Uruguay
Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Uruguayhin
- Uruguaylaisten arjessa mate-juomalla (teen tapainen haudutettu lämmin juoma) on merkittävä rooli: se tuo perheen ja ystävät yhteen nautiskelemaan pienistä hetkistä. Uruguaylaisella ei ole koskaan niin kiire, ettei hän ehtisi nauttia mate-kupposta ystäviensä kanssa.
- Etelä-Amerikan Sveitsinä tunnettu maa on monessa suhteessa maanosansa kehittynein valtio. Ilmainen ja hyvätasoinen koulutus sekä julkinen terveydenhuolto turvaavat uruguaylaisten hyvinvoinnin.
- Nuoret viettävät mielellään aikaa kaveriporukassa. Suosittuja ajanvietteitä ovat elokuvat ja tanssiminen. Yhdessä käydään myös teatterissa ja konserteissa. Uruguayssa myös opit sujuvan espanjan, jota puhuu yli 400 miljoonaa ihmistä maailmassa!
Hyvä tietää
Kielitaito
Uruguayhin voi lähteä ilman aiempia espanjan kielen opintoja. Englannin tulee olla kohtuullisella tasolla.
Vaihto-oppilaat osallistuvat vaihtovuoden alussa YFU Uruguayn järjestämälle espanjan kielen intensiivikurssille.
Erityisruokavaliot
Kasvissyöjät ja vegaanit hakevat erityiskiintiössä, eikä paikkoja välttämättä ole. Uruguay on lihantuottajamaa, ja suurin osa isäntäperheistä syö lihaa.
Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?
YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä, joka saattaa puhua joko espanjaa tai espanjan ja portugalin sekoitusta, portuñolia. Käyt paikallista koulua, joka voi olla joko valtion- tai yksityiskoulu. Mikäli alueellasi ei ole mahdollista käydä lukiota pitkien etäisyyksien takia, opiskelet ammattikoulussa. Koulupäivä voi alkaa varhain aamulla tai vasta iltapäivällä, ja siestat kuuluvat asiaan. Koulussa saatetaan käyttää koulupukua, joka voi myös olla t-paita tai takki.
Lähdet Uruguayihin elokuussa ja palaat Suomeen kesäkuussa. Uruguayssa osallistut hauskaan ja hyödylliseen neljän päivän saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit espanjan kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen. Asiapitoisen sisällön lisäksi YFU:n valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita.
Vaihto-oppilaille on koulujen loma-aikoina järjestetty muun muassa seuraavia omakustanteisia matkoja:
- Kahden päivän matka Argentiinan pääkaupunkiin Buenos Airesiin.
- Kuuden päivän mittainen retki Uruguayn kolmeen naapurimaahan Brasiliaan, Paraguayhin ja Argentiinaan. Retkeen sisältyy käynti Iguazun huikeilla vesiputouksilla, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin.
- Muutaman päivän mittaisia retkiä lähikaupunkeihin ja muihin kohteisiin, kuten kuumille lähteille, Cordoban ylängoille ja Paloman rannoille.
Lisäksi vuoden aikana alueesi vapaaehtoiset järjestävät vaihto-oppilaille ja isäntäperheille tapaamisia esimerkiksi festivaalien, karnevaalien ja jalkapallo-otteluiden yhteyteen. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.
Urugualainen perhe-elämä
Urugualainen perhe-elämä on hyvin erilaista verrattuna suomalaiseen. On hyvä tietää, että usein samassa taloudessa asuu useampi sukupolvi (isovanhemmat, vanhemmat ja lapset). Ei ole harvinaista, että vaihto-oppilas jakaa huoneen perheen lapsen kanssa. Kun vanhemmat tekevät arkisin töitä, yhteistä illallista ei aina syödä. Viikonloput ovat hyvää aikaa kokoontua isolle perhe-aterialle, joka yleensä koostuu hyvästä lihasta – “l’Asado”, pöytään istutaan puolilta päivin, ja lopetellaan klo 16-17 aikaan iltapäivänä. Sunnuntailounaalle kokoontuu laajennettu perhe, mukaanluettuna tädit ja sedät, serkut ja isovanhemmat. Myös juhlapyhiä vietetään vähän eritavalla, esimerkiksi joulua juhlitaan alkuun koko suvun kesken, jonka jälkeen lähdetään ulos juhlimaan kavereiden kanssa.
Vaihto-oppilaat sijoitetaan jokapuolelle Uruguayta (myös Montevideoon), isäntäperheet Uruguayssa kuuluvat yleensä keskiluokkaan.
Urugualainen koulu
Vaihto-oppilaat käyvät Uruguayssa julkista tai yksityistä lukiota (liceo) tai ammattikoulua (UTU). Isäntäperheet ilmoittavat vaihto-oppilaan joko “cuarto”, “cuinto” tai “sexto”. Cuarto on yleislinja, Quinto on jaettu kolmeen linjaan: humaanit tieteet, tiede, tai biologia. Nämä linjat jakaantuvat jälleen kaheen Sextossa, taloustieteisiin ja lakiin humanistisen linjan osalta, arkkitehtuuriin tai insinööritieteeseen tiedelinjan osalta, ja lääketieteeseen ja agronomiaan biologisen linjan osalta.
Koulua käydään viisi tuntia päivässä (tämä vaihtelee lukioittain), joko aamuisin, tai iltapäivisin, ja joissain kouluissa iltaisin. Lukuvuosi alkaa maaliskuussa ja päättyy joulukuussa. Kouluvelvollisuus jatkuu 17 vuotiaaksi asti. Koulultasi sinun odotetaan osallistuvan tunneille ja eri kokeisiin. Koulua käymällä saat nopeasti uusia kavereita.