Tee maailmasta kotisi

Valitse kohdemaa

Valitse 1–3 maata, joihin haluaisit lähteä. Pohdi myös, mitä kieltä haluat oppia paremmin. Saat apua valintaan YFU:n toimistolta.
Kohdemaihin

Täytä sähköinen hakulomake

Huomaa, että koronatilanteen takia haastattelu tehdään toistaiseksi videopuheluna.
Hakemukseen

Käy haastattelussa

Haastattelun jälkeen saat kahden viikon kuluessa tiedon hyväksymisestäsi vaihto-oppilasohjelmaan.

Valmistaudu lähtöön

Hyväksynnän jälkeen voit alkaa valmistautua tulevaan vaihto-oppilasaikaan.


Monta syytä lähteä vaihtoon

  • Koet uuden maan ja kulttuurin.
  • Saat elää paikallisen perheen arkea.
  • Tutustut erilaiseen kouluympäristöön.
  • Voit solmia kansainvälisiä ystävyyssuhteita.
  • Kielitaitosi karttuu monipuolisesti.
  • Itsenäistyt ja rohkaistut, kun huomaat pärjääväsi kaukana kotoa.
  • Maailmankuvasi avartuu, kun opit ymmärtämään toista kulttuuria sisältäpäin.

YFU:n entiset vaihto-oppilaat kertovat


Vaihto-oppilaana pääsee sukeltamaan toiseen kieleen ja kulttuuriin, elämään erilaisen perheen arkea ja kokeilemaan uusia harrastuksia. Samalla oppii arvostamaan kotia ja Suomea.
 


Kielitaidon lisäksi vaihto-oppilaskokemus antaa rohkeutta ja itsevarmuutta tutustua uusiin ihmisiin. Kavereita on mahdollista saada ympäri maailmaa. Vaihdossa myös oppii itsestään uusia asioita.

 


Kohdemaassa pääsee tutustumaan erilaisiin opiskelutapoihin. Kielitaito ja kokemus koulunkäynnistä ulkomailla rohkaisevat opiskelemaan toisessa maassa myöhemminkin.


Ulkomailta saa ideoita urasuunnitelmiin. Vaihto-oppilasvuosi myös näyttää hyvältä CV:ssä.
Kielitaidosta, esiintymistaidosta ja oma-aloitteisuudesta on hyötyä työelämässsä.


Lähde vaihto-oppilaaksi

Oletko 15–18-vuotias ja haaveilet elämisestä vieraassa kulttuurissa? Haluatko saada kansainvälisiä ystäviä ja tutustua erilaiseen perhe-elämään? Kiinnostaako sinua parantaa kielitaitoasi ja kokea toisenlainen koulujärjestelmä?

Lähde YFU:n vaihto-oppilaaksi lukuvuodeksi tai lukukaudeksi. Tukenasi on luotettava ja arvostettu vaihto-oppilasjärjestö, joka on toiminut Suomessa yli 60 vuotta.

Haku vaihto-oppilaaksi lukuvuodelle 2023–2024

Haku on jo käynnissä – hae nyt!

Täytämme vaihto-oppilaspaikat hakujärjestyksessä. Huomaathan, että joidenkin kohdemaiden paikat saattavat täyttyä jo vuosi ennen lähtöpäivää. Sinun kannattaakin varata paikkasi täyttämällä sähköinen hakulomake ja osallistumalla haastatteluun, vaikka haluaisit vielä harkita lähtöä.

Valitse kohteesi yli 30 maan valikoimasta

Kiehtovatko kaukomaat vai lähtisitkö mieluummin lähemmäksi kotimaata? Kohdemaan valintaa kannattaa pohtia avoimin mielin, sillä sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua sisältäpäin toisenlaiseen kulttuuriin. Voit myös valita Suomesta katsottuna harvinaisemman kielen, jonka osaamisesta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

YFU:n vaihto-oppilaana pääset moniin maihin, vaikka et osaisi paikallista kieltä. Voit hakea vaihtoon esimerkiksi Saksaan ilman aiempia saksan kielen opintoja ja Latinalaiseen Amerikkaan ilman espanjan kielen taitoa. Tutustu tarkemmin YFU:n kohdemaihin ja kysy tarvittaessa neuvoa toimistostamme.

Meiltä saat myös eri maissa olleiden vaihto-oppilaiden yhteystietoja. Heiltä voit kysyä lisää sinua kiinnostavista maista. Voit myös lukea vaihto-oppilaiden kertomuksia maailmalta sekä tutustua nuorten kokemuksiin YFU:n Instagramissa.


YFU on sinun ja perheesi tukena

YFU:n vuosikymmenten kokemus vaihto-oppilastoiminnasta luo parhaat edellytykset onnistuneelle vaihtovuodelle. Nuoren hyvinvointi on meille tärkeintä. Haluamme olla luottamuksenne arvoisia.

Hakuvaiheessa tarjoamme kattavat tiedot päätöksenteon tueksi ja neuvomme käytännön asioissa. 

Maailmalla nuoren tukena ovat isäntäperhe, oma henkilökohtainen tukihenkilö eli aluevalvoja sekä YFU:n ammattilaiset.

Kotimaassa Suomen YFU on vanhempien tukena ja linkkinä kohdemaahan. Meillä on lisäksi ympärivuorokautinen hätäpäivystys ja oppilaiden asioita hoitava Counselor.

Koronatilanne

YFU seuraa tarkkaan pandemiatilannetta sekä viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden terveys ja turvallisuus ovat meille ensisijaisen tärkeitä. Pidämme osapuolet ajan tasalla mahdollisista muutoksista. Huomaathan myös, että joihinkin kohdemaihin emme toistaiseksi lähetä oppilaita koronan takia. Tästä kerrotaan maan omalla esittelysivulla.


Tietoa vaihto-oppilaaksi lähtevälle

Vaihto-oppilasvalmennus hyödyksesi

YFU:n vaihto-ohjelmiin kuuluu perusteellinen moniosainen valmennus. Saat eväitä vieraassa kulttuurissa elämiseen, kohdemaasi tapojen ja ihmisten ymmärtämiseen sekä mahdollisissa ongelmatilanteissa toimimiseen. Hyvin valmistautuneena saat enemmän irti vaihto-oppilasajastasi. Perehdytämme myös vanhempasi, jotta he ymmärtävät kokemustasi paremmin.

Lähtövalmennus

Lähtövalmennukseen kuuluu viikonloppuleiri, jolla tapaat muita vaihto-oppilaaksi lähteviä nuoria, kohdemaassasi vaihdossa olleita vapaaehtoisia sekä YFU:n edustajia. Saat oivalliset valmiudet vaihtovuoteesi. Vuorovaikutteisissa työpajoissa on hauskaa ja niistä saa uusia ideoita. Alkuvuodesta lähteville vaihto-oppilaille järjestämme erillisen valmennuksen.

Saapumisvalmennus

Kohdemaassasi osallistut saapumisvalmennukseen, joka järjestetään kohdemaasta riippuen joko lähivalmennuksena tai verkossa. Osa kohdemaista järjestää saapumisvalmennuksen heti maahan saavuttuasi, ja osassa valmennus on noin kuukauden kuluessa saapumisesta. Saapumisvalmennuksessa opit ymmärtämään monia asioita vaihtomaasi näkökulmasta ja saat käytännön ohjeita jotta vaihtovuotesi lähtisi mahdollisimman hyvin käyntiin. Lisäksi tapaat eri maista tulevia vaihto-oppilaita sekä YFU:n paikallisia työntekijöitä ja vapaaehtoisia.

Puolivuosivalmennus

Puolivuosivalmennuksessa pohdit, miten vaihtovuotesi on tähän mennessä sujunut ylä- ja alamäkineen. Samalla pohdit tämänhetkistä tilannettasi sekä suuntaat katseesi tulevaisuuteen.

Kotiinpaluuvalmennus

Ennen kotiinpaluuta saat vielä neuvoja siihen, miten vaihtovuoden jälkeen onnistuu pehmeä lasku takaisin kotimaahan.

Kotiaiset

Kotiinpaluun jälkeen järjestettävät Kotiaiset ovat mainio päätös vaihtovuodellesi. Suomessa jaat kokemuksia toisten vaihdosta palanneiden kanssa, saat uusia ystäviä ja kuulet YFU:n vapaaehtoistoiminnasta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tietoa vaihto-oppilaan vanhemmille

Apua – lapseni haluaa vaihto-oppilaaksi

Jokaisen lapsen on aika joskus lentää pesästä. Vaihto-oppilasvuosi on turvallinen tapa kokeilla omia siipiä ja aloittaa itsenäistyminen. Ulkomaille lähteminen ja siellä pärjääminen lisäävät rohkeutta ja itsevarmuutta.

Vaihto-oppilasvuosi on turvallinen kokemus

Kaikki isäntäperheet käyvät läpi YFU:n haastattelu- ja valintaprosessin. Kun olet vahvistanut vaihto-oppilaaksi lähtemisen ja täyttänyt sähköisen oppilaskansion, kohdemaassa aletaan etsiä sinulle sopivinta isäntäperhettä.

Isäntäperheitä on yhtä monenlaisia kuin vaihto-oppilaitakin. Sinut saattaa ottaa vastaan aviopari, avopari tai yksinhuoltaja. Vanhemmat saattavat myös olla samaa sukupuolta. Sinulla voi olla sisaruksia tai olet ainoa lapsi. Perheiden ikähaitari on suuri. Osa on nuoria pareja, joilla on pieniä lapsia. Osa on varttuneita vanhempia, joiden lapset ovat jo lähteneet pesästä – ja kaikkea tältä väliltä. Kaikilla perheillä ei ole sinun ikäisiäsi lapsia, mutta ystäväpiiri löytyy yleensä muutenkin koulusta ja harrastuksista.

YFU:n toimintaperiaatteisiin kuuluu niin vaihto-oppilaiden kuin isäntäperheiden hyväksyminen ohjelmaan ihonväriin, uskontoon, sukupuoleen, kansallisuuteen, fyysisiin rajoitteisiin tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.