YFU:n vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoiset ovat YFU:n sydän. Vapaaehtoisena pääset oppimaan uutta, tutustumaan uusiin ihmisiin ja rakentamaan omaa kansainvälistä verkostoasi. YFU tarjoaa mielekästä vapaaehtoistoimintaa kaikenikäisille ympäri Suomen.

Minustako YFU:n vapaaehtoinen?

YFU:n toiminnan ytimessä ovat vapaaehtoiset ympäri maailmaa. Vapikset osallistuvat vaihto-oppilastoiminnan jokaiseen osa-alueeseen alkaen omasta vaihtovuodesta kertomisesta valmennuksiin ja aina isäntäperheenä tai tukihenkilönä toimimiseen, ja YFU:n hallitukseen asti.

YFU:n vapaaehtoistoimintaan voi tulla matalalla kynnyksellä mukaan, ja edetä pienistä tehtävistä isompiin. Tehtäviä voi tehdä oman aikataulun ja elämäntilanteen mukaan, samalla keräten arvokasta kokemusta työelämää varten – ja olla mukana merkityksellisessä työssä lisäämässä kansojen ja kulttuurien välistä ymmärrystä.

Kaikille löytyy oma tapa osallistua

YFU:n vapaaehtoisena voi toimia kuka tahansa kansainvälisistä asioista kiinnostunut. Vapaaehtoisilla ei ole pakko olla omaa vaihto-oppilastaustaa, joskin se auttaa ymmärtämään toimintaa paremmin.

Miksi ryhtyisin YFU:n vapaaehtoiseksi?

Vapaaehtoistoiminnasta saatavat uudet kokemukset ovat tärkeitä. Nuorille vapaaehtoisena toimiminen kasvattaa rohkeutta toimia erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä, ja mahdollisesti tukee opintopolun valinnassa ja auttaa kertomaan kesätyöantajille aktiivisuudesta.

Aikuisille on puolestaan palkitsevaa hyödyntää työuran kautta kertynyttä osaamista vapaaehtoistoiminnassa ja kasvattaa sitä entisestään.


Vapaaehtoistoiminnassa on mahdollista kehittää osaamistaan hyvinkin pitkälle, ja saada käyttöön sellaisia puolia itsestään, jotka eivät työelämässä tai muilla elämänalueilla ehkä pääse esille. Silti vapaaehtoistoimintaan voi usein osallistua myös ilman erityistä osaamista.
Author Name

Vapaaehtoisestehtäviä

Aloita näistä…

 • Pidä vaihtaritunti
  Käy kouluissa kertomassa vaihto-oppilasvuodestasi. Voit kannustaa nuoria lähtemään vaihtoon ja toimia heidän ensimmäisenä kontaktinaan.
 • Esiinny infotilaisuudessa tai valmennuksessa
  Kerro omista kokemuksistasi vaihtoa harkitseville ja jo ohjelmaan hakeneille sekä heidän vanhemmilleen.
 • Järjestä ohjelmaa ulkomaisille vaihtareille
  Tule mukaan järjestämään nuorille hauskaa ohjelmaa vaihto-oppilasvuoden aikana.
 • Toimi ulkomaisen vaihtarin YFU Buddyna
  Auta ulkomaalaista nuorta löytämään kavereita ja ymmärtämään suomalaista arkea. Tämä on hieno tapa elää uudestaan omaa vaihto-oppilasaikaa.
 • Osallistu YFU:n markkinointiin
  Tule mukaan tekemään tiktokkeja, kirjoita blogia tai ideoi jotain muuta!
 • Tule mukaan valmennuksiin tiimiläiseksi

Tehtäviä jo vähän aikaa vapaaehtoisena toimineelle tai aikuisemmalle vapikselle

 • Haastattele vaihto-oppilaaksi haluavia
  Haastattele nuoria, toistaiseksi etänä. Voit myös kertoa omasta vaihtoajastasi.
 • Tule mukaan järjestämään valmennuksia
  Hyödynnä kokemuksiasi suunnittelemalla valmennustilaisuuksia ja valmentamalla vaihtoon lähteviä nuoria.
 • Järjestä koulutuksia vapaaehtoisille
  Jaa osaamistasi ja YFU-oppejasi uusille vapaaehtoisille.
 • Ryhdy tukihenkilöksi
  Toimi vaihto-oppilaan ja isäntäperheen tukihenkilönä.
 • Haastattele isäntäperheeksi haluavia
  Keskustele perheiden kanssa ja kerro heille isäntäperheenä toimimisesta sekä YFU:n toiminnasta. Näin autat vaihto-oppilasta saamaan hyvän isäntäperheen.
 • Järjestä tapahtumia alueellasi
  Suunnittele ja järjestä kotipaikkakunnallasi tapaamisia vaihto-oppilaille ja muille vapaaehtoisille.

Kansainvälinen toiminta

Harjoittelupaikat

Vapaaehtoisena on mahdollista hankkia arvokasta kansainvälistä työkokemusta YFU:n toimimalla harjoittelijana esimerkiksi Itävallassa, Sveitsissä, Belgiassa, Argentiinassa tai Uruguayssa. Harjoittelijalle järjestetään yleensä majoitus, usein isäntäperheessä, ja hän saa maasta riippuen pientä taskurahaa. Lentomatkat kohdemaahan ja takaisin harjoittelija maksaa yleensä itse. Kannattaa selvittää harjoittelun ehdot aina hakiessa erikseen, sillä käytännöt vaihtelevat maakohtaisesti.

Seminaarit ja koulutukset

Kansainvälisenä järjestönä YFU tarjoaa vapaaehtoisilleen mahdollisuuden osallistua maailmalla erilaisiin seminaareihin ja koulutuksiin. Nämä ovat mielekäs tapa kehittää omia taitoja, tutustua uusiin ihmisiin sekä oppia lisää YFU:sta. Vapaaehtoiselle nämä tilaisuudet ovat ilmaisia tai YFU tukee kuluja osittain. Osallistujalta odotamme matkakokemuksen jakamista suomalaisten vapaaehtoisten kanssa ja usein erilaisten projektien vetämistä.

Ajankohtaista:

Miten pääsen mukaan vapaaehtoiseksi?

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi täyttämällä alta löytyvä ilmoittaumislomake. Lomakkeen täyttämällä liitämme sinut vapaaehtoisten uutiskirjeen tilaajaksi. Uutiskirje ilmestyy noin 5-6 kertaa vuodessa, ja löydät sieltä ajankohtaisia vapaaehtoisasioita.

Voit myös olla meihin suoraan yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse.

Ole itse aktiivinen, kun näet sinua kiinnostavan vapaaehtoistehtävän. Kannattaa rohkeasti hakea kaikkiin sinua kiinnostaviin tehtäviin!

YFU:n vapaaehtoistehtävistä ilmoitellaan YFU Suomen ylläpitämässä vapaaehtoisten Facebook-ryhmässä, jonka löydät nimellä “YFU Suomen vapaaehtoiset”.

Sen lisäksi voit liittyä ylläpitämäämme Whatsapp -tiedotusryhmään pyytämällä kutsulinkin whatsapp -ryhmään.

Kansainvälisistä YFU:n vapaaehtoistehtävistä löydät lisää tietoa Facebookryhmästä “YFU World Volunteers”.

yfu.finland@yfu.fi I 09 6226 130

Lähde mukaan vapaaehtoistoimintaan

Annan YFU:lle luvan kerätä, käyttää ja säilyttää henkilötietojani. YFU voi käyttää antamiani tietoja suoramarkkinointiin ja markkinointiviestintään. Voin päivittää tietoni tai peruuttaa suostumukseni ottamalla yhteyttä yfu.finland@yfu.fi.