Irlanti

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Irlantiin

  1. Vieraanvaraiset irlantilaiset. Irlantilaiset ovat sydämellisiä, rentoja ja iloisia, ja tunnet varmasti olosi pian tervetulleeksi.
  2. Musiikki. Tiesitkö, että esimerkiksi Sinead O’Connor, Enya, The Cranberries, Van Morrison ja U2 ovat irlantilaisia? Irkkumusiikki on puolestaan reipasta kansanmusiikkia, jonka festivaaleja järjestetään Suomessakin. Ja olet ehkä kuullut Riverdancesta?
  3. Maisemat. Vihreän saaren villi luonto ja henkeäsalpaavat maisemat, jyrkät rantakalliot, saaret ja linnoitukset.

Irlanti

Ohjelman pituuslukuvuosi
Ikäraja2.1.2007 – 31.8.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluutoukokuu 2025
Hinta17 400
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja28.2.2006 – 1.1.2010
Lähtötammikuu 2025
Paluutoukokuu 2025
Hinta14 900
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja2.1.2007 – 31.8.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluutammikuu 2026
Hinta14 900
Ohjelman pituuslyhytohjelma
Ikäraja2.1.2007 – 31.8.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluujoulukuu 2025
Hinta13 600

Hyvä tietää

Kielitaito

Englannin kielen taidon tulee olla vähintään tasolla B2. Tämä tarkoittaa, että englannin osaaminen on hyvällä tasolla. Hakijan tulee osata kirjoittaa kieltä selkeästi, ja keskustella sujuvasti ja spontaanisti.

Erityisruokavalio

Kasvissyöjät voidaan hyväksyä ohjemaan.

Vegaaneita ei hyväksytä ohjelmaan.

Interstudies

Teemme yhteistyötä osassa suosittuja kohdemaita huolella valittujen ja YFU:n kanssa samat arvot jakavien vaihto-oppilasjärjestöjen kanssa. Isoon-Britanniaan ja Irlantiin lähdetään vaihtoon yhtistyökumppanimme luotettavan paikallisen InterStudiesin kautta. Vaikka vastanottava järjestö on InterStudies, saat kaikki Suomen YFU:n palvelut ja valmennukset käyttöösi.

Matkat ja retket

InterStudies järjestää lukuvuoden aikana mielenkiintoisia retkiä vaihto-oppilaille muun muassa Lontooseen. Lue lisää retkistä InterStudiesin sivuilta!

Koulunkäynti

Irlannissa on monia kirkon ylläpitämiä yksityisiä kouluja, ja tyttö- ja poikakouluja tavallisten sekakoulujen lisäksi. Yläkoulua käydään neljä tai viisi vuotta. Irlantilainen koulusi etsii sinulle paikan ikäsi, koulumenestyksesi ja englannin taitosi perusteella.

Lukuvuosi alkaa syyskuussa ja päättyy kesäkuussa. Se koostuu kolmesta eripituisesta jaksosta. Koulupäivä alkaa klo 8-9 ja päättyy noin klo 15.30. Useissa oppilaitoksissa on mahdollisuus ottaa liikunta-, taide- tai musiikkitunteja oppituntien päätyttyä. Ehkä haluat pelata gaelilaisessa jalkapallojoukkueessa, olla koulun sanomalehden toimituksessa tai saada roolin musikaalissa?

Irlantilaisissa kouluissa käytetään koulupukua, joka koostuu paidasta, solmiosta, housuista (tai hameesta), takista tai neuleesta. Koulupuvun värit ovat yleensä koulun vaakun värit. Koulupuvun ajatuksena on vahvistaa opiskelijoiden yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Lukiosi odottaa sinun käyvän tunneilla ja kokeissa. Koulussa tapaat suurimman osan tulevista ystävistäsi ja integroidut paremmin irlantilaiseen elämäntapaan.

Irlantilainen perhe-elämä

Irlantilaiset ovat hyvin sydämellisiä ihmisiä, jotka toivottavat sinut tervetulleeksi ja ottavat nopeasti osaksi perhettään. Irlantilaiset haluavat viettää aikaa yhdessä sukulaisten ja ystäviensä kanssa. Tapaamisiin liittyy usein musiikkia, lauluja ja tansseja. Vihreän saaren asukaat rakastavat juhlia, juhlatunnelma on korkealla erityisesti 17.3., St Patrickin päivänä, Irlannin kansallispäivänä, jolloin moni perhe osallistuu paraatiin, tai menee festivaaleille. Vihreät vaatteet ovat sinä päivänä pakollisia. Muita juhlan aiheita ovat Halloween ja jouluaatto. Irlantilaisista on mukava keskustella iltaisin yhdessä päivän tapahtumista. Hyvällä säällä ulkoillaan, ja jalkapallo-otteluun osallistuminen on yleistä ajanvietettä.

Perheillä on usein lemmikkejä, mihin vaihto-oppilaan tulee olla valmis. Jos vaihto-oppilas ei voi asua samassa talossa lemmikkieläinten kanssa esimerkiksi pahan allergian takia, hänelle voidaan lisämaksusta etsiä isäntäperhe, jolla ei ole lemmikkejä sisällä.

Irlantilaiset perheet ottavat usein kaksi vaihto-oppilasta samanaikaisesti. Tämä on hieno mahdollisuus saada itselleen kansainvälinen sisko tai veli. Kahta suomalaista ei koskaan sijoiteta samaan perheeseen.

Kulukorvaus isäntäperheille

Irlannissa isäntäperheille maksetaan kulukorvaus. Perheen saama kulukorvaus ei ole niin iso, että se houkuttelisi ottamaan vaihto-oppilaan rahan takia, korvauskäytäntö on hyvin tyypillinen Isossa-Britanniassa ja Irlannissa kaikilla toimijoilla. Korvaus sisältyy ohjelmahintaan.

Lisää artikkeleita