hae vaihto-oppilaaksi 2024-2025

lähde vaihto-oppilaaksi

Oletko 14–18-vuotias ja haaveilet elämisestä vieraassa kulttuurissa? Haluatko saada kansainvälisiä ystäviä ja tutustua erilaiseen perhe-elämään? Kiinnostaako sinua parantaa kielitaitoasi ja kokea toisenlainen koulujärjestelmä?

YFU:n vaihto-oppilaana käyt koulua paikallisessa lukiossa ja asut paikallisen, vapaaehtoisen isäntäperheen luona. Uusien kavereiden, koulun ja isäntäperheen avulla pääset tutustumaan kohdemaan tapoihin ja kulttuuriin ja samalla opit näkemään itsesi ja maailman uusin silmin. Voit lähteä YFU:n vaihto-oppilaaksi lukuvuodeksi tai lukukaudeksi. Tukenasi on luotettava ja arvostettu vaihto-oppilasjärjestö, joka on toiminut Suomessa yli 60 vuotta.

YFU: kohdemaat kartta

Vaihto-oppilaana pääsee sukeltamaan toiseen kieleen ja kulttuuriin, elämään erilaisen perheen arkea ja kokeilemaan uusia harrastuksia. Samalla oppii arvostamaan kotia ja Suomea. Kielitaidon lisäksi vaihto-oppilaskokemus antaa rohkeutta ja itsevarmuutta tutustua uusiin ihmisiin. Kavereita on mahdollista saada ympäri maailmaa. Vaihdossa myös oppii itsestään uusia asioita.

vaihto-oppilaaksi hakeminen

Hae vaihto-oppilaaksi nyt! Voit ilmoittautua YFU:n kaikkiin ohjelmiin samalla lomakkeella. Ilmoittautumalla varaamme sinulle alustavan paikan, mutta et sitoudu vielä mihinkään. Lue lisää hakuprosessista alta.

Haku vaihto-oppilaaksi vuodelle 2024–2025 on käynnistynyt. Täytämme vaihto-oppilaspaikat hakujärjestyksessä. Huomaathan, että joidenkin suosittujen kohdemaiden paikat saattavat täyttyä jo vuosi ennen lähtöpäivää. Älä enää odota, ilmoittaudu mukaan ja tartu tilaisuuteen!

Ilmoittaudu vaihto-oppilaaksi

Täytä ilmoittautumislomake. Vastaanotettuamme ilmoittautumisesi varaamme sinulle alustavasti paikan haluamastasi ensisijaisesta kohdemaasta. Jos valitsemissasi kohdemaissa ei ole enää tilaa, keskustelemme kanssasi muista vaihtoehdoista. Olemme yhteydessä sinuun ja vanhempiisi, ja sovimme lyhyen Teams-tapaamisen jossa voimme käydä läpi sinun tulevaa vaihtoasi ja vastata sinun ja vanhempiesi kysymyksiin.

Täytä hakemus ja osallistu haastatteluun

Lähetämme sinulle samalla linkin vaihto-oppilashakemukseen, johon sinun tulee täyttää mm. viimeisimpien todistuksesi arvosanat, kuvasi, terveystietojasi kuten mahdolliset allergiat ja erityisruokavaliot, sekä kertoa tarkemmin motivaatiostasi.

Sovimme lisäksi kanssasi henkilökohtaisen haastatteluajan. YFU:n vapaaehtoisen tekemässä haastattelussa tavoitteena on oppia tuntemaan sinut paremmin, arvioida motivaatiotasi ja kypsyyttäsi lähteä vaihto-oppilaaksi. Joihinkin kohdemaihin haettaessa osallistut lisäksi kielitestiin.

Vaihto-oppilaspaikan vahvistaminen

Teemme arvion hakemuksesi ja haastattelun pohjalta, ja kerromme sinulle noin kahden viikon kuluessa haastattelusta onko sinut hyväksytty vaihto-oppilaaksi.

Motivaation ja koulumenestyksen lisäksi ikäsi, terveydentilasi ja ruokavaliosi vaikuttavat vaihto-oppilaaksi hyväksymiseen.

Hyväksymiskirjeen saatuasi vahvistat paikkasi sitovasti ja maksat vahvistamismaksun. Aloitat samalla englanninkielisen oppilaskansion täyttämisen, jonka avulla etsimme sinulle mm. isäntäperheen.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

miksi vaihtoon yfu:n kautta?

1. YFU on kokenut vaihto-oppilasjärjestö

YFU Suomi on toiminut yli 60 vuotta ja lähettänyt maailmalle 15 000 vaihto-oppilasta. Kaikkia YFU:ssa mukana olevia motivoi taloudellisen hyödyn sijaan halu tukea vaihto-oppilasnuoren ja isäntäperheen kasvamista kansainvälisyyteen

2. Maailmanlaajuisen YFU-verkoston jäsenmaat noudattavat samoja laatukriteerejä ja toimintaperiatteita

YFU on kansainvälinen järjestö, jonka kaikki jäsenmaat noudattavat yhteisiä toimintaperiaatteita ja laatukriteerejä. Olet YFU:lainen ohjelmaan hyväksytyksi tulemisesta aina kotiinpaluuseen saakka. Paluun jälkeen voit myös jatkaa YFU:n vapaaehtoistoiminnassa sekä Suomessa että ulkomailla.

3. Yhteistyökumppanimme ovat tarkoin valittuja ja sitoutuneet YFU:n toimintaperiaatteisiin

Osassa kohdemaita ei ole YFU:ta, ja teemme niissä yhteistyötä toisen vaihto-oppilasjärjestön kanssa. Yhteistyökumppanimme ovat tarkkaan valittuja ja noudattavat YFU:n toimintaperiaatteita. Isossa-Britanniassa ja Irlannissa toimimme yhdessä kokeneen ja arvostetun InterStudies -järjestön kanssa. Kanadassa YFU Kanadan lisäksi kumppanina on AEI (Atlantic Education International). USA:n ohjelmassa tarjoamme mahdollisuuden lähteä vaihtoon YFU USA:n lisäksi FLAG -järjestön kautta. Vaikka lähtisit vaihtoon YFU:n kumppanijärjestön kautta, pääset silti osallistumaan YFU:n Suomen lähtövalmennukseen ja kotiinpaluun jälkeen Kotiaisiin.

4. YFU:lla on kattava tukiverkosto

Kattava tukiverkostomme auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa sekä Suomessa että kohdemaassa. Jokaisella vaihto-oppilaalla ja isäntäperheellä on oma tukihenkilö, ja jokaisessa YFU-maassa Councelor joka tukee vaihto-oppilaita ja heidän perheitään erilaisissa ongelmatilanteissa.

5. YFU:n valmennukset auttavat vaihto-oppilasvuoden onnistumisessa

YFU:n ohjelmaan kuuluu viisi valmennusta, joissa käydään läpi koko vaihtovuoden erilaiset tunnesyklit lähdön jännityksestä kohdemaahan saapumiseen ja isäntäperheisiin kotiutumiseen, puolenvälin koti-ikävästä kotiin paluun käänteiseen kulttuurishokkiin. Valmennamme kaikki ohjelmiimme osallistuvat nuoret rehellisesti, realistisesti ja ammattitaitoisesti, koska kokemuksemme mukaan nimenomaan perusteellinen valmennus on olennaisinta onnistuneen vaihto-oppilasvuoden järjestelyissä.

6. Jaamme stipendejä

Meille on tärkeää tukea taloudellisesti myös niitä nuoria, joille vaiho-oppilasvuoden kustannukset olisivat muutoin ylivoimaiset. Siksi jaamme vuosittain stipendejä vaihtoon lähteville nuorille.


Koronatilanne

YFU seuraa tarkkaan pandemiatilannetta sekä viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden terveys ja turvallisuus ovat meille ensisijaisen tärkeitä. Pidämme osapuolet ajan tasalla mahdollisista muutoksista. Huomaathan myös, että joihinkin kohdemaihin emme toistaiseksi lähetä oppilaita koronan takia. Tästä kerrotaan maan omalla esittelysivulla.