Tee maailmasta kotisi

Lähde vaihto-oppilaaksi

Oletko 15–18-vuotias ja haaveilet elämisestä vieraassa kulttuurissa? Haluatko saada kansainvälisiä ystäviä ja tutustua erilaiseen perhe-elämään? Kiinnostaako sinua parantaa kielitaitoasi ja kokea toisenlainen koulujärjestelmä?

Lähde YFU:n vaihto-oppilaaksi lukuvuodeksi tai lukukaudeksi. Tukenasi on luotettava ja arvostettu vaihto-oppilasjärjestö, joka on toiminut Suomessa yli 60 vuotta.

Haku vaihto-oppilaaksi lukuvuodelle 2023–2024

Haku on käynnissä – hae nyt!

Täytämme vaihto-oppilaspaikat hakujärjestyksessä. Huomaathan, että joidenkin kohdemaiden paikat saattavat täyttyä jo vuosi ennen lähtöpäivää. Haku vaihto-oppilaaksi lukuvuodelle 2023-2024 on parhaillaan käynnissä, vielä ehdit mukaan. Täytä vaihto-oppilashakemus ja tartu tilaisuuteen!

Vaihto-oppilashakemuksen täyttämiseen kannattaa varata aikaa noin puoli tuntia. Voit aloittaa hakemuksen täyttämisen ja jatkaa hakemuksen täyttämistä myöhemmin. Huomioithan, että hakemuksen täyttäminen ei sido sinua vielä mihinkään.


Valitse kohdemaa

Valitse 1-3 maata, joihin haluaisit lähteä.
Mieti myös, mitä kieltä haluaisit oppia paremmin. Joihinkin suosittuihin kohdemaihin ei välttämättä ole paikkoja, valmistaudu miettimään voisitko lähteä johonkin toiseen maahan.

Täytä sähköinen hakulomake

Hakulomake kannattaa täyttää huolellisesti, se nopeuttaa jatkokäsittelyaikaa. Lähetettyäsi hakemuksen saat kutsun haastatteluun. Hakemuksen täyttäminen tai haastattelu ei sido sinua vielä mihinkään.

Käy haastattelussa

Hakulomakkeen täytettyäsi sinut kutsutaan etänä järjestettävään haastatteluun. Haastattelua ei tarvitse jännittää, siinä keskustellaan motivaatiostasi ja muista vaihtoon lähtöön liittyvistä asioista. Haastattelun jälkeen saat noin kahden viikon kuluessa tiedon hyväksymisestäsi vaihto-oppilasohjelmaan.

Valmistaudu lähtöön

Hyväksynnän jälkeen vahvistat lähtösi YFU vaihto-oppilaaksi ja voit alkaa valmistautua tulevaan vaihto-oppilasaikaan esim. tutustumalla kohdemaahasi. Saat täytettäväksesi myös oppilaskansion, jonka avulla sinulle etsitään isäntäperhe.


Monta syytä lähteä vaihtoon

  • Koet uuden maan ja kulttuurin.
  • Saat elää paikallisen perheen arkea.
  • Tutustut erilaiseen kouluympäristöön.
  • Voit solmia kansainvälisiä ystävyyssuhteita.
  • Kielitaitosi karttuu monipuolisesti.
  • Itsenäistyt ja rohkaistut, kun huomaat pärjääväsi kaukana kotoa.
  • Maailmankuvasi avartuu, kun opit ymmärtämään toista kulttuuria sisältäpäin.

YFU:n entiset vaihto-oppilaat kertovat


Valitse kohteesi yli 30 maan valikoimasta

Kiehtovatko kaukomaat vai lähtisitkö mieluummin lähemmäksi kotimaata? Kohdemaan valintaa kannattaa pohtia avoimin mielin, sillä sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua sisältäpäin toisenlaiseen kulttuuriin. Voit myös valita Suomesta katsottuna harvinaisemman kielen, jonka osaamisesta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

YFU:n vaihto-oppilaana pääset moniin maihin, vaikka et osaisi paikallista kieltä. Voit hakea vaihtoon esimerkiksi Saksaan ilman aiempia saksan kielen opintoja ja Latinalaiseen Amerikkaan ilman espanjan kielen taitoa. Tutustu tarkemmin YFU:n kohdemaihin ja kysy tarvittaessa neuvoa toimistostamme.

Meiltä saat myös eri maissa olleiden vaihto-oppilaiden yhteystietoja. Heiltä voit kysyä lisää sinua kiinnostavista maista. Voit myös lukea vaihto-oppilaiden kertomuksia maailmalta sekä tutustua nuorten kokemuksiin YFU:n Instagramissa tai TikTokissa.


YFU on sinun ja perheesi tukena

YFU:n vuosikymmenten kokemus vaihto-oppilastoiminnasta luo parhaat edellytykset onnistuneelle vaihtovuodelle. Nuoren hyvinvointi on meille tärkeintä. Haluamme olla luottamuksenne arvoisia.

Hakuvaiheessa tarjoamme kattavat tiedot päätöksenteon tueksi ja neuvomme käytännön asioissa. 

Maailmalla nuoren tukena ovat isäntäperhe, oma henkilökohtainen tukihenkilö eli aluevalvoja sekä YFU:n ammattilaiset.

Kotimaassa Suomen YFU on vanhempien tukena ja linkkinä kohdemaahan. Meillä on lisäksi ympärivuorokautinen hätäpäivystys ja oppilaiden asioita hoitava Counselor.

Koronatilanne

YFU seuraa tarkkaan pandemiatilannetta sekä viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden terveys ja turvallisuus ovat meille ensisijaisen tärkeitä. Pidämme osapuolet ajan tasalla mahdollisista muutoksista. Huomaathan myös, että joihinkin kohdemaihin emme toistaiseksi lähetä oppilaita koronan takia. Tästä kerrotaan maan omalla esittelysivulla.