lähde vaihto-oppilaaksi

Oletko 14–17-vuotias ja haaveilet elämisestä vieraassa kulttuurissa? Haluatko saada kansainvälisiä ystäviä ja tutustua erilaiseen perhe-elämään? Kiinnostaako sinua parantaa kielitaitoasi ja kokea toisenlainen koulujärjestelmä? Lähde vaihto-oppilaaksi. Uusien kavereiden, koulun ja isäntäperheen avulla pääset tutustumaan kohdemaan tapoihin ja kulttuuriin ja samalla opit näkemään itsesi ja maailman uusin silmin. Voit lähteä YFU:n vaihto-oppilaaksi lukuvuodeksi tai lukukaudeksi. Tukenasi on luotettava ja arvostettu vaihto-oppilasjärjestö, joka on toiminut Suomessa yli 60 vuotta. Me YFU:lla haluamme, että sinun vaihtovuodestasi tulee onnistunut kokemus.

Askeleet vaihto-oppilaaksi

Näin haet vaihtOON:

Aloita täyttämällä esi-ilmoittautumislomake.

Esi-ilmoittautuessasi kysymme ikääsi ja yhteystietojasi, huoltajasi yhteystietoja, milloin olet suunnitellut lähteväsi vaihto-oppilaaksi, ja kolmea sinua eniten kiinnostavaa kohdemaata.

Lähetämme sinulle kutsun lyhyeen etätapaamiseen YFU:n edustajan kanssa. Tapaamisen tavoitteena on vastata vaihtoon liittyviin kysymyksiisi koskien esimerkiksi kohdemaita, aikatauluja, vaatimuksia, maksuja yms. sinua kiinnostavia aiheita.

Mikäli sinulla ei ole mitään kysyttävää, voit myös edetä suoraan hakemukseen. Saat hakemukseen linkin sähköpostitse.

Kaikki esi-ilmoittautuneet saavat linkin hakulomakkeeseen. Mikäli et löydä linkkiä, ota yhteyttä (yfu@yfufinland.fi), niin lähetämme sen uudestaan!

Täyttämällä hakulomakkeen varaat alustavasti paikan sinua kiinnostavassa kohdemaassa, mikäli paikkoja on jäljellä.

Hakemuksessa kysytään kysymyksiä terveydentilastasi, motivaatiostasi ja kouluarvosanoistasi. Hakemuksen liitteeksi tarvitset valokuvan, ja kopion viimeisimmästä koulutodistuksestasi.

Kaikki hakemuksen lähettäneet haastatellaan. Haastattelija ottaa sinuun yhteyttä, ja voitte sopia yhdessä molemmille sopivan haastatteluajan.

Haastattelu kestää noin tunnin, ja se järjestetään yleensä etänä.

Haastattelun tarkoituksena on tutustua sinuun tarkemmin, ja käydä läpi kiinnostuksen kohteitasi ja yleistä omaa motivaatiotasi lähteä vaihto-oppilaaksi. Haluamme myös varmistaa onko sinulla realistinen kuva siitä, mitä vaihto-oppilaana oleminen käytännössä tarkoittaa.

Saat tiedon siitä, onko sinut hyväksytty vaihto-oppilaaksi noin kahden viikon kuluessa haastattelusta.

Hyväksyminen vaihto-oppilaaksi tehdään hakulomakkeen ja haastattelun perusteella.

Hyväksymiseen vaikuttaa mm. oma motivaatiosi, koulumenestyksesi ja terveydentilasi. Lisäksi sinun tulee olla oikean ikäinen, lähtijöiden ikärajat vaihtelevat kohdemaittain, mutta pääsääntöisesti vaihtoon lähdetään 15-17-vuotiaana.
Lue lisää hyväksymiseen liittyvistä syistä.

Vahvistat vaihto-oppilaspaikkasi allekirjoittamalla sinulle lähetetyn sopimuksen ja maksamalla vahvistusmaksun (800 € Euroopan maihin, 900 € Euroopan ulkopuolisiin maihin).

kotina koko maailma

YFU:n kautta voit lähteä vaihto-oppilaaksi yli kolmeenkymmeneen maahan. Paikat suosituimpiin kohdemaihin täyttyvät nopeasti. Kohdemaata valitessasi kannattaa ottaa huomioon maakohtaiset ikärajat ja kielivaatimukset. Muista olla avarakatseinen kohdemaata valitessasi. Saat parhaan vaihtokokemuksen, kun valitset vaihtokohteesi avoimin mielin ilman liikoja ennakkoluuloja. Lopulta tärkeintä ei välttämättä ole se mihin lähtee, vaan se, että lähtee!

YFU tukee vaihto-oppilaita ja perheitä koko vaihtovuoden ajan

Kun lähdet vaihtoon YFU:n kautta, et jää vaihtovuonnasi yksin. Pitkän kokemuksemme avulla tiedämme, että vaihto-oppilaiden, vanhempien ja isäntäperheiden perusteellinen valmentaminen vaikuttaa oman motivaation ja asenteen lisäksi eniten vaihtovuoden onnistumiseen. YFU:n vaihto-oppilaana tukihenkilösi tai aluevalvojasi, paikallinen YFU:n toimisto ja Suomen toimisto, ja toimistolla työskentelevä Councelor ovat juuri sinua ja perhettäsi varten. Hätätapauksissa saat meihin yhteyden 24/7.

Koulunkäynti vaihtovuoden aikana

Suomessa on tapana, että vaihtoon lähdetään lukion tai ammattikoulun ensimmäisen luokan jälkeen. Vaihtoon voi lähteä myös peruskoulun yhdeksännen luokan jälkeen, ja joihinkin maihin lukion tai ammattikoulun toisen opiskeluvuoden jälkeen.

Vaihto-oppilaat käyvät koulua muiden samanikäisten nuorten kanssa. Kohdemaiden koulut päättävät mille luokalle vaihto-oppilaat sijoitetaan opiskelemaan. Vaihtovuoden opintoja ei hyväksilueta suomalaisessa koulussa, joten vaihto-oppilaat jatkavat koulua siltä luokalta mihin opinnot jäivät vaihtoon lähtiessä.

Isäntäperheen merkitys vaihtovuoden onnistumisessa

Isäntäperheen ja vaihto-oppilaan välinen suhde on tärkeä osa onnistunutta vaihtovuotta. Isäntäperheet valitsevat YFU:n avulla itse omaan perheeseen sopivimman vaihto-oppilaan, esimerkiksi yhteisten harrastusten tai muiden mielenkiinnon kohteiden pohjalta. Tämän vuoksi vaihto-oppilas ei voi itse valita haluamaansa aluetta tai kaupunkia, vaan vaihto-oppilaan vaihtovuoden alue ja koulu määräytyvät sen mukaan missä hänet valinnut isäntäperhe asuu.

Vapaaehtoisille isäntäperheille vaihto-oppilaan vastaanottaminen on tärkeä kokemus, he avaavat kotinsa ja sydämensä perheeseen saapuvalle nuorelle, ja haluavat kansainvälistyä ja oppia vaihto-oppilaan kulttuurista ja samalla esitellä omaansa.

Vaihto-oppilaana pääsee sukeltamaan toiseen kieleen ja kulttuuriin, elämään erilaisen perheen arkea ja kokeilemaan uusia harrastuksia. Samalla oppii arvostamaan kotia ja Suomea. Kielitaidon lisäksi vaihto-oppilaskokemus antaa rohkeutta ja itsevarmuutta tutustua uusiin ihmisiin. Kavereita on mahdollista saada ympäri maailmaa. Vaihdossa myös oppii itsestään uusia asioita.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Vaihto-oppilas on 14-18-vuotiaana itsenäisesti vieraassa maassa asuva, maan kieleen ja kulttuuriin tutustuva nuori. YFU:n vaihto-oppilaat asuvat isäntäperheissä ja käyvät paikallista koulua yhden lukuvuoden tai yhden lukukauden ajan. Suomessa on tapana, että vaihtoon lähdetään lukion / ammattikoulun ensimmäisen luokan jälkeen. Vaihtoon voi lähteä myös yhdeksännen luokan jälkeen, tai lukion / ammattikoulun toisen opiskeluvuoden jälkeen.

Vaihto-oppilaaksi voi lähteä 15-18 -vuotias peruskoulun juuri päättänyt tai lukiossa / ammattikoulussa opiskeleva nuori. Tärkeintä vaihto-oppilaaksi haluavalle on oma motivaatio ja halu lähteä vaihtoon. Vaihtoon haluavien lukuaineiden keskiarvon tulee olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää. Osaan kohdemaista vaaditaan tietty määrä aiempia kieliopintoja ja kielitestin läpäiseminen. Terveydentilan on oltava hyvä, ja ruokarajoitteisille tai allergisille on rajattu määrä paikkoja. Lue lisää!

YFU:n vaihto-oppilaana elät paikallista arkea asuen ihan tavallisessa isäntäperheessä, ja käyden ihan tavallista koulua. YFU on kasvatuksellinen järjestö, ja ohjelmamme tarjoaa vaihto-oppilaille ”elämänsä matkan”: seikkailun, jonka avulla opit tuntemaan itsesi paremmin, saat mahdollisesti jopa elinikäisiä ystäviä, ja uuden näkökulman maailmaan.

Kokemuksemme pohjalta hyvä valmentautuminen tukee nuoria ja heidän vanhempiaan läpi vaihtovuoden. YFU:n ohjelmiin kuuluu viisiportainen valmennus, jonka tarkoituksena on auttaa reflektoimaan vaihtovuoden eri vaiheita, ja selviämään vaihto-oppilaan arkeen kuuluvista ylä- ja alamäistä.

YFU:n vaihto-oppilailla on oma tukihenkilö, jonka tehtävänä on tukea vaihto-oppilasta. Toimiston henkilökunta vaihtomaassa ja paikallisesti on vaihto-oppilaiden, perheiden, tukihenkilöiden ja isäntäperheiden tukena koko lukuvuoden ajan. Hankalammissa tilanteissa YFU:n toimiston Councelor tulee avuksi. YFU:lla on vakavien, äkillisten tilantiden varalta käytössä 24/7 päivystävä hätäpuhelin.

– Koet uuden maan ja kulttuurin.- Saat elää paikallisen perheen arkea.- Tutustut erilaiseen kouluympäristöön.- Voit solmia kansainvälisiä ystävyyssuhteita.- Kielitaitosi karttuu monipuolisesti.- Itsenäistyt ja rohkaistut, kun huomaat pärjääväsi kaukana kotoa.- Maailmankuvasi avartuu, kun opit ymmärtämään toista kulttuuria sisältäpäin.

Valitse 1–3 sellaista maata, joiden kulttuuri sinua eniten kiinnostaa. Mieti myös, mitä kieltä haluaisit oppia paremmin. Opit vaikeankin kielen kun sinulla on siihen riittävästi motivaatiota. Joihinkin kohdemaihin on tietyt kielivaatimukset, jolloin sinulla tulee olla tietyntasoinen osaaminen kielestä jo hakuvaiheessa.

Ole joustava maavaihtoehdoissa, joihinkin suosittuihin kohdemaihin ei välttämättä ole paikkoja. Valmistaudu miettimään voisitko lähteä johonkin toiseen maahan. Lähteminen on lopulta tärkeämpää, kuin se minne lähtee!

Jos haluat lisää tietoa minkälaista on olla vaihto-oppilaana jossain tietyssä kohdemaassa, pyydä meiltä entisten vaihto-oppilaiden yhteystietoja.

Lue lisää ajatuksia kohdemaan valitsemisesta.

Jos haluat lähteä vaihtoon peruskoulun jälkeen, hae vaihto-oppilaaksi viimeistään yhdeksännen luokan syksyllä. Jos haluat lähteä vaihtoon lukion / amiksen ekan jälkeen, hae vaihto-oppilaaksi viimeistään lukion / amiksen ekan syksyllä. Jos haluat lähteä vaihtoon lukion / amiksen toisen luokan jälkeen, hae vaihto-oppilaaksi viimeistään lukion / amiksen toisen luokan syksyllä. Kevään lähtöihin (esim. Japani ja Korea maaliskuussa, tai Latinalaisen Amerikan kalenterivuoden mukaiset vaihto-ohjelmat) hakeminen tapahtuu edellisen kevään ja kesän aikana.

Pääasiassa uusi hakuaika aukeaa aina noin puolitoista vuotta ennen lähtöä. Suosituimpien kohdemaiden paikat täyttyvät nopeasti, joten mitä aiemmin haet sitä varmemmin pääset juuri haluamaasi kohdemaahan. Suosittelemme muutenkin hakemaan hyvissä ajoin, koska hakuprosessiin liittyy vaiheita jotka saattavat edetä hitaammin ruuhkaisempina aikoina.

Myöhäisin aika hakea vaihtoon vaihtelee kohdemaittain, mutta syksyn lähtöjen hakuaika sulkeutuu keväällä helmi-huhtikuussa ja kevään lähtöihin syys-marraskuussa.

Ohjelmahinnat löytyvät hintataulukosta Ohjelmahinnat-sivulta. Ilmoitamme selkeästi, mitä hintaan sisältyy ja mitä ei. Lisäksi vaihtovuotta varten kannattaa varata käyttörahaa keskimäärin 250 euroa kuukaudessa. YFU:n ohjelmahintaan ei tule korotuksia esimerkiksi valuuttakurssien muuttumisen tai matkustuskulujen kallistumisen takia. Poikkeuksena ovat esimerkiksi sellaiset viranomaisten määräämät kustannukset, joihin YFU ei voi vaikuttaa. Vaihtovuosi maksetaan 4-5 osassa, ja koko vaihtovuoden tulee olla maksettuna ennen vaihtoon lähtemistä.

YFU myöntää vuosittain stipendejä nuorille, jotka eivät voisi lähteä maailmalle ilman taloudellista tukea.

Osallistu infowebinaariin
Järjestämme vaihto-oppilaille webinaareina pidettäviä infotilaisuuksia, joihin olette tervetulleita vaikka koko perhe. Ilmoittaudu infotilaisuuteen!

Kysy takaisin Suomeen palanneiden vaihtareiden kokemuksia

Voit pyytää meiltä eri maissa olleiden vaihto-oppilaiden yhteystietoja. He ovat parhaita asiantuntijoita kertomaan lisää siitä millaista vaihto-oppilaana olo on juuri sinua kiinnostavassa kohdemaassa.

YFU:n sometilit

 YFU:n Instagram-tililtä
Kohokohdista löydät eri vuosina eri maissa vaihtarina olleiden omia kokemuksia vaihtovuodesta. Vuoden aikana vaihto-oppilaat pitävät omia Take Overeita, jolloin voit kysyä heiltä suoraan kysymyksiä. Voit myös laittaa meille viestiä ja kysymyksiä suoraan instan kautta!
YFU:n TikTok-tilillä
YFU:n vapaaehtoiset kertovat vaihtarivuodesta ja kokemuksista omalta näkökannalta!
YFU:n Facebook-tilillä 
Löydät julkaisuja ja keskustelua vaihtarivuodesta enemmän vanhempien näkökulmasta.

YFU:n toimisto
Olemme YFU:n toimistolla sinua varten. Voit soittaa meille tai lähettää sähköpostia – vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja autamme sopivan kohdemaan valinnassa: YHTEYSTIEDOT

Kuusi hyvää syytä valita YFU

1. YFU on kokenut vaihto-oppilasjärjestö

YFU Suomi on toiminut yli 60 vuotta ja lähettänyt maailmalle 15 000 vaihto-oppilasta. Kaikkia YFU:ssa mukana olevia motivoi taloudellisen hyödyn sijaan halu tukea vaihto-oppilasnuoren ja isäntäperheen kasvamista kansainvälisyyteen

2. Maailmanlaajuisen YFU-verkoston jäsenmaat noudattavat samoja laatukriteerejä ja toimintaperiatteita

YFU on kansainvälinen järjestö, jonka kaikki jäsenmaat noudattavat yhteisiä toimintaperiaatteita ja laatukriteerejä. Olet YFU:lainen ohjelmaan hyväksytyksi tulemisesta aina kotiinpaluuseen saakka – ja koko loppuelämäsi ajan! Paluun jälkeen voit jatkaa YFU:n vapaaehtoistoiminnassa sekä Suomessa että ulkomailla.

3. Yhteistyökumppanimme ovat tarkoin valittuja ja sitoutuneet YFU:n toimintaperiaatteisiin

Osassa kohdemaita ei ole YFU:ta, ja teemme niissä yhteistyötä toisen vaihto-oppilasjärjestön kanssa. Yhteistyökumppanimme ovat tarkkaan valittuja ja noudattavat YFU:n toimintaperiaatteita. Isossa-Britanniassa ja Irlannissa toimimme yhdessä kokeneen ja arvostetun InterStudies -järjestön kanssa. Kanadassa YFU Kanadan lisäksi kumppanina on AEI (Atlantic Education International). USA:n ohjelmassa tarjoamme mahdollisuuden lähteä vaihtoon YFU USA:n lisäksi FLAG -järjestön kautta. Vaikka lähtisit vaihtoon YFU:n kumppanijärjestön kautta, olet silti YFU:n vaihto-oppilas ja pääset osallistumaan YFU:n Suomen lähtövalmennukseen ja kotiinpaluun jälkeen Kotiaisiin.

4. YFU:lla on kattava tukiverkosto

Kattava tukiverkostomme auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa sekä Suomessa että kohdemaassa. Jokaisella vaihto-oppilaalla ja isäntäperheellä on oma tukihenkilö, ja jokaisessa YFU-maassa Councelor joka tukee vaihto-oppilaita ja heidän perheitään erilaisissa ongelmatilanteissa.

5. YFU:n valmennukset auttavat vaihto-oppilasvuoden onnistumisessa

YFU:n ohjelmaan kuuluu viisi valmennusta, joissa käydään läpi koko vaihtovuoden erilaiset tunnesyklit lähdön jännityksestä kohdemaahan saapumiseen ja isäntäperheisiin kotiutumiseen, puolenvälin koti-ikävästä kotiin paluun käänteiseen kulttuurishokkiin. Valmennamme kaikki ohjelmiimme osallistuvat nuoret rehellisesti, realistisesti ja ammattitaitoisesti, koska kokemuksemme mukaan nimenomaan perusteellinen valmennus on olennaisinta onnistuneen vaihto-oppilasvuoden järjestelyissä. Järjestämme valmennuksia myös vaihto-oppilaiden perheille, jotta vanhemmat ymmärtäisivät paremmin nuoren vaihtovuoden kokemuksia ja voisivat olla heidän tukenaan.

6. Jaamme stipendejä

Meille on tärkeää tukea taloudellisesti myös niitä nuoria, joille vaiho-oppilasvuoden kustannukset olisivat muutoin ylivoimaiset. Siksi jaamme vuosittain stipendejä vaihtoon lähteville nuorille.


Koronatilanne

YFU seuraa tarkkaan pandemiatilannetta sekä viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden terveys ja turvallisuus ovat meille ensisijaisen tärkeitä. Korona vaikuttaa edelleen esimerkiksi viisumin saamiseen joihinkin kohdemaista.

Pidämme osapuolet ajan tasalla mahdollisista muutoksista. Huomaathan myös, että joihinkin kohdemaihin emme toistaiseksi lähetä oppilaita koronan takia. Tästä kerrotaan maan omalla esittelysivulla.