Yhdysvallat

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin

1. Amerikkalaiskoulut ovat oma kiehtova maailmansa. Useimmiten vaihto-oppilas löytää itsensä jos ei tuhansien, niin ainakin satojen tai kymmenien highschoolilaisten seurasta. Koulun jälkeiset kerhot ovat kokemus sinällään: tarjolla on kaikkea urheiluharrastuksista kouluratsastukseen, draamakerhoihin ja valokuvaukseen. Kerhot ovat loistava tapa tutustua ihmisiin! Sinulla on myös mahdollisuus opiskella kursseja, joita et Suomesta löydä. Ikimuistoisia ovat myös kouluvuoden juhlat, kuten homecoming ja prom. Kouluilla on usein hyvä yhteishenki ja omat urheilujoukkueet, joita kannustetaan otteluissa. Saat myös oman kuvasi vuosikirjaan ja voit vuosien päästä lukea muiden lukiolaisten terveisiä ja vaihtovuotesi muistoja yearbookista!

2. Yhdysvallat on paljon monimuotoisempi maa, kuin mitä televisiosarjat antavat ymmärtää. Ja elämää on myös Kalifornian, Floridan ja New Yorkin ulkopuolella. Olipa osavaltiosi sitten Michigan, Nebraska, Teksas, Oregon, Maryland tai joku muu, pääset kokemaan amerikkalaisen perhe-elämän ja opit ymmärtämään paremmin amerikkalaista elämäntapaa, joita on yhtä erilaisia kuin on amerikkalaisiakin. Tavallisen arjen lisäksi mieleesi jäävät varmasti juhlapäivät, kuten halloween, thanksgiving ja amerikkalainen joulu.

3. Yhdysvallat on erinomainen kansainvälisyyskasvattaja – kulttuurien sulatusuunistakin usein puhutaan. YFU:n isäntäperheet ovat laidasta laitaan amerikkalaisia, ja mukaan mahtuu niin ydinperheitä, yksinhuoltajia, sateenkaariperheitä kuin yksin asuvia vanhempiakin. Avoimiin, positiivisiin ja sosiaalisiin amerikkalaisiin on helppo tutustua ja pian osaat aloittaa small talk -keskustelun luontevasti kenen tahansa kanssa, ehkäpä paikallisella aksentilla maustettuna!

usa

YFU:n vaihto-oppilaat kertovat, miksi kannattaa lähteä Yhdysvaltoihin

Yhdysvalloissa vaihdossa olleet Alen, Emma ja Nea kertovat, miksi he valitsivat kohdemaaksi Yhdysvallat, mikä oli vaihtovuodessa parasta ja miksi kannattaa lähteä vaihtoon.

Tilaa infopaketti

Lähetä vaihtohakemus

 

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Lähdet Yhdysvaltoihin elokuussa ja palaat Suomeen kesäkuussa.

Suuren kysynnän takia järjestämme oppilasvaihtoja YFU USA:n lisäksi myös yhteistyökumppanimme, luotettavan vaihto-oppilasjärjestön FLAGin (Foreign Links Around the Globe) kautta. FLAG on voittoa tavoittelematon vaihto-oppilasjärjestö, joka on toiminut vuodesta 1989. YFU Suomi valitsee lähteekö oppilas  YFU USA:n vai FLAGin kautta vaihto-oppilaaksi.

YFU USA

YFU USA:n ohjelmassa pääset noin kuukauden sisällä saapumisestasi Yhdysvaltoihin mukaan hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen omalla alueellasi. Valmennuksessa tapaat alueellasi olevat muut kansainväliset vaihto-oppilaat. Pääset paremmin sisälle kulttuuriin ja saat hyödyllistä tietoa siitä, miten saat vaihtovuodestasi enemmän irti. Puolessa välissä vaihto-oppilasvuottasi YFU järjestää puolivuosivalmennuksen ja ennen paluutasi kotiinpaluuvalmennuksen. Kaikki nämä valmennukset kestävät 1-2 päivää riippuen alueesta.

Vuoden mittaan eri alueilla järjestetään yleensä vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden tapaamisia esimerkiksi grillaamisen tai muun leppoisan yhdessäolon merkeissä. Koulut, kirkot tai erilaiset koulun kerhot tai muut harrastusryhmät saattavat järjestää matkoja. YFU USA:n kautta voit lähteä Belo USA:n järjestämille matkoille, esimerkiksi itä- tai länsirannikon kierrokselle (muun muassa New York, Washington, Kalifornia) tai Havaijin matkalle. YFU USA pidättää oikeuden muutoksiin.

Belo USA:n matkaesite 2019-20

Hae vaihtoon USA:n YFU:n kanssa

FLAG

FLAGin vaihto-oppilaita on ympäri USA:ta, eniten Michiganissa, Indianassa, Arizonassa ja Etelä-Carolinassa. FLAGin ohjelmassa voit myös lisämaksusta toivoa tiettyä aluetta ja koulua tai saada aluetakuun. Vaihtovuotesi alussa pääset Washington DC:hen neljän päivän huikealle saapumisleirille, jossa tutustut muihin kansainvälisiin oppilaisiin, saat lisätietoa vaihtovuotesi sisällöstä ja pääset kuuluisiin nähtävyyksiin. Lisäksi FLAG järjestää omakustanteisia matkoja esimerkiksi Las Vegasiin, Los Angelesiin, Disney Worldiin ja New Yorkiin. FLAG pidättää oikeuden muutoksiin.

Lue lisää FLAGin matkoista

Sekä YFU USA:n että FLAGin ohjelmassa pääset ennen vaihtovuotta YFU:n järjestämään lähtövalmennukseen Suomessa ja vaihtovuoden jälkeen YFU:n kotiaisiin, jossa voit vaihtaa kokemuksia vaihtovuodestasi muiden suomalaisten oppilaiden kanssa. Sekä FLAGin että YFU USA:n isäntäperheille ei makseta kulukorvausta isäntäperheenä toimimisesta. Molemmissa ohjelmissa tukenasi on aluekoordinaattori ja YFU Suomen counselor vaihtovuotesi ajan.

FLAG saapumisvalmennus 2019 -esite

Katso esittelyvideo FLAGista vuoden 2019 saapumisleiriltä Washingtonista! 

                                                                           

Erot YFU USA ja FLAG pähkinänkuoressa:

 

High School spirit oli myös jotain niin uskomatonta. Pelasin lentopalloa, koripalloa ja softballia ja rakastin niitä kaikkia. Pidin päivittäisistä treeneistä ja yhteisöllisyydestä. Sellaista ei Suomen koulussa koe. Koulussa oli muutenkin niin paljon erilaisia tapahtumia, joissa pystyi pitämään hauskaa esim. prom ja senior trip. Minun Yhdysvaltani oli unelma ja toivon, että muutkin pääsevät kokemaan unelmaansa.
Anette

Homecoming on mahtava perinne ja osa High School kokemusta. Kaikki pukee päälle parhaimpansa ja pitää hauskaa. Amerikassa koulun yhteishenki on loistava ja se korostuu varsinkin spirit-viikkojen ja jalkapallokauden aikana.
– Enni

quote_study_abroad_small

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Homecoming on amerikkalainen high school -perinne, jota vietetään syksyisin. Mutta mitä Homecoming-juhlassa tapahtuu? 🇺🇸 ”Viime viikolla meillä oli kauan odotettu Homecoming! Koko viikon oli erilaista ohjelmaa pukuteemoineen ja perjantaina illalla oli amerikkalainen jalkapallopeli. Pelissä oli huikea tunnelma ja meidän koulu voitti pelin. Pelin väliajalla Homecoming -prinsessat ja -prinssit käveli kentän läpi ja heidät esiteltiin. Joka luokka-asteelta oli yksi pari, paitsi senioreita oli 3 paria. Senioreiden keskuudesta valittiin king ja queen. Meidän koulussa vaihtarit on automaattisesti osa tätä ja pääsin kävelemään väliajalla keskellä jalkapallokenttää kruunu päässä samalla kun mut esiteltiin koko koululle. Lauantaina oli pääpäivä, jollon mentiin porukalla ottamaan kuvia ja syömään. Seitsemältä oli tanssit, jota kaikki oli odottanut. Homecoming on mahtava perinne ja osa High School kokemusta. Kaikki pukee päälle parhaimpansa ja pitää hauskaa. Amerikassa koulun yhteishenki on loistava ja se korostuu varsinkin spirit-viikkojen ja jalkapallokauden aikana.” – @ennirasilainen,YFU-vaihtari Michiganissa, USA:ssa 🇺🇸 👑 #exchangestudent #exchangestudentinus #highschool #vaihtooppilas #yfuusa #yfu #yfuexperience

Henkilön YFU Finland (@yfufinland) jakama julkaisu

 

 

YFU USA:n kotisivut

FLAGin kotisivut

Ohjelmahinnat >>
"Elämäni paras päätös oli laittaa hakupaperit menemään"

Small talk -kulttuuri puhututtaa paljon suomalaisia ja ehkä me vähän myös kummeksutaan sitä Suomessa. Minuun se kuitenkin tarttui vahvasti vaihto-oppilasvuoteni aikana ja edelleen käytän sitä lähes päivittäin. Olin vaihdossa YFU:n kautta Yhdysvalloissa 2018-19 lukuvuonna. Elämäni paras päätös oli laittaa hakupaperit menemään. Valitsin kohdemaakseni Yhdysvallat, sillä halusin oppia puhumaan paremmin englantia. En ikinä ollut ollut omasta […]

Lue lisää »

Ikäraja

Lukuvuosi 2022-23 YFU USA: hakijan tulee olla syntynyt 15.3.2004-30.9.2007 välisenä aikana/ FLAG Lukuvuosi 2022-23: hakijan tulee olla syntynyt 1.2.2004-31.7.2008 välisenä aikana.

Vaatimukset

Yhdysvaltoihin lähtijällä tulee olla hyvä englannin kielen taito ja hakijan tulee läpäistä kielitasotesti. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Mielenterveyteen liittyvän terapian (esim. syömishäiriö, masennus tai ahdistus) tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.