Yhdysvallat

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin

  1. Amerikkalaiset koulut ovat oma kiehtova maailmansa. Useimmiten vaihto-oppilas löytää itsensä jos ei tuhansien, niin ainakin satojen tai kymmenien highschoolilaisten seurasta. Koulun jälkeiset kerhot ovat kokemus itsessään: tarjolla on kaikkea urheilusta ratsastukseen, draamakerhoihin ja valokuvaukseen. Kerhot ovat loistava tapa tutustua ihmisiin! Sinulla on myös mahdollisuus opiskella kursseja, joita et Suomesta löydä. Ikimuistoisia ovat myös kouluvuoden juhlat, kuten prom ja homecoming. Kouluilla on usein hyvä yhteishenki ja omat urheilujoukkueet, joita kannustetaan otteluissa. Saat myös oman kuvasi vuosikirjaan ja voit vuosien päästä lukea muiden lukiolaisten terveisiä ja vaihtovuotesi muistoja yearbookista!
  2. Yhdysvallat on paljon monimuotoisempi maa, kuin televisiosarjat antavat ymmärtää. Elämää on myös Kalifornian, Floridan ja New Yorkin ulkopuolella. Olipa osavaltiosi sitten Michigan, Nebraska, Teksas, Oregon, Maryland tai jokin muu, pääset tutustumaan amerikkalaiseen perhe-elämään ja elämäntapaan – joita on enemmän kuin yksi. Tavallisen arjen lisäksi mieleesi jäävät varmasti juhlapäivät, kuten Halloween, Thanksgiving ja joulu.
  3. Yhdysvallat on erinomainen kansainvälisyyskasvattaja – kulttuurien sulatusuunistakin usein puhutaan. Avoimiin, sosiaalisiin ja positiivisiin yhdysvaltalaisiin on helppo tutustua, ja pian osaat aloittaa small talkin luontevasti kenen tahansa kanssa, ehkäpä paikallisella aksentilla maustettuna!
OhjelmaOhjelman pituusIkärajaHintaLähtöaika
YFULukuvuosi15.3.2006-29.9.200913 700 €Elokuu 2024
YFULukuvuosi31.8.2006-15.3.201013 700 €Tammikuu 2025
YFUSyyslukukausi15.3.2006-29.9.200912 600 €Elokuu 2024
YFUKevätlukukausi31.8.2006-15.3.201012 600 €Tammikuu 2025
FLAGLukuvuosi31.1.2006-31.7.200914 500 €Elokuu 2024

Minkälainen kielitaito minulla pitää olla?

USA:an lähtevien vaihto-oppilaiden englannin kielen taidon odotetaan olevan hyvällä tasolla (B2), mikä tarkoittaa, että ymmärrät yleistä puhetta ja pystyt käymään normaalia keskustelua englanniksi vaivattomasti.

USA:an hakevat osallistuvat etänä järjestettävään ELTIS-kielitestiin, josta on saatava hyväksyttävä tulos.

Käytännössä noin kahdeksan englannin numerolla pärjää testissä oikein hyvin.

Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?

Suuren kysynnän takia järjestämme oppilasvaihtoja YFU USA:n lisäksi myös yhteistyökumppanimme, luotettavan vaihto-oppilasjärjestön FLAG:in (Foreign Links Around the Globe) kautta. FLAG on voittoa tavoittelematon vaihto-oppilasjärjestö, joka on toiminut vuodesta 1989.

YFU USA:n ja FLAG:in isäntäperheille ei makseta vaihto-oppilaasta kulukorvausta. Kummassakin ohjelmassa tukenasi on vaihdon ajan aluekoordinaattori ja Suomen YFU:n counselor. Myös FLAG:in kautta vaihtoon lähtiessäsi osallistut normaalisti YFU:n Suomessa järjestettäviin valmennuksiin.

Mikä ero on FLAG:n ja YFU:n ohjelmilla?

FLAG:in ohjelmahintaan kuuluu Washington DC:n neljän päivän saapumisleiri, jossa saat tarkempaa tietoa vaihtovuotesi sisällöstä ja käyt katsomassa kuuluisia nähtävyyksiä. Leirille osallistuvat kaikki FLAG:in vaihto-oppilaat ympäri USA:ta.

FLAG:in ohjelmassa voit lisämaksusta toivoa tiettyä aluetta ja koulua tai saada aluetakuun.

YFU:n ohjelmaan kuuluu normaalit YFU:n valmennukset, jotka USA:ssa järjestetään alueellisesti, ja toisinaan etänä.

Molempien ohjelmien kautta voi osallistua lisämaksullisille Belo USA:n järjestämille matkoille.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Kaksi Järjestöä

Oli järjestösi sitten YFU USA tai FLAG, lähdet Yhdysvaltojen vuosiohjelmaan elokuussa ja palaat Suomeen kesäkuussa. USA:n YFU tarjoaa lisäksi lukukausi vaihtoja. Molemmissa vaihto-ohjelmissa osallistut Suomessa YFU:n järjestämään lähtövalmennukseen ja kotiin palattuasi Kotiaisiin, joissa voit vaihtaa kokemuksia toisten suomalaisnuorten kanssa. YFU USA:n ja FLAGin isäntäperheille ei makseta vaihto-oppilaasta kulukorvausta. Kummassakin ohjelmassa tukenasi on vaihdon ajan aluekoordinaattori ja Suomen YFU:n counselor.

YFU USA

YFU USA:n ohjelmassa osallistut kuukauden kuluessa maahan saapumisestasi hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat eri maista tulevia alueesi vaihto-oppilaita, ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

YFU USA:n sivut

FLAG

USA:n ohjelman suuren suosion vuoksi teemme yhteistyötä YFU USA:n lisäksi toisen YFU:n arvot jakavan, ja toimintaperiaatteisiin sitoutuneen vaihto-oppilasjärjestön, FLAG:in kanssa. FLAG:in ohjelmassa voit lisämaksusta toivoa tiettyä aluetta ja koulua, tai saada aluetakuun. Vaihtovuotesi alussa osallistut Washington DC:ssä neljän päivän saapumisleirille. Leirille osallistuvat kaikki FLAG USA:n kautta vaihdossa olevat nuoret eri puolilta USA:ta. Vietät leirillä vapaa-aikaa toisten vaihto-oppilaiden kanssa, saat tarkempaa tietoa vaihtovuotesi sisällöstä ja käyt katsomassa kuuluisia nähtävyyksiä.

FLAGin sivut

Matkat ja retket

Vuoden aikana eri alueilla yleensä järjestetään vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden tapaamisia esimerkiksi grillauksen tai muun leppoisan yhdessäolon merkeissä. Lisäksi voit lähteä YFU USA:n sekä FLAGin kautta Belo USA:n järjestämille maksullisille matkoille, esimerkiksi itä- tai länsirannikon kierrokselle (mm. New York, Washington, Kalifornia) tai Havaijin matkalle. Matkoja saattavat järjestää myös kirkot, koulut ja koulujen kerhot tai muut harrastusryhmät.

Lue lisää Belo USA:n matkoista

Koulunkäynti

USA:n koulujärjestelmä voi vaihdella eri osavaltioissa. Vaihto-oppilaana käyt high schoolia, eli amerikkalaisen koulujärjestelmän viimeistä tasoa. Opiskelijoilla ei ole erityisiä luokkia, vaan aineet valitaan oman mielenkiinnon ja tason mukaan.

Koulun järjestämät erilaiset kerhot ja harrastukset ovat olennainen osa amerikkalaisen koulun arkea. Sinulla on valittavana laaja valikoima erilaisia urheilulajeja ja muita harrastuksia. Jopa 80% amerikkalaisista nuorista käyttää ison osan vapaa-ajastaan koulun järjestämissä harrastuksissa. Sen vuoksi kouluilla on vahva yhteishenki, mikä puolestaan auttaa sinun sopeutumisessasi.

Amerikkalainen perhe-elämä

Yhdysvalloissa perhe on arkielämän perusta. Monille perheille on tärkeää käydä yhdessä kirkossa viikonloppuisin ja / tai arki-iltaisin. Monesti vähemmän uskonnolliset perheet käyttävät vapaa-aikansa puolestaan tehden vapaaehtoistöitä yhteisön hyväksi. Tärkeät juhlapyhät, kuten kiitospäivä, Thanksgiving day, vietetään yhdessä perheen ja sukulaisten kesken. Jos valitset USA:n kohdemaaksesi tutustut varmasti isäntäperheesi lisäksi perheesi muihinkin sukulaisiin.

Similar Posts