Kiinnostaako vaihto-oppilaaksi lähteminen?

SEURAAVAT INFOT:
to 28.9. klo 18-19
KE 11.10. klo 18-19
TI 24.10. klo 18-19

lähde vaihto-oppilaaksi

Oletko 14–17-vuotias ja haaveilet elämisestä vieraassa kulttuurissa? Haluatko saada kansainvälisiä ystäviä ja tutustua erilaiseen perhe-elämään? Kiinnostaako sinua parantaa kielitaitoasi ja kokea toisenlainen koulujärjestelmä?

Vaihto-oppilas on 15-18-vuotiaana itsenäisesti vieraassa maassa asuva, maan kieleen ja kulttuuriin tutustuva nuori. YFU:n vaihto-oppilaat asuvat isäntäperheissä ja käyvät paikallista koulua. Uusien kavereiden, koulun ja isäntäperheen avulla pääset tutustumaan kohdemaan tapoihin ja kulttuuriin ja samalla opit näkemään itsesi ja maailman uusin silmin. Voit lähteä YFU:n vaihto-oppilaaksi lukuvuodeksi tai lukukaudeksi, ja joihinkin maihin kolmen kuukauden lyhytohjelmaan. Tukenasi on luotettava ja arvostettu vaihto-oppilasjärjestö, joka on toiminut Suomessa yli 60 vuotta. Me YFU:lla haluamme, että sinun vaihtovuodestasi tulee onnistunut kokemus.

Isäntäperheet valitsevat vaihto-oppilaan

Isäntäperheen ja vaihto-oppilaan välinen suhde on tärkeä osa onnistunutta vaihtovuotta. Isäntäperheet valitsevat YFU:n avulla itse omaan perheeseen sopivimman vaihto-oppilaan, esimerkiksi yhteisten harrastusten tai muiden mielenkiinnon kohteiden pohjalta. Tämän vuoksi vaihto-oppilas ei voi itse valita haluamaansa aluetta tai kaupunkia, vaan vaihto-oppilaan sijoituspaikka määräytyy sen mukaan missä hänet valinnut isäntäperhe asuu. Vapaaehtoisille isäntäperheille vaihto-oppilaan vastaanottaminen on tärkeä kokemus, he avaavat kotinsa, ja haluavat kansainvälistyä ja oppia vaihto-oppilaan kulttuurista ja samalla esitellä omaansa.

Koulunkäynti vaihtovuoden aikana

Suomessa on tapana, että vaihtoon lähdetään lukion tai ammattikoulun ensimmäisen luokan jälkeen. Vaihtoon voi lähteä myös peruskoulun yhdeksännen luokan jälkeen, ja joihinkin maihin lukion tai ammattikoulun toisen opiskeluvuoden jälkeen.

Vaihto-oppilaat käyvät koulua muiden samanikäisten nuorten kanssa. Kohdemaiden koulut päättävät mille luokalle vaihto-oppilaat sijoitetaan opiskelemaan. Vaihtovuoden opintoja ei hyväksilueta suomalaisessa koulussa, joten vaihto-oppilaat jatkavat koulua siltä luokalta mihin opinnot jäivät vaihtoon lähtiessä.

YFU tukee vaihto-oppilaita ja perheitä koko vaihtovuoden ajan

Kun lähdet vaihtoon YFU:n kautta, et jää vaihtovuonnasi yksin. Pitkän kokemuksemme avulla tiedämme, että vaihto-oppilaiden, vanhempien ja isäntäperheiden perusteellinen valmentaminen vaikuttaa oman motivaation ja asenteen lisäksi eniten vaihtovuoden onnistumiseen. YFU:n vaihto-oppilaana tukihenkilösi tai aluevalvojasi, paikallinen YFU:n toimisto ja Suomen toimisto, ja toimistolla työskentelevä Councelor ovat juuri sinua ja perhettäsi varten. Hätätapauksissa saat meihin yhteyden 24/7.

kotina koko maailma

YFU:n kautta voit lähteä vaihto-oppilaaksi yli kolmeenkymmeneen maahan. Paikat suosituimpiin kohdemaihin täyttyvät nopeasti. Kohdemaata valitessasi kannattaa ottaa huomioon maakohtaiset ikärajat ja kielivaatimukset. Muista olla avarakatseinen kohdemaata valitessasi. Saat parhaan vaihtokokemuksen, kun valitset vaihtokohteesi avoimin mielin ilman liikoja ennakkoluuloja. Lopulta tärkeintä ei välttämättä ole se mihin lähtee, vaan se, että lähtee!

YFU: kohdemaat kartta

Vaihto-oppilaana pääsee sukeltamaan toiseen kieleen ja kulttuuriin, elämään erilaisen perheen arkea ja kokeilemaan uusia harrastuksia. Samalla oppii arvostamaan kotia ja Suomea. Kielitaidon lisäksi vaihto-oppilaskokemus antaa rohkeutta ja itsevarmuutta tutustua uusiin ihmisiin. Kavereita on mahdollista saada ympäri maailmaa. Vaihdossa myös oppii itsestään uusia asioita.

vaihto-oppilaaksi hakeminen

Haku vaihto-oppilaaksi on auki ympäri vuoden, parhaillaan käynnissä on haku lukuvuodeksi 2024-2025. Aloita hakuprosessi täyttämällä lyhyt esitietolomake. Koko hakuprosessi ei sido sinua vielä mihinkään. Sitoudut vasta, kun saat tiedon hyväksymisestäsi vaihto-oppilaaksi.

Tee näin:

Osallistu etätapaamiseen

Lyhyessä tapaamisessa käydään läpi sinun ja huoltajasi toiveita ja kysymyksiä vaihtoon ja hakuprosessiin liittyen.

Täytä hakulomake

Lähetämme sinulle linkin hakulomakkeeseen. Tarvitset lomaketta varten valokuvan itsestäsi, ja viimeisimmän koulutodistuksesi. Varaamme sinulle paikan haluamassasi kohdemaassa vastaanotettuamme hakemuksesi.

Osallistu haastatteluun

Kun olemme vastaanottaneet hakulomakkeesi, sovimme sinulle haastatteluajan. Haastattelu järjestetään etänä, ja se kestää noin tunnin. Haastattelussa käydään läpi motivaatiotasi ja valmiuksiasi lähteä vaihtoon.

Vaihto-oppilaaksi hyväksyminen

Saat tiedon vaihto-oppilaspaikastasi noin kahden viikon kuluessa haastattelusta. Hyväksyminen tehdään hakulomakkeen ja haastattelun perusteella. Hyväksymiseen vaikuttaa mm. oma motivaatiosi, koulumenestyksesi ja terveydentilasi. Lisäksi sinun tulee olla oikean ikäinen, lähtijöiden ikärajat vaihtelevat kohdemaittain, mutta pääsääntöisesti vaihtoon lähdetään 15-17-vuotiaana.
Löydät lisää tietoa kohdemaiden vaihto-oppilaille asettamista vaatimuksista kohdemaasivuilta.

Vaihto-oppilaspaikan vastaanottaminen

Kun olet saanut tiedon siitä, että sinut on hyväksytty vaihto-oppilaaksi, teet päätöksen paikan vastaanottamisesta ja sitoudut lähtemään vaihto-oppilaaksi. Vahvistat paikkasi maksamalla vahvistusmaksun (750 € Euroopan maihin, 850 € Euroopan ulkopuolisiin maihin). Jäljelle jäävä osuus laskutetaan viidessä erässä, niin, että koko vaihtovuosi tulee olla maksettuna ennen vaihto-oppilaaksi lähtemistä.

Kun olet vastaanottanut ja vahvistanut vaihto-oppilaspaikkasi aloitat täyttämään omaa englanninkielistä oppilaskansiota. Kansion avulla kohdemaasi YFU tutustuu sinuun, ja sinulle etsitään isäntäperhe ja koulupaikka. Vaihtovuotesi ensimmäinen valmennus järjestetään toukokuussa 2024.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

miksi vaihtoon yfu:n kautta?

1. YFU on kokenut vaihto-oppilasjärjestö

YFU Suomi on toiminut yli 60 vuotta ja lähettänyt maailmalle 15 000 vaihto-oppilasta. Kaikkia YFU:ssa mukana olevia motivoi taloudellisen hyödyn sijaan halu tukea vaihto-oppilasnuoren ja isäntäperheen kasvamista kansainvälisyyteen

2. Maailmanlaajuisen YFU-verkoston jäsenmaat noudattavat samoja laatukriteerejä ja toimintaperiatteita

YFU on kansainvälinen järjestö, jonka kaikki jäsenmaat noudattavat yhteisiä toimintaperiaatteita ja laatukriteerejä. Olet YFU:lainen ohjelmaan hyväksytyksi tulemisesta aina kotiinpaluuseen saakka – ja koko loppuelämäsi ajan! Paluun jälkeen voit jatkaa YFU:n vapaaehtoistoiminnassa sekä Suomessa että ulkomailla.

3. Yhteistyökumppanimme ovat tarkoin valittuja ja sitoutuneet YFU:n toimintaperiaatteisiin

Osassa kohdemaita ei ole YFU:ta, ja teemme niissä yhteistyötä toisen vaihto-oppilasjärjestön kanssa. Yhteistyökumppanimme ovat tarkkaan valittuja ja noudattavat YFU:n toimintaperiaatteita. Isossa-Britanniassa ja Irlannissa toimimme yhdessä kokeneen ja arvostetun InterStudies -järjestön kanssa. Kanadassa YFU Kanadan lisäksi kumppanina on AEI (Atlantic Education International). USA:n ohjelmassa tarjoamme mahdollisuuden lähteä vaihtoon YFU USA:n lisäksi FLAG -järjestön kautta. Vaikka lähtisit vaihtoon YFU:n kumppanijärjestön kautta, pääset silti osallistumaan YFU:n Suomen lähtövalmennukseen ja kotiinpaluun jälkeen Kotiaisiin.

4. YFU:lla on kattava tukiverkosto

Kattava tukiverkostomme auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa sekä Suomessa että kohdemaassa. Jokaisella vaihto-oppilaalla ja isäntäperheellä on oma tukihenkilö, ja jokaisessa YFU-maassa Councelor joka tukee vaihto-oppilaita ja heidän perheitään erilaisissa ongelmatilanteissa.

5. YFU:n valmennukset auttavat vaihto-oppilasvuoden onnistumisessa

YFU:n ohjelmaan kuuluu viisi valmennusta, joissa käydään läpi koko vaihtovuoden erilaiset tunnesyklit lähdön jännityksestä kohdemaahan saapumiseen ja isäntäperheisiin kotiutumiseen, puolenvälin koti-ikävästä kotiin paluun käänteiseen kulttuurishokkiin. Valmennamme kaikki ohjelmiimme osallistuvat nuoret rehellisesti, realistisesti ja ammattitaitoisesti, koska kokemuksemme mukaan nimenomaan perusteellinen valmennus on olennaisinta onnistuneen vaihto-oppilasvuoden järjestelyissä. Järjestämme valmennuksia myös vaihto-oppilaiden perheille, jotta vanhemmat ymmärtäisivät paremmin nuoren vaihtovuoden kokemuksia ja voisivat olla heidän tukenaan.

6. Jaamme stipendejä

Meille on tärkeää tukea taloudellisesti myös niitä nuoria, joille vaiho-oppilasvuoden kustannukset olisivat muutoin ylivoimaiset. Siksi jaamme vuosittain stipendejä vaihtoon lähteville nuorille.


Koronatilanne

YFU seuraa tarkkaan pandemiatilannetta sekä viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden terveys ja turvallisuus ovat meille ensisijaisen tärkeitä. Korona vaikuttaa edelleen esimerkiksi viisumin saamiseen joihinkin kohdemaista.

Pidämme osapuolet ajan tasalla mahdollisista muutoksista. Huomaathan myös, että joihinkin kohdemaihin emme toistaiseksi lähetä oppilaita koronan takia. Tästä kerrotaan maan omalla esittelysivulla.