Sinustako YFU:n vaihto-oppilas?

Oletko 15-18-vuotias ja haaveilet elämisestä vieraassa kulttuurissa? Haluatko saada kansainvälisiä ystäviä ja tutustua erilaiseen perhe-elämään? Kiinnostaako kielitaidon kohentaminen ja toisenlaisen koulujärjestelmän kokeminen? Lähde YFU:n vaihto-oppilaaksi lukuvuodeksi, lukukaudeksi tai kesäksi. Tukenasi on luotettava ja arvostettu vaihto-oppilasjärjestö, joka on toiminut Suomessa yli 60 vuotta.

Haku vaihto-oppilaaksi lukuvuodelle 2022-23 on jo käynnissä  hae nyt!

YFU:lla vaihto-oppilaspaikat täytetään hakujärjestyksessä, joten sinun kannattaa varata paikkasi täyttämällä sähköinen hakulomake ja käymällä haastattelussa, vaikka haluaisitkin vielä harkita lähtöä.

YFU seuraa koronapandemiatilannetta sekä viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia. Oppilaiden ja isäntäperheiden turvallisuus ja terveys on ensisijaisen tärkeää. Pidämme oppilaat ja isäntäperheet ajan tasalla mahdollisista muutoksista. Vaihto-oppilaaksi korona-aikana.

Täytä hakulomake »

Katso ohjelmahinnat täältä >>

Kolme askelta vaihto-oppilaaksi

Olethan ajoissa liikkeellä? Vaihto-oppilaaksi haetaan yleensä noin vuosi ennen suunniteltua lähtöä. Innokkaimmat vaihtoon hakijat ovat liikkeellä jopa puolitoista vuotta aiemmin. Jos heräsit vasta viime hetkellä, ei hätää. Voit aina kysyä YFUlta jäljellä olevia paikkoja. Onnea matkaan!

Valitse maa, jonne haluat lähteä vaihtoon. YFU:n toimistolla autamme sinua mielellämme.

Täytä sähköinen hakemus ja ilmoita siinä, mille paikkakunnalle toivot haastattelua.

Kutsumme sinut haastatteluun, jonka jälkeen saat tietää onko sinut hyväksytty YFU:n vaihto-oppilaaksi.

Valitse omasi yli 30 kohdemaasta

Kiehtovatko kaukomaat vai lähtisitkö vaihtoon mieluummin lähemmäksi kotimaata? Kohdemaan valintaa kannattaa miettiä avoimin mielin, sillä sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua sisältäpäin toisenlaiseen kulttuuriin. Voit myös oppia harvinaisemman kielen, josta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

YFU:n vaihto-oppilaana pääset moniin maihin, vaikka et osaisi sanaakaan paikallista kieltä. Esimerkiksi Saksaan voit lähteä vaihtoon ilman aiempia saksan kielen opintoja ja Latinalaiseen Amerikkaan ilman espanjan tai portugalin taitoa. Tutustu tarkemmin YFU:n kohdemaihin tai kysy neuvoa toimistolta.

Meiltä saat myös yhteystiedot eri maissa olleille vaihto-oppilaille, joilta voit kysyä lisää sinua kiinnostavista vaihtomaista. Lue myös vaihto-oppilaiden kertomuksia maailmalta. Voit lukea oppilaiden kokemuksista myös YFU:n Instagramissa.

Tutustu YFU:n kohdemaihin »

Haluatko kuulla lisää vaihto-oppilaaksi hakemisesta?

Vaihto-oppilaaksi lähteminen on suuri päätös. Sinulla ja vanhemmillasi on varmasti monia kysymyksiä, joihin tarvitsette vastauksia. Tilaa ilmainen infopaketti, joka sisältää mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa vaihto-oppilaaksi lähtemisestä.

Tilaa infopaketti >>

Ilmoittaudu infotilaisuuteen kuulemaan lisää ja kysymään vaihto-oppilaaksi hakemisesta ja vaihtovuodesta YFU:n matkassa. Järjestämme infoja myös webinaareina.

Ilmoittaudu infotilaisuuteen >>

Monta hyvää syytä lähteä vaihtoon

Ilmoittaudu YFU:n vaihtoinfotilaisuuteen

  1. Saat ainutlaatuisen mahdollisuuden elää paikallisen perheen
    jäsenenä.
  2. Kielitaitosi karttuu kun käyt koulua vieraalla kielellä ja tutustut uusiin ystäviisi sekä isäntäperheeseen.
  3. Sinulla on tilaisuus solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita maailmanlaajuisesti.
  4. Itsenäistyt ja saat itseluottamusta, kun huomaat pärjääväsi mainiosti kaukana kotoa.
  5. Maailmankuvasi laajenee, kun opit ymmärtämään toista kulttuuria sisältäpäin.

Vaihto-oppilaana asut toisen perheen perheenjäsenenä

Lue vaihto-oppilaiden kertomuksia vaihtovuodelta >>

Viisiosainen vaihto-oppilasvalmennus sinun hyödyksesi

Valmentautuminen on tärkeä osa vaihto-oppilaaksi lähtemistä. YFU:n ohjelmahintaan kuuluu perusteellinen viisiosainen valmennus. Saat eväitä vieraassa kulttuurissa elämiseen, vaihtomaasi tapojen ja ihmisten ymmärtämiseen sekä mahdollisissa ongelmatilanteissa toimimiseen. Hyvin valmistautuneena saat enemmän irti vaihto-oppilasvuodestasi. Valmennamme myös vanhempasi, jotta he ymmärtävät paremmin vaihto-oppilaskokemustasi.

1. Lähtövalmennus Suomessa
Viikonloppuleiri, jossa tapaat muut vaihtarit, kohdemaassasi vaihdossa olleet YFU:n vapaaehtoiset sekä YFU:n toimiston väen. Saat hyvät eväät vaihtovuoteesi, uusia ideoita erilaisissa vuorovaikutteisissa työpajoissa ja pidät hauskaa. Alkuvuodesta lähteville vaihto-oppilaille järjestetään erillinen valmennus.

2. Saapumisvalmennus
Kohdemaassasi osallistut valmennukseen noin kuukauden sisällä saapumisesta. Opit ymmärtämään monia asioita vaihtomaasi perspektiivistä, tapaat muita kansainvälisiä vaihto-oppilaita ja kohdemaasi YFU:n toimiston väkeä sekä vapaaehtoisia.

3. Puolivuosivalmennus
Puolivuosivalmennuksessa mietitään, miten vaihto-oppilasvuosi on sujunut ylä- ja alamäkineen, ja missä vaiheessa nyt mennään. Samalla katse suunnataan myös tulevaisuuteen.

4. Kotiinpaluuvalmennus
Ennen kotiinpaluuta saat vielä neuvoja siihen, miten pehmeä lasku takaisin kotimaahan vaihtovuoden jälkeen onnistuu.

5. Kotiaiset
Kotiaiset Suomessa paluun jälkeen on upea päätös vaihtovuodellesi. Jaat kokemuksia muiden palanneiden vaihtareiden kanssa, saat uusia ystäviä ja kuulet YFU:n vapaaehtoistoiminnasta.

”Parasta oli että sai tutustua uusiin ihmisiin ja sai lisätietoa vaihtarina olemisesta.”

”Kiitos lähtövalmennuksesta! Oli tosi kivaa ja hyvä fiilis koko ajan. Vapaaehtoistyöntekijät tekivät loistavaa työtä. Sain myös vastaukset kysymyksiini!”

”YFU on rento, tiukka, veikee, auttava, turvallinen, ei syrji, monimuotoinen, hauska, innostava, rehellinen.”

quote_study_abroad_small

vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin

YFU on sinun ja vanhempiesi tukena

YFU:n vuosikymmenten kokemus vaihto-oppilastoiminnasta luo parhaat edellytykset onnistuneelle vaihtovuodelle. Nuoren hyvinvointi on meille aina kaikkein tärkeintä ja haluamme olla luottamuksenne arvoisia.

Hakuvaiheessa tarjoamme päätöksenteon tueksi kattavaa tietoa ja neuvomme käytännön asioissa. Maailmalla nuoren tukena on isäntäperhe, oma henkilökohtainen tukihenkilö eli aluevalvoja sekä kohdemaan YFU:n toimisto ammatti-ihmisineen. Kotimaassa Suomen YFU on vanhempien tukena ja linkkinä kohdemaahan. Meillä on myös 24h/vrk -hätäpäivystys ja Suomen toimistolla oppilaiden asioita hoitava counselor.

”Kiitos järjestölle, että teitte tyttäremme vuodesta unohtumattoman ja hän sai, ei vain yhtä säkillistä vaan mielettömän määrän kokemusta, itseluottamusta ja ystäviä. Kaikki toimi loistavasti ja kanssanne oli kiva asioida.”

quote_study_abroad_small

It’s not over, it’s just beginning

YFU:lla vaihto-oppilasvuosi ei pääty kotiinpaluuseen. Halutessasi voit tulla mukaan vapaaehtoistoimintaamme, jossa jatkat kansainvälistymistä samanhenkisten ihmisten kanssa. Vapaaehtoiset järjestävät hauskaa ohjelmaa Suomessa oleville ulkomaisille vaihtareille ja voivat myös hakea YFU:n kansainvälisiä harjoittelu- ja työpaikkoja. Vaihto-oppilasvuosi synnyttää usein elinikäisen kiinnostuksen kansainvälisiin asioihin sekä maailmanlaajuisen ystäväverkoston.

Voiko vaihto-oppilaaksi lähteä lukuvuotta lyhyemmäksi ajaksi?

Kyllä voi. Moneen maahan pääset myös lukuvuodeksi tai kesäksi. Tarkemmat tiedot mahdollisuuksista löydät kunkin kohdemaan omalta sivulta. YFU:n kesäohjelmat ovat hyvä vaihtoehto kielimatkalle. Asut paikallisessa isäntäperheessä ja sukellat kohdemaasi arkeen sekä juhlaan. YFU:n kautta pääset kesäksi esimerkiksi USA:an, Uruguayihin ja Japaniin. Seuraa kesän kielimatkat -sivuamme ja saat tietoa ajankohtaisista kohdemaista. YFU:n toimistolla autamme sinua mielellämme!

Miten voin varata haastattelun?

Sähköisessä hakulomakkeessa pääset toivomaan, mille paikkakunnalle haluaisit haastattelun. Kun saamme hakulomakkeesi, otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian haastattelun sopimiseksi. YFU järjestää haastatteluja ympäri Suomen ja voit pyytää haastattelun myös ruotsiksi. Haastattelu saattaa olla myös Skypen välityksellä. Haastattelu kestää noin tunnin eikä sitä tarvitse jännittää, sillä kyseessä on rento tilaisuus, jossa haluamme selvittää ajatuksiasi ja motivaatiotasi vaihto-oppilaaksi lähtemisestä sekä tutustua sinuun paremmin. Haastattelu on maksuton eikä se velvoita sinua mihinkään.

Voiko ammattioppilaitoksen opiskelija lähteä vaihto-oppilaaksi?

Kyllä voi. YFU:n vaihto-oppilaaksi voivat hakea kaikki toisen asteen opiskelijat. Huomaathan, että opiskelu kohdemaassa tapahtuu yleensä paikallisessa lukiossa. YFU:n toimistolla annamme mielellämme lisätietoja ja halutessasi yhteystiedot ammattioppilaitoksesta lähteneelle vaihto-oppilaalle, jolta voit myös kysyä lisää. Ota yhteyttä meihin yfu.finland@yfu.fi.

Mitä vaihto-oppilaaksi lähteminen maksaa?

Ohjelmahinnat löytyvät hintataulukosta ohjelmahinnat-sivulta. Ilmoitamme selkeästi, mitä hintaan sisältyy ja mitä ei. Lisäksi vaihtovuotta varten kannattaa varata käyttörahaa keskimäärin 250 €/kk. YFU:n ohjelmahintaan ei tule korotuksia esim. valuuttakurssien muuttumisen tai matkustuskulujen kallistumisen takia. Poikkeuksena esim. mahdolliset viranomaisten määräämät kustannukset, joihin YFU ei voi vaikuttaa.

YFU myöntää vuosittain stipendejä vaihtovuotta varten nuorille, jotka eivät voisi lähteä maailmalle ilman taloudellista tukea. Tutustu tarkemmin YFU-sponssiin ja ajankohtaisiin stipendeihin.

Voinko päästä vaihto-oppilaaksi suurkaupunkiin?

Isäntäperheet asuvat eri puolilla kohdemaatasi. Perheitä löytyy niin kaupungeista kuin maaseudultakin, mutta useimmiten he eivät asu suurimpien kaupunkien keskusta-alueilla. Se mihin päin kohdemaata päädyt riippuu ennen kaikkea siitä, mistä sinulle sopivin isäntäperhe löytyy. Vaihtovuoden onnistuminen on kiinni ennen kaikkea omasta asenteestasi sekä sopivasta isäntäperheestä – ei tietystä kaupungista tai alueesta.

Millaisia YFU:n isäntäperheet ovat?

Kaikki isäntäperheet käyvät läpi YFU:n haastattelu- ja valintaprosessin. Kun olet vahvistanut vaihto-oppilaaksi lähtemisen ja täyttänyt sähköisen oppilaskansion, kohdemaassa aletaan etsiä sinulle sopivinta isäntäperhettä.

Isäntäperheitä on yhtä lailla monenlaisia kuin vaihto-oppilaitakin. Isäntäperheesi vanhemmat voivat olla aviopari, avopari tai yksinhuoltajia. Vanhemmat voivat myös olla samaa sukupuolta oleva pari. Sinulla voi olla perheessä sisaruksia tai saatat olla ainoa lapsi. Perheiden ikähaitari on suuri. Osa on nuoria pareja, joilla voi olla pieniä lapsia. Osa on jo varttuneita vanhempia, joiden lapset ovat lentäneet pesästä – ja kaikkea tältä väliltä. Kaikilla perheillä ei ole sinun ikäisiäsi lapsia, mutta ystäväpiiri löytyy yleensä muutenkin koulun ja harrastusten kautta.

YFU:n toimintaperiaatteisiin kuuluu niin vaihto-oppilaiden kuin perheiden hyväksyminen ohjelmaan rotuun, ihonväriin, uskontoon, sukupuoleen, fyysisiin rajoitteisiin, seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai kansallisuuteen katsomatta.

 

 

Miksi valitsisin juuri YFU:n?

1. Meillä on yli 60 vuoden ja 15 000 maailmalle lähetetyn vaihto-oppilaan kokemus Suomessa. Valmennamme kaikki ohjelmiimme osallistuvat nuoret rehellisesti, realistisesti ja suurella ammattitaidolla, koska kokemuksemme mukaan nimenomaan valmentautuminen on olennaisin osa onnistuneen vaihto-oppilasvuoden järjestelyissä.

2. Kaikille YFU:ssa mukana oleville on tärkeää nimenomaan vaihto-oppilasnuoren ja perheen kansainvälisyyteen kasvamisen tukeminen, ei toiminnasta saatava taloudellinen hyöty.

3. YFU on kansainvälinen järjestö, jossa kaikki YFU-maat noudattavat samoja toimintaperiaatteita ja yhteisiä laatukriteerejä. Olet YFU:lainen aina hyväksymisestä kotiinpaluuseen saakka, ja paluun jälkeen voit jatkaa YFU:n vapaaehtoistoiminnassa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Iso-Britanniassa, Irlannissa ja Kanadassa ei ole YFU:a. Iso-Britanniassa ja Irlannissa yhteistyökumppaninamme on vankan kokemuksen omaava ja hyvää palautetta saanut InterStudies ja Kanadassa AEI (Atlantic Education International). Lisäksi tarjoamme USA:n ohjelmassamme mahdollisuutta lähteä vaihtoon FLAG-järjestön kautta. Myös näissä ohjelmissa pääset osallistumaan YFU:n lähtövalmennukseen sekä kotiinpaluusi jälkeen YFU:n kotiaisiin.

4. Kattava tukiverkostomme auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa.

5. Meille on tärkeää tukea taloudellisesti myös niitä nuoria, joille vaihto-oppilasvuoden kustannukset olisivat muutoin ylivoimaisia. Jaamme vuosittain stipendejä vaihtovuotta varten.

 Kasvatustieteen professori Kari Uusikylä:

 ”YFU:n valmennusohjelma ja tukiverkosto antavat nuorelle turvalliset puitteet ja hyvät valmiudet käydä läpi onnistunut vuosi.  Nuorta ei jätetä oman onnensa nojaan, vaan hän on koko ajan hyvissä käsissä ja myös ”pakotettu” pitämään yhteyttä tukihenkilöönsä ja muihin alueensa vapaaehtoisiin säännöllisesti. YFU:n ohjelma painottaa kasvatuksellisuutta, joka korostuu monessa tilanteessa vuoden aikana. Valmennustilaisuudet ohjaavat ja tukevat vaihto-ohjelman eri vaiheissa. Ongelmatilanteissa on selkeät toimintatavat.  YFU:n säännöt ovat myös rakennettu oppilaan turvallisuutta ajatellen. YFU tietää, mitä on elää toisessa kulttuurissa ja miten nuorta voi parhaiten valmentaa ja tukea vieraassa maassa.”

Saavatko sukulaiset ja ystävät käydä vierailulla vaihto-oppilaan luona?

YFU ei suosittele vanhempien ja ystävien vierailuja vaihto-oppilaan luokse. Monien vuosien kokemuksella tiedämme, että vierailut vaikeuttavat nuoren sopeutumista kohdemaassa ja häiritsevät arkea. Vaihto-oppilaat ovat usein kertoneet, että vierailu lisäsi koti-ikävää. Jos vanhemmat tai ystävät haluavat vierailla vaihto-oppilaan luona, suosittelemme että vierailut tapahtuvat juuri ennen vaihto-oppilasohjelman loppua tai jo ohjelman päätyttyä. Vierailulle täytyy olla aina YFU:n ja isäntäperheen lupa.

Miten sopeudun uuteen kulttuuriin?

Pitämällä silmät ja korvat auki, olemalla aktiivinen ja kyselemällä paljon. Jokaisella kulttuurilla on omat erityispiirteensä ja YFU:n vaihto-oppilaana pääset aitiopaikalle seuraamaan uuden yhteisösi arkea ja juhlaa. Olemalla läsnä esimerkiksi kirkon nuorisoryhmän tai paikallisen jalkapallojoukkueen elämässä opit lisää myös itsestäsi ja suomalaisuudesta sekä opit arvostamaan sellaisia asioita kotimaassasi, joihin et ehkä aiemmin osannut kiinnittää huomiota. YFU:n ainutlaatuinen viisiosainen valmennus, henkilökuntamme ja vapaaehtoisemme auttavat sinua sopeutumisessa.

Pitääkö vaihto-oppilaan panostaa koulunkäyntiin?

Kyllä. YFU:n ohjelma on nimenomaan perhe- ja kouluohjelma. Vaihto-oppilaana sinun täytyy olla motivoitunut opiskelemaan vieraassa kulttuurissa ja koulun vaatimukset vaihtelevat maittain tai alueittain.

Vaihto-oppilaat pyritään sijoittamaan omaa luokkatasoa vastaavalle luokalle, mutta luokkataso voi olla myös alempi kuin kotimaassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Saksassa vaihto-oppilaat ovat useimmiten 11. tai 12. luokalla, mutta joskus myös 10. luokalla. Vaihto-oppilaan on valittava vähintään 28 oppituntia viikossa ja se, miten paljon voit itse valita aineita riippuu paljolti uudesta koulustasi. Koulussa kannattaa ottaa uusia ja erilaisia aineita, sillä Suomessa sinulla ei usein liene mahdollisuutta lukea Amerikan historiaa, laulaa saksalaisia kansanlauluja, opetella Argentiinan yhteiskuntaoppia tai maalata perinteisiä japanilaisia kuvia. Kielen opit lähes huomaamattasi käydessäsi oppitunneilla ja osallistumalla opetukseen. Koulussa tapaat ikäisiäsi nuoria ja solmit ystävyyssuhteita, se on vaihto-oppilasvuotesi tärkein paikka isäntäperheesi kodin jälkeen!

Mitä isäntäperhe odottaa vaihto-oppilaalta?

Isäntäperhe on valinnut juuri sinut, ja heillä on aito halu tutustua sinuun. YFU:n vaihto-oppilaat ovat perheenjäseniä, joilla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin perheessä. Isäntäperhe odottaa, että osoitat kiinnostusta heitä kohtaan ja osallistut aktiivisesti perheen elämään. YFU:n valmennukset auttavat sinua sopeutumaan perhe-elämään vieraassa kulttuurissa.

Mistä saan lisää tietoa?

Olemme YFU:n toimistolla sinua varten. Voit soittaa meille tai lähettää sähköpostia – vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja autamme sopivan kohdemaan valinnassa. Järjestämme eri puolilla Suomea infotilaisuuksia, joihin olette tervetulleita vaikka koko perheen voimin. YFU:n toimistolta voit pyytää eri maissa olleiden vaihto-oppilaiden yhteystietoja. He kertovat mielellään lisää elämästä kyseisessä maassa. YFU:n toimiston puhelinnumero on 09-6226 130 ja sähköposti yfu.finland[at]yfu.fi. Voit myös seurata vaihto-oppilaiden elämää YFU:n Instagram-tilillä ja laittaa meille viestiä Instassa!

{"single_open":"true","transition_speed":"300"}