisäksi Tanskan YFU ja paikalliset vapaaehtoiset saattavat vuoden aikana järjestää maksullisia retkiä ja matkoja.

YFU Tanskan sivut

Koulunkäynti

Koulupäivät Tanskassa alkavat yleensä klo 8:00, ja päättyvät klo 16:00. Koulun jälkeen nuoret viettävät aikaa yhdessä, ja tekevät läksyjä. Moni tanskalainen käy osa-aikatöissä koulun jälkeen tai viikonloppuisin. Kouluissa ei ole koulupukuja, ja pukeutuminen on melko vapaata, myös opettajilla.

Suurimmassa osassa kouluissa oppilaat tuovat omat eväät kouluun. Joissain kouluissa voi olla kahvila, josta saa ostaa ruokaa. Tanskalaiset arvosanat eroavat monen muun arvosanoista: matalin arvosana on -3, ja 12 on korkein. Vaihto-oppilaat eivät yleensä saa arvosanoja, mutta koulutunneille osallistuminen on silti pakollista. Koulussa käyminen on paras tapa tutustua tanskalaisiin nuoriin ja oppia kieli.

Tanskalaiset koulut järjestävät usein maksullisia luokkaretkiä kouluvuoden aikana. Retkelle osallistuminen ei ole pakollista, mutta varmasti mukava kokemus. Luokkaretkien hinta vaihtelee järjestävän koulun ja matkakohteen mukaan.

Tanskalainen perhe-elämä

Isäntäperhe suhtautuu vaihto-oppilaaseen kuin omaan lapseensa. Suurinosa perheistä syö yhdessä illallista ja juttelee samalla päivän tapahtumista, tai suunnittelee seuraavia yhteisiä tekemisiä. Tanskalaiset istuvat yleensä pitkään pöydässä, ja on tärkeää, että vaihto-oppilas on mukana ja keskustelee perheen kanssa. Yhdessä syöminen on tärkeää. Aterioiden välillä ei syödä välipaloja.

Tasa-arvo on pitkällä Tanskassa. Suurin osa vanhemmista käy töissä, ja kotitöistä huolehditaan yhdessä koko perheen kesken.

Tanska on historiallisesti LGBTQ+ aiheiden edelläkävijämaa. Tämä tarkoittaa, että tulet tapaamaan LGBTQ+ ihmisiä vaihtosi aikana – joko isäntäperheesi, vapaaehtoisten, toisten vaihto-oppilaiden tai koulukavereidesi kautta.

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-leiristä

Lisää artikkeleita