| |

Kuinka valitsen kohdemaan?

Vaihto-oppilaaksi lähteminen on iso päätös. Kun olet päättänyt lähteä, tulee eteen toinen iso päätös – mihin? Kerromme muutaman asioita, joita kannattaa miettiä kun valitset sinun unelmien kohdemaatasi.

Tee lista unelmakohdemaistasi

Oletko aina haaveillut pääseväsi käymään jossain tietyssä maassa? Kiinnostaako jonkin maan tai maanosan kulttuuri sinua erityisesti? Haluatko englannin kieliseen maahan, vai haluatko opetella jonkin uuden kielen? Jos olet kiinnostunut jostain tietystä kulttuurista jo etukäteen, motivoi se sinua kielen opiskelussa ja sukeltamaan uuteen kulttuuriin ihan eri tavalla. Voit myös maiden lisäksi listata jotain asioita, mitkä sinua kohdemaassasi kiinnostaa. Haluaisitko kokeilla, miltä tuntuu asua jossain sellaisessa maassa, missä on kesä ympäri vuoden? Haluatko kokea vähän erilaisen elämänrytmin? Oletko kiinnostunut näkemään ja kokemaan jonkun toisenlaisen koulujärjestelmän?

Haluatko englanninkieliseen maahan vai oppia jonkin kokonaan uuden kielen?

Englanninkielisiä kohdemaita on USA:n lisäksi Kanada, Iso-Britannia, Irlanti ja Australia. Englanninkielisiin maihin hakevien kannattaa huomioida, että englannintaidon tulee olla vähintään keskitasoa, ja ennen vaihtoon lähtöä hakijat suorittavat kielitestin. Jos olet lukenut jotain muuta kieltä kuin englantia jo useamman vuoden, saatat haluta vahvistaa kielitaitoasi. Ranskaan, ranskankieliseen Sveitsiin ja ranskankieliseen Belgiaan hakevilla tulee olla vähintään kahden vuoden ranskankielen opinnot ennen vaihdon alkamista.

Vaihtovuosi voi olla hyvä tilaisuus opetella jokin kokonaan uusi kieli. Isoon osaan kohdemaistamme voi lähteä ilman aiempia kieliopintoja, tosin kielen alkeiden opettelu omatoimisesti tai koulussa ennen vaihdon alkua auttaa sopeutumisessa ja isäntäperheen kanssa kommunikoinnissa.

Jos lähdet johonkin sellaiseen kohdemaahan, minkä kieltä et osaa ollenkaan tai osaat hyvin vähän, osallistut hyvin todennäköisesti kohdemaassasi kielikurssille. Toisissa kohdemaissa kielikurssi kuuluu hintaan, toisissa se on lisämaksullinen. Kielikurssi saattaa olla etänä suoritettava, tai vaihtovuoden aloittava leiri.

Oletko oikean ikäinen?

Suomen koulujärjestelmään sopii parhaiten, että vaihtoon lähdetään joko suoraan peruskoulun yhdeksännen luokan jälkeen, tai lukion tai ammattikoulun ensimmäisen luokan jälkeen. Vaihtoon voi lähteä myös lukion tai ammattikoulun toisen vuoden jälkeen, mutta maavalikoima on silloin vähän rajatumpi. Ikärajoihin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti Australian ja Ranskan kohdalla.

Kohdemaat asettavat ikärajat maahan saapuville vaihto-oppilaille. Monessa maassa nuoret aloittavat koulut nuorempina kuin Suomessa. Vaihto-oppilaat käyvät kohdemaassa lukiota, yleensä joko ensimmäistä tai toista luokkaa. On kaikkien etu, että luokkakaverit ovat suunnilleen saman ikäisiä. Ikärajoissa saattaa olla joustoa, joten jos olet muutaman kuukauden annettua ikärajaa vanhempi, kannattaa mahdollisuudesta hakea suosikkikohdemaahasi kysyä aina hakuvaiheessa erikseen.

KATSO IKÄRAJAT YHDELLÄ SILMÄYKSELLÄ

Selvitä sinua kiinnostavan kohdemaan vaatimukset

Iän ja kielitaidon lisäksi kohdemaissa saattaa olla myös muita vaatimuksia. Joissain kohdemaissa on tehty linjauksia esimerkiksi eläinallergioiden tai erikoisruokavalioiden suhteen. Esimerkiksi maissa, joiden kulttuuriin kuuluu olennaisesti lihan syöminen, voi kasvissyöjälle olla vaikea löytää perhettä. Suuressa osassa kohdemaita isäntäperheillä on lemmikkejä, joten lemmikkiallergisille on vaikeampi löytää isäntäperhe. Jotkut jatkuvaa lääkitystä vaativat sairaudet kuten diabetes eivät välttämättä ole este vaihtoon lähdölle, mutta tarvitsemme tiedon hakuvaiheessa. Saat lisää tietoa yksityiskohtaisista kohdemaiden vaatimuksista kohdemaasivujen lisäksi hakuprosessiin kuuluvassa etätapaamisessa.

Lue myös: VAIHTO-OPPILAAKSI HYVÄKSYMINEN

Milloin haluat lähteä vaihtoon?

Yleensä vaihtoon lähdetään koko lukuvuodeksi, mutta vaihtoon voi lähteä myös lyhyemmäksi aikaa. Suurimpaan osaan kohdemaista voi lähteä myös lukukaudeksi. Iso-Britanniaan on tällä hetkellä tarjolla ainoastaan lukukausiohjelmia, voit itse päättää lähdetkö syys- vai kevät-lukukaudeksi. Etelä-Koreaan on tällä hetkellä mahdollista hakea vain kolmen kuukauden trimesterohjelmaan.

Vaihdon pituuden lisäksi kannattaa miettiä lähdön ajankohtaa kohdemaan kouluvuoden näkökulmasta. Japanin lukuvuosiohjelmaan lähdetään aina maaliskuussa. Australiassa, Etelä-Afrikassa ja monessa Latinalaisen Amerikan maassa kouluvuosi alkaa meidän kalenterivuoden mukaisesti helmi-maaliskuussa, jolloin kouluun sopeutumisen suhteen voisi olla mukavampi lähteä vaihtoon sen mukaisesti.

eri kulttuureita, stereotypiota ja ennakkoluuloja

Vaihto-oppilaan sopeutumisen kannalta tärkeässä osassa on kulttuurin ymmärtäminen. Keski-Euroopassa monessa maassa koulun käyntiin suhtaudutaan vakavasti, ja koulupäivät ovat melko pitkiä. Harrastuksille ei välttämättä jää niin paljon aikaa arkisin. Myös Aasiassa koulupäivät ovat hyvin pitkiä, ja kouluissa noudatetaan melko perinteisiä opetustapoja. Sanaton viestintä ja vanhempien kunnioitus on tärkeässä osassa. USA:ssa ja Kanadassa small talk -kulttuuri kukoistaa, ja Latinalaisen Amerkan maissa ollaan rentoja, aikataulut eivät ehkä ole niin isossa merkityksessä.

Kohdemaata valitsessa kannattaa miettiä omaa luonnetta ja persoonaa, ja tutkia kohdemaan kulttuuria ja tapoja jo vähän etukäteen. Tässä hyvänä apuna on myös muiden vaihto-oppilaiden kokemukset. Oli lopullinen kohdemaasi mikä hyvänsä, opit vaihto-oppilaana ymmärtämään maan tapoja ja kulttuuria, ja samalla pääsemään eroon omista ennakkoluuloistasi.

Mieti varavaihtoehtoja

Etenkin hakukauden lopussa mukaan tuleville saattaa olla suuri pettymys huomata, ettei omassa unelmien kohdemaassa olekaan enää tilaa. Kannattaa miettiä asiaa positiivisesti: olemme monesti kuulleet, että se toinen tai kolmas vaihtoehto ei olekaan ollut pettymys, vaan oikeastaan onkin ollut hyvä juttu päästä sellaiseen maahan, mihin ei aluksi ollut ajatellut lähteä ollenkaan.

Varavaihtoehtoja miettiessä kannattaa ajatella mikä on se oikeasti kiinnostavin asia. Espanjaa voi oppia Espanjan lisäksi myös Latinalaisen Amerikan maassa, Lattarimaat sopivat muutenkin rennosta tunnelmasta pitäville seikkailijoille. Kanadassa on paljon samaa USA:n kanssa, mutta myös jotain suomalaisille tuttua. Englantia voi oppia myös Irlannissa ja Iso-Britanniassa. Unkari tai Tsekki ovat molemmat kiinnostavia ja kauniita maita sellaisille, jotka haluavat pysyä Euroopassa, mutta nähdä jotain uutta. Thaimaa, Etelä-Afrikka tai Kiina ovat kaikki mielenkiintoisia vaihtoehtoja oman tiensä kulkijoille. Alankomaat, Belgia ja Saksa ovat melko lähellä Suomen tapoja olevia Keski-Euroopan kohteita, jonne on helppo pistäytyä vaihtovuoden jälkeenkin.

Muista, että lopulta ei ole väliä mihin lähtee, vaan on pääasia, että lähtee! Vaikka moni kohdemaa onkin jo täynnä, vielä ehdit mukaan. Aloita haku vaihto-oppilaaksi jo nyt, niin olet askeleen lähempänä unelmiesi vuotta toisessa kulttuurissa.

Lisää artikkeleita