Chile

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Chileen

1. Chilestä löytyy niin aurinkorantoja ja aavikoita, sekä kaikkea siltä väliltä. Maan uskomaton monimuotoisuus vie myös vaihto-oppilaan sydämen. Kertalaakista.

2. Espanjan kielen taidosta on uskomaton hyöty: kieltä kun puhuu vaatimattomasti noin 400 miljoonaa ihmistä! Sinun ei tarvitse osata sanaakaan espanjaa ennen lähtöä. Vuoden aikana opit varmasti.

3. Pääset tutustumaan maailman pisimmän maan monipuoliseen ja värikkääseen kulttuuriin. Urheilulajeista jalkapallo on numero uno!

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Koulu voi olla joko valtion- tai yksityiskoulu. Koulupäivä saattaa alkaa aamulla varhain tai vasta iltapäivällä, ja siestat kuuluvat asiaan. Jossain Latinalaisen Amerikan kouluissa saattavat koulupuvut olla käytössä, mutta koulupuku voi koulun t-paita tai takki.

Vaihto-oppilasvuotesi alussa osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit espanjaa ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin sekä paikalliseen elämäntapaan. Chilen YFU:n työntekijät ja vapaaehtoiset tekevät kaikkensa, jotta vaihtovuotesi olisi mahdollisimman antoisa heti alusta lähtien.

Koulujen loma-aikoina sinulla on mahdollisuus osallistua maksullisille retkille YFU:n järjestämänä. Viime vuosina retkiä on ollut Chilen etelä- tai pohjoisosiin pääsiäisloman aikoihin. Usean päivän retken aikana vaihto-oppilaat tutustuvat Chilen eri alueisiin, historiallisiin nähtävyyksiin, luontoon, ruokakulttuuriin ja eri alueiden perinteisiin. Vuoden aikana alueesi vapaaehtoiset järjestävät erilaisia tapahtumia, joissa pääset tapaamaan muita vaihtareita ja isäntäperheitä.

Ennen paluuta Suomeen osallistut vielä kotiinpaluuvalmennukseen, jossa hyödyllisiä vinkkejä kotiinpaluuseen. Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi YFU:n valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Jos soittaminen tai kuorolaulaminen on lähellä sydäntäsi, voit valita Chilessä musiikkiin erikoistuvan vaihto-oppilasohjelman. Musiikki-ohjelmassa sinulla on tavallista lukio-opetusta aamuisin ja  musiikin opetusta iltapäivisin. Ohjelmaan on pääsykoe saapuessa. Erikoisohjelma saattaa sisältää lisäkustannuksia. Kysy lisää YFU:n toimistolta yfu.finland@yfu.fi.

 

Halusin kokea kokonaan uuden kulttuurin ja oppia uuden kielen. Chile valikoitui vaihtomaaksi monipuolisen luonnon takia. Koko Chilen länsiosa on rannikkoa, kun taas itäosa on lähes kokonaan Andien vuoristoa! Mä asun itä-länsi-akseliin nähden Chilen keskiosassa, joten mulla on rannalle ja vuorille molemmille noin tunnin ajomatka. Mä ite tykkään erityisesti vuoristosta, koska Suomessa tai muilla ulkomaanreissuilla en ole päässyt kokemaan mitään vastaavaa! Lisäksi Chilessä on äärimmäisen hienoja vesiputouksia, joista myös pidän kovasti. Chileläiset tanssivat aina kun vain siihen on mahdollisuus! Normaalisti juhlissa ja discoissa musiikin tyylilaji on reggaeton.

Ihmisinä chileläiset on todella sydämellisiä, lämpimiä ja läheisiä. Yksi huomattava kulttuuriero on tervehtiminen. Miehet ja naiset tervehtivät keskenään aina poskisuudelmalla. Aluksi tämä tuntui oudolta, mutta kyllä siihen nopeasti tottui. Suuri ero, jonka huomaa jokapäiväisessä elämässä on sää. Chilessä on Suomeen verrattuna vastakkaiset vuodenajat; kun saavuin tänne Suomessa oli kesä ja täällä oli talvi. Täällä on nyt kesäisin keskimäärin about 30 astetta lämmintä. Chileläinen talvi tarkoittaa keskimäärin lämpötiloja muutaman asteen pakkasesta noin viiteen asteeseen.  –Paavo, Chile

quote_study_abroad_small

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Hola! Ensimmäisenä asiana haluisin kertoa asiasta, mistä pidän eniten Chilessä eli luonnosta! 🌞🏔🌴🌊 Chile on pohjois-etelä-suunnassa maailman pisin maa, mutta toisaalta itä-länsi-suunnassa yksi kapeimmista. 🌎 Koko Chilen länsiosa on rannikkoa, kun taas itäosa on lähes kokonaan Andien vuoristoa! Mä asun itä-länsi-akseliin nähden Chilen keskiosassa, joten mulla on rannalle ja vuorille molemmille noin tunnin ajomatka.🏔🏊🏼‍♂️ Mä ite tykkään erityisesti vuoristosta, koska Suomessa tai muilla ulkomaanreissuilla en ole päässyt kokemaan mitään vastaavaa! 🏔 Lisäksi Chilessä on äärimmäisen hienoja vesiputouksia, joista myös pidän kovasti.🌊 kuva1: cerro San Cristobal, Santiago kuva2: San Fabian kuvat3-4: Saltos del Itata kuvat5-6: Saltos del Laja kuva7: Pucón kuva8: Dichato kuvat9-10: Cobquecura #yfufinland #vaihtari #vaihtooppilas #yfu #chile #visitchile

Henkilön YFU Finland (@yfufinland) jakama julkaisu

YFU Chilen sivut

Ohjelmahinnat >>
Vuosi Chilessä ei unohdu koskaan

En halunnut olla kuin muut ja lähteä Amerikkaan, en halunnut maahan joka liikaa muistuttaisi Suomea. Selailin YFU:n vihkosia ja mainoksia ja siinä se sitten oli. Lattarit! Entä mikä maa Lattareissa? Itse päädyin valitsemaan Chilen. Toivoin pääseväni Chilen eteläosaan lähelle Tulimaata, tavatakseni pingviinejä ja nauttiakseni lumisista vuorista. Ihan suunnitelman mukaan ei mennyt. Päädyin keskelle Atacaman aavikkoa […]

Lue lisää »

Ikäraja

Lukuvuosi 2022-23: Hakijan tulee olla syntynyt 31.8.2004-31.7.2007 välisenä aikana.

Vaatimukset

Chileen voi lähteä ilman espanjan kielen taitoa. Suosittelemme kuitenkin, että opiskelet espanjan alkeita jo ennen lähtöä. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Syömishäiriöön, masennukseen tai ahdistukseen liittyvä psykoterapia tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.