Espanja

Australian ohjelmat lukuvuodelle 2024 ovat täynnä. Uusi hakukausi lukuvuoden 2025 ohjelmiin alkaa alkuvuodesta 2024.

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Espanjaan

  1. Mutkaton espanjalainen elämänmeno tempaisee sinut mukaansa. Espanjassa perhe on tärkeä, ja yhteisillä aterioilla saatetaan istua pitkään.
  2. Espanjan kielestä on sinulle varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Kielitaito karttuu huomaamatta, kun juttelet isäntäperheen ja uusien ystävien kanssa. Alueesta riippuen sinulla voi olla mahdollisuus oppia myös esimerkiksi katalaania tai baskia.
  3. Moni tuntee Espanjan turistina, mutta sinä opit tuntemaan kulttuuriltaan ja historialtaan rikkaan maan pintaa syvemmältä. Myös urheilun ystävälle Espanja tarjoaa paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia.
OhjelmaOhjelman pituusIkärajaHintaLähtöaika
YFULukuvuosi1.1.2007-31.12.200911 500 €Syyskuu 2024
YFU Syyslukukausi1.1.2007-31.12.200910 500 €Syyskuu 2024
YFUKevätlukukausi10 500 €Tammikuu 2025
Juventud y CulturaLukuvuosi31.5.2006-31.12.200912 800 €Syyskuu 2024
Juventud y CulturaSyyslukukausi31.5.2006-31.12.200911 800 €Syyskuu 2024
Juventud y CulturaKevätlukukausi31.12.2006-31.12.200911 800 €Helmikuu 2025

Minkälainen kielitaito minulla pitää olla?

Espanjaan voi hakea ilman aiempia espanjan kielen opintoja. Suosittelemme kuitenkin, että opiskelet espanjan alkeet ennen lähtöäsi.

Huomioithan, että jos espanjan taitosi on alle perustaso (A2), sinun on osallistuttava maksulliselle kielikurssille vaihtovuotesi alussa. Kielikurssi kestää 4 viikkoa, jonka aikana espanjantunteja on 3 viikossa. Kielikurssin hinta on 350 €.

Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?

Espanjassa joillakin alueilla on oma kielensä espanjan lisäksi. Espanjassa käytettyjä kieliä ovat esimerkiksi katalaani, galicia, valencia tai euskera. Koulunkäynti voi tapahtua jollain näistä kielistä.

Mikä on Juventud & Cultura?

Teemme yhteistyötä osassa suosittuja kohdemaita huolella valittujen ja YFU:n kanssa samat arvot jakavien vaihto-oppilasjärjestöjen kanssa.

Juventud y Cultura on yli 40 vuotta toiminut kielikursseihin ja oppilasvaihtoihin erikoistunut järjestö. Juventud y Culturan kautta lähtiessäsi saat kaikki Suomen YFU:n palvelut ja valmennukset käyttöösi.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lähdet vaihto-oppilaaksi Espanjaan syyskuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Espanjassa osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit espanjan kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Espanjan YFU saattaa järjestää alueellasi myös muita aktiviteetteja vuoden aikana.

Espanjaan voi lähteä myös lukukausivaihtoon, jolloin lähdet tammikuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa.

YFU Espanjan sivut

matkat ja retket

Koulunkäynti

Espanjalainen koulu on jaettu kolmeen tasoon: Primaria – alkeet 6-12 -vuotiaille lapsille, ESO – keskiaste 12-16 -vuotiaille lapsille, ja bachillerato – lukiota vastaava taso 16-18 -vuotiaille. Kouluvelvollisuus loppuu 16 -vuotiaana, ja lukiota vastaava taso on vapaaehtoinen. Vaihto-oppilaat opiskelevat bachilleratossa.

Koulussa opiskeltavat aineet vastaavat suomen lukion aineita: matematiikka, englanti, luonnontieteet, yhteiskuntaoppi, kuvataide, musiikki ja tottakai espanja. Opiskelijat valitsevat painotuksen, joka voi olla humanistinen, yhteiskuntatieteellinen tai teknologiapainoitteinen puoli. Suurimmassa osassa kouluista voi valita myös taidepainoitteisen vaihtoehdon.

Koulu loppuu iltapäivällä. Lounaalla syödään yleensä lämmin ateria. Kesällä lämpötilan noustessa yli 40 asteeseen koulu päättyy aikaisemmin. Koulupukua käytetään vain muutamissa kouluissa.

Espanjalainen perhe-elämä

Espanjalaiset viettävät paljon aikaa perheen kesken. Yhdessä syöty ateria on todella tärkeä. Espanjassa lounas ja illallinen syödään myöhempään kuin Suomessa: lounasaika on klo 13.30-15.30 välillä, ja illallinen syödään hyvin harvoin ennen klo 21 illalla. Tämän vuoksi näiden lämpimän ruuan välillä syödään usein välipala: la merianda. Tyypillinen espanjalainen ateria on lihaa ja kalaa vihannesten kanssa.

Juhlapyhät ovat perhejuhlia. Juhlapyhät ovat samat kuin Suomessa, mutta tietyt perinteet ovat vähän erilaiset kuin meillä. Esimerkiksi joulua ei juhlita pelkästään joulukuussa, vaan myös 6. tammikuuta, loppiaisena, itämaan tietäjien muistopäivänä. Usein joululahjat annetaan vasta silloin, antoivathan itämaan tietäjätkin lahjansa Jeesukselle tuona päivänä.

Suurin osa espanjalaisista ovat hyvin avoimia ja sosiaalisia, joten heidän kanssaan on helppo ystävystyä. He viettäväät vapaa-aikaansa tapaamalla ystäviä, urheilemalla, käymällä elokuvissa ja tekemällä pieniä retkiä eri puolille – kuten mekin Suomessa. Jalkapallo on espanjalaisten lempi urheilulaji. Iso osa elämästä tapahtuu ulkona kaduilla.

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-leiristä

Similar Posts