Yhdysvallat


Uuden oppimista

Matkani täällä on ollut tähän asti täynnä elämyksiä ja joka päivä on oppinut jotain uutta. Juuri sen uuden oppiminen ja vieraan kulttuurin omaksuminen ovat olleet niitä hienoja hetkiä, kun tajuaa, että ”Hei, mähän pystyn tähän!”. Komiikalta en kuitenkaan ole välttynyt, lukittuani itseni sisälle taloon ja käynnistäessä varashälyttimen mutta hei, ainakin opin uutta! Yksi antoisampia hetkiä […]

Lue lisää »

YFU-vaihto-oppilaat kertovat, miksi kannattaa lähteä Yhdysvaltoihin

Yhdysvalloissa vaihdossa olleet Alen, Emma ja Nea kertovat, miksi he valitsivat Yhdysvallat, mikä oli vaihtovuodessa parasta ja miksi kannattaa lähteä vaihtoon.

 

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin

1. Amerikkalaiskoulut ovat oma kiehtova maailmansa – useimmiten vaihto-oppilas löytää itsensä jos ei tuhansien niin ainakin satojen tai kymmenien highschoolilaisten seurasta. Koulun jälkeiset aktiviteetit ovat kokemus sinällään: tarjolla on kaikkea urheiluharrastuksista kouluratsastukseen, draamakerhoihin ja valokuvaukseen. Ikimuistoisia ovat myös kouluvuoden juhlat, kuten homecoming ja prom.

2. Yhdysvallat on paljon monimuotoisempi maa, kuin mitä televisiosarjat antavat ymmärtää. Ja elämää on myös Kalifornian, Floridan ja New Yorkin ulkopuolella. Olipa osavaltiosi sitten Michigan, Nebraska, Teksas, Oregon, Maryland tai joku muu, pääset kokemaan amerikkalaisen perhe-elämän ja opit ymmärtämään paremmin amerikkalaista elämäntapaa. Tavallisen arjen lisäksi mieleesi jäävät varmasti juhlapäivät, kuten thanksgiving ja halloween.

3. Yhdysvallat on erinomainen kansainvälisyyskasvattaja – kulttuurien sulatusuunistakin usein puhutaan. YFU:n isäntäperheet ovat laidasta laitaan amerikkalaisia, ja mukaan mahtuu niin ydinperheitä, yksinhuoltajia, sateenkaariperheitä kuin yksin asuvia vanhempiakin.

usa

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua.

Noin kuukauden sisällä saapumisestasi Yhdysvaltoihin pääset mukaan hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen omalla alueellasi. Valmennuksessa tapaat alueellasi olevat muut kansainväliset vaihto-oppilaat. Pääset paremmin sisälle kulttuuriin ja saat hyödyllistä tietoa siitä, miten saat vaihtovuodestasi enemmän irti.

Puolessa välissä vaihto-oppilasvuottasi YFU järjestää puolivuosivalmennuksen ja ennen paluutasi kotiinpaluuvalmennuksen. Kaikki nämä valmennukset kestävät 1-2 päivää riippuen alueesta.

Vuoden mittaan eri alueilla järjestetään yleensä vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden tapaamisia esimerkiksi grillaamisen tai muun leppoisan yhdessäolon merkeissä. Koulut, kirkot tai erilaiset kerhot saattavat järjestää matkoja. Myös YFU USA on yleensä tarjonnut vaihto-oppilaille mahdollisuutta osallistua esimerkiksi itä- tai länsirannikon kierrokselle tai Havaijin-matkalle. Näiden mahdollisten matkojen tai retkien hinta ei sisälly vaihto-oppilasmaksuun.

 

High School spirit oli myös jotain niin uskomatonta. Pelasin lentopalloa, koripalloa ja softballia ja rakastin niitä kaikkia. Pidin päivittäisistä treeneistä ja yhteisöllisyydestä. Sellaista ei Suomen koulussa koe. Koulussa oli muutenkin niin paljon erilaisia tapahtumia, joissa pystyi pitämään hauskaa esim. prom ja senior trip. Minun Yhdysvaltani oli unelma ja toivon, että muutkin pääsevät kokemaan unelmaansa. Anette, USA

quote_study_abroad_smallOhjelma & kesto Lähtö Paluu Ohjelmamaksu
Lukuvuosi heinä-elokuu 2019 kesäkuu 2020 13 000 €
Lukukausi heinä-elokuu 2019 tammikuu 2020 13 000 €
Politics & Debate -kesäohjelma 20.7.-4.8.2019 4 000 €
Tiedepainotteinen kesäohjelma 20.7.-4.8.2019 4 500 €
Lukuvuosi heinä-elokuu 2020 kesäkuu 2021 Ilmoitetaan myöhemmin.
Lukukausi heinä-elokuu 2020 tammikuu 2021 Ilmoitetaan myöhemmin.

Ikäraja

Hakijan tulee olla syntynyt 1.2.2001-1.7.2004 välisenä aikana. Kesäohjelmaan voivat hakea 20.7.2000-20.7.2004 välisenä aikana syntyneet.

Vaatimukset

Yhdysvaltoihin lähtijällä tulee olla hyvä englannin kielen taito ja hakijan tulee läpäistä kielitasotesti. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. epilepsia) ja aiempi jo hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Syömishäiriöön liittyvän psykoterapian tulee olla päättynyt vähintään kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ei ota vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä on vaikea löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on vain rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille, kroonisia sairauksia sairastaville ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.


Hinta sisältää

YFU:lla ohjelmahintaan sisältyy:
Hakuprosessi, haastattelut, henkilökohtainen neuvonta, mahdolliset kielitestit▪Matkat Helsinki-Vantaalta isäntäperheeseen ja takaisin▪Viisiosainen valmennus: lähtövalmennus nuorelle ja vanhemmille, saapumisvalmennus kohdemaassa, puolivuosivalmennus, kotiinpaluuvalmennus ja Suomeen palattua Kotiaiset ▪ Euroopan vaihto-oppilaille hauska YES-leiri Saksassa ▪ Isäntäperheen ja koulupaikan hankinta ▪ Eläminen isäntäperheessä ▪ Tukiverkosto nuorelle sekä vanhemmille kohdemaassa ja Suomessa ▪ Neuvonta viisumin/oleskeluluvan hankkimisessa ▪ Mahdollisuus YFU:n vapaaehtoistoimintaan vaihtovuoden jälkeen ▪ YFU:n ohjelmahintaan ei tule korotuksia esim. valuuttakurssien muuttumisen tai matkustuskulujen kallistumisen takia. Poikkeuksena esim. mahdolliset viranomaisten määräämät kustannukset, joihin YFU ei voi vaikuttaa.

Ohjelmahintaan ei sisälly:
Matkat kotimaan lähtövalmennukseen▪Vakuutus (koko vaihtoajalle tulee ottaa kattava vakuutus)▪Passi-, viisumi-, rokote– lääkärintarkastus- ja maahantulomaksut▪Koulunkäyntiin liittyvät kirja-, koulupuku- tai muut maksut▪Matkat ja retket vaihdon aikana▪Henkilökohtaiset kulut vaihtoaikana▪Mahdolliset viranomaismaksut Suomessa tai kohdemaassa ▪Omista toiveista johtuvat lentomuutokset